• Etusivu
  • Energia

KNX-taloautomaatio omakotitalossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 20.11.2012
201211_32943.jpg

Nykyaikaisen kodin sähkötekniikalta vaaditaan enemmän kuin koskaan: energiansäästöä, luotettavuutta, muunneltavuutta ja turvallisuutta. KNX-taloautomaatio on standardi (ISO/IEC 14543), joka täyttää nämä vaatimukset. Järjestelmällä voidaan ohjata valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esim. markiiseja. Yhteensopivia tuotteita valmistaa yli 200 laitevalmistajaa.

Lisätietoa KNX-tekniikasta

Yksilöllisyyttä
Ohjelmoitava järjestelmä rakentuu yksilöllisten toiveittesi mukaiseksi. Asuminen on yksilöllisempää, kun voit ohjata kotisi lämmitystä, jäähdytystä ja ilmastointia omien tarpeidesi mukaan.

Mukavuutta
Aamulla herätessäsi painat vain yhtä painiketta ja sytytät valot makuuhuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Toisella painikkeella sammutat illalla kaikki valot huoneista ja voit aktivoida liiketunnistimet käyttöön yöajaksi. Kun tulet kotiin illalla, syttyvät pihan, autotallin, tuulikaapin, eteisen sekä keittiön valot, eikä niitä tarvitse enää erikseen sytyttää. Jos on riittävän valoisaa, eivät valot syty lainkaan.

Ohjauspaneeli
Ohjauspaneeli

Turvallisuutta
Liiketunnistimet sytyttävät valot haluamiisi huoneisiin ja esim. portaikkoon. Palovaroitinjärjestelmä tai kosteusvalvontajärjestelmä lähettää tarvittaessa hälytyksen haluamiisi puhelinnumeroihin. Hälytyksen tapahduttua päävesijohto voidaan sulkea ja tarvittavat sähköiset laitteet kytkeä pois. Vastaavasti murtohälytyksen aktivoiduttua voi ohjausjärjestelmä sytyttää kaikki valot ja jopa vilkuttaa ulkovaloja kiinnostuksen herättämiseksi.

201211_32945.jpg

Energiansäästöä
Kotisi huoneet ovat lämmitettyinä silloin, kun todella käytät niitä. Voit asettaa erilaiset lämpötilat lastenhuoneisiin, kirjastoon, olohuoneeseen tai vierashuoneeseen. Yön ajaksi voit laskea makuuhuoneiden lämpötilan asetusarvoa kahdella asteella ja silti herätä mukavassa lämpötilassa taas aamulla. Kun poistut kotoasi ja aktivoit murtohälytysjärjestelmän, myös haluamiesi huoneiden lämpötilaa pudotetaan. Huoneiden lämpötilan lasku yhdellä asteella merkitsee viiden prosentin säästöä lämmitysenergiassa. Vaikutus näkyy nopeasti säästönä lämmityskustannuksissa.

Ohjauspaneeli Busch-Comfort Touch®

Busch-Comfort Touch®-ohjauspaneelissa yhdistyy toiminnallisuus, informaatio ja design. Sillä voidaan ohjata kaikkia kodin toimintoja yhdestä paikasta. Ohjauspaneeli sopii yksityiskotien lisäksi erilaisiin julkisiin tiloihin, kuten toimistoihin, ravintoloihin, kauppoihin tai vastaanottotiloihin. Läsnäolosimulointi ja hälytysnäyttösivu luovat turvallisuutta. Halutut sähköpostit voidaan lukea ohjauspaneelilta eikä siihen tarvita erillistä tietokonetta. Nettiyhteys onnistuu LANin tai WLANin kautta ilman ylimääräistä kaapelointia. Ohjauspaneeli on 9" -värinäyttö, jossa käytetään 16:9 kuvakokoa.

201211_32947.jpg

Ohjauspaneelin multimediatoiminnot

Perinteisten KNX-taloautomaatioväylän toimintojen lisäksi Busch-Comfort Touch® -ohjauspaneelissa on mukana LAN- tai WLAN-yhteensopivuus. Laitetta voi käyttää reitittimenä LAN- ja KNX-verkon välillä. Laajakaista-asetuksien määritykset voidaan asentaa staattisiksi tai DHCP-serverin kautta.

Busch-Comfort Touch® -ohjauspaneeli voidaan liittää LAN- tai WLAN-verkkoon, jolloin se toimii ilman normaalia väyläliityntää. Jos ohjauspaneeli liitetään suoraan väylään, tarvitaan siihen erillinen väyläliityntäosa 6186UP.
Paneelissa on lisäksi audioulostulo, USB-käyttöliittymä sekä korttipaikka miniSD-kortille.

Kameramoduuli 8136/30-500 voidaan lisätä Busch-ComfortTouch-ohjauspaneeliin.

ABB Oy
Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
20181_51305.jpg
Puutalomallisto, jossa puu näkyy kaikkialla
Kastellin uusi LEVEL-mallisto on suunniteltu ekologista, tyylikästä ja modernia omakotiasumista arvostaville. Uuden malliston arkkitehtonisena lähtökohtana on pelkistetty rakennusmassa, johon on suunniteltu erilaisia syvennyksiä, kuten terasseja ja lasitettuja kuisteja. Sisä- ja ulkotilojen rajaa on häivytetty ja rakennuksista avautuvat näkymät ja luonto saavat suuremman roolin. Kaikissa malliston taloissa neliöt on käytetty tehokkaasti, tilan tunteesta tinkimättä."Tasokkaan asumisen trendinä on edelleen ekologisuus ja se onkin otettu LEVEL-malliston suunnittelun lähtökohdaksi. LEVEL-mallistossa puu näkyy kaikkialla – puun käyttäminen rakentamisessa on yksi keino hillitä kasvihuonepäästöjä ja säästää rakentamiseen kuluvaa energiaa", kertoo LEVEL-malliston suunnitellut arkkitehti Antti Heikkilä.Tutustu Kastelli-talojen mallistoonTilaa Kastelli-taloesite
201912_61920.jpg
Täyttä terästä jo 40 vuotta
Kevytrakenteiden uranuurtajana tunnettu Aulis Lundell on ollut mukana kehittämässä suomalaista kevytrakentamista jo 70-luvulta alkaen. Vuonna 1975 Suomessa käynnistettiin, Auliksen suunnitelmien mukaan, väliseinärankatuotanto ja jo 1980-luvulla väliseinärangan käyttö Suomessa alkoi yleistyä.
20195_57755.jpg
Unohda kattomurheet - Tilaa täysin ilmainen katon kuntoraportti
Vesivekin Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan kattoremonttia harkitsevista suomalaisista pientalo-omistajista 58 % oli miettinyt katon kuntoa 2-5 vuotta ennen remonttiin ryhtymistä. Eli katon kunnosta kannetaan huolta ja remonttiin ryhtyminen ei ole helppo päätös. Halusimme Vesivekillä keventää omakotiasujien kattohuolia tarjoamalla luotettavan ja selkeän kattoraportin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton