• Etusivu
  • Talo

Nyt on aika tiivistää ikkunat talven varalle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.10.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ikkunoiden tiivistys on edullisin energia- ja viihtyvyyskorjaus

Suomessa on noin 30 miljoonaa ikkunaa, joista jopa 20 miljoonan tiiveys on huono tai välttävä. Ympäristöministeriön julkaisemat ikkunantiivistysohjeet tulevat todella tarpeeseen, sillä tiivistäminen on edullisin tapa taloyhtiöiden energialaskun pienentämiseen ja asumisviihtyvyyden parantamiseen.

"Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on edullisin toimenpide energiatehokkuuden ja asumisviihtyvyyden parantamiseksi", ikkuna-asiantuntija Mauri Laaksonen sanoo. Hän on osallistunut asiantuntijana ympäristöministeriön julkaiseman ikkunantiivistysohjeen laatimiseen. Laaksonen muistuttaa, että ikkunoiden ja ovien tiivistämisellä saavutetaan paljon hyötyjä.

"Tiivistäminen parantaa asumisviihtyvyyttä, mahdollistaa hallitun ja toimivan ilmanvaihdon, puhdistaa huoneilmaa, poistaa tai vähentää vedon tunnetta, pienentää melua, ja kaiken lisäksi säästää energiaa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä." Mauri Laaksonen on ollut itse tekemässä, laatinut työselityksiä tai valvonut yli puolen miljoonan ikkunan tiivistämistä ja ollut mukana erilaisissa tiiveyteen liittyvissä tutkimuksissa. Kolmen vuosikymmenen kokemuksella hän arvioi, että Suomen noin 30 miljoonasta ikkunasta jopa 20 miljoonan tiiveys on huono tai enintään välttävä.

"Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen pitää lämmön niin paljon paremmin sisällä ja vähentää vedon tunnetta, että huonelämpötilaa voidaan laskea keskimäärin 1–3 asteella asumisviihtyvyyden kärsimättä. Yhden asteen lasku merkitsee noin viiden prosentin lämmitysenergian säästöä, joten tiivistämisellä voidaan säästää keskimäärin noin kahdeksan prosenttia kiinteistöjen lämmitysenergian kulutuksesta. Se on sekä taloyhtiöille että koko kansantaloudelle todella merkittävä ja helposti saavutettava säästö", Laaksonen sanoo.

Tiivisteiden laadussa ja kestoiässä suuria eroja

Mauri Laaksonen korostaa, että ikkunoiden ja ovien tiivistämisen tulee olla osa normaalia kiinteistön huoltoa samaan tapaan kuin autoakin huolletaan säännöllisin välein. Tiivisteillä on oma elinkaarensa, joka parhaimmilla silikonitiivisteillä on jopa yli 15 vuotta, mutta tavallisimmin käytetyillä tiivisteillä huomattavasti vähemmän. Monet tiivisteet menettävät elastisuutensa ja tiivistämiskykynsä jopa parissa vuodessa.

"Paras tiiviste on putkimallinen silikonitiiviste. Silikonitiivisteiden molekyylirakenne pyrkii aina pyöreään muotoon ja ne säilyttävät siten parhaiten tiiveytensä. Silikonitiivisteitä on saanut pienpakkauksissa vasta parin vuoden ajan, eikä niitä myydä läheskään kaikissa rautakaupoissa, mutta hyvien tiivisteiden hankinnassa pieni vaivannäkö kannattaa."

Tiivistäminen lähtee aina ikkunan tai oven puitteen ja karmin välisen välyksen mittaamisesta, jonka voi tehdä kätevästi esimerkiksi sinitarralla tai muovailuvahalla. Tiivisteen oikea paksuus on 2–3 mm tätä välystä suurempi.

"Kahdeksan millimetrin tiiviste on kaikkein yleisimmin sopiva. Tiiviste ei saa olla liian ohut, jolloin se ei tiivistä, eikä liian paksu, jolloin ikkunaa tai ovea ei saa kunnolla kiinni. Tavallisin virhe tiivisteiden valinnassa on käyttää liian ohutta tiivistettä", Laaksonen kertoo.

Työn suorituksessa tiivistämisen tärkein periaate on Laaksosen mukaan tiivistää sisin puite ilmatiiviiksi ja jättää ulompien puitteiden tiivisteisiin pienet ilmavälit niin, että tuuletusvälit kasvavat ulospäin mentäessä.

Hyvä tiivistys pidentää ikkunoiden elinkaarta

"Nykyisin ymmärretään jo yleisesti, että matalaenergiarakentaminen perustuu hyvään ilmatiiveyteen. Vanhojen talojen osalta yllättävän yleinen uskomus on kuitenkin se, että tiiveys tuo mukanaan kosteus- ja homeongelmia. Ikkunoiden osalta ongelmia tuo nimenomaan huono ilmatiiveys, jolloin lämpimän sisäilman mukana ikkunoiden väliin pääsevä kosteus aiheuttaa ikkunarakenteisiin ja maalipintoihin ennenaikaisia vaurioita lyhentäen niiden elinkaarta. Ulkopuitteissa hyvä tiivistys estää ulkopuolisen kosteuden ja lumen pääsyn ikkunarakenteisiin", Laaksonen sanoo.

Ikkunoiden ja ovien huono tiiveys tarkoittaa aina käytännössä suoraa aukkoa ulkoilmaan, jolloin asukkaat valittavat herkästi isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle, että huoneistossa on liian kylmä ja siellä vetää. Sen sijaan että korjattaisiin todellinen ongelma vaihtamalla tiivisteet, huoltomies saattaa käydä nostamassa koko talon patteriverkoston tuloveden lämpötilaa 1–3 asteella.

"Kiinteistön energiankulutus nousee samalla helposti 5–15 prosenttia", hän muistuttaa.

Tiiveyden kannalta kaikkein tärkein eli ikkunoiden ja ovien sisäpuitteiden tiivistäminen kuuluu Kiinteistöliiton asunto-osakeyhtiölain tulkinnan mukaan osakkaille ja muiden puitteiden tiivistäminen taloyhtiölle. Tämä vaikeuttaa taloyhtiön kaikkiin asukkaisiin vaikuttavien energiakustannusten ja asumisviihtyvyyden hallintaa.

"Mikään ei kuitenkaan estä taloyhtiöiltä terveen järjen käyttöä. Viisaimmat taloyhtiöt ovat ottaneet käyttöön esimerkiksi viiden vuoden välein toteutettavan ikkunoiden ja ovien elinkaarihuollon, jossa ammattimaisesti toteutetun kaikkien tiivisteiden vaihdon lisäksi tarkistetaan ja huolletaan ikkunoiden ja ovien muut rakenteet. On tärkeää varmistaa että nekin ovat tiiviit ja uusia tarvittaessa muun muassa elastiset massat karmien ja lasien liitoskohtiin", Mauri Laaksonen sanoo.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lattialämmitys klinkkerin päälle?
Kysymys:Tuulikaapissamme on sähköpatteri jonka lämmittää vain yösähköllä. Haluamme korvata sen lattialämmityksellä joka edes hieman varaisi lämpöä. Voidaanko vanhan klinkkerilattian päälle laittaa tasoite + lattialämmityskaapelit + uudet klinkkerit? Vai onko syytä poistaa vanhat klinkkerit?
20219_72628.jpg
Jäätkö syksyn tullen kaipaamaan terassilla vietettyä aikaa?
Kesä alkaa vääjäämättä kääntyä syksyn puolelle. Illat hämärtyvät, säät viilenevät, tuulee ja sateitakin saadaan. Jäätkö kaipaamaan terassilla vietettyä aikaa niin kotona kuin mökillä? Aamukahvihetkiä, illanistujaisia ystävien kanssa, saunan jälkeistä vilvoittelua, kirjan lukemista mukavassa korituolissa, perheen pelihetkiä, etätyön kahvitaukoa raikkaassa ulkoilmassa...Ei hätää.
Talon vierusta
Rintamamiestalon laajennukseen katos
Lähtökohtana oli tieto siitä, että talo on alun perin kalliolle rakennettu ja pihalla kallio on paikoin pinnassa näkyvillä. Tällä olettamuksella päädyttiin aloittamaan maarakennustyöt perinteiseen tyyliin, lapiolla kaivamalla. Varsin pian vastaan tulikin kallio.Kaivuutyöt tehtiin lapiolla ja oli kohtia, joissa lapiokin alkoi olla liian järeä työkalu.Yhden pilarin kohdalla piti kaivaa metrin verran soraa pois ja vastaavasti parin anturan päälle saatiin mahtumaan vain yksi harkko. Pilariperustus toteutettiin harkoilla ja pilarikengillä.
202212_78272.jpg
Huolehdi oman kodin vuositarkastuksesta välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä ja vahingoilta
Omakotitalon kunto ja turvallisuus tulisi tarkistaa yhtä säännöllisesti kuin autokin katsastetaan. Säännöllisyys ja toistuvuus ovat määräaikaishuollon avainsanat. Listasimme, mitkä asiat jokaisen talon omistajan tai ylläpitäjän kannattaa tarkistaa vuosittain. Palvelun voi tarvittaessa myös hankkia ammattilaiselta.
20237_82700.jpg
Millainen kiviaines sopii kapillaari­katkoon, entä salaojien tekoon?
Salaojasuunnittelun avulla toteutat terveet perustatMaaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.
201712_51173.jpg
Varttikatosta tiilikatoksi
Vuonna 1990 tehdyn omakotitalon laajennuksen yhteydessä asennettiin koko taloon Varttikatto. Muutaman vuoden kuluessa katossa todettiin halkeamia. Levyt olivat hyvin heikkoja ja katolla liikuttaessa ne murtuivat helposti. Vuosien saatossa n. 15 kattolevyyn oli syntynyt halkeamia (kokonaislevyjen määrä on 250 levyä ).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton