• Etusivu
  • LVI

Mitä E-luku kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.09.2012
20129_32367.jpg

Uudet rakennusten energiatehokkuusmääräykset tulivat voimaan heinäkuussa 2012. Niissä uutena vaatimuksena otettiin käyttöön rakennuksen kokonaisenergiankulutus. Rakennuksen kokonaisenergiankulutukselle on asetettu rakennustyypeittäin vaatimusarvo eli E-luku, jota ei suunnittelussa saa ylittää. Tämän E-lukuvaatimuksen täyttyminen osoitetaan laskennallisesti.

Lämmitysmuoto vaikuttaa suoraan E-lukuun

Suurin E-lukuun vaikuttava tekijä on rakennuksen tilojen ja käyttöveden lämmitykseen käytettävä energiamuoto.

Jos lämmitys tapahtuu kaukolämmöllä, maalämpöpumpulla tai biopolttoaineilla (esim. pelletillä), täyttyy E-lukuvaatimus helposti ilman merkittäviä energiatehokkuuden parantamistoimenpiteitä.

Jos lämmitys tapahtuu sähköllä, rakennus on rakennettava erittäin energiatehokkaaksi. Usein energiatehokkaaseen sähkölämmitteiseen taloon on rakennettava myös uusiutuvaan energiaan perustuvia energiantuotantojärjestelmiä, jotta E-lukuvaatimus täyttyisi.

Energiamuotojen kertoimet E-luvun laskemisessa

  • Sähkö 1,7
  • Kaukolämpö 0,7
  • Kaukojäähdytys 0,4
  • Fossiiliset polttoaineet 1,0
  • Rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,5

E-luku ei kuitenkaan kerro energiakustannuksista

E-lukujen perusteella ei voida vertailla suoraan rakennuksen käytönaikaisia energiakustannuksia. Edullisimmat käytönaikaiset ostoenergian kulutuksesta johtuvat energiakustannukset ovat nykyisillä energianhinnoilla maalämpöpumpulla varustetussa talossa ja suorasähkölämmitteisessä talossa.

Syynä on se, että näissä ostettavan sähköenergian määrää rajoitetaan voimakkaasti E-lukuvaatimuksella. Sen sijaan kaukolämmitteisessä peruspientalossa energialasku voi olla yli puolet maalämpöpumpputalon energialaskua suurempi ja 15 – 25 % suurempi kuin E-lukuvaatimuksen täyttävän suorasähkölämmityspientalon.

E-luvun laskennassa ei huomioida todellista käyttöä

E-luku ei siis kerro rakennuksen todellista energiankulutusta. E-luku lasketaan rakennuksen vakioidulla käytöllä. Rakennuksen suunniteltu käyttö voi poiketa näistä arvoista paljonkin.

E-luku lasketaan määräyksissä annetuilla lähtöarvoilla, eikä niitä yleensä saa muuttaa. Joitakin arvoja voi kuitenkin muuttaa. E-luvun laskennassa käytettävää valaistustehoa voidaan pienentää, jos siitä esitetään erillinen selvitys. Valaistustasovaatimukset on kuitenkin täytettävä. Muut muutettavat lähtötiedot liittyvät lämmöneristykseen, tiiviyteen ja ilmanvaihdon lämmöntalteenottoon, jotka ovat olleet jo vuosia määräyksissä mukana. Lämmitysmuodon muuttamisella on suurimmat vaikutukset E-lukuun.

E-luku on vertailuluku, joka lasketaan Helsingin uusilla säätiedoilla, vaikka rakennus sijaitsisi Lapissa. Uuden sään mukaan Helsingissä ei ole talvella kylmempää kuin -20 °C. Jos kylmempiä talvia tulee, voi energiankulutus nousta merkittävästi lasketusta. Tämä johtuu siitä, että leudommilla keleillä rakennukset lämpiävät suurelta osin lämpökuormillaan (laitteista, ihmisistä, auringosta).

E-lukuvaatimukset lisäävät talotekniikkaa

Talotekniikka korostuu E-lukuvaatimuksen täyttämisessä. Suuntauksena vaikuttaa olevan talotekniikan määrän lisääntyminen ja toisaalta talotekniikkalaitteiden energiatehokkuuteen vaikuttavien suoritusarvojen luotettavuuden varmistaminen. VTT on ollut pitkään mukana kehittämässä talotekniikka- ratkaisuja energiatehokkaisiin taloihin. Talotekniikan suoritusarvot voidaan osoittaa luotettavasti esimerkiksi VTT-tuotesertifikaatilla.

Tule kuulemaan lisää tietoa E-luvusta FinnBuild-messuille 9.10

Asiantuntijamme kertovat E-luvusta osastollamme 6h91 tiistaina 9.10 klo 15.00. Osastollamme on päivittäin klo 15.00 tietoisku rakennusten energiatehokkuuteen liittyvistä teemoista. Tietoiskun jälkeen asiantuntijamme jatkavat kanssasi keskustelua aiheesta.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77129.jpg
Puuttuuko sinulta vielä kumppani elämäsi tärkeimmälle kotimatkalle?
Omassa kodissa pitää nykyään olla kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja ‒ mutta miten se onnistuu? Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja ekologisia materiaaleja hyödyntäen.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20153_42818.jpg
Mitä on tarpeenmukainen ilmanvaihto?
Ilmanvaihdon tärkein tehtäväon poistaa sisäilmasta rakennus- ja sisustusmateriaalien päästöt, hiilidioksidi sekä kosteus, jota syntyy niin ruuanlaitosta, pyykinpesusta ja hengittämisestäkin. Rakennusmääräykset (RakMk D2) määrittelevät eri tiloille ilmavirrat, joka ilmanvaihtojärjestelmällä tulee saavuttaa, jotta ilma vaihtuu riittävän tehokkaasti.
20189_54782.jpg
Onko kattosi valmiina talven lumikuormaan?
Monessa omakotitalossa on varmasti vielä muistissa viime talven runsas lumikuorma ja sen mahdollisesti aiheuttamat haasteet katon ja pihan huoltotöille. Katolta putoava lumi on työläs poistaa kulkuteiltä, ja pahimmassa tapauksessa se saattaa vahingoittaa omaisuutta tai ihmisiä.Tilaa esite >>
20081_8506.jpg
Artek - taidetta ja teknologiaa
Artek tunnetaan klassikoista, jotka ovat aina ajankohtaisia. Alvar Aallon ajaton muotoilu, puhdas muotokieli, kestävyys ja korkea laatu ovat olleet Artekin suosion tae jo 70 vuoden ajan.
202111_73774.jpg
Viikon sisustusidea: Onko sinulla tyhjän seinän syndrooma?
Koti näyttää jotenkin keskeneräiseltä ja tyhjältä. Olisiko syynä runsas määrä tyhjää seinätilaa? Jos sinulla on vaikeuksia päättää, mihin sen ensimmäisen naulan iskisi, ota tästä muutama vinkki talteen, miten tyhjän seinän syndroomasta pääsee eroon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton