• Etusivu
  • Energia

Yleisimpiä energiamyyjän vaihtoa koskevia kysymyksiä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.11.2017
35_P_95229.jpg

Sähkön hinnan kilpailutus on jatkuvasti lisääntynyt, mutta edelleen suuri osa kotitalouksista ei ole edes tarkistanut, onko sähkön hinta markkinoilla vallitsevan tason mukainen. Siksi suosittelemmekin, että vähintäänkin testaat laskurillamme, paljonko voisit säästää sähkölaskussasi.

Mistä löydän laskurissa tarvittavat tiedot?

Tulevan säästösi sekä itse tarjouksen nähdäksesi tarvitaan seuraavat tiedot:
- Sähkötyypityksesi, eli onko käytössäsi yleissähkö, aikasähkö vai kausisähkö
- Pääliittymäsi sulakekoko, joka uusissa omakotitaloissa on yleisimmin 3x25 A. Tuo tieto löytyy helpoimmin siirtoyhtiön laskusta heti tyypityksen jälkeen esim. muodossa Yleissähkö 3x25 A.
- Nykyisen energiamyyjäsi perusmaksu euroa/kk
- Arvioitu vuosittainen sähkönkulutuksesi ja sen jakauma jos mittaus on kaksiaikaista
- Nykyisen energiamyyjäsi hinnat

Nuo kaikki edellä mainitut tiedot löytyvät energiamyyjäsi viimeisimmästä laskusta.

Vaatiiko sopimuksen teko Rakentaja.fi-jäsenyyden?

Tarjous on nykyisin voimassa kaikille, mutta jäsenyys on täysin ilmaista eli jäseneksi voi kuka tahansa helposti liittyä. Meillä on myös edelleen muita, vain jäsenillemme kohdistettuja yhteisostokampanjoita. Jäsenenä ja kirjautuneena löydät myös omat kohdetietosi valmiina, jos olet ennenkin hyödyntänyt tarjouksemme.

Sitooko laskelman tekeminen minua johonkin?

Ei sido, eli jos laskelman jälkeen päätät tehdä sopimuksen, tulee sinun antaa vielä sopimukseen tarvittavat lisätiedot sekä suostumuksesi sopimuksen vaihtoon.
Vasta kun kaikkien tarvittavien tietojen syöttämisen jälkeen painat sivun lopussa olevaa "Lähetä" –nappia lähtee sopimusilmoituksesi eteenpäin. Sopimusilmoituksen vastaanottamisesta lähtee myös välittömästi viesti sähköpostiisi josta tiedät asian olevan nyt kunnossa.

Miten sähkön laatu muuttuu jatkossa, eli mihin otan yhteyttä jos sähköt katkeaa?

Vaikka uusi sopimuksesi olisi toisella puolella maata toimivalta sähkönmyyjältä, voit olla varma, että sillä ei ole vaikutusta sähkön laatuun. Paikallinen verkonhaltija vastaa edelleen siirretyn sähkön laadusta ja mahdollisista sähkönkatkoksista ilmoitetaan edelleen siis sinne.

Maksaako sähkön myyjän vaihto?

Sähkönmyyjän vaihto on maksutonta. Verkonhaltija ei saa periä erillistä maksua sähköntoimittajan vaihtamiseen liittyvistä suoritteistaan.

Entä sähkön siirto, nouseeko se jos vaihdan vain energiamyyjääni?

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Se ostetaan aina oman alueen sähköverkkoyhtiöltä. Siirtomaksu pysyy samana riippumatta siitä, keneltä sähkönmyyjältä sähköenergian ostat. Sähköyhtiön vaihtaminen ei siis vaikuta sähkön siirtomaksuun.

Muuttuuko käyttämäni energian mittaustapa?

Sähköenergiasi mittauksesta huolehtii edelleen paikallinen sähköyhtiö eli verkonhaltija. Etäluettavien mittareiden myötä kulutus ilmoitetaan yleisesti tunneittain ja joidenkin sähköyhtiöiden kohdalla noudatetaan heidän omia aikarajoja, jotka saattavat poiketa siirtoyhtiön ajoista. Nämä ajat ilmoitetaan tarjoushinnan yhteydessä. Eli voit tarkistaa ajat ennen tarjouksen hyväksymistä.

Minulla on käytössäni nyt yleissähkö, voinko ostaa energiani aikasähkönä tai kausisähkönä?

Et voi, energiamyynnin pääsääntönä on että se tapahtuu samalla tuoteformaatilla kuin siirtotuotekin on. Eli jos asiakkaalla on yleissähkö ja hän haluaisi vaihtaa aika- tai kausisähköön, on hänen silloin oltava yhteydessä paikalliseen varkkoyhtiöön ja tehtävä tuotteen vaihto kaksiaikaiseksi.

Minulla on käytössäni nyt aikasähkö, voinko ostaa energiani yleissähkönä tai kausisähkönä?

Aikasähköä käyttävänä et voi vaihtaa kausisähköksi sillä niiden mittaustapa on täysin eri. Sen sijaan jos sinulla on aikasähkö tai kausisähkö voit ostaa energian yleissähkönä, eli käytännössä silloin vain nuo molemmat ajat yö- sekä päiväaika hinnoitellaan samaksi. Laskurimme ilmoittaa mikä sähkötyypitys tulee halvimmaksi ja valitsee automaattisesti siis sopimusilmoituksiinkin sen halvimman vaihtoehdon. Halvimman vaihtoehdon se ilmoittaa myös laskennan yhteydessä säästösumman kera.

Puhutaan määräaikaisesta sopimuksesta, mitä se käytännössä tarkoittaa?

Määräaikainen sopimus takaa sen että käyttämäsi energian hinta ei voi nousta (tai laskea) sopimusaikana muuten kuin yleisen arvonlisäveron muuttuessa. Tarjouksessa annetut hinnat pitävät sisällään vuoden 2014 alusta voimaan tullen 24 %:n arvonlisäveron. Sopimus sitoo myös asiakasta eli sopimusta ei voida katkaista ennen määräajan päättymistä muuten kuin asunnosta poismuuton vuoksi.

Jos teen kauttanne sopimuksen, mitä minun pitää tehdä?

Ei mitään, riittää että täytät laskurin jälkeen pyydettävät tiedot ja painat "Lähetä" –nappia. Tuosta lähtee heti sinulle varmistus siitä että ilmoituksesi on otettu vastaan ja sen jälkeen uusi energiamyyjäsi hoitaa loput, eli irtisanoo vanhan energiamyyjäsi sopimuksen ja ilmoittaa siirtoyhtiölle ottavansa energiamyyntisi haltuunsa. Mikäli kyseessä on muutto on aiemman kohteen sopimus kuitenkin itse irtisanottava.

Voinko tehdä useamman sopimuksen??

Kyllä voit, eli sopimuksen voit tehdä niin moneen kohteeseen kuin on tarve, oli kyseessä sitten kesämökki, osakehuoneisto, toimistorakennus tai oman äidin asunto. Mutta jokaisesta kulutuspaikasta tulee kuitenkin tehdä oma sopimusilmoituksensa. Samassa ilmoituksessa niiden tekeminen ei onnistu sillä jokainen kohde tulee yksilöidä tarkasti.

Olen muuttamassa uuteen asuntoon, mitä huomioitava?

Kun muutat uuteen asuntoon sinun tulee itse tehdä ajoissa paikallisen sähköyhtiön kanssa sähkön siirtosopimus uuteen asuntoon. Samalla voit irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimuksen muuttopäivästä eteenpäin. Eli näitä asioita ei uusi yhtiö voi tehdä puolestasi. Uusi energiamyyjä voi ainoastaan irtisanoa sopimuksen alaisen asunnon vanhan energiamyyjän sopimuksen.

Entä kun sopimuskausi katkeaa, voiko sähkön tulo katketa?

Ei voi, eli kun kyseinen sopimusaika päättyy, muuttuu määräaikainen sopimuksesi toistaiseksi voimassa olevaksi. Näin siis siinä tapauksessa mikäli et sitä ennen ole uutta määräaikaista sopimusta saman tai jonkun muun toimijan kanssa tehnyt. Kun sopimusaikasi päättymässä myös me kilpailutamme Sinulle valmiiksi uudet määräaikaiset energiatarjoukset ja infoamme niistä. Tuosta syystä kannattaakin pitää myös sähköpostin yhteystiedot ajan tasalla jotta info varmasti tulee perille.

Tarkista tarjous tästä

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20196_58741.jpg
Eroon huonosta sisäilmasta
Erilaisten ilmanlaatua tarkkailevien antureiden avulla pystytään tarkkailemaan sisäilmassa olevaa kosteutta, hiilidioksidin määrä ja VOC-kaasuja – ja tehostamaan ilmanvaihtoa tarpeen mukaisesti ilman, että käyttäjän tarvitsee huolehtia asiasta. Tällä tavoin päästään asukkaiden ja rakenteiden osalta parhaaseen tilanteeseen: tarpeen mukaiseen ilmanvaihtoon. Se jos mikä tuo asumismukavuutta ja laatua elämään. Samalla säästyy myös energiaa.
20075_5067.jpg
Omakotitalo Liinaharjaan
Ajatus uudesta kodista oli muhinut mielessämme jo jonkin aikaa. Täytyisi vain löytää se "unelmien tontti". Meidän tapauksessa "unelmien tontti" sijaitsisi lähellä vanhaa kotiamme, kouluja ja palveluja, muttei keskellä peltoa. Vaatimukset kuulostavat vähäisiltä, mutta tontin etsiminen olikin luultua vaikeampaa. Kaupungin tarjoamat tontit sijaitsivat pellolla, joten aloimme etsiä tonttia yksityiseltä sektorilta. Helpommin sanottu kuin tehty.Ajelimme, kävelimme ja pyöräilimme lähiympäristömme ristiin rastiin vuoden päivät. Monet kerrat olimme kulkeneet lähellämme sijaitsevaa pikkutietä pitkin… kunnes mielikuvituksemme pääsi valloilleen. Olisikohan tuo jo rakennetun ympäristön keskellä oleva alue tontti? "Ei" kuvittelemme, sillä alueella oli traktori, pieni autotalli ja varasto.Päätimme kuitenkin selvittää asian. Tuntui kuin olisimme voittaneet lotossa: kyseinen alue oli tontti! Soitimme tontin omistajalle ja sovimme tapaamisen tontille. Siitä se sitten lähti, ihastuimme tonttiin heti. Suurkiitokset myyjille, sillä unelmiemme tontti oli löytynyt!
nainen istuu keittiönpöydän vieressä ja katselee tabilta kodinohjausjärjestelmää
Kotiautomaation käyttökokemuksia
Perinteiseen pohjalaistaloon valittiin nykyaikaisia ratkaisuja helpottamaan jokapäiväistä elämää sekä tulevaisuutta silmällä pitäen. ABB:n toimittama kotiautomaatio ABB-free@home on ollut asukkaiden aktiivisessa käytössä, ja on innostanut asukkaita tekemään itse muokkauksia ja uusia ohjauksia valaistukseen.Katariina Rintala kertoo, kuinka kotiautomaation käyttöönotto ja käyttö on sujunut.
20178_49950.jpg
Sähköautojen latauspisteet Kastellin EasyIn-pientalokoteihin
Pääkaupunkiseudulle pientalokotiyhteisöjä rakentava Kastellin EasyIN on varautunut sähköautojen tulemiseen. Kastelli asentaa jatkossa sen yhtiömuotoisiin EasyIN–pientalokohteisiin valmiuden sähköautojen latauspisteille. Valmius on koko taloyhtiön laajuinen ja tarkoittaa, että jokaisen asunnon parkkipaikalle on mahdollista tilata sähköauton latauspiste.Varsinainen latauspiste kuuluu EasyIN–kotien lisämaksullisiin varusteisiin ja uusi asukas voi tilata sen valmiiksi asennettuna ostaessaan asunnon jo rakennusvaiheessa. Jos sähköauton latauspisteelle ei tuolloin vielä ole tarvetta, voi latauspisteen asennuttaa tarpeen tullen myös myöhemmin, kun valmius sille on jo rakennusvaiheessa huomioitu."Haluamme tarjota asiakkaillemme heidän arkeensa sopivia koteja. Sähköautot yleistyvät ja niitä ladataan kotona, joten meistä on luonnollista lisätä latauspisteet myös EasyIN–kotien varustukseen", kertoo Kastellin EasyIN –aluerakentamisen liiketoimintajohtaja Mikko Sutinen.Latauspisteiden lisäys EasyIN–koteihin on Kastellille myös ympäristöteko. "Sähköautoilun ympäristöhyödyistä puhutaan jo paljon ja haluamme olla edelläkävijöitä asumisessa, jossa on helppo toteuttaa arjen ekotekoja. Rakennuttajana haluamme nostaa esille myös sen, että sähköautot ovat hiljaisia ja näin ollen ne hiljentävät pihapiiriä. Tämä taas vaikuttaa asumisviihtyvyyteen", Mikko jatkaa.Helsingin Konalaan kesällä 2018 valmistuva As Oy Helsingin Klementiini on Kastellin ensimmäinen EasyIN –kohde, johon tulee yhtiön laajuinen valmius sähköauton latauspisteille. Kohteeseen voi tutustua osoitteessa easyin.fi/klementiini.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntorakentamisen kustannukset kuriin RT:n ja Vuokranantajien keinoin
Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT peräänkuuluttavat rakentamismääräysten keventämistä ja tonttitarjonnan lisäämistä asuntokustannusten hillitsemiseksi. Pula kohtuuhintaisista asumisratkaisuista on paheneva ongelma etenkin Helsingin seudulla. Tilanteen helpottaminen edellyttää riittävää uudisasuntotuotantoa pitkällä aikavälillä ja rakentamiskustannusten kurissa pitämistä.
20142_37827.jpg
Passiivitalon energiankulutus aikataulussa
Villa ISOVERin aurinkosähköntuottoa on seurattu heinäkuusta 2013 lähtien. Kohteeseen on asennettu noin 80 m² 130 kWh aurinkosähköpaneeleita, joiden on arvioitu tuottavan vuodessa noin 8,4 MWh energiaa. Tähän asti aurinkosähkön tuotto on pysynyt hyvin linjassa ennusteiden kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton