• Etusivu
  • LVI

VTT kehitti pientalojen energiaremonttipalvelumalleja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.08.2012
20128_32025.jpg

Kokonaispalvelumalli helpottaa omakotitalojen energiaremontteja

Suomessa on noin 1,1 miljoonaa pientaloa, joista 75 % on rakennettu ennen vuotta 1990. Jos kaikki nämä talot korjattaisiin vastaamaan energiatehokkuudeltaan uutta pientaloa, lämmitysenergiaa säästettäisiin VTT:n mukaan valtakunnallisesti 11,8 terawattituntia (TWh).

Säästöpotentiaalista 4,3 TWh olisi mahdollista saavuttaa sähkölämmitteisissä pientaloissa. Se vastaa suuruusluokaltaan neljän keskikokoisen kivihiilivoimalan vuotuista sähköntuotantoa.

VTT on kumppaneineen löytänyt ratkaisuja, joilla eri korjausvaihtoehdot saadaan helpommin kuluttajan ulottuville. Kyse on palvelujen kokoamisesta räätälöidyiksi paketeiksi.

Energian hinnan kallistumisen myötä jokaisen asujan ja kiinteistön omistajan on mietittävä keinoja pienentää energiakuluja. Rakennuskanta uudistuu kuitenkin vain 2 %:n vuosivauhdilla. Jotta todellisia säästöjä saadaan aikaan, on muutettava olemassa olevaa rakennuskantaa energiatehokkaammaksi.

Omakotitalon kunnostaja joutuu melkoiseen tietoviidakkoon alkaessaan selvittää, miten hänen talonsa energiatehokkuutta voisi parantaa. Toimijoita on monia, eikä niiden laatutasosta aina ole luotettavaa tietoa. VTT:n ja eurooppalaisten kumppanien mukaan pientalojen kokonaiskorjauspalvelut ja energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet saataisiin parhaiten tarjolle ns. yhden luukun periaatteella.

Kokonaispalvelumalli luonteva kytkeä korjaamisen eri vaiheisiin

Pientaloille voidaan kehittää energia- ja ekotehokkuutta parantavia korjauskonsepteja tyyppiratkaisuineen ja toimenpideohjeineen. Korjauskonsepteista voidaan kehittää kokonaispalvelumalleja, joihin voi sisältyä mm. rakennuksen kuntokartoitus tai -tutkimus, energiatodistus, laitteiden ja järjestelmien asennus, rahoituspalvelut, huolto- ja ylläpitopalvelut sekä energianseuranta ja kulutusanalyysi.

Energiaremonttien haasteena takuu saavutettavasta energiansäästöstä

Teollisuus- ja julkisille rakennuksille takuun sisältäviä palvelumalleja on olemassa, mutta asuinrakennuspuolelle malli ei ole levinnyt. Palveluntarjoajat voisivat antaa energiansäästötakuun esimerkiksi teoreettisten laskelmien pohjalta. Samalla palveluntarjoajien pitäisi tuoda esiin energiaremonttien muita etuja liittyen esimerkiksi termiseen viihtyisyyteen tai sisäilman laatuun.

Keinoja kysynnän edistämiseksi

Pientalojen energiaremonttipalveluiden kysyntää voidaan edistää ja tukea monin tavoin. Lainsäädäntö ja rakennusmääräykset voivat jatkossa edellyttää joitakin energiatehokkuuteen liittyviä toimia esimerkiksi muun korjaamisen yhteydessä tai puolueettomia energiakatselmuksia määrävälein. Nämä voidaan liittää myös korjausavustusten saamiseen. Energiakorjaamisen taloudellisia kannustimia ja tukia pitäisi jakaa siten, etteivät ne kohdistu vain yksittäisiin toimenpiteisiin, mikä usein johtaa osaoptimointiin. Julkisten tukien pitäisikin ohjata omakotiasukkaita tarkastelemaan talonsa energia- ja ekotehokkuutta kokonaisvaltaisesti pitkällä aikavälillä. Myös uusia rahoitusratkaisuja, esimerkiksi halpakorkoisia energiaremonttilainoja, pitäisi kehittää.

Pientalojen energiaremonttipalvelut, kokonaispalvelumallin yleistyminen ja sen haasteet -julkaisuun on koottu tulokset Success Families- ja One Stop Shop -hankkeista, joiden molempien päätavoitteena oli pientalojen energiakorjauskonseptien ja -palveluiden luominen "yhden luukun periaatteella".

Success Families -projekti toteutettiin pohjoismaisena NICe-projektina, ja siinä oli partnereita myös Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. One Stop Shop oli eurooppalainen Eracobuild-projekti, jossa oli partnereita myös Norjasta, Tanskasta ja Belgiasta.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asunto-osakeyhtiö
Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa rakennusta, joiden yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkaiden hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi. Lisäksi vaaditaan, että yhtiön jokainen osa-ke yksin tai yhdessä toisten osakkeiden kanssa oikeuttaa hallitsemaan määrättyä huoneistoa tai muuta osaa yhtiön omistamasta rakennuksesta tai hallitsemasta kiinteistöstä. Jos edellä olevat edellytykset eivät täyty, osakeyhtiö ei ole asunto-osakeyhtiö.Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia (17.5.1991 / 809) sekä pääsääntöisesti vanhan osakeyhtiölain (734/1978) säännöksiä. Kuitenkin esim. asunto-osakeyhtiön sulautumisessa sovelletaan uuden osakeyhtiölain (624/2006) sisältöä.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 8.000 euroa, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Osakkeiden vähimmäismäärä on kolme, ja niiden tulee olla saman mää-räisiä. Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön vel-voitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiö-vastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.
20095_17048.jpg
Puhdas sisäilma pitää terveenä
Hyvä sisäilma on pölytön, hajuton, vedoton ja meluton. Jokainen voi toiminnallaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Tärkeimmät tekijät rakennuksen sisäilman laatuvaihteluihin ovat kuitenkin kunnossa olevat rakenteet sekä toimivat ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet.
20148_40707.jpg
Rakennusaikataulu ohjaa projektia
Rakennusaikataulu on tärkeä osa rakennusprojektia, sillä talon rakentaminen toteutetaan aina paitsi tehtyjen rakennussuunnitelmien myös erilaisten aikataulujen mukaisesti. Rakennusaikataulu on rakennustöiden ajallinen toteutussuunnitelma, joka laaditaan rakentamiseen käytettävissä olevan ajan sekä työvaiheiden keskinäisten riippuvuuksien perusteella. Rakennusaikataulun tarkoituksena on siis kertoa, kuinka paljon aikaa on käytettävissä kuhunkin rakennusvaiheeseen, jotta tavoitteeksi asetettu muuttoaika toteutuu.
200611_2029.jpg
Kestosuosikki - rintamamiestalo
Rintamamiestaloa voidaan pitää varsinaisena suomalaisten kestosuosikkina. 1940-luvun puolivälin tienoilla alettiin rakentaa uusia pientaloja, joissa oli yhden hormin ympärille rakennettu Tupa, makuukamari, sali ja eteinen. Yläkerrassa oli käyttöullakko, joka vähitellen muutettiin asuintiloiksi, perhekoon ja sen myötä tilantarpeen kasvaessa.Rintamamiestaloja rakennettiin aina 1960-luvun alkuun asti. lähes 20 vuotta kestäneen rakennusbuuminsa aikana rintamamiestyyppinen talo sai lisää kokoa ja näköäkin. Myös Alvar Aalto suunnitteli oman mallinsa rintamamiestalosta. 1960-luvun aikana talon malli alkoi madaltua ja kaikkia tiloja ei välttämättä enää rakennettu yhden hormin ympärille. Käyttöullakko kuitenkin säilyi vielä.1970-luvulle tultaessa talot lässähtivät totaalisesti. Harjakatto vaihtui tasakattoon eikä yläkerrasta ollut puhettakaan enää. Samaan aikaan rintamamiestalot alkoivat saada kylkeensä elintasosiipiä, joihin rakennettiin sauna- ja peseytymistilat sekä WC. Ajan hengen mukaisesti nämä lisäsiivet olivat joko loivia harjakattoja tai selkeästi tasakattoisia. Tasakattoiset talot eivät kuitenkaan soveltuneet parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisiin olosuhteisiin ja niiden rakentamisesta luovuttiin. Tilalle tulivat täydellistä ääripäätä edustavat, hieman rintamamiestaloakin muistuttavat "käkikellotalot", joiden katto kaltevuus oli 1:1. Tämäkin tyylivaihe jäi varsin lyhyeksi.Vuosituhannen loppupuolella pientalot muuttuivat suuremmiksi ja yksilöllisemmiksi. Jälleen alkoi myös rintamamiestaloja muistuttavia ratkaisuja ilmestyä maisemaan. Tällä kertaa niihin oli kuitenkin hallitusti sijoitettu myös saunaosasto, WC:t ja kodinhoitohuone sekä muut aputilat. Samanaikaisesti etenkin nuoria ensiasunnon ostajia alkoivat kiinnostaa vanhat rintamamiestalot. Niitä alettiin peruskorjata ja osin laajentaakin nykyaikaiset asuinvaatimukset täyttäviksi.Tutustu tästä rintamamiestalojen remontointiin ja todellisiin kohteisiin
201712_51148.jpg
Miksi ikkunat ja ovet pitää tiivistää?
Asumismukavuus ja energiansäästö- siinä syyt. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet kuluvat ajan saatossa. Kun vetoa alkaa tuntua, niin asunnon aukkojen tiivisteet on syytä syynätä ikkunoiden pesun yhteydessä tai viiden vuoden välein.Aukkojen oikea tiivistäminen on tärkeää, sillä:Asumisviihtyvyys paranee, kun veto loppuu.Asunnon lämpötilaksi riittää 20°-21°C.Asianmukainen tuuletus, kun ilma ei tule hallitsemattomana ikkunoiden tai ovien koloista. Sisään tuleva ilma on venttiilien kautta.Tiivistys estää hyönteisten ja lian kulkeutumisen ikkunoiden väleihin.Melun estäminen.Ikkunoiden huollon tarve pienenee.Energiaa säästyy jopa 5-20 %.Tiivisteiden ikä vaihtelee. Ikkunoiden käyttöiän aikana tiivisteet voidaan joutua vaihtamaan kymmeniä kertoja. Tiivisteitä vaihdettaessa on syytä kiinnittää huomio tiivisteiden laatuun ja materiaaliin.
20206_65680.jpg
Täysin uusi sahatyyppi
Sahaustyöt hoituvat monitoimisahalla ennennäkemättömän helposti. Puutarhan oksien katkaisu, hyllytasojen sahaus tai puulaatikon paloittelu onnistuvat käden käänteessä. Boschin laadukkaalla teräteknologialla varustettu AdvancedCut-monitoimisaha helpottaa jokaisen kotinikkarin sahaustöitä. Se sopii sekä vasta-alkajille että kokeneillekin tekijöille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton