• Etusivu
  • Talo

Pientalon ääneneristys ja akustiikka

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.07.2012
20127_31592.jpg

Energiatehokkuus on asia, johon kertarakentaja törmää lähes poikkeuksetta ja energiatehokkuus on huomioitu lähes poikkeuksetta myös talopaketeissa. Sen sijaan ääneneristys ja akustiikka jää monelta huomioimatta. Energiatehokkaat, hyvin eristetyt tiiviit rakenteet ja rakennusosat tuovat mukanaan apua ulkoa tulevien häiritsevien äänten eristämiseen. Ääni kulkee kuitenkin eri tavoilla ja eri reittejä. Hyvin eristetyn rakennuksen kohdallakin saattaa ongelmaa tulla vielä rakenteiden keveydestä. Huomioitavaa on myös se, että pehmeiden eristeiden ääneneristävyys on parempi, kuin kovien eristeiden. Sisätilojen ääneneristyksessä ja akustiikassa onkin sitten jo usein toivomisen varaa. Ääneneristävyys ja akustiikka tulisikin huomioida suunnitteluvaiheessa.

Korkeat olohuoneet haasteellisia

Nykyrakentamisessa suosion saaneet korkeat tilat, etenkin olohuoneet ovat erityisen haasteellisia ääniasioiden suhteen. Usein taloon muutettaessa huomataan korkean olohuoneen kaikuvan. Akustiikan perussääntöjen mukaan tilavuuden kaksinkertaistuminen pidentää jälkikaiunta-ajan kaksinkertaiseksi. Toisin sanoen ääni vaimenee kaksi kertaa niin hitaasti kuin yksikerroksisissa tiloissa. Korkeaan tilaan kuitenkin kalustettaessa tuodaan jokseenkin sama määrä ääntä vaimentavia materiaaleja, kuin yhden kerroksen korkuisiin tiloihin. Siksi jo suunnitteluvaiheessa tulisi kiinnittää materiaalivalintoihin huomio myös akustisessa mielessä, eikä yksinomaan esteettisin valintaperustein. Laajat kovat pinnat heijastavat ääntä. Avaran tilan kautta ääni myös kulkeutuu varsin esteettömästi talon kaikkiin paikkoihin. Ääntä vaimentavia materiaaleja tulisi siis lisätä. Luonteva paikka niille on esimerkiksi sisäkatto.

Erilaisia ääniä eristettävänä

Äänet jakautuvat kolmeen tyyppiin. Ilma-, runko-, ja askelääniin. Eri tyyppisiä ääniä eristetään eri tavoilla. Useissa tapauksissa ääni siirtyy kaikissa kolmessa muodossa.

Ilmaääni: Äänilähteestä ilmaa pitkin leviävää ääntä eristävät hyvin raskaat, massiiviset rakenteet, kuten betoniseinät. Kevytrakenteisessa levyseinässä ilmaääneneristävyyttä parannetaan käyttämällä rakenteen sisällä esimerkiksi pehmeää eristettä. Tiiviys on tärkeää, sillä pienikin reikä tai rako heikentää ilmaääneneristävyyttä selvästi.

Runkoääni: Rakenteessa etenevä mekaaninen värähtely, joka aiheuttaa ilmaääntä. Runkoääni on usein ilmaäänestä aiheutuva sivutiesiirtymän kautta runkoäänenä toiseen huonetilaan kulkeutuvaa ääntä, jota eristetään estämällä sivutiesiirtymä.

Askelääni: Askelääni on muihin tiloihin kuuluva runkoääni. Erityisesti lattioiden askelääneneristävyydessä rakenteen massa parantaa eristävyyttä ja pehmeä pintamateriaali lattiassa vaimentaa askelääntä.

Mitä sanovat rakennusmääräykset?

Rakennusmääräyskokoelman osa C1 määrittää miten paljon LVIS-laitteet saavat aiheuttaa melua. Määräysten mukaan asuinhuoneissa äänitaso ei saa ylittää 28 desibeliä. Tämä raja tulee tavallisesti huomioitua ilmanvaihtolaitteiden suunnittelussa, mutta ääntä lisäävät myös lukuista kodinkoneet ja laitteet. Keittiössä vastaava raja äänitasolle on 33 desibeliä, mutta avonaisten keittiöiden kautta oleskelutiloihin ja etenkin korkeiden huonetilojen kautta laajalti asunnon eri tiloihin kulkeutuva ääni luo tarpeen esimerkiksi makuuhuoneiden väliseinien ääneneristävyyden parantamiseen.

Rivi- ja kerrostaloissa määräykset ottavat kantaa myös osastoivien rakenteiden ääneneristävyyteen, mutta pientaloissa huoneiden välisten rakenteiden ääneneristävyyden parantaminen on tavallaan vapaaehtoista asuinmukavuuden parantamista.

Oheisessa kuvassa on rivitalon osastoiva seinärakenne, jossa runkoäänien siirtyminen on katkaistu. Samaa periaatetta voi soveltaa myös pientaloissa.

20127_31591.jpg

Ääneneristäminen ei ole vaikeaa

Ääneneristäminen ja akustiikka on varsin helppo saada toimivaksi, kunhan asia huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Tuplarunkoiset väliseinät, akustiikkalevyt, ilmanvaihtokanavien äänenvaimentajat, materiaalivalinnat ym. asiat eivät aiheuta merkittävää lisätyötä eikä kustannuksia, kun ne toteutetaan jo rakennusvaiheessa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20133_34201.jpg
Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräykset
Energiamääräykset koskevat 1.9.2013 alkaen myös korjausrakentajaa ja remontoijaa. Luvanvaraisissa korjaus- ja muutostöissä on tarkasteltava mahdollisuutta energiatehokkuuden parantamiseen samalla, kun muutostyöhön ryhdytään. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
20165_46368.jpg
Miten viedä rakennusprojekti onnistuneesti läpi?
Rakennus- tai remontointiaika ei ole niin synkkää ja raskasta kuin mitä kauhutarinoita usein projektin läpikäyneiltä kuulee. Avainsanoja toimivalle projektille on huolellinen suunnittelu, kohtuullinen aikataulu sekä taitavien ammattilaisten käyttö.Kun projektin kanssa lähdetään ajoissa liikkeelle, jää hyvin aikaa tutustua eri vaihtoehtoihin, tehdä päätöksiä ajoissa ja rauhassa sekä ehkä yksi tärkeimmistä –mahdollisuus nauttia projektista. Esimerkiksi Rakentaja.fi-palveluihin uudisrakentaja liittyy jäseneksi jo hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista. Palvelussa pääsee helposti tutustumaan uusimpiin tuotteisiin sekä tutustumaan erilaisiin rakentajille sekä remontoijille suunnattuihin työohjeisiin ja palveluihin.
20107_22593.jpg
Markkinajohtaja Kastellilla viisi kohdetta asuntomessuilla
Kastellin vahva asema omakotimarkkinoilla näkyy nyt myös Kuopion Asuntomessuilla. Messuilla on esillä ennätykselliset viisi Kastelli-taloa, joissa markkinajohtaja esittelee monipuolisesti tuotantoaan. Arkkitehtien yksilöllisten ratkaisujen lisäksi Kastelli on tuonut messuille rohkeasti myös edullisemman hintaluokan koteja. Se näyttää kolmella Economy-talollaan kuinka upeaa ja laadukasta saadaan pienelläkin budjetilla.Tutustu messukohteisiin...
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Harjannostajaiset
Toimenpiteet:Kun rakennus on saavuttanut harjakorkeuden, pidetään normaalin käytännön mukaiset harjannostajaiset. Harjannostajaiset merkitään työmaan aikatauluun.Vastuuhenkilö:ProjektipäällikköDokumentit:Harjannostajaiskutsu, tiedote, aikatauluHyväksyntä:Tilaaja
20151_42090.jpg
Vanhat kanavat käyttöön ilmanvaihtoremontissa
Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Tilaa veloitukseton ilmanvaihtoesite
20112_24410.jpg
Kaikki sähköiset toiminnot
KNX-järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX-järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä. Siinä laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin.KNX-taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloista kouluihin. Rakennuksen käytön aikana on muunneltavuus on träkeää ja KNX-järjestelmän laajentaminen helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton