• Etusivu
  • Piha

Pihakivien hoito- ja kunnossapito

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 11.03.2024
20125_30922.jpg

Ruduksen pihakivet ja -laatat valmistetaan korkealaatuisesta betonista. Säännöllinen lehtien ja roskien harjaus sekä silloin tällöin tehty vesipesu pitävät kiveykset siistinä.

Korjaustyöt

Saumojen kunnossapito
Saumaushiekan eroosio ja kuluminen tai värjääntyminen ympäristöolosuhteiden vaikutuksesta ovat luonnollisia ilmiöitä saumoissa. Saumaushiekan kulumisen tai likaantumisen vuoksi tehtävä hiekan lisäys tehdään aina uudella hiekalla. Saumaushiekkana käytetään rakeisuudeltaan 0/1 mm:n kuivaa hiekkaa, joka harjataan saumoihin mahdollisimman hyvin.

Talvipuhtaanapito

Pintaa rasittaa talvikauden toistuva jäätyminen ja sulaminen. Lisärasituksena voivat olla lumen ja jään sulatuksessa käytettävien sulatussuolojen rasitukset. Lumen tai jään peittämä betonipäällyste tulisi puhdistaa lumesta vain tehtäväksi kolaamalla, lapioimalla, harjaamalla käsin tai koneellisesti, tai auraamalla tai linkoamalla kevyellä kalustolla ja tarvittaessa pinta hiekoitetaan. Jäätä ja pakkautunutta lunta ei saa kuitenkaan hakata betonista irti, koska pinta saattaa tällöin lohkeilla.
Rudus ei suosittele suolan tai muiden kemikaalien käyttöä betonipinnoilla.

Vältä painumia

Betonipäällysteen painuminen johtuu liian heikosta pohjasta tai betonipäällyste joutuu suuremmalle rasitukselle kuin alun perin oli suunniteltu. Painumat muuttavat päällystetyn alueen tasaisuutta ja ulkonäköä ja betonipinnoille saattaa sen vuoksi kerääntyä sadevettä ja likaa. Heikosta pohjasta johtuva painuma korjataan perustamalla kantava kerros uudelleen.

Kiven vaihto

Korjattaessa yksittäisiä kiviä vanhassa päällysteessä on korjaus suositeltavaa tehdä vanhan päällysteen reunimmaisilla kivillä. Kun uudet kivet ladotaan vanhan päällysteen reunoille, säilyy päällysteen kokonaisilme.

20125_30923.jpg

Puhdistus

Betonipinnan säännöllinen puhdistus lisää päällysteen elinikää. Kivetyksen lika ja roskat poistetaan säännöllisesti harjaamalla, tai lehtipuhaltimella puhaltamalla sekä pesemällä puhtaalla vedellä. Likatahrat lähtevät parhaiten tuoreeltaan.

Säännöllisessä puhdistuksessa käytetään heikosti emäksisiä aineita esim. Sartek 2, jolloin annostus on 50 ml / 5 l. Jos puhdistukseen käytetään happamia aineita niin kivipinnat on neutralisoitava puhtaalla vedellä toimenpiteen jälkeen. Käytettäessä painepesuria, tulee kiveystä suihkuttaa 45 asteen kulmassa, jolloin saumahiekka pysyy saumassa.

Sammaleet, sienet ja levät

Pintojen verhoiluna betonipäällysteväylillä voidaan käyttää sammalta pihakivien saumoissa. Mikäli sammalta pidetään esteettisenä haittana, poistetaan sammaleet mekaanisesti, jonka jälkeen saumat täytetään uudella saumaushiekalla.

Rikkaruohot

Rikkaruohot voidaan kitkeä käsin tai käyttämällä torjunta-ainetta, esimerkiksi ruiskuttamalla. Käyttäessä torjunta-ainetta, varmista tuotteen toimittajalta, että tuote on tarkoitettu rikkaruohon poistoon betonisista pihakiveyksistä.

Öljyläikät

Tuoreet öljyläikät imeytetään paperiin, sahanpuruihin tai öljynimetysaineeseen. Öljyläikät, jotka ovat jo imeytyneet päällysteeseen, pestään pois emäksisellä pesuaineella (esim. Sartek 2; annos 5 dl / 5 l) ja kuumalla vedellä max. 60 C°.

Purukumi

Kovettunut purukumi pehmennetään emäksisellä pesuaineella (esim.Sartek 2; annos 5 dl / 5 l kuumaa vettä), jonka jälkeen mekaaninen irrotus.

Ruoste

Aluksi betonipinta kastellaan vedellä, tämän jälkeen puhdistus happamalla pesuaineella (esim. Kasper Forte; annos 5 dl / 5 l), jonka jälkeen neutralointi emäksisellä pesuaineella (esim. Sartek 2; annos 5 dl / 5 l).

Kalkkihärme

Betonipinnoissa voi esiintyä vaaleita "läikikkäitä" alueita eli sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia, jotka ovat lähinnä esteettinen haitta.
Kyseiset ilmiöt ovat tunnusomaisia betonille ja esiintyvät jossain määrin kaikilla betonipinnoilla. Kalkkihärmeen muodostuminen on luonnollista, eikä se millään tavoin vahingoita kiveystä. Härme häviää sateiden myötävaikutuksella ajan mittaan itsestään Puhdistus aloitetaan kastelemalla pinta vedellä, jonka jälkeen käytetään hapanta pesuainetta (esim. Kasper Forte; annos 5 dl / 5 l). Puhdistus suoritetaan harjaamalla ja lopuksi huuhdellaan (neutralointi) emäksisellä pesuaineella (esim. Sartek 2; annos 50 ml / 5 l) .

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton