• Etusivu
  • Talo

Julkisivun tuuletus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.02.2012
20122_29436.jpg

Tuuletusvälin yhtenäisyys on tarpeen mukaan hyvä varmistaa ristiinkoolauksella. Vaakaverhouksen pystysuuntaiset kiinnitystuet asennetaan seinän runkotolppiin.

Julkisivu on rakennuksen näkyvin osa ja samalla käyntikortti. Sen tehtävä on paitsi korostaa rakennuksen näyttävyyttä myös suojata rakenteita tuulelta ja sateelta. Julkisivulta vaaditaan myös kestävyyttä ja huoltovapautta. Julkisivurakenteen pitkän käyttöiän takaamiseksi erityistä huomiota pitää kiinnittää oikeanlaiseen tuuletukseen.

Huolehdi oikeanlaisesta rakenteesta

Ulkoverhouksen takana olevan tuuletusvälin pitää olla ainakin ylä- ja alapäästään tuulettuva eli avoin ulkoilman virtaukselle. Palokatkot tai rakennuksen suojapellitykset eivät saa estää ilman kulkua tuuletusvälissä. Ulkoseinässä olevan tuuletusraon tarkoitus on siis poistaa julkisivun sisäpuolelle joko sisältä tai ulkoa tullut kosteus ja vesi rakennetta vaurioittamatta.

Julkisivun rakenne saa aina hieman kosteutta lämpötilan vaihtelujen aiheuttaman tiivistymisen vuoksi. Lisäksi kosteutta tulee roiskevedestä ja viistosuuntaisista sateista. Huonolla tuuletuksella voi pahimmillaan saada aikaiseksi rakenteen, joka on jo 10 vuoden päästä uusittava.

Lisää tietoa julkisivuista

Pystyverhouksen liittyminen räystääseen. Ylhäällä oleva lauta ehkäisee pakkaslumen tuiskuamisen yläpohjarakenteisiin tuuletusraon kautta.
Pystyverhouksen liittyminen räystääseen. Ylhäällä oleva lauta ehkäisee pakkaslumen tuiskuamisen yläpohjarakenteisiin tuuletusraon kautta.

Tuuletusväli puu- ja tiiliverhouksessa

Puujulkisivun ja tuulensuojan välissä on suositeltavaa olla vähintään noin 25 mm:n tuuletusrako. Tuuletusrakoa ei saa mistään kohdasta tukkia umpeen. Ilman pitää päästä vapaasti kulkeutumaan verhouksen taakse ja poistua sujuvasti sen yläreunasta. Uuden tiiliverhouksen taakse on suositeltavaa varata puujulkisivurakennetta isompi tuuletusväli. Tuuletusvälin yhtenäisyys on tarpeen mukaan hyvä varmistaa ristiinkoolauksella.

Tuuletusvälin tiiliverhotussa julkisivussa tulee olla vähintään noin 30 mm. Muurauksessa tiilen taakse pursuaa laastia ja se voi kapeammassa välissä katkaista ilman esteettömän kulkeutumisen. Tiiliverhouksen alimmassa rivissä joka kolmas pystysauma pitää jättää tuuletusta varten auki. Tuuletusraon oikeaa leveyttä oleellisempaa on kuitenkin, että tuuletusrako on koko matkaltaan avoin ilmavirtausreitti ja että tuuletusraon ylä- ja alareunat ovat avoimet ulkoilmaan.

Tiiliverhouksen alimmassa rivissä joka kolmas pystysauma tulee jättää tuuletusta varten auki.
Tiiliverhouksen alimmassa rivissä joka kolmas pystysauma tulee jättää tuuletusta varten auki.
Tuuletusvälin tiiliverhotussa julkisivussa on hyvä olla vähintään noin 30 mm.
Tuuletusvälin tiiliverhotussa julkisivussa on hyvä olla vähintään noin 30 mm.

Runko ja tuulensuoja

Puurungon erotus ilmavälistä toteutetaan tuulensuojalla tai rungon ulkopuolisella lämmöneristyksellä. Tuulensuojan vesihöyrynvastuksen on oltava riittävän pieni sisäpuolelta tunkeutuvan vesihöyryn, rakennuskosteuden ja satunnaisten kosteuskuormien kuivumiseksi aiheuttamatta haittaa.

"Ikkunoiden ja ovien yläreunoissa on oltava rakenteet, joiden kautta tuuletusrakoon joutunut vesi tai siellä tiivistynyt vesihöyry valuu ulos rakenteesta. Rakenteessa oleva vesihöyry poistuu ulos tuuletusraossa virtaavan ilman mukana. Tuuletusraon päiden välillä on oltava kokonaispaine-ero, jotta ilma liikkuu raossa. Ulkoseinän tuuletusraossa paine-ero syntyy yleensä lämpötila-erojen ja tuulen vaikutuksesta." (RakMK C2)

Julkisivun tuuletukseen liittyviä määritelmiä:

  • Tuuletusaukko tai – rako tarkoittaa ulkopuolelta rakenteen tuuletusväliin tai -tilaan johtavaa tuuletusilmavirran sisäänmeno- tai poistumisaukkoa tai -rakoa.
  • Tuuletustila tarkoittaa rakenteessa olevaa yhtenäistä ilmatilaa, jonka kautta rakennetta tuulettava ilmavirtaus kulkee ja jonka korkeus tai paksuus ilmavirran suuntaa vastaan kohtisuorassa suunnassa on yli 200 mm.
  • Tuuletusväli tarkoittaa rakenteessa olevaa yhtenäistä ilmaväliä, jonka kautta rakennetta tuulettava ilmavirtaus kulkee ja jonka korkeus tai paksuus ilmavirran suuntaa vastaan kohtisuorassa suunnassa on enintään 200 mm.
Tuuletusrakoa ei saa mistään kohdasta tukkia umpeen. Ilman pitää päästä vapaasti kulkeutumaan verhouksen taakse ja poistua sujuvasti sen yläreunasta.
Tuuletusrakoa ei saa mistään kohdasta tukkia umpeen. Ilman pitää päästä vapaasti kulkeutumaan verhouksen taakse ja poistua sujuvasti sen yläreunasta.

Lisää tietoa:

RakMK C2

Ulkoseinän tuuletuksen järjestämisessä on otettava huomioon paloturvallisuuden näkökohdat, joista on määräyksiä ja ohjeita Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa E 1 Rakennusten paloturvallisuus.

Lähteet:
Suomen rakentamismääräyskokoelma

Katso lisää tietoa julkisivuista

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201111_28479.jpg
Elämänvirtaa antaa
Vapaa-ajan asuntoon ja omakotitaloonABB:n kotimaiset mittauskeskukset on tehty kestämään kovissa olosuhteissa ja sulautumaan ympäristöönsä. Rakennusprojektin alkaessa mittauskeskus pystytetään usein ensimmäisenä tontille.Näpsä plus -mittauskeskuksen voit sijoittaa heti oikealle paikalleen, jolloin säästyt keskuksen myöhemmältä siirtämiseltä ja uudelleen asentamiselta. Näpsä plus -mittauskeskus on varustettu kahdella maadoitetulla pistorasialla ja voimapistorasialla. Voit yhdistää niihin kellokytkimen esimerkiksi auton lämmitystä tai pihavaloja ohjaamaan.Kaikki keskuksen pistorasiat ovat vikavirtasuojattuja. Vikavirtasuojakatkaisija voi pelastaa tapaturmalta johto- tai laitevaurion sattuessa. Jokaisessa mittauskeskuksessa on varattu tila sisäänrakennetulle Stotz-ylijännitesuojalle. Se estää tehokkaasti salaman iskun tai kytkentäylijännitteiden siirtymisen sähköverkkoon. man iskun tai kytkentäylijännitteiden siirtymisen sähköverkkoon. Vaurioalttiit sähkölaitteesi, kuten tietokoneet ja televisiot ovat ylijännitesuojan ansiosta turvassa.
20209_66514.jpg
Kunnas, Pilvi vai Vilja? Löydä suosikkisi uusista klassisista hirsitaloista
Hongan klassiset talouutuudet Kunnas, Pilvi ja Vilja ovat viihtyisiä, terveellisiä ja ekologisia hirsikoteja, jotka on valmistettu luonnon parhaista raaka-aineista. Ne sopivat täydellisesti suomalaiseen maisemaan ja kestävät pohjoisen olosuhteita vuosikymmenestä toiseen.
20161_45206.jpg
Kohteeseen asennettu katto- ja peitelistaa
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20211_68395.jpg
Kuinka paljon maalämpö säästää enemmän kuin ilma-vesilämpö? Katso video!
Lämmitysjärjestelmän valinta voi tuntua vaikealta on sitten kyseessä uudis- tai saneerauskohde. Jokainen haluaa tehdä oikean valinnan, jotta lämmityksessä voisi säästää rahaa ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Laadukkaalla lämpöpumpulla talo lämmitetään edullisesti, ekologisesti ja huolettomasti. Talon koolla, sijainnilla tai iällä ei ole merkitystä, sillä jokaiseen taloon löytyy sopivin ja tehokkain lämpöpumppuratkaisu.
20193_57051.jpg
Vie mökkeily uudelle tasolle
Suomi, kesä ja mökki ovat kuin luodut toisilleen. Mökkeilykausi kestää vain pienen hetken, joten mökillä vietetystä ajasta halutaan ottaa kaikki irti. Muuttuvien sääolosuhteiden vuoksi ulkona istuskelu, ruokailu ja muu oleskelu saattavat toisinaan olla haastavia. Tuuli ja sade kuuluvat normaaliin kesäämme.Mökin tai vapaa-ajanasunnon terassi on suosittu ajanviettopaikka. Avoin terassi ei aina kuitenkaan suojaa sateelta ja tuulelta. Sade kastelee terassin ja tuuli kuljettaa roskia. Sadesää pakottaa viettämään aikaa sisätiloissa. Lasiterassista saa mökille tuulensuojaisan ja mieluisen lisätilan moneen käyttöön. Lasituksen ansiosta terassille ei myöskään pääse vettä eikä lunta ja mökin terassikalusteet ovat turvassa.
20229_79460.jpg
Ovi, joka ei ole koskaan tiellä
Ympäristöä pidetään esteettömänä silloin, kun se on toimiva, turvallinen ja helppokäyttöinen sen jokaiselle käyttäjälle. Toimiva ympäristö lisää kaikkien tasa-arvoisuutta ja omatoimisuutta. Esteettömässä ympäristössä on otettu huomioon niin liikuntarajoitteiset kuin toimintaesteiset henkilöt, joiden kyky liikkua, toimia tai kommunikoida on rajoittunut. Esteellisiä ihmisiä on väestöstämme noin kymmenes.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton