• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Havukranssi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.10.2022
202210_55705.jpg

Kotioven koristeeksi, lahjaksi tai vaikka hautausmaalle

Havukranssi kestää ulkona viilessä kauniina ja vihreänä kevääseen saakka. Se on kaunis ulko-oven koriste, mahtava tuliainen – ja myös kestävä koristus läheisen haudalle. Havukranssin voi valmistaa kuusenhavuista tai vaikka männynhavuista. Siihen voi mainiosti yhdistää myös muita luonnonmateriaaleja tai valmiita koristeita, värillisiä nauhoja sekä valosarjoja.

Havukranssin valmistaminen on helppoa – kokeile vaikka itse!

Tarvikkeet:

Havuja
Kuusenhavuista, männystä, pihtakuusesta ja katajasta saa aikaan kauniin koristeen. Havujen keräämiseen pitää aina olla maanomistajan lupa, mutta niitä voi käydä keräämässä myös vastakaadetulta hakkuualueelta. Havuja saa usein myös ilmaiseksi joulukuusten myyntipisteistä.

Havujen tulee olla aina mahdollisimman tuoreita – ja niitä tulee olla paljon. Ellet pääse oitis askartelemaan, niin säilytä havuja vaikka jätesäkissä viileässä paikassa.

Valmis pohja tai itse tehty
Havukranssin pohjana voi käyttää kaupasta ostettua kranssipohjaa tai pohjan voi taivuttaa itse muutamasta pajun oksasta, nipusta koivun oksia tai esimerkiksi oljista. Ohut metallilanka tai rautalanka varmistaa että ympyrä pysyy koossa. Pohjan voi käyttää uudelleen seuraavana vuonna.

VINKKI: Havujen sitominen helpottuu, kun pohjan päällystää sammaleella tai mulla pehmeällä materiaalilla.

Lisäksi tarvitset:
Rautalankaa,oksasakset,koristenauhaa,käsineet,

sekä muita koristeita ja tarvikkeita tarpeen mukaan.

Havukranssin valmistus:

Tee ripustuslenkki
Mikäli kranssin on tarkoitus tulla oveen, niin työ kannattaa aloittaa ripustuskenkin tekemisellä - hautausmaalle vietävään kranssiin tätä ei tietenkään tarvitse tehdä.
Tukeva rautalanka laitetaan renkaan läpi joko yksinkertaisena tai kaksinkerroin taitettuna. Alapuolella rautalanka taitetaan niin, ettei se pääse enää irtoamaan (voi laittaa vaikka naulan tai tikun vielä lisäesteeksi) ja yläosasta muotoillaan ripustuskoukku.

Leikkaa ja niputa havut
Ellet ole jo kerätessäsi leikannut havuja oikean mittaisiksi, niin tee se nyt. Mikäli haluat tasaisen kranssin, niin leikkaa havut tasamittaisiksi, (15 –) 20 cm:n pituisiksi pätkiksi – erimittaisilla havuilla saat puolestaan elävämmän pinnan. Toiset pitävät tasaisemmasta jäljestä, jotkut hieman "höröttävämmästä" – pääasia että lopputuloksesta tulee säännöllisen muotoinen.
Tee havuista 3–5 pätkän nippuja, jotka kiinnität rautalangalla yhteen. Käytä havukoristeiden teossa pääasiassa oksien latvaosia, niin lopputulos on siistein (katkaistu oksanpää pyrkii aina näkymään).

Havukranssin pohjaksi soveltuu vaikka pajun oksista kierretty vanne.
Havukranssin pohjaksi soveltuu vaikka pajun oksista kierretty vanne.

Pistä havut kranssiin
Aloita havunippujen sitominen metallilangalla kranssin sisä- tai ulkokaarelle. Seuraava sidotaan havunippu kaaren toiselle puolelle ja lopuksi kranssin päälle. Näin jatketaan, kunnes koko pohja peittyy havuilla. Havujen sekaan voi halutessaan yhdistää muita luonnonmateriaaleja tai koristeita. joka tapauksessa havuja kuluu kranssin tekemiseen yllättävän paljon!
Yksipuolisen, perinteisen havukranssin teet parhaiten pöydän tai muun alustan päällä.

Viimeistele kranssi
Viimeistele havukranssi kauniilla nauhalla ja haluamillasi lisäkoristeilla. Esimerkiksi kävyt, piparkakkumuotit, joulupallot, koriste-eläimet ja metallilangasta taivutetut kuviot ovat kauniita kranssissa.

Havukranssisi on nyt valmis – ole ylpeä itsestäsi!

Säilytä viileässä
Liian lämpimässä neulaset varisevat. Ulkona havukoriste säilyy hoitamatta kauniina kevääseen saakka!

Lisää vinkkejä:

Joulukranssin ei välttämättä tarvitse olla havuista tehty, vaan voit hyödyntää myös muita luonnosta saatavia materiaaleja.
Joulukranssin ei välttämättä tarvitse olla havuista tehty, vaan voit hyödyntää myös muita luonnosta saatavia materiaaleja.

Kranssia ei tarvitse ripustaa oveen
Havukranssin voi laittaa vaikka ruukkuun. Esimerkiksi korkea peltiruukku, ajan patinoima saviruukku tai vaikka lasitettu ruukku tulee oikeuksiinsa, kun laitat sen päälle havukranssin – ja sen keskelle pakkasta kestäviä kukkia!

Havukranssin voi laittaa vaikka vaakatasossa roikkumaan. Sido kranssin sivuille pitkät nauhat, jotka yhdistät keskeltä yhteen. Tee lenkki ja laita roikkumaan. Kranssin keskelle voit laittaa vaikka "kukkapesän" tai laittaa siitä vaikka roikkumaan erilaisia koristeita (mm. joulupalloja).

Kranssin voit valmistaa havujen lisäksi myös muista luonnonmateriaaleista
Esimerkiksi Jutin tavoin osmankäämistä, puolukan varvuista – tai sammaleesta! Varvut laitetaan havujen tapaan pieninä nippuina kranssipohjaan ja lisäväriä voi laittaa vaikka askarteluliikkeen pienillä punaisilla "marjoilla".

Sammalkranssi tehdään levittämällä sammalmatto pohjan päälle ja kieputtamalla ohutta metallilankaa kranssin ympärille. Muista kuitenkin, ettei sammalta tai jäkäliäkään saa kerätä ilman maanomistajan lupaa.

202210_28971.jpg

PSST...

Tee Se Itse -palstalta löydät lisää ohjeita kaikenlaiseen nikkarointiin ja rakentamiseen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201810_54898.jpg
Eristerappausratkaisun valinta
Eristerappaus on on julkisivuratkaisu, jossa mineraalivillan tai EPS-eristeen ja rappauslaastin avulla saadaan pitkäikäinen, energiaa säästävä, sisälämpötilaa tasaava ja toimintavarma rakenne niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin. Korjauskohteissa voi alustan kunto olla joskus niin heikko, että eristerappaus on kustannuksiltaan ja toimivuudeltaan paras ratkaisu. Samalla parannetaan rakennuksen energiataloutta ja poistetaan vedon tunnetta sisätiloissa. Weberin Serporoc, Monoroc, SerpoMin ja SerpoTherm -eristerappausten alustaksi soveltuvat lähes kaikki tavanomaiset seinärakenteet. Näiden ratkaisujen lisäksi Weber tarjoaa SerpoVent, Monoroc, SerpoMin ja SerpoTherm -eristerappausten alustaksi soveltuvat lähes kaikki tavanomaiset seinärakenteet. Näiden ratkaisujen lisäksi tarjolla on tuulettuvaan julkisivuun SerpoVent-levyrappausratkaisu sekä Kahi Facade -julkisivujärjestelmäratkaisut.
20219_72580.jpg
147 vuoden ajan asuntojen lämmitys­ratkaisujen edelläkävijä panostaa Suomeen
147 vuoden ajan on Vaillant ollut asuntojen lämmitysratkaisujen edelläkävijä. Muun muassa keskuslämmitys ja seinäkiinnitteiset kaasulämmittimet ovat Vaillantin keksintöjä. Tänä päivänä Vaillant on ilmastoystävällisten lämmitysratkaisujen eturintamalla, ja hiilidioksidipäästöjä huomattavasti vähentävän orgaanisen kylmäaineen puolestapuhuja. Vaillant on menestyvä yritys, jolla on 14 000 työntekijää ja vientiä 60 maahan.
200611_2217.jpg
Rakennusaikataulu
Rakennusaikataulu on ensimmäinen aikataulu, joka pientalorakentajan tulee laatia. Rakennusaikatauluun merkitään koko projekti hyvin suurpiirteisesti alkaen siitä, kun suunnittelu aloitetaan siihen kun talo on valmis. Melko usein rakentaja luo tämän aikataulun vain mielikuvaksi omaan päähänsä. Olisi kuitenkin parempi, että siitä laitettaisiin jotain myös paperille.Talon rakentaminen toteutetaan, paitsi rakennussuunnitelmien, myös aikataulujen mukaisesti. Aikataulu on rakennushankkeen toteutuksen eräänlainen rautalankamalli, jossa asetetaan tavoitteet koko hankkeelle.
20147_40267.jpg
7. Ilmanvaihtokoneen vaihdolla mukavuutta, luotettavuutta ja energiansäästöä
Lämmöntalteenotolla varustettuja ilmanvaihtojärjestelmiä on asennettu omakotitaloihin jo 1970-luvun lopulta saakka. Tekniikka on mennyt tänä aikana huimasti eteenpäin. Nykyaikaiset ilmanvaihtolaitteet ovat mm. käytön, huollon, suodatuksen ja jäätymiseneston kannalta huomattavasti kehittyneempiä. Valtaosa sen aikaisista valmistajistakin on jo lopettanut toimintansa ja varaosien saanti on hankalaa tai mahdotonta.Ilmanvaihtokoneen vaihdolla uuteen energiatehokkaampaan malliin säästää myös energiaa. Koska hyötysuhde on parempi, ilmanvaihtokone päästää vähemmän lämpöä harakoille, joten talon lämmitysenergiaa kuluu vähemmän. Paremmasta hyötysuhteesta johtuen myös jälkilämmityspatteri kuluttaa huomattavasti vähemmän – jos ollenkaan. Nykyaikaiset tasavirtapuhaltimet kuluttavat noin puolet vanhojen puhaltimien sähköenergiasta. Uusien koneiden automatiikka osaa myös säätää itse ilmanvaihtoa tarpeen mukaan ja näin vähennetään turhaa ilmanvaihtoa kun talo jää tyhjilleen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tämän päivän parhaiden ilmanvaihtokoneiden energiankulutus on kokonaisuudessaan alle puolet verrattuna 90-luvun laitteisiin.
201412_41969.jpg
Mitä huomioida tonttia valitessa?
Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Työsuhdeasunto
Työsuhdeasunnolla tarkoitetaan työ- ja virkasuhteen perusteella vuokralle annettua asuntoa, jossa vuokranantajana on työnantaja.Työsuhdeasunnon vuokralainen ei saa siirtää vuokrasoikeutta ilman vuokranantajan lupaa. Hän saa kuitenkin käyttää asuntoa perheensä ja lähisukunsa kanssa yhteisenä asuntona ilman vuokranantajan lupaa.Työsuhteen päättymisen jälkeen jatkuvaan vuokrasuhteeseen noudatetaan enintään asumistukilain nojalla vahvistettua paikkakunnalla kohtuulliseksi katsottua tasoa, josta on vuokralaiselle ilmoitettava kirjallisesti.Vuokralaisella on oikeus irtisanoa työsuhdeasunto 14 päivän irtisanomisajalla tai irtisanomisaikaa noudattamatta samanaikaisesti työ- tai virkasuhteen päättymisen kanssa.Vuokranantajalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus työsuhteen päättymisen johdosta. Irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos työ- tai virkasuhde on kestänyt vähintään vuoden ja kolme kuukautta, mikäli työ- tai virkasuhde on kestänyt vähemmän kuin vuoden. Mikäli työsuhde on edellyttänyt asumista määrätyssä kiinteistössä tai huoneistossa, on irtisanomisaika yksi kuukausi.Työntekijän irtisanomisaika on kolme kuukautta, mikäli työsuhde on kestänyt vähintään vuoden ja kun työnantaja on purkanut työsuhteen (muun kuin sairauden vuoksi), työntekijä on irtisanonut työsopimuksen tai purkanut työsopimuksen ilman TSL 8 luvun 1 §:n 2 momentissa tarkoitettua syytä. Muussa tapauksessa irtisanomisaika on yksi kuukausi.Mikäli vuokrasuhde irtisanotaan palvelussuhteen kestäessä, alkaa irtisanomisaika kulua sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä alkaen, jonka aikana palvelussuhteen irtisanomisaika alkaa kulua tai palvelussuhde ilman irtisanomista päättyy. Irtisanomisaika on tuolloin aina vähintään yksi kuukausi.Vuokranantajalla on oikeus osoittaa vaihtoehtoinen asunto irtisanomisajaksi, joka kestää kauemmin kuin työ- tai virkasuhde. Muuttokustannukset tulevat vuokranantajan maksettaviksi.Muuttopäivää voidaan siirtää vain, jos kyseessä on työntekijän sairaus, työkyvyttömyys tai siirtyminen vanhuuseläkkeelle. Kanne on laitettava vireille 14 päivää ennen muuttopäivää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton