• Etusivu
  • Talo

Kattoturva kuntoon talven varalle

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 22.11.2011
201111_28752.jpg

Kattoturvatuotteilla minimoidaan työskentelyn turvallisuusriskit.

Hyvien säiden aikana on syytä tarkistaa katon ja erityisesti kattoturvarakenteiden kunto ennen nuohoojan – ja lumen tuloa.

Katolla liikkumisen turvallisuus on rakennuksen omistajan vastuulla. Yleisin vieras katolla on nuohooja, mutta myös antenniasentaja tai ilmanvaihtolaitteen huoltaja voi käydä siellä aina silloin tällöin. Ilman kunnossa olevia kattoturvatuotteita ammattilaiset voivat kieltäytyä menemästä katolle.

Nuohousalan Keskusliitto huolissaan kattoturvan tasosta

–Työturvallisuuden parantaminen on eräs ammattikuntamme suurimpia haasteita. Katolla liikkumisen turvallisuus on nuohoojille luonnollisesti olennaisen tärkeää. Oikein asennetut tikkaat ja kattosillat ehkäisevät monta onnettomuutta, liiton puheenjohtaja Petteri Virranta painottaa.

Yli puoleen nuohoojille työssään sattuneista tapaturmista paljastuu syyksi puutteellisista kulku- ja työtasoista. Yleisin syy oli tikkaiden rikkoutuminen.

Uusissa rakennuksissa kattoturva on yleensä kunnossa, sillä ennen talon lopputarkastusta katolle on oltava asennettuina rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Sellaisia ovat mm. lumiesteet, kattosillat ja tikasaskelmat. Vanhemmissa rakennuksissa tilanne ei ole lainkaan yhtä hyvä.

Turvalliset tikkaat eivät heilu tai huoju.
Turvalliset tikkaat eivät heilu tai huoju.

Vanhoissa taloissa puutteita

Viimeksi Nuohousalan Keskusliitto kartoitti kattoturvalaitteiden riittävyyttä suomalaisissa pientaloissa kuusi vuotta sitten kyselylomakkeen avulla. Selvityksessä nuohoojia pyydettiin tarkkailemaan oman työnsä ohessa kiinteistöjen kattoturvalaitteita: talotikkaita, lapetikkaita, kattosiltoja ja piipputikkaita.

Kattoturvalaitteiden tila osoittautui huonoksi: keskimäärin 38:ssa prosentissa kiinteistöistä on jotakin huomautettavaa. Arviolta 50 - 60 prosentissa vapaa-ajan asunnoista on puutteita kattoturvavarusteiden osalta.

Kattotiilivalmistaja Monier Oy:n kattoasiantuntija Birgitta Pollari jakaa nuohoojien huolen. – Uudisrakentajat ostavat lähes aina täydellinen kattopaketin, johon kuuluvat luonnollisesti myös kaikki määräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Ne on suunniteltu ja testattu toimimaan yhdessä katemateriaalin kanssa. Samaan aikaan asennettaessa kiinnityksetkin tulevat yleensä varmistettua kunnolla, hän sanoo.

–Ongelmana ovat vanhat rakennukset, joissa kattoturva ei ole ehkä koskaan ollutkaan nykyisten vaatimusten tasolla. Vaikka oikeanlaiset talotikkaat ja kulkusillat tulisikin hankittua, niiden asentaminen ei onnistu aivan jokaiselta. Jo siksikin niiden hankkiminen saatetaan jättää hamaan tulevaisuuteen odottamaan suurempaa kattoremonttia, hän pelkää.

Moni havahtui runsaslumisen viime talven jäljiltä kaipailemaan katolleen myös lumiesteitä. Nekin tulisi asentaa hyvissä ajoin ennen uusien lumien tuloa.

Birgitta Pollari neuvoo miettimään lumiesteiden määrää ja sijoittamista ajan kanssa. Lain minimivaatimus ei vielä takaa turvallisinta lopputulosta.

Vaaratilanteet vältetään oikeilla kattoturvatuotteilla.
Vaaratilanteet vältetään oikeilla kattoturvatuotteilla.

Määräykset ovat selvät

Suomen rakentamismääräyskokoelman osa F2 rakennuksen käyttöturvallisuudesta määrää, että rakennuksen huoltamisen turvallisuus on varmistettava.

Katolla sijaitseville savupiipuille, ilmanvaihtolaitteille sekä muille säännöllistä käyntiä vaativille rakennusosille ja laitteille on järjestettävä tarkoituksenmukainen, katkeamaton kulkutie. Katon kulkutiet myös suojaavat katemateriaalia vahingoittumiselta. Katolla, joka on kaltevampi kuin 1:5 kattokulkutie rakennetaan kattosiltaa ja tikasaskelmia käyttäen.

Nuohouksen helpottamiseksi kattosilta tulisi viedä mahdollisimman lähelle piippua. Lisäksi kulkutiet tulisi myös ulottaa kaikille muillekin huollettaville kohteille, kuten ilmanvaihtolaitteiden poistoputkille.

Kun talotikkaan nousukorkeus ylittää kahdeksan metriä, portaat on varustettava turvakiskolla tai selkäsuojuksella.

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
20071_3216.jpg
Kaunis ja kestävä tiilikate
Tiilikatto on Suomen suosituin, uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.
20072_3476.jpg
Tiilikatto nostaa talosi arvoa!
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen. Lafarge Roofing Oy:n avaimet käteen -paketti on uskomattoman kätevä ja helppo tapa tehdä tiilikatto. Katon ostajan tarvitsee vain valita tiilimalli ja väri, me hoidamme asennuksen luotettavasti!
20194_57223.jpg
Kulkuväylät pihakivillä
KATSO MUITA IDEAKUVIA TÄÄLTÄ >>
20194_57472.jpg
Valitse omaan tyyliisi sopivat sähkökalusteet
Kotia remontoidessa käytetään paljon aikaa sopivan värimaailman luomiseen. Valitaan huolella ne suuret linjat ja sävyt, joiden pohjalta sisustusta aletaan rakentamaan. Tapetin ja maalin valintaan käytetään tunteja; vaihtoehtoja vertaillaan eri valoissa ja huonetiloissa mallipalojen ja värilastujen avulla. Kokonaisuutta täydennetään tilaan täydellisesti sopivilla jalka-, katto- ja peitelistoilla, kahvoilla ja vetimillä sekä verhotangoilla tai -kiskoilla.Jokaiseen huoneeseen asennetaan myös katkaisimia ja kytkimiä ohjaamaan mm. valaistusta. Sinun valittavaksesi jää, haluatko häivyttää vai korostaa niitä. Valitsetko seinän sävyyn sulautuvan vaihtoehdon vai korostatko sitä vaikka valloittavalla värikehyksellä? Tai ehkä kotiisi sopii parhaiten tyylikäs teräs tai perinteinen valkoinen. Valinta on sinun!
202211_79664.jpg
Muuttovalmis tilaelementtitalo säästää aikaa, rahaa ja energiaa
Rakentamiseen sisältyy perinteisesti monenlaisia piilokustannuksia, joita on vaikea laskea mukaan kokonaisbudjettiin. Esimerkiksi työmaa-aikainen energiankulutus voi päästä yllättämään rakentajan, mikäli omakotitaloa rakennetaan työmaalla useita kuukausia. Rakennushankkeen venyessä vuokralla-asuminen voi pitkittyä lisäten kustannuksia. Jätemaksuihin, työmaan siivoamiseen ja tavaroiden vastaanottamiseen kuluu paljon arvokasta vapaa-aikaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton