• Etusivu
  • Rakentaminen

Lait, määräykset ja ohjeet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennus- ja remontointihankkeeseen vaikuttavat monet lait, säädökset, määräykset, direktiivit ja ohjeet. Velvoittavia ja hyvän rakennustavan mukaisia ohjeita ja määräyksiä tulee noudattaa ja niiden kokonaisvaltainen tuntemus koostuukin hyvin laajasta lähdemateriaalista. Tähän artikkeliin on koottuna keskeisimpiä tiedonlähteitä.

Suomen rakentamismääräyskokoelma (RakMK) koskee pääasiassa uudisrakentamista. Remonttikohteisiin määräyksiä sovelletaan. RakMK:n määräykset ovat velvoittavia, mutta ohjeet antavat vain mahdollisen toteutustavan, joita voi olla muitakin.

Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä –asetus koskevat lähinnä rakentamista ympäristösuunnittelun näkökulmasta. Tavoitteena on järjestää alueiden käyttö kaikin puolin järkeväksi.

Maakaari säätelee kiinteistön kauppaa.

Kunnan rakennusvalvonta- ja paloviranomaiset huolehtivat lain noudattamisesta ja käsittelevät mm. poikkeamislupia. Viranomaiset myös antavat "viimeisen sanan" ratkaisun oikeellisuudesta.

Rakennusjärjestys, kaavoitus ja maankäyttösuunnitelma määräävät maankäytöstä.

Muut lait, kuten sähköturvallisuuslaki, pelastuslaki ja paloturvallisuuslaki antavat puitteet useille määräyksille ja ohjeille.

Yleisiä toteutusvaihtoehtoja ja –ratkaisuja määräyksiä sekä hyvää rakennustapaa noudattaen löytyy mm. Rakennustiedon RT-kortistosta sekä rakennesuunnittelijalle Rakennusinsinöörien Liiton RIL:n suunnitteluoppaista.

Rakennustuotteiden valmistajat antavat vielä omille tuotteilleen käyttöohjeet, joita noudattamalla saavutetaan määräysten mukainen ratkaisu.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20146_40110.jpg
Mitä kaikkea voitkaan löytää Asuntomessuilta?
Sen lisäksi, että pääset Asuntomessuilla Jyväskylässä tutustumaan jopa 44 näyttelykohteeseen, kannattaa laittaa mieleen myös seuraavia tutustumisen arvoisia tapahtumapaikkoja ja käyttää hyödyksi alueella olevat palvelut ja näyttelyt.Messualueelta löydät useita monipuolisia neuvontapalveluita. Yhdessä kumppaniensa kanssa Suomen Asuntomessut järjestää sisustus- , rakennus-, energia- ja sisäilmaneuvontapisteen messualueella. Neuvontapisteet ovat messuvieraille maksuttomia.Lisäksi löydät messualueelta paljon uutta puutarhanäyttelyn muodossa. Puutarhanäyttely omalta osaltaan kantaa yhtä Asuntomessujen neljästä teemasta: puutarhaa. Puutarhoja on omalla näyttelyalueellaan kaikkiaan 9 erilaista, omalla teemallaan toteutettua.Huomioi siis muun muassa nämä suunnitellessasi messukierrosta!
20099_18715.jpg
Fenestra sponsoroi nuorta ammattilaista
Suomen johtava ovi- ja ikkunatoimittaja Fenestra sponsoroi nuorta ammattilaistaOvi- ja ikkunaratkaisujen täyden palvelun toimittaja Fenestra sponsoroi yhdistetyn huippu-urheilijaa Anssi Koivurantaa tulevalla kaudella. Juuri allekirjoitetulla sopimuksella Fenestra haluaa omalta osaltaan tukea nuorta lahjakkuutta matkalla menestykseen.Anssi Koivuranta on jo 21-vuotiaana saavuttanut useita mitaleja MM- ja olympiatasolla, ja häntä pidetään yleisesti yhtenä suurimmista urheilijalupauksistamme. Yhteistyö tukee Fenestran vahvaa brändiä johtavana ratkaisutoimittajana.
201911_61343.jpg
Kuuntele Rakentaja.Fi PODCAST - miksi sähkö maksaa?
Rakentaja.fi-podcasteissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Kuuntele ensimmäinen jakso täältä:#001 SÄHKÖ - Rakentaja.fi-podcast
20111_24164.jpg
Ammattitaitoisista elementtiasentajista kysyntää
- NCC Rakennus Oy:n ja TTS:n elementtiasentajien TäsmäKoulutuksen asennusharjoitukset käynnistyivät TampereellaNCC Rakennus Oy on aloittanut yhdessä TTS:n (Työtehoseura) rakennusalan koulutusyksikön kanssa elementtiasentajien TäsmäKoulutuksen. Koulutusjaksot toteutetaan sekä Tampereella että Vantaalla. Ajatus elementtiasentajien koulutushankkeesta heräsi kun huomattiin, että varsinkin nuoremmat rakennusalan työntekijät tarvitsevat koulutusta ja harjoitusta ennen ryhtymistään asennusryhmän jäsenenä asentamaan tuhansia kiloja painavia betonielementtejä. Koulutuksen kautta haluttiin varautua myös tulevaan ja kouluttaa alalle uusia ammattilaisia, sillä tulevina vuosina suuri määrä elementtiasentajia on eläköitymässä. Myös rakennushankkeiden määrän kasvaminen ja pula alan osaajista toi välittömän tarpeen koulutuksen toteuttamiselle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Konkurssiasioiden hoitaminen
Toimenpiteet:Urakoitsijan mentyä konkurssiin suoritetaan rakennusurakan yleisten sopimusehtojen mukaiset toimenpiteet. Urakkasopimus irtisanotaan, työmaa otetaan rakennuttajan haltuun, takaajalta tiedustellaan tämän halukkuutta jatkaa työ loppuun, töiden loppuunsaattaminen järjestetään, rakennus-/ takuuajan vakuus valvotaan konkurssissa, konkurssipesän kanssa pidetään taloudellinen loppuselvitys.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Reklamaatiokirjeet Urakkasopimuksen irtisanomiskirjeet Takaajakirjeet Vakuuden valvontakirjeet Taloudellinen loppuselvitys konkurssipesän kanssaHyväksyntä:Tilaaja
20094_16507.jpg
Vältä tulipalot mökillä
Kesämökillä tulipalo voi saada alkunsa tulisijoista, sähkölaitteista tai kaasulaitteista. Käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein sekä pitämällä niistä hyvää huolta voit välttää onnettomuudet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton