• Etusivu
  • Talo

Turvajärjestelmillä vältät vahingon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2013
20119_27780.jpg

Turvajärjestelmillä valvotaan kiinteistöä ja suojataan ihmisiä.

Kiinteistön turvajärjestelmistä on hyötyä vain silloin, kun ne ovat käytössä jo ennen vahingon sattumista. Niillä voidaan valvoa kulkua kiinteistössä, suojata omaisuutta, estää henkilövahinkoja sekä ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja, kohentaa sähköturvallisuutta ja parantaa tietosuojaa. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia hyvin suojatun kiinteistön vakuutusmaksuista.

Asuntojen turvallisuutta voidaan lisätä rakenteellisten ratkaisujen lisäksi elektronisilla turvajärjestelmillä. Asuintalojen turvallista käyttöä edistäviä sähköisiä ratkaisuja ovat muun muassa:
– ovipuhelin ja videovalvontajärjestelmä
– rikosilmoitinjärjestelmä, josta hälytys voidaan välittää esim. vartiointiliikkeeseen
– paikalliset, huonekohtaiset palovaroittimet tai palovaroitinjärjestelmät
– kosteusvahdit ja kosteuden valvontajärjestelmät

Lisätietoa turvajärjestelmistä

Ovipuhelin ja rikosilmoitin

Ovipuhelimen ansiosta tuntematonta henkilöä ei tarvitse koskaan päästää sisälle. Usein ovipuhelimissa on videokamera ja liiketunnistin ohjauspainikkeiden ja ovikaiuttimen lisäksi. Kamera välittää tarkan kuvan myös hämärässä, kun kameramoduulissa on infrapunalamppu. Lisätietoja kotiisi soveltuvista turvajärjestelmistä saat asiantuntevasta sähköliikkeestä

Asuinkiinteistöjä valvovat älykkäät turvajärjestelmät voivat olla joko langallisia tai langattomia. Rikostilanteessa turvajärjestelmän keskusyksikkö voi ottaa yhteyttä etukäteen ohjelmoituihin puhelinnumeroihin. Pisimmälle kehitetyt turvajärjestelmät on varustettu puhesyntetisaattorilla, joten ne voivat kertoa selkokielisesti hälytyksen syyn. Hälytyksen voi ohjata esimerkiksi naapureille, perheenjäsenen tai tuttavan matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeeseen.

Palovaroitin ja kosteusvahti

Palovaroitinjärjestelmä koostuu yksittäisistä varoittimista tai niiden ryhmistä. Yksinkertaisin palovaroitin on huonetilaan asennettava paristokäyttöinen hälytin, joka tunnistaa savun ja lähettää äänimerkin. Nykyisin uusissa rakennuksissa palovaroitin on määräysten mukaan kytkettävä aina verkkovirtaan, jolloin ei tarvitse huolehtia pariston vaihtamisesta.

Palovaroitinjärjestelmässä yksittäisen palovaroittimen toiminta aiheuttaa hälytyksen keskusyksikköön ja tarvittaessa myös muihin palovaroittimiin. Palovaroittimen avulla voidaan välttää palon aiheuttamat mahdolliset henkilövahingot ja varmistaa sammutustyön nopea käynnistyminen.

Suuri osa kalleimmista vesivahingoista syntyy, kun vesijohtovesi vuotaa hitaasti mutta pitkän ajan kuluessa rakenteisiin vioittuneesta vesijohdosta tai kodinkoneesta. Nämä vahingot vaurioittavat rakennusta laajasti ja monella tapaa. Vahinkojen torjumiseksi on kehitetty erilaisia kosteudenvalvontajärjestelmiä, joiden avulla voidaan havaita suurin osa rakennuksen vesijohtojärjestelmän vuodoista jo aikaisessa vaiheessa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

20119_27781.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202110_73131.jpg
Myyntitilanteessa paljastunut kosteusongelma uhkasi kaataa asuntokaupat
Asunnon myynti oli ollut jo pitkään Hakalan perheen mielessä, ja viimein keväällä 2021 he päättivät toteuttaa suunnitelmansa. Aika oli otollinen ja talokauppa Pirkanmaalla kävi kuumana, mutta kun kodinhoitohuoneesta yllättäen löytyi kosteutta, kaikki tuntui menevän pieleen.
20081_7799.jpg
Oikeat kiviainekset
Maanvaraisen lattian suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa panostaa, koska jälkeenpäin tehtävät korjaukset ovat todella kalliita ja joskus jopa mahdottomia. Viime vuosien laajojen tutkimusten perusteella maanvaraisen lattian rakennusfysikaalinen toiminta tunnetaan varsin hyvin ja oikeilla rakenneratkaisuilla rakenne on toimiva ja käyttäjälleen turvallinen.Lisätietoa kiviaineksista
20214_70158.jpg
Vältä kylmät suihkut ja suuret sähkölaskut - valitse lämmin­vesivaraaja oikein
Käyttövesi lämmitetään Suomessa sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa lämminvesivaraajalla. Laadukas kotimainen varaaja sopii erinomaisesti suomalaiselle talousvedelle, minkä vuoksi sen käyttöikä on normaaliolosuhteissa pitkä. Päivitys on usein tarpeen siinä vaiheessa, kun halutaan muutosta varaajan kokoon, sähkönkulutukseen tai sijaintiin.
20221_74428.jpg
Akustiikkasuunnittelu olennaisessa roolissa puurakennuskohteissa
Rakennus rakennetaan käyttäjää varten ja asuinympäristön akustinen miellyttävyys lisää asumisen ja elämisen viihtyisyyttä. Kun melu ja liiat äänet voivat häiritä unta ja keskittymistä sekä aiheuttaa jopa terveyshaittoja, niin vastaavasti akustisesti miellyttävä ympäristö alentaa stressitasoja tutkitusti.Akustinen suunnittelu onkin tärkeää rakennuksen loppukäyttäjän kannalta. Rakentamisen lainsäädäntö asettaa myös tavoitteet ääneneristysvaatimuksille. Puurakennuskohteissa haasteita akustiikkasuunnitteluun tuovat erityisesti puun luontaiset ominaisuudet rakennusmateriaalina.
20149_40742.jpg
Yksi kattoluukku kaikille tiili- ja peltikatteille
Vaasalainen kiinnitys-, ilmanvaihto- ja erikoiskattotarvikkeita kehittävä ja valmistava SK Tuote Oy on tuonut markkinoille uuden innovatiivisen VILPE® UNIROOF –kattoluukkuratkaisun. VILPE® UNIROOF –kattoluukku on markkinoiden ensimmäinen yleiskattoluukku, joka sopii kaikille tavallisille tiili- ja peltikatoille. VILPE® UNIROOF valmistetaan polypropeenista käyttäen muista markkinoilla olevista ratkaisuista poiketen ruiskupuristustekniikkaa, joka tekee tuotteesta kauttaaltaan tasalaatuisen ja kestävän.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkatarjousten arviointiperusteet
Toimenpiteet: Saadut urakkatarjoukset verrataan tarjousten avaamisen jälkeen. Urakkatarjouksen lähtökohtana pidetään tarjouspyyntöasiakirjoissa esitettyjä laatuvaatimuksia. Mikäli urakoitsija on tarjouksessaan esittänyt ehtoja tarjouksen sisältöön, ehtojen kustannusvaikutus selvitetään. Mikäli urakoitsija on esittänyt tarjouksen vaihtoehtoisilla suunnitelmilla, tarjouksen sisältö, mahdolliset poikkeamat tarjouspyynnöstä ja niiden kustannusvaikutukset selvitetään. Saaduista hyväksyttävistä urakka-tarjouksista hyväksytään edullisin vaatimukset täyttävä tarjous.Vastuuhenkilöt: ProjektipäällikköDokumentit: Urakkaneuvottelumuistiot, urakkapäätöksetHyväksyntä: Tilaaja

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton