• Etusivu
  • Rakentaminen

Tarvitaanko remontointiin lupa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.09.2011
201712_51066.jpg

Kylpyhuoneen remontointi on usein luvanvaraista toimintaa. Esimerkiksi kylpyhuoneen laajennustyöt vaativat rakennusluvan.

Omakotitalon kokonaisvaltainen remontin toteuttaminen vaatii huolellista alkuselvittelyä. Jo suunnittelun alkuvaiheessa on tärkeää selvittää peruskorjaukselta vaadittava lupamenettely. Remontoinnissakin täytyy välillä hakea rakennuslupa, vaikka suurimman osan remonteista saa tehdä ilman minkäänlaista rakennusvalvontaviraston myöntämää rakennuslupaa tai toimenpidelupaa. Lupa vaaditaan mm. julkisivumuutoksiin ja huonetilajärjestelyihin.

Rakennusvalvonnan viranomaisilla on oikeus jälkikäteen puuttua luvattomasti, luvan vastaisesti ja muuten asiattomasti toteutettuihin korjauksiin. He voivat myös vaatia tehtyjen muutosten saattamista hyväksyttävään tilaan.

Lue lisää lupa-asioista

Milloin tarvitaan lupa?

Rakennuslupa tarvitaan uuden rakennuksen rakentamisen lisäksi silloin, kun tehdään oleellisia muutoksia ja korjauksia. Remonttia varten haetaan rakennuslupa, jos kyseessä on esimerkiksi:

- Korjaus- ja muutostyö, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen
- Rakennuksen laajentaminen
- Rakennuksen kerrosalan lisääminen
- Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennainen muuttaminen
- Kantavan rakenteen purkaminen ja rakentaminen
- Kylpyhuoneen laajennus tai uusien kylpyhuone/saunatilojen rakentaminen

Purkamislupa tarvitaan rakennuksen tai sen osan purkamista varten silloin kun rakennus sijaitsee asemakaava-alueella tai alueella, jonka yleiskaavassa niin määrätään tai jos alueella on voimassa maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittama rakennuskielto.

Toimenpidelupa riittää pienempään remonttiin. Toimenpidelupa voidaan hakea sellaisten rakennelmien ja laitosten, kuten säiliön ja piipun pystyttämiseen, joiden osalta lupa-asian ratkaiseminen ei kaikilta osin edellytä rakentamisessa muutoin tarvittavaa ohjausta.

Toimenpidelupa tarvitaan myös muuhun kuin rakennuslupaa vaativaan rakennuksen ulkoasua muuttavaan toimenpiteeseen sekä asuinrakennuksen huoneistojärjestelyihin.

Katteen muuttamiseen riittää toimenpidelupa.
Katteen muuttamiseen riittää toimenpidelupa.

Remonttia varten haetaan toimenpidelupa, jos kyseessä on esimerkiksi rakennettuun ympäristöön liittyvän, erottavan kiinteän aidan tai kadun reunusmuurin rakentaminen tontille, rakennuksen julkisivun muuttaminen, kattomuodon, katteen tai sen värityksen muuttaminen, ulkoverhouksen rakennusaineen tai värityksen muuttaminen, katukuvaan vaikuttavan markiisin asettaminen tai ikkunajaon muuttaminen.

Mitä tarvitaan rakennusluvan hakemiseksi?

Tärkein asia rakennusluvan hakemisessa on laatia tarvittavat rakennekuvat muutosalueesta. Julkisivumuutosten osalta tämä tarkoittaa joko arkkitehtipiirroksia julkisivusta jos rakenteisiin ei sinänsä puututa. Jos tehdään esimerkiksi katon korotuksia tai laajennusosia, tarvitaan näistä asiaan kuuluvat rakennekuvat.

Rakennusluvan hakeminen kestää kunnasta riippuen noin 1-2kk. Tätä ennen töitä ei siis saa aloittaa.

Kotikunnan rakennusvalvonnasta ajantasaiset ohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelukokonaisuudesta ja laadusta. Tarvittavat luvat selviävät, jos ei muuten, niin ko. kunnan rakennustarkastajalta. Yleensä ohjeet ovat pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta yleispäteviä joka kunnassa. Selvitä siis ennen remonttia oman kotikunnan rakennusvalvonnasta asuinalueesi määräykset. Rakennusvalvonnasta saat tarvittavat neuvot, hakulomakkeet sekä ohjeet hakemukseen liitettävistä asiakirjoista.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201410_41385.jpg
Puukoulu 2- Höylätyt ja hienosahatut puutavarat
Hyvin varustetussa puutavaraliikkeessä on tarjolla runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, joista pitäisi osata valita tarkoituksenmukaisin. Asiantunteva puukauppias osaa auttaa oikean tuotteen valitsemisessa, mutta muutama perusasia on hyvä tuntea jo puutavaraliikkeeseen mentäessä. Seuraavassa lyhyesti tuotteiden nimikkeistä ja valmistuksesta.
200710_7039.jpg
Tekijät ja tuotteet löytyvät Palveluhakemistosta
Palveluhakemisto on rakennus-, puutarha- ja sisustusalan yritysten yhteystietoja sisältävä hakupalvelu, joka on tarkoitettu palvelemaan sekä yksityisiä rakentajia ja remontoijia että edellä mainituilla aloilla toimivia yrityksiä. Palveluhakemis-tosta Rakentaja.fi-palvelujen käyttäjät voivat etsiä erilaisiin hankkeisiinsa toteuttajia ja tuotteita. Palveluhakemistoon liittyneet yritykset puolestaan saavat palvelunsa ja tuotteensa helposti näkyville Rakentaja.fin yli 190 000 rakentajaperhettä sisältävän jäsenkannan keskuudessa.Palveluhakemistossa olevat yritykset on jaoteltu kolmeen toimialaryhmään; suunnittelijoihin, urakoitsijoihin ja jälleenmyyjiin. Näiden toimialaryh-mien alta löytyvät tarkemmat toimialajaottelut sekä maakuntajaottelu. Valitsemalla haluamansa toimialan ja maakunnan hakija saa auki yrityskortin, joka kertoo oleellisen informaation yrityksestä. Palveluhakemis- toon tehdään n. 20 000 hakua kuukaudessa!
20239_83170.jpg
Tasainen yleisvalo ja kohdevalot luovat kodin valaistuksen perustan
Kodin eri tiloissa on erilaiset valaistustarpeet. Mukavan valaistuksen luot huomioimalla perusasiat ja lisäämällä siihen omaa persoonallista tyyliäsi. Toteutusta suunnitellessa on hyvä huomioida yleisvalaistuksen ja korostusvalaistuksen väliset erot. Yleisvalaistuksesta huolehtivat yleensä katto- ja seinävalaisimet, jotka tekevät huoneesta valoisan ilman häikäisyä tai varjoja. Korostusvalaistuksella luodaan huoneeseen miellyttävä tunnelma korostamalla esimerkiksi seinällä olevia kuvia tai huonekaluja. Valon ja varjon välistä vuorovaikutusta käytetään tässä tehokkaasti.
20171_48070.jpg
Ilmanvaihto pitää asukkaat ja talon terveinä
Vietämme jopa 90 % ajastamme sisätiloissa ja hengitämme vuorokaudessa noin 15 000 litraa ilmaa. Siksi terveellinen sisäilma on merkitsevässä asemassa hyvinvointimme kannalta, vaikka usein sen laatuun ei kiinnitetä huomiota – ainakaan ennen kuin siitä aiheutuu ongelmia. Ilmanvaihdolla on kuitenkin mahdollista luoda viihtyisä, terveyttä ja jaksamista ylläpitävä sisäilma.Ilmanvaihdon tehtävä on tuoda puhdasta ilmaa hengitettäväksemme ja toisaalta poistaa asunnossa syntyvä kosteus, hiilidioksidi ja muut epäpuhtaudet. Nykyaikaisella tavalla tiiviiksi rakennetuissa tai remontoiduissa kodeissa painovoimainen ilmanvaihto ei enää riitä takaamaan hyvälaatuista sisäilmaa, sillä tämän päivän asumistottumusten myötä sisätilojen kosteuskuorma on suuri. Laadukas ilmanvaihto ja puhdas sisäilma ovat erityisen tärkeitä allergikoille ja astmaatikoille, mutta ihan jokainen meistä voi sitä paremmin, mitä puhtaampaa sisäilma on.Pitkäaikainen sisäilman korkea kosteustaso muodostaa edellytykset homeen muodostumiselle ja rakennevaurioille. Kun tiiviit ikkuna ja höyrysulut eivät päästä kosteutta poistumaan, tiivistyy se ennen pitkää rakenteisiin tai niiden pinnoille. Koneellinen ilmanvaihto, jossa asumisesta syntyvä kosteus poistetaan ulos, on paras ratkaisu välttää kosteusvauriot ja niiden aiheuttamat terveydelliset haitat.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.
20233_80984.jpg
Näin ympäristöystä­vällinen kylmäaine vaikuttaa lämpöpum­pun toimintaan
Lämpöpumppujen yhteydessä puhutaan useasti lämmittämisestä ja viilentämisestä, mutta lämpöpumput eivät ole vain järkevin ratkaisu energiankulutuksen vähentämiseen, vaan myös vihreään siirtymiseen. Lämpöpumpun laitteiston osalta ympäristöystävällisyys löytyy koneiston sisältä, jossa kylmäaineella on suuri merkitys lämpöpumpun CO2-jalanjäljen vähentämisessä.Mutta mikä on kylmäaineen merkitys lämpöpumpussa ja entä mitä tarkoittaa käytännössä ympäristöystävällinen kylmäaine? Kysymyksiin vastaa Vaillant Nordicsin tuotehallinnan johtaja Peter Aller.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton