• Etusivu
  • Rakentaminen

Vapaa-ajan kiinteistöjen jätevesien käsittely

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.07.2011
20117_27094.jpg

Haja-asutusalueella sijaitsevien vapaa-ajan kiinteistöjen jätevesien käsittelyä koskevat mm. seuraavat määräykset:

Hajajätevesiasetus (209/2011), joka edellyttää, että kiinteistöjen jätevesien käsittely on asetuksen vaatimusten mukaisella tasolla 15.3.2016 mennessä.

Alueellisesti löytyy paikallisia ympäristönsuojelumääräyksiä.

Esimerkiksi Porissa:

Porin kaupungin ympäristönsuojelumääräykset (14.6.2010), joiden mukaan ranta- ja pohjavesialueilla sovelletaan hajajätevesiasetuksen mukaisia tiukempia puhdistustehovaatimuksia. Määräyksissä on säädelty jätevesijärjestelmien vähimmäisetäisyydet vesistöön (20m), teihin (5m), talousvesikaivoihin (30-50m) ja pohjaveden pintaan (0,25-1,0m). Lisäksi saostuskaivojen ja umpisäiliöiden tyhjennystiheyksille on annettu vähimmäisvaatimukset (umpisäiliöt riittävän usein ja saostuskaivot riittävän usein, kuitenkin vähintään kerran vuodessa).

Jos kesämökilläsi on (esimerkkejä)…

- Kuivakäymälä ja käyttövesi kannetaan sisään ja ulos (ns. kantovesi); vähäiset pesuvedet voi johtaa suoraan maahan, huolehdit vain etteivät pesuvedet valu suoraan vesistöön.

- Kuivakäymälä ja käyttövesi pumpataan käsin käyttöön, pesuvedet johdetaan viemäriä pitkin ulos (tiskiallas, lavuaari); pesuvedet voidaan esim. johtaa pienen saostussäiliön (200-300 litraa) kautta yksinkertaiseen imeytysjärjestelmään (esim. imeytyskaivo) tai suoraan tehdasvalmisteiseen, mökkien pesuvesille suunniteltuun harmaavesisuodattimeen tms.

- Kuivakäymälä ja juokseva vesi (paineellinen); pesuvedet voi johtaa esim. 2-osaisen saostussäiliön kautta maaperäkäsittelyyn (maaperäimeyttämö tai -suodattamo) tai suoraan esim. harmaavesisuodattimeen.

- Vesivessa (wc) ja juokseva vesi (paineellinen); jätevesien käsittelyjärjestelmä on valittava asiantuntijan kanssa.

Miten tulee edetä, kun rakennetaan kiinteistökohtainen jätevesijärjestelmä tai sitä parannetaan?

Kiinteistön jätevesijärjestelmän rakentaminen tai parantaminen edellyttää rakennusvalvontaviranomaisen myöntämää toimenpidelupaa. Uudisrakentamisessa tai laajennuskohteissa jätevesiasiat käsitellään rakennusluvan yhteydessä. Joka tapauksessa hanke aloitetaan ottamalla yhteyttä LVI-suunnittelijaan, joka laatii lupahakemukseen liitettävän suunnitelman juuri kyseessä olevalle kiinteistölle. Suunnitelma on kansankielellä sanottuna perustelu sille, miksi kyseiselle kiinteistölle on suunniteltu juuri tietty järjestelmä. Hyvän suunnittelijan ominaisuuksiin kuuluu vaihtoehtoisten järjestelmien esittäminen kiinteistön omistajalle. Kun suunnitelma on tehty ja asianmukaiset luvat hankittu, järjestelmä voidaan asentaa.

Vesivessa vai kuivakäymälä mökille?

Kuivakäymälä eli huussi sopii hyvin kesämökille. Se on vesivessaa edullisempi ja ympäristöystävällisempi. Oikein hoidettuna kuivakäymälä on siisti ja hajuton. Nykyisin on olemassa useita erilaisia ja käyttökelpoisia käymäläratkaisuja, joista lisätietoa saa mm. www.huussi.net.

20117_27093.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Päätösvaltuudet ja niistä ilmoittaminen
Toimenpiteet:Urakkapäätösten päätösvaltuudet ovat seuraavat: - Sovitaan projektikohtaisesti. - Päätösvaltuudet ilmoitetaan urakoitsijoille urakkaneuvottelun yhteydessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Yhteenveto päätösvaltuuksistaHyväksyntä:Tilaaja
nainen seisoo folks hotellin korkeilla portailla ja nojaa kaiteeseen. hotellin on vanha vr:n tiilirakennus
Kestävän kehityksen edelläkävijät Helsingin sydämessä
Helsingin Konepajan alue on tunnettu sen historiasta ja industrial-tyyliä henkivästä alueesta, josta on kovaa vauhtia tulossa kaupungin kulttuurin ja palveluiden keskittymä. Kolme vuotta sitten vanhoihin VR:n tiloihin noussut täysin kotimaisessa omistuksessa oleva ja yksityisomisteinen Folks Hotel. Folks on onnistunut saavuttamaan vankan aseman elämyksiä tarjoavana hotellina, jossa on panostettu tyyliin, vastuullisuuteen sekä palveluihin.
20114_25349.jpg
Kermansaven Hotpot Duo: padan ja kannen uusi lämmin suhde
Hannu Kähönen on muotoillut uudet Kermansaven uunipadat käytännöllisen kauniiksi. Padan kantta voi käyttää itsenäisesti myös uunilautasena, kattauslautasena tai padan alusena. Värivaihtoehtoja on neljä, ja ne ovat hauskasti keskenään yhdisteltävissä.Kermansaven uutuuspadat, ajattoman selkeät Hotpot Duot, ovat monesti palkitun teollisen muotoili-jan Hannu Kähösen suunnittelemia. Hotpot Duo -tuotteisiin kuuluu kolmen litran pata ja kansi sekä yhden litran pata ja kansi. Värivaihtoehtoina on musta, harmaa, lime ja sininen. Värit ovat hauskasti keskenään yhdisteltävissä; pata voi olla vaikka musta ja kansi limen värinen. Hotpot Duon kantta voi käyttää itsenäisesti uunilautasena, kattauslautasena tai alustana itse padalle.Hotpot Duo -astiat valmistetaan korkealaatuisesta keramiikasta, joka kestää erittäin hyvin kulutusta ja lämmön vaihteluita. Siksi niitä voidaan perinteisestä kivitavaravuoasta poiketen käyttää myös liedellä, grillillä tai suorankin liekin päällä. Luonnollisesti Hotpot Duo kestää myös uunin, mikroaaltouunin, pakastuksen ja konepesun.Kuten kaikki Kermansavi-astiat, Hotpot Duot on valmistettu Suomessa, Tulikiven Heinäveden tehtaalla.
201511_44864.jpg
Takkaimuri vie savut ulos nopeasti
Takkaimuri vie savut ulos varmistaen, että veto saadaan aikaan nopeasti. Sen avulla voidaan takkojen, kamiinoiden, puuliesien ja uunien vetoa säätää portaattomasti. Tulisija toimii ihanteellisella hyötysuhteella, eikä savu kulkeudu sisätiloihin ongelmallisissakaan käyttötilanteissa.Imurin tehoa säädetään porrasmuuntajalla tai tyristorisäätimellä, mikä voidaan asentaa mahdollisimman lähelle tulisijaa. Koska imuri asennetaan savupiipun suulle eristelevyn päälle, on sen oltava aina käytössä kun tulisijassa on tuli. Myös jälkituuletus on suotavaa tulen sammuttua.Osta takkaimuri verkkokaupasta!
201911_61246.jpg
Keittiön parhaat innovaatiot
Keittiön toiminnallisuudet kehittyvät koko ajan. Uudet innovaatiot lisäävät keittiön käyttömukavuutta, tehostavat ja helpottavat toimintoja sekä tuovat lisää tilaa säilytykseen, jopa sinne, mistä et uskoisi tilaa löytyvänkään! Mikä seuraavista innovaatioista on suosikkisi?
20224_77805.jpg
Miten oululaisperhe päätyi rakentamaan kodin CLT-massiivipuu­tekniikalla?
Oululainen Janne Siira perheineen rupesivat rakentamaan uutta kotiaan spontaanin päätöksen johdosta. Uutta kotia ei oltu ajateltu tehtävän, mutta Jannen vaimo ihastui kävelylenkillään näkemäänsä tonttiin. Molemmat osapuolet totesivat uuden kodin sijainnin löytyneen, vaikka edellisestä talon rakentamisesta oli vasta neljä vuotta.Uusi talo päätettiin rakentaa puusta CLT-rakenteisena, mutta miten projekti sujui ja miksi perhe päätti rakentaa puutalon ristiinliimatusta massiivipuusta eli CLT:stä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton