• Etusivu
  • Rakentaminen

Hankkeen käynnistäminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.06.2011
20116_26881.jpg

Kättä päälle - sopimus kannattaa kuitenkin aina tehdä kirjallisena.

Jätevesijärjestelmän hankkiminen tuntuu äkkiseltään yksinkertaiselta toimenpiteeltä: valmis "sakopaketti" peräkärryyn ja ei kun asentamaan! Tarkemmin asiaan tutustuttuaan huomaa varsin pian, että hankintaprosessiin liittyykin useita asioita, jotka vaikuttavat lopulliseen ostopäätökseen. Heti aluksi kannattaa päättää, hankkiiko järjestelmän asennuksineen ostopalveluna vai tekeekö hankinta- tai asennustyöt itse.

Urakoitsijan valitseminen

Jätevesijärjestelmän asennuksessa kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen, mieluusti sellaisen, jolla on jo aiempaa kokemusta kyseisen järjestelmän asentamisesta. Jätevesijärjestelmän asentaminen voidaan tilata ns. avaimet käteen -periaatteella, jolloin urakoitsija hankkii kaikki tarvittavat materiaalit ja asentaa ne paikoilleen. Kiinteistön omistaja voi myös hankkia itse tarvikkeet ja maa-ainekset ja tilata pelkän asennustyön yrittäjältä. Tarvikkeiden hankkiminen vaatii kuitenkin jo huolellista perehtymistä suunnitelmaan ja erilaisiin tarvikepaketteihin sekä niiden sisältöihin, jotta kaikki tarpeellinen sitten asennusvaiheessa tontilta löytyisi. Jätevesijärjestelmien rakentamiskoulutuksiin osallistuneita urakoitsijoita löytyy paikallisten jätevesihankkeiden nettisivuilta ja myös esim. Koneyrittäjien liiton sivuilta.

Tarjouspyyntö aina kirjallisesti

Tarjouspyynnöt

kannattaa aina pyytää kirjallisesti. Tarjouspyynnössä tulee selkeästi esittää, mitä kaikkea tarjouspyyntö koskee. Pyyntöön tulee liittää jätevesisuunnitelma. Niiden perusteella urakoitsija sitten antaa kirjallisen tarjouksen. Urakoitsijalle tulee varata riittävästi aikaa tarjouksen jättämiseen. Etenkin, jos tarjous sisältää myös hankinnat, sen jättäminen ei onnistu ihan käden käänteessä.

Tarjouksessa annettu hinta tarkoittaa tavallisesti tilannetta, jossa kaivu- ja asennustyöt sujuvat suunnitellusti ilman ongelmia. Hintaan on luvassa korotuksia heti, jos tehtäväksi tulee esim. ylimääräisiä putkilinjoja, pohjaveden pumppauksia, sähkö- tai räjäytystöitä. Etenkin saneerauskohteissa odottamattomiin ja työtä viivästyttäviin yllätyksiin on syytä varautua. Sopivan tarjouksen saatuaan kiinteistön omistaja solmii yrittäjän kanssa useimmiten ns. pienurakkasopimuksen. Sopimus tulisi tehdä selvyyden vuoksi aina kirjallisesti.

Oleellista on, että siinä sovitaan työn määrästä ja laadusta sekä mahdollisten viivästysten tai erikoistöiden aiheuttamien hinnan korotuksen periaatteista.

Maa-ainesten hankkiminen

Rakentamisessa tarvittavat maa-ainekset voi hankkia urakoitsijan kautta tai suoraan maa-aineksien toimittajalta. Erityisesti maaperäkäsittelyssä kenttien toiminnan kannalta on tärkeää, että rakentamiseen tilataan juuri suunnitelman mukaisia massoja. Käytännössä maa-aineksen toimittajalta tulee aina pyytää rakeisuuskäyrät toimitetusta hiekasta. Jos hiekan aikoo ottaa omasta tai tuttavan montusta, hiekka tulee seuloa ja teettää siitä rakeisuuskäyrä.

Järjestelmän hankinta

Jätevesiasetuksen voimaantulon myötä alan tuotekehitys on vilkastunut oleellisesti: Suomessa on tällä hetkellä nelisenkymmentä jätevesijärjestelmiä valmistavaa tai markkinoivaa yritystä. Suunnitelman mukaisen järjestelmän hankintaan kannattaakin käyttää aikaa ja selvittää eri laitevalmistajien malleja ja hintoja usealta eri jälleenmyyjältä. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota siihen, mitä kaikkea kyseessä olevan laitevalmistajan laitepakettiin sisältyy, jotta hintoja pystyy vertailemaan keskenään.

Laitteiden puhdistustulokset vaikuttavat osaltaan laitteen hankintapäätökseen. Jätevesiasetus velvoitti Suomen ympäristökeskuksen seuraamaan yleisesti saatavilla olevia järjestelmiä ja niillä saavutettavia tuloksia. Lisäksi Valonian sivuilla on paljon tietoa eri puhdistamoiden toimivuudesta ja puhdistustuloksista

Esimerkkitapauksia

Tapaus 1
Kahden kiinteistön yhteisen puhdistamon asennukseen tilattiin erikseen kaivinkoneurakoitsija ja toisesta yrityksestä asentajat. Yritys ylimitoitti asentajien määrän työmäärään nähden. Työn kustannuksista ei oltu etukäteen sovittu, jolloin lasku tuli yllätyksenä omistajalle. Virhe meni asennusfirman kokemattomuuden piikkiin ja hinnasta päästiin neuvottelemalla sopuun. Tilanne olisi ollut vältettävissä paremmalla neuvottelulla kaivinkoneurakoitsijan ja asentajien kesken, jolloin asentajien tarve olisi selvinnyt. Työn määrästä ja kustannuksista olisi pitänyt myös sopia etukäteen kirjallisesti.

Tapaus 2
Urakoitsija pyysi tarjouksia tukkuliikkeiltä korotetusta maasuodattamopaketista (suodattamon putkitarvikkeet ja pumppaamo). Yhdessä tarjouksessa pumppaamo ei sisältänyt lainkaan pumppua ja toisessa tarjouksessa maasuodattamopaketti ei sisältänyt kokooma- eikä tuuletusputkia. Tilaajan on syytä kiinnittää huomiota siihen, mitä tarjottuihin tuotepaketteihin todella sisältyy, jotta yllättäviltä kustannuksilta vältyttäisiin.

Jätevesijärjestelmän hankkimisen ja sopimusten tekemisen jälkeen on edessä järjestelmän rakentaminen, jossa pätevät samat pelisäännöt kuin kaikessa muussakin rakentamisessa - homma ei ole erityisen vaikeaa, mutta huolellisuus ja tiettyjen perusasioiden hallitseminen ovat kaiken A ja O. Seuraavassa artikkelissa käydään läpi järjestelmän rakentamisessa huomioitavia asioita.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20183_51973.jpg
Vaadi saumaustöiden tekijältä ammattitaitoa
Elementtien saumaustöiden tilaajan kannattaa varmistaa, että saumaustöitä tekee ammattilainen, jonka osaaminen on varmistettu uudella saumaustyökorttikoulutuksella. Saumat ovat usein se rakennuksen heikoin lenkki, josta sisäilmaongelmat ja rakenteiden kosteusvauriot syntyvät. Halvin saumaustyö saattaa myös altistaa asukkaat, työntekijät ja ympäristön PCB:lle, lyijylle ja asbestille.
20198_59362.jpg
Messukotien lattiakaivot säväyttivät yksilöllisyydellään
Kouvolan asuntomessukotien lattiakaivot säväyttivät ainutlaatuisella yhdistelmällään käytännöllisyyttä, ekologisuutta ja yksilöllistä designia. Inspiroidu messujen monipuolisista lattiakaivoratkaisuista, poimi parhaat ideat ja toteuta oman tyylisi mukainen kylpyhuoneunelma!
20093_15468.jpg
Fenestran ulko-ovet
Fenestran ovimallisto tarjoaa remontoijille ja rakentajille rohkeita, persoonallisia ja käytännöllisiä ratkaisuja. Fenestra valmistaa ovet korjausrakentajien tarpeisiin myös määrämittaisina. Määrämittaisen oven asentaminen vanhaan oviaukkoon on helppoa ja nopeaa. Valitse kotiisi sopiva malli laajasta valikoimastamme. Fenestran ovikatalogissa on mainittu kunkin ovityypin minimi- ja maksimikoko.Ovet toimitetaan noin 4-5 viikon kuluessa, myös värilliset ja erikoismittaiset mallit. Asennus- ja hoito-ohjeet saat tilaamiesi ovien mukana. Ikkunoiden uusimisen yhteydessä on mahdollista tilata Fenestralta myös ovien asennuspalvelu. Muistathan, että voit hyödyntää kotitalousvähennyksenä jopa 6000 euroa asennustyöstä.
Bosch sähkötyökalut
PSR18 LI-2i – uusi tehokas porakone ja akkuruuvinväännin vaativalle
Boschin uutuus PSR 18 LI-2i on kompakti, kevyt ja erittäin tehokas porakone ja akkuruuvinväännin vaativaan käyttöön. 13 mm:n pikaistukka ja iskuporakoneominaisuus takaavat LI-2i:n monikäyttöisyyden. Myös akun litiumionitekniikka tuo runsaasti suorituskykyä ja kestävyyttä: Li-2i:llä voi ruuvata yli 300 ruuvia yhdellä latauksella!
20121_29225.jpg
Uusi Rakentaja.fi-vuosikirja on ilmestynyt
Rakentaja.fi vuosikirja on rakentajan ja remontoijan perustietopaketti, joka kannattaa lukea ennen hankkeen alkamista. Kirja on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen pitää sisällään asiaa suunnittelusta vesikattoon. Myöhemmin julkaistava toinen osa jatkaa sisätöistä, opastaa taloteknisissä asioissa ja käsittelee myös pihan rakentamista.
20228_79201.jpg
Toteuta älyvalaistus nopeasti vain lampun vaihdolla
Valolla on merkittävä vaikutus hyvinvointiin ja vireystilaan. Siksi kodin valaistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Laadukkailla lampuilla toteutettu valaistus vaikuttaa asumisviihtyvyyteen, tilojen tunnelmaan ja myös mielialaan. Uusimman WiFi-tekniikan ja -ohjauksen avulla kodin valaistuksesta saadaan luotua entistä monipuolisempaa ja asukkaiden arkea paremmin palvelevaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton