• Etusivu
  • Rakentaminen

Suunnitelma, lupamenettelyt

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.06.2011
20116_26806.jpg

"Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pätee myös kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän suunnitteluun. Kun asianmukaiset luvat on hankittu ja ammattitaitoisen suunnittelijan laatima suunnitelma on kourassa, rakentamishankkeen perusasiat ovat kunnossa.

Tarvittavat luvat tai ilmoitukset

Jätevesijärjestelmän rakentaminen tai saneeraaminen on luvanvaraista toimintaa. Uudisrakentamisen yhteydessä lupa ratkaistaan rakennuslupakäsittelyn yhteydessä ja pelkän jätevesijärjestelmän kunnostukseen sovelletaan toimenpidelupa- tai ilmoituskäsittelyä.

Käytännössä luvan saannin edellytyksenä on asetuksen mukaisen jätevesisuunnitelman esittäminen. Lupa- tai ilmoituskäsittelyssä varmistetaan suunnittelijan ammattitaito sekä suunnitelman taso, jotta suunnitellulla jätevesijärjestelmällä on edellytykset täyttää jätevesiasetuksen käsittelyvaatimukset ja puhdistustaso.

Suunnittelijan hankkiminen

Jätevesisuunnitelmia tekevät mm. LVI-teknikot sekä vesipuolen kokemusta omaavat rakennusmestarit. Suunnittelijoita voi tiedustella kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai alueellisilta jätevesihankkeilta ja niiden nettisivustoilta. Myös Suomen LVI-liiton sivuilta, www.sulvi.fi, , löytyy lista suunnittelijoista, jotka ovat suorittaneet ns. FISE - pätevyyden. Kunnan rakennusvalvontaviranomainen on kuitenkin viime kädessä se, joka hyväksyy sekä suunnittelijan, että varsinaisen suunnitelman.

Suunnittelun eteneminen

Suunnittelun pohjaksi kiinteistön omistajan tai suunnittelijan tulee selvittää aluetta koskevat määräykset eli rakennusjärjestys sekä mahdolliset ympäristönsuojelu- ja kaavamääräykset. Kunnanvirastolta voi myös hankkia asemapiirroksen tontista suunnittelijan työn helpottamiseksi. Lisäksi on hyvä varmistaa vesihuollon kehittämissuunnitelman viemäröintitavoitteet, jotta omaa puhdistamoa ei rakenneta turhaan.

Ennen suunnittelijan tuloa kiinteistön omistajan on hyvä tutustua erilaisiin käsittelymenetelmiin ja niiden vaatimuksiin, jotta keskustelu eri mahdollisuuksista on helpompaa.

Suunnittelijan käynti tontilla onkin hyvä sopia niin, että kiinteistönomistajat ovat paikalla. Tällöin jätevesijärjestelmän sijaintia voidaan yhdessä katsoa ja havainnollistaa esim. suodatuskentän tilan tarvetta havaintokepein. Tieto säilytettäviksi halutuista tai suunnitteilla olevista istutuksista, puista tai muista rakennelmista on hyvä kertoa kenttäkäynnin yhteydessä suunnittelijalle. Hyvä on kuitenkin tiedostaa, että istutusten kiertely ja pitkien linjojen vetäminen tuo useimmiten lisäkustannuksia rakentamisessa.

Käynnin yhteydessä suunnittelija täyttää esiselvityslomakkeen yhdessä kiinteistön omistajan kanssa. Samalla vaihdetaan ajatuksia uuden järjestelmän tekniikasta, vaihtoehdoista ja alustavista kustannuksista. Järjestelmä valitaan tontin sekä määräysten antamien mahdollisuuksien mukaan. Jos suunnittelijan suosittelema järjestelmä epäilyttää, kannattaa asiasta keskustella heti suunnittelijan kanssa. Suunnittelijan on osattava perustella, miksi hän suosittelee jotakin laitteistoa, ja olisiko sille jotakin muuta vaihtoehtoa. Tarvittaessa voi pyytää hetken mietintäaikaa, jotta ehtii todella perehtymään esim. puhdistamovaihtoehtojen huollon ja hoidon tarpeeseen. Suunnitelmien muutokset tuovat aina lisätyötä suunnittelijalle ja siten usein lisäkustannuksia kiinteistönomistajalle.

Kenttäkäynnin yksi oleellisimpia toimenpiteitä on maaperä- ja pohjavesitietojen hankkiminen. Maaperätietoihin kuuluvat mm. olemassa olevien putki- ja sähkölinjojen, maalajin sekä rajapyykkien ja -linjojen selvittäminen. Tässä yhteydessä tehdään myös korkeusvaaitukset, mitataan ns. kriittiset etäisyydet talousvesikaivoihin, rajoihin, rantaviivaan yms. Mikäli kiinteistölle suunnitellaan jätevesien imeyttämistä, se edellyttää aina imeytyskokeen tekemistä.

Kenttäkäynnin pohjalta laaditaan varsinainen suunnitelma, joka sisältää normaalisti seuraavat selvitykset ja piirustukset:

  • Järjestelmän mitoitus (kuormituslukuihin perustuen)
  • Selvitys järjestelmän toimintaperiaatteesta
  • Arvio järjestelmällä saavutettavasta puhdistustuloksesta
  • Selostus järjestelmän rakentamisesta

Sekä liitteinä:

  • kartat
  • asemapiirros kiinteistön nykytilanteesta
  • esiselvitysmuistio
  • asema-, taso- ja leikkauspiirrokset uudesta jätevesijärjestelmästä
  • käyttö- ja huolto-ohje
  • kustannusarvio

On hyvä muistaa, että suunnitelman pitää olla tasoltaan sellainen, että sen perusteella voidaan rakentaa asetuksen vaatimukset täyttävä puhdistamo ja valvoa tehdyn työn laatu.

Kustannukset

Suunnitelman ja tarvittavien lupien hyväksymisen jälkeen on edessä mm. tarjouspyyntöjen laatiminen urakoitsijoille, sopimusten tekeminen, laitteiden hankinta, yms. Näihin palataan muissa sarjan osissa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72428.jpg
Juokseva lämmin vesi myös autotalliin ja puutarhaan
Mietihän hetki tavallista arkeasi, viime kesää, remonttiprojekteja autotallissa tai puutarhassa. Jos jotain yhteistä näille kaikille miettii, on se lämpimän juoksevan veden tarve. Kuinka helppoa olisikaan pestä vihannekset suoraan maalta nostaessa kesäkeittiössä tai puhdistaa kädet autotallissa ennen kuin tarvitsee koskea edes valokatkaisijaan. Tottahan toki juoksevan kylmän veden saa käsienpesua varten aikaan vaikka puutarhaletkulla, mutta miellyttävän lämmin vesi on kuitenkin enemmän kuin helppo järjestää.Lämpimän veden saat luoksesi puutarhaan, mökille sekä autotalliin hyvinkin helposti. Et tarvitse kuin kiinteän kylmävesijohdon sekä sähköä.
20147_40347.jpg
Asuntomessut ensimmäistä kertaa yöllä !
Syksyn lähestyessä myös pihavalaistus tulee ajankohtaiseksi. Viimeisimpiä pihavalaistustrendejä sekä valaisimia on esillä Asuntomessuilla Jyväskylässä. Asuntomessualueen valaistukseen on muutenkin panostettu merkittävästi ja sen lopputuloksena on Suomen ensimmäinen energiatehokas asuinalueen ledvalaistus. Valaistus on esteettinen ja sisältää myös valaisinkohtaisen ohjausjärjestelmän.Nyt värikäs messukuukausi huipentuukin perjantaina 8.8. järjestettävään Messujen Yöhön, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Asuntomessujen historiassa. Asuntomessukohteista on avoinna yli 30. Messujen Yö on avoinna klo 21.00-01.00.
202111_73517.jpg
Viilenevä sää nostaa radonin sisäilmaan - asenna puuttuvat korvausilmaventtiilit nyt!
Suomessa vuosittain 300 ihmistä sairastuu radonaltistuksen aiheuttamaan keuhkosyöpään.Mitä kauemmin radonpitoisuudelle altistuu ja mitä suurempia radonarvot ovat, sitä suurempi on myös sairastumisen riski. Radon kulkeutuu maaperästä sisäilmaan yleisimmin perustusten halkeamien kautta. Koska radonia ei voi myöskään aistinvaraisesti havaita, ainoa keino varmistua rakennuksen turvallisuudesta on mittaaminen.
20234_81349.jpg
Tiesitkö? Älykodin voi asentaa myös langattomana
Haluaisitko, että kodissasi valaistusta säädellään sen mukaan, missä huoneissa liikutaan? Kiinnostaako energiankulutuksen seuranta suoraan pistorasiasta tai ilmoitus vesivuodosta? Älykoti on vihdoinkin helposti saatavilla ja ennen kaikkea muokattavissa muuttuviin tarpeisiin. Kohde voi olla uusi tai saneerattava.
20101_19849.jpg
Matalaenergia-aika alkoi
Tämän vuoden alusta astuivat voimaan ympäristöministeriön uudet määräykset koskien rakennusten energiatehokkuutta. Vanhat määräykset tiukentuivat tuntuvasti, noin 30-40%.
20072_3388.jpg
Onni-Pelle viihdyttää...
Onni-Pelle viihdyttää vieraita koko messujen ajan yleisön joukossa kuljeskellen sekä Muksulassa vieraillen. Messuvieraiden joukossa saattaa kulkea hahmo jos toinenkin - taitaapa Onni-Pellellä olla rooli jos toinenkin hihassaan... Onni-Pellen eläinaiheiset ilmapallot ovat olleet messujen pikkuvieraiden suosiossa useita vuosia ja niitä tehtäneen jälleen.Ilmaisen Muksulan valvotuissa olosuhteissa on perheen pienempien mukava hengata muiden lasten kanssa, väritellä kuvia, lukea kirjoja tai katsella piirrettyjä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton