23.4. klo 17:21 | 466 888 jäsentä
LIITY JÄSENEKSI, KATSO EDUT
Etuina mm. ilmaiset kustannusarviot ja Kuntokartoitusohjelma

Juhannuksen tietopaketti

Juhannus on odotettu keskikesän juhla, johon liittyy useita perinteitä ja tottumuksia. Kokon polttoa, juhannuskoivuja, liputusta, syömistä ja juomista. Toivottavaa on myös hyvä juhannussää.

 Kokko
Kokko
 
 

Juhannuskokko


Juhannuskokon polttamista suunnittelevien on syytä seurata alueensa metsäpalovaroituksia ja kaikkien kokon polttajien on syytä olla tarkkana kokon polttamisen kanssa. Omalla maallaan kokkoa saa polttaa, ellei metsäpalovaroitusta ole annettu. Kunta voi kuitenkin antaa määräyksen, joka edellyttää lupaa avotulen tekemiseen kunnan alueella. Toisen omistamalle maalle sytytettävälle avotulelle on aina saatava maanomistajan lupa. Mikäli metsäpalovaroitus on annettu, se rajoittaa avotulen tekoa koko varoitusalueella. Voimassa olevista määräyksistä voi tiedustella kuntien pelastusviranomaisilta.

Juhannuskoivut


Juhannuskoivut porraspielissä kuuluvat juhannukseen, mutta on hyvä pitää mielessä, ettei jokamiehenoikeuksiin kuulu puiden katkominen, ilman maanomistajan lupaa. Käytäntö on sama kuin joulukuusen hankinnassa.

 Juhannuskoivu
Juhannuskoivu
 
 

Liputus


Juhannuksena vedetään salkoon myös Suomen lippu. Suomen lipun päivän liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21.

Kauppojen ja Alkon aukioloajat


Ruokaa ym. myyvien päivittäistavarakauppojen aukioloja on rajoitettu juhannuksena. Sama koskee alkoholin myyntiä.

Katso aukioloajat täältä

Juhannus ilman saunaa on kuin...


Suomalaiseen juhannukseen kuuluu saunominen perheen tai ystävien kesken. Juhannustunnelmaa saunaan luo tuore, koivun oksista tehty vihta. Saunomisen jälkeen vihdan voi heittää saunan katolle. Tyven suunta kertoo mistä päin tulee sulhasia (tepsii vain naimattomille naisille). Saunomisen jälkeen on kiva istahtaa ulos nauttimaan grillimakkarasta hyvän juoman kera.

 Juhannussauna
Juhannussauna
 
 

Rakennustarvikkeet


Useimmat rakennustarvikkeita myyvät liikkeet ovat juhannusaattona kiinni, joten rakentajatkin voivat rauhoittua juhannuksen viettoon. Vaihtoehtoisesti on hankittava tarvikkeita ajoissa varastoon niin, että materiaalia riittää koko juhannuksen ajaksi. Pieni katkos rakentajallekin on tosin paikallaan. Terassin ja laiturin rakennustarpeet kannattaa kyllä varata matkaan, etenkin niiden, jotka aloittavat juhannuksesta myös kesälomansa. Hyvin varustetuista tavarataloista saa mukaansa tarvittaessa maalipurkin, jos tulee mieleen vaikkapa ehostaa huvilaansa juhannuksen kunniaksi.

Odotettavissa aattoiltaan asti


Säätila on aina juhannuksen kannalta tärkeä asia. Ja säätiedotteet ovatkin tavallista suositumpia juhannusviikolla. Huono juhannussää säästää tavallisesti ihmishenkiä, mutta siitä huolimatta hyvä sää on useimpien toivelistalla. Riippumatta säästä, juhannus on aina odotettu keskikesän juhla.

Katso juhannussää täältä

Hauskaa ja rentouttavaa juhannusta lukijoille!

Toivottaa Verkkolehden toimitus

Lisää ajankohtaisia uutisia täällä

  
 
 
Julkaistu
12.6.2012
Viikon uutiset