• Etusivu
  • Talo

Puurakenteiset väliseinät

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.12.2006
200612_2581.jpg

Runkoon upotettavat tukirakenteet: voit kiinnittää lavuaarit ja kaapit runkotolppiin upotettuihin laudasta tai vanerista tehtyihin tukiin.

Kevyet väliseinät pystytetään pintalaatan tai levyrakenteen päälle. Niiden paikat mitataan ja linjataan linjalangan avulla. Alajuoksun alle on hyvä asentaa esimerkiksi tervahuopakaistale. Alajuoksun kiinnitys betonilaattaan tapahtuu teräsnauloilla tai Hilti-naulaimella. Yläjuoksun paikka määritellään luotilangan tai vesivaa´an avulla ja merkitään jälleen linjalangalla. Asennustyön helpottamiseksi yläjuoksuun merkitään kiinnityskohtien paikat ja näihin porataan naulausta helpottavat reiät. Kevyitä väliseiniä ei saa tehdä kantaviksi, eli yläjuoksun ja kattoristikon väliin on jätettävä painumisvara. Tämä käy helposti esim. kiiloilla, jotka on poistettava ennen seinien levytystä. Runkojaon mitta keskeltä keskelle on 600 mm. Laatoitettavissa seinissä, mikäli niissä ei käytetä erikoiskovaa EK-Gyproc -levyä, on jakoa tihennettävä 300 tai 400 mm:iin. Runkotolpituksessa on muistettava myös mahdolliset lisätuennat pesualtaille ja muille seinään kiinnitettäville raskaille esineille. Tolppajaotuksessa huomioidaan väliovien sijoituspaikat. Aukkojen yläpuoliset juoksut kiinnitetään 210 cm valmiin lattiapinnoitteen yläpuolelle siten, että tulevan lattiapinnoitteen paksuus on huomioitu.

Käytä kuivaa ja mitallistettua puutavaraa


Käytä puunrungossa hyvälaatuista, mitallistettua ja kuivaa puutavaraa. Märkä puutavara vääntää kuivuessaan seinärakennetta. Runkotolppina kannattaa käyttää hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi höylättyä puutavaraa. Kevyissä väliseinissä puurungon kooksi riittää esim. 44 x 70 mm. Ulkoseinää vasten tulevat tolpat liimataan ja naulataan tai ruuvataan kiinni ulkoseinään. Näin tolppa ei kuivuessaan aiheuta rakoa seinien liitoskohtaan.

Mieti putkivetojen ja tukirakenteiden paikat


Suunnittele putkivetojen ja tukirakenteiden paikat ennen puurungon pystytystä tai viimeistään ennen levytystä. Asenna johdot, putket ja tuet ennen levytystä. Silloin saat ne kotelorakenteen sisään katseilta piiloon.

Seinien levytys


Aloita levyjen asennus aina tekemällä levytyssuunnitelma. Mittaa jokainen huonetila ennen levytystä. Tarkista, että kulmat ja nurkat ovat suoria. Silloin saat viimeisenkin levyn asettumaan yllätyksittä paikoilleen. Tee kaikki muutkin vaiheet huolella. Silloin sinun ei tarvitse paikata jälkiä myöhemmin. Käytä lämmöneristyksiin korkeintaan runkotolpan paksuista villaa. Ylipaksu villa pullistaa levytystä. Kun haluat parantaa väliseinien äänieristyskykyä käytä pehmeätä mineraalivillaa. Ääneneristyksissä villan ei välttämättä tarvitse täyttää koko runkotilaa.

Levyjen pystyasennus. Asenna levyt täysimittaisina, myös aukkojen kohdalle. Lovea ovi ja muut aukot asennuksen jälkeen.
Levyjen pystyasennus. Asenna levyt täysimittaisina, myös aukkojen kohdalle. Lovea ovi ja muut aukot asennuksen jälkeen.

Järkevällä levynkäytöllä vahvat rakenteet


Asenna Gyproc-kipsilevyt puskuun. Siten varmistat myös rakenteiden tiiviyden ja kestävyyden. Pyri siihen, että levyjen saumat eivät asetu samaan runkotolppaan väliseinän eri puolilla. Levytystyö sujuu joustavasti, kun asennat levyt täysimittaisina, myös aukkojen kohdalla. Lovea ovi- ja ikkuna-aukot vasta asennuksen jälkeen. Näin vältät sauman asettumista karmirangan kohdalle, jossa rakenteelta vaaditaan suurta jäykkyyttä.

T-liittymässä tue liittyvän seinän päätytolppa valmiin seinän runkotolppaan. Jos tolppa ei satu kohdalle, kiinnitä päätytolppa ankkuriruuveilla levypintaan.
T-liittymässä tue liittyvän seinän päätytolppa valmiin seinän runkotolppaan. Jos tolppa ei satu kohdalle, kiinnitä päätytolppa ankkuriruuveilla levypintaan.
Ulkokulmassa asenna runkotolpat kummankin seinän päähän.
Ulkokulmassa asenna runkotolpat kummankin seinän päähän.

Saumaustyö

Levitä saumatasoitetta leveällä lastalla. Tasoitteen tulee täyttää runsaasti reunaohennusta muodostama syvennys.
Levitä saumatasoitetta leveällä lastalla. Tasoitteen tulee täyttää runsaasti reunaohennusta muodostama syvennys.
Paina saumanauha 50 mm leveällä teräslastalla tasoitteeseen.
Paina saumanauha 50 mm leveällä teräslastalla tasoitteeseen.
Levitä saumanauhan alta pursuava tasoite nauhan päälle väh. 200 mm leveällä teräslastalla. Tasoita pinnoitustaulukon mukaan.
Levitä saumanauhan alta pursuava tasoite nauhan päälle väh. 200 mm leveällä teräslastalla. Tasoita pinnoitustaulukon mukaan.

Ennen saumausta on rakennuksen lämpötilan oltava + 1 0°C vähintään kahden viikon ajan. Kosteissa ja kylmissä olosuhteissa on lämmitysaikaa pidennettävä. Käytä saumaukseen Gyproc-kartonkisaumanauhaa, leveys 50 mm, 23 ja 150 m/rulla. Saumaa ulkokulmat metallivahvisteisella Gyproc-ulkokulmanauhalla, leveys 50 mm, 30 m/rulla. Kiinnitä saumanauhat Gyproc-saumatasoitteella ja tee pintojen viimeistelytyöt esimerkiksi Gyproc-pintatasoitteella.

Pohjustustyöt

Tarkista, että ruuvien ja naulojen kannat ovat levyn pintatasoa syvemmällä ja peitä kannat saumatasoitteella. Levitä tasoite lastalla aivan levypintaa myöten niin, että naulan tai ruuvin kannan painama syvennys täyttyy. Tasoita levypintaan rakennustyön aikana mahdollisesti syntyneet pienet reiät ja kolhut saumatasoitteella . Käytä leveää lastaa ja pyri vetämään tasoite aivan levypinnan tasalle. Ns. osittaisella ylitasoituksella voit korjata esim. levytyksen painumat, lohkeamat ja hammastukset. Levitä tasoitetta tasaisesti leveällä lastalla koko korjattavan alueen yli. Älä levitä kerralla liian paksuja kerroksia.

Yleisiä periaatteita

Saumauskohtien on oltava ennen tiivistämistä puhtaat, kuivat ja pölyttömät. Levytyksen ja rakenteiden tulee olla jäykät ja liikkumattomat. Jaa saumaus-ja viimeistelytyöt sopivan kokoisiin osakokonaisuuksiin. Noudata ns. yhden minuutin sääntöä eli tee aina yksi sauma valmiiksi yhtenä katkeamattomana työvaiheena alusta loppuun ( eli: 1. levitä saumatasoite saumakohtaan, 2. paina saumanauha tasoitteeseen ja 3. levitä nauhan alta pursuava tasoite nauhan päälle). Tämän jälkeen sauman voi jättää odottamaan seuraavia työvaiheita vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Levitä tasoitetta ohuin kerroksin ja levitä mahdollinen uusi kerros edellisen kuivuttua. Tasoita tasoitteen reunat aivan levyn pinnan tasalle. Ammattimiehet käyttävät työtavasta sanontoja "luita myöten tai nollille vetäminen".

Mitä tasaisempi ja ohuempi tasoitekerros, sitä vähemmän hiomistyötä. Tasoite sisältää vettä, joten se kutistuu hieman kuivuttuaan. Tarkista vaatiiko kuivunut tasoite tämän takia mahdollisesti uuden tasoituskerroksen. Hio tasoitepinta ennen uudelleentasoitusta. Saumanauhan tulee olla hieman kosteaa. Kuiva saumanauha imee saumatasoitteessa olevan veden ja muodostaa alleen ilmapusseja. Säilytä kuivaa saumanauhaa ennen saumausta kosteassa huonetilassa tai ulkoilmassa. Saat rullan kosteaksi upottamalla sen vesiämpäriin ja ravistamalla siitä liiat vedet pois tai pitämällä rullaa talviaikana yön yli hangen sisässä. Käytä saumaukseen Gyproc-saumanauhaa ja -tasoitetta. Ne varmistavat kestävän lopputuloksen. Esim. lasikuituharsonauhat eivät sovellu näennäisestä lujuudestaan huolimatta Gyproc-kipsilevyjen saumaukseen, koska ne päästävät talon rakenteiden mahdollisesta liikkumisesta johtuvat, saumanauhan alle syntyvät hiushalkeamat pintaan näkyville. Kartonkisaumanauhan pinta on tiivis ja yhtenäinen, joten se pysäyttää hiushalkeamat taakseen, eikä päästä niitä näkyville.

Hionta


Hio saumat ja ylitasoitukset ennen pinnoitusta kuivahiontapaperilla no 120 ja 150. Älä käytä hiomakoneita, ne ovat liian purevia. Hio seinän ja katon liittymät ja nurkat puupalikan päälle käärityllä kuivahiontapaperilla.

Pohjamaalauksen tarpeellisuus

200612_2588.jpg

Jos pohjan väri poikkeaa merkittävästi lopullisen maalipinnan värisävystä tai mikäli käytät ohuita ja läpikuultavia tapetteja, on pohjamaalaus suositeltavaa. Tapetoitaessa alustan, tapetin ja liiman lämpötilan tulee olla mahdollisimman lähellä huoneen lopullista käyttölämpötilaa. Ilman suhteellinen kosteus ei saisi ylittää 80 % RH.

Suorakanava Oy
Luotsinmäenpuistokatu 1

28100 Pori

Puh. 02-634 6400

Fax 02-633 6284

Email:

suorakanava@suorakanava.fi
Internet:

www.suorakanava.fi

200612_2589.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rudus-betonilaatta-ja-reunakivet
Onnistunut pihakivetys...
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme; ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa Rudus Betonituotteen verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
28_P_154281_1.jpg
Ratkaisu katemateriaalin alustaksi erityisesti loiville katoille
Vuoden 2013 loppuvuodesta Finnfoam lanseerasi markkinoille lattioihin, seiniin sekä kattoihin soveltuvan uudenlaisen EPS-eristeen. Uusi teknologia mahdollisti paremman lämmöneristyskyvyn suhteessa tiheyteen, jolloin lopputuloksena oli parempi eristyskyky kevyempiä levyjä käyttäen.Nyt on tullut aika esitellä uutuus kyseiseen tuoteperheeseen.
20148_40675.jpg
Sisätilojen purkutyöt ja remontointi vanhassa talossa jatkuvat
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän pian syntyvän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20231_80603.jpg
Puuttuuko rakennusprojektistasi tekijät? Mietityttääkö hinta? Tutustu Remppatoriin
Remontti tai muita rakennustöitä edessä, mutta tekijät puuttuu – mitä tehdä? Entä mitä remontin hintahaarukka mahtaa olla? Onneksi avuksesi löytyy ilmainen ja luotettava Remppatori, jonne on mahdollista jättää tarjouspyyntö remonttitarpeistasi. Ammattilaiset vastaavat näin tarjouspyyntöösi ja saat valittua sopivan ehdokkaan ja tarjouksen remonttiisi – näin säästät valtavasti aikaa, vaivaa sekä rahaa. Mutta mikä on tarkemmin Remppatori ja miten se toimii?
20227_78929.jpg
Supisuomalainen sauna kaipaa kiuasta - kurkista Tulikiven asuntomessu­kohteet
Jos olet vasta rakentamassa uutta kotia, tai sinuun on iskenyt remontoinnin into sekä sisustuskärpänen, on nyt aihetta juhlaan. Asuntomessut nimittäin avaavat ovensa jälleen heinäkuussa. Tällä kertaa messualue löytyy kauniista merellisestä maisemasta Naantalista, Luonnonmaan saarelta. Messukodeista löydät ideoita sekä kodin pintoihin, tulisijoihin sekä saunaan.Kurkista siis Tulikiven messuvinkit:
Ruokailutilan listoituksia
Sisustuksen viimeistely – listoitus
Listoituksen tarkoituksena on viimeistellä eri rakenneosien pintaverhoilujen rajapinnat, mutta listoitus voi olla myös tehoste näyttävän kokonaisuuden luomisessa.Tyypillisiä kohteita listoitukselle ovat lattianraja, aukkojen reunat sekä katonraja. Lista asennetaan tavallisesti myös puolipaneelin päälle.Vanhoissa sisustuksissa esiintyy usein mitä erilaisimmista profiileista taidokkaasti tehtyjä listakehyksiä, jotka jakavat seinä- ja kattopinnat harmonisiin neliöihin ja suorakaiteisiin.Moderneissa sisustuksissa on isoja, yhtenäisiä ja sileitä levypintoja. Käyttämällä sisustuslistoja ja puupaneelia voidaan näihin saada vaihtelevia kuvioita ja yksityiskohtia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton