• Etusivu
  • Talo

Puukoulu 11- Puu saunassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.10.2014
201410_41456.jpg

Tummassa saunassa vaaleat haapalauteet tulevat hyvin esille


Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.

Puu ei pelkää vettä


Puun kastuminen ei ole ongelma, kunhan puu pääsee kuivumaan. Siksi muutama rakenteellinen seikka on hyvä huomioida saunan rakenteissa. Eräs tärkeä lähtökohta on se, että puu imee vettä itseensä eniten katkaisupinnoista eli puutavarakappaleen päistä.

Lauteet

Lauteiden kannakerakenteet on hyvä pitää irti lattiasta. Lauteiden kannakkeet asennetaankin tavallisesti seiniin, mutta usein tarvitaan kannakepilari tai pilareita, jotka siirtävät kuorman lattiaan. Pilareiden alapäässä onkin hyvä käyttää säätöjalkaa/ruuvia, joka pitää pilarin alapään irti lattiasta. Seiniin tulevien kannakkeiden taakse on hyvä asentaa pienet korokepalat, jotka mahdollistavat ilman kiertämisen kannakkeen molemmilta puolilta. Istuinosan ja jalkalauteen laudoituksessa on huomioitava ettei laudelaudan pää asetu minkään vaakapinnan päälle, johon vesi voi jäädä makaamaan. Lauteet voi rakentaa myös niin, että ne voidaan nostaa pois paikoiltaan kuivumisen ajaksi.

Panelointi

Seinien ja katon paneloinnissa voi panelointisuunta vaihdella. Paneelit voivat olla pystyssä, vaakasuorassa tai vinossa. Tärkeä on kuitenkin muistaa, että paneelin takana, eli paneelin ja höyrynsulun välissä pitää olla pystysuuntainen tuuletus. Yksinkertaisin ja kenties rakenteellisesti suositeltavin vaihtoehto onkin vaakapanelointi. Vaakapaneloinnissa alusrimoitus asennetaan pystyyn ja tällöin rimoituksen välissä tuuletus toimii vaivattomasti. Vaakapaneloinnin ulkonäkö on rauhallinen ja samalla se pitää löylyhuoneen sopivan matalan näköisenä. Mikäli käytetään pystypanelointia, on tuuletus suunniteltava huolellisesti ja paneelien alapäihin on syytä tehdä tippanokka.

Paneelin suunnanvaihtelulla saa saunaan helposti uutta ilmettä.
Paneelin suunnanvaihtelulla saa saunaan helposti uutta ilmettä.

Suojaetäisyydet

Suojaetäisyydet on myös otettava huomioon. Kiukaan valintaa kannattaa miettiä siis jo ennen löylyhuoneen sisustamista.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihto on syytä muistaa. Ilmanvaihdon on oltava kunnossa sekä käytön aikana että käytön jälkeen. Riittävä ilmanvaihto on puun kuivumisen edellytys.

Tämän saunan lauteet on korvattu siirreltävillä jakkaroilla. Näin saunoja pääsee tarvittaessa kauemmas tasoon upotetusta kiukaasta. Seinissä sekä katossa on käsiteltyä kuusipaneelia.
Tämän saunan lauteet on korvattu siirreltävillä jakkaroilla. Näin saunoja pääsee tarvittaessa kauemmas tasoon upotetusta kiukaasta. Seinissä sekä katossa on käsiteltyä kuusipaneelia.

Vaihtoehtoisia puulajeja


Saunan rakentajalla on tänä päivänä varsin runsaasti vaihtoehtoja valittavanaan. Perinteisesti seiniin ja kattoon on valittu kuusipaneeli ja lauteiksi kotimaisista kuusi tai haapa sekä tuontipuulajeista apassi. Kuusi on mäntyä suositumpi, sillä sen pihkaisuus on huomattavasti mäntypuuta pienempi. Muita vaihtoehtoja ovat mm. leppä ja erilaiset lämpökäsitellyt puulajit, myös mänty myös eripuulajien yhdistäminen on yleistynyt. Nykyisin saunassa käytetäänkin yhä useammin lämpökäsiteltyä puuta. Valinnan perusteena on usein ulkonäkö, mutta lämpökäsitellyn puun kosteuseläminen on myös huomattavasti pienempää kuin tavallisen, käsittelemättömän puun. Lämpökäsitelty puu ei myöskään kaipaa suojakäsittelyä.

Jättituija tuo erilaista ilmettä saunaan. Lauteet on sijoitettu siten, että saunojat ovat kasvotusten. Saunaan johtaa puuritiläpolku.
Jättituija tuo erilaista ilmettä saunaan. Lauteet on sijoitettu siten, että saunojat ovat kasvotusten. Saunaan johtaa puuritiläpolku.
Myös tässä saunassa on käytetty jättiläistuijaa. Lämminsävyisen tuijan parina on mustaksi maalatut seinäpaneelit.
Myös tässä saunassa on käytetty jättiläistuijaa. Lämminsävyisen tuijan parina on mustaksi maalatut seinäpaneelit.

Kannattaa satsata laatuun


Kun valitaan puutuotteita saunan verhoiluun tai laudemateriaaliksi, hinta on usein varsin ratkaiseva tekijä. Kannattaa kuitenkin panostaa laadukkaampiin puutuotteisiin eikä vain miettiä hintaa. Lauteiden rakentamiseen kuluu varsin vähän puutavaraa ja kokonaishinnan ero saattaa olla vain muutama kymmenen euroa. Kun lauteiden kestoikä on kuitenkin n. 20 vuotta tai jopa huomattavasti enemmän, kustannusero menettää merkityksensä. Tärkeintä on, että itse on tyytyväinen lopputulokseen.

Hae ideoita saunojen sisustuksista

Saunan lauteet voivat olla rohkeasti erilaiset, kun tilan pitää muuten pelkistettynä.
Saunan lauteet voivat olla rohkeasti erilaiset, kun tilan pitää muuten pelkistettynä.
Tämä kerrostaloasuntoon sijoitettu sauna on raikas. Saunassa on käytetty fuma-levyä.
Tämä kerrostaloasuntoon sijoitettu sauna on raikas. Saunassa on käytetty fuma-levyä.
Saunan laudemateriaalina on tervaleppä. Seinällä, kuusipaneelin parina oleva moduulipaneeli Katajais tuo saunaan lisää persoonallisuutta.
Saunan laudemateriaalina on tervaleppä. Seinällä, kuusipaneelin parina oleva moduulipaneeli Katajais tuo saunaan lisää persoonallisuutta.
Saunan vaalean harmaa seinäpaneeli on 176 mm leveää struktuuri-paneelia. Lauteet on tehty lämpökäsitellystä haavasta.
Saunan vaalean harmaa seinäpaneeli on 176 mm leveää struktuuri-paneelia. Lauteet on tehty lämpökäsitellystä haavasta.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200711_7383.jpg
Avaimet järjestykseen!
Jäikö avaimesi kotiin? Onko vara-avain aina hukassa? Unohteleeko koululainen avaimia? Ongelman ratkaisee kestävästä materiaalista tehty Avainboxi. Järjestyksen avaimille takaavat elektronisesti lukittava Avainkaappi tai Avainkaappi säilytyslokeroilla. Tuotteiden valmistaja onGE-Security (General Electric).
20106_22163.jpg
Vilpe-tuotteet peruskorjaukseen
Vilpe on suomalaisen SK Tuote Oy:n kehittämä tuoteperhe koneelliseen poistoilmanvaihtoon jo vuodesta 1988. Järjestelmään kuuluvat mm. kattoläpiviennit, tuuletus- ja poistoputket sekä huippuimurit. Järjestelmällä saadaan täydelliset ja yhteensopivat ratkaisut omakoti-, rivi- ja kerrostaloihin sekä vapaa-ajan asuntoihin, niin uudis- ja peruskorjausrakennuksiin kuin radonin poistoon ja ullakkotilan tuuletukseen. Järjestelmä soveltuu käytettäväksi eri katemateriaaleilla ja tuotteet löytyvät kuutena perusvärinä.Poistoputket ja huippuimurit löytyvät myös S-mallisina, mikäli asennus halutaan tehdä tasaiselle pinnalle, esimerkiksi katolle rakennetun laatikon tai äänenvaimentimen päälle. Kartio-poistoputket ja –huippuimurit taas on tarkoitettu asennettavaksi peltisepän katolle rakentamaan peltikartioon. Vilpe- tuotteet sopivat aina oli pohja mikä tahansa.
20225_78031.jpg
Kustannustehokas, turhia neliöitä karttava mallisto
Kastellin Viva-malliston uusien tulokkaiden lähtökohtana on luoda kokoaan avarampia koteja, joissa hukkaneliöiden sijaan on kaikki tarpeellinen ja enemmänkin. Uusien Viva-paritalojen hyvä tilasuunnittelu mahdollistaa väljemmän asumisen kaupungin sykkeessä tai sen tuntumassa. Uudet Viva-kodit tarjoavat asukkailleen myös huojentavan paljon yksityisyyttä pienillä tonteilla sekä tiiviisti rakennetuilla alueilla. Suurten ikkunoiden suuntaus sekä katetut parvekkeet ja terassit mahdollistavat elämänlaadusta ja kotoilusta nautiskelun naapureiden katseilta sopivasti suojassa.
20076_5480.jpg
Juhannus ja liikenne
Juhannuksen ns. menoliikenne alkaa torstaina puolelta päivin ja paluuliikenne puolestaan ajoittuu pääosin sunnuntai-iltaan. Mitä muuta menoa on sitä ennen ja sen jälkeen? Jo alkuviikosta olisi viisainta mennä Alkoon, edellyttäen tietysti, että korkit pysyvät kiinni tulille tai ainakin juhannussaunaan asti. Puolessa viikkoa ja vielä torstaina ja perjantainakin mennään kauppaan ostamaan kalaa, kun omat verkot ja katiskat saattavat jäädä kokematta. Autokin on hyvä tankata jo torstai-aamuna, ettei sen menovesi lopu keskellä moottoritietä. Siinä juhlan päävalmistelut."Lähdetäänpäs liikenteeseen" ei suinkaan tarkoita aina sitä, että hypätään autonrattiin ja ajetaan pisteestä A pisteeseen B ja haukutaan matkalla jokainen hattupää, hieroskelija, ämmä ja tumpelo eli kaikki sallittua nopeutta ajavat. Lähdetäänpäs liikenteeseen –termillä on aina tarkoitettu myös kaikkea viihteelle lähtemistä. Synonyymeja ovat; lähdetään naisiin, lähdetään kapakkakierrokselle tai muuten vaan katsomaan mitä kaupungin yö tarjoaa satunnaisille ohikulkijoille tai tositarkoitukselle liikkeellä oleville.
20228_79270.jpg
Uudentyyppinen sisäkuivakäymälä ei haise
Jokaisella meistä on muistissaan käymäläkokemus pihapiirin perällä sijaitsevassa pimeähkössä ulkohuussissa, jossa lentelee kärpäslegioona ja mätänevä käymäläjäte haisee pistävästi nenään. Näissä ulkohuusseissa käymäläjäte on päästetty alinomaa vain isoon saaviin. "Haiseeko se?" onkin yleisin kysymys, jota Pikkuvihreän asiantuntijoille esitetään ensimmäisenä, kun asiakas tulee tutustumaan uudenlaisiin kuivakäymälöihin. Uudentyyppinen posliininen sisäkuivakäymälä ei haise, kuten vanhat perinteiset huussit tekevät.
20148_40707.jpg
Rakennusaikataulu ohjaa projektia
Rakennusaikataulu on tärkeä osa rakennusprojektia, sillä talon rakentaminen toteutetaan aina paitsi tehtyjen rakennussuunnitelmien myös erilaisten aikataulujen mukaisesti. Rakennusaikataulu on rakennustöiden ajallinen toteutussuunnitelma, joka laaditaan rakentamiseen käytettävissä olevan ajan sekä työvaiheiden keskinäisten riippuvuuksien perusteella. Rakennusaikataulun tarkoituksena on siis kertoa, kuinka paljon aikaa on käytettävissä kuhunkin rakennusvaiheeseen, jotta tavoitteeksi asetettu muuttoaika toteutuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton