• Etusivu
  • Talo

Epäsuora valaistus on miellyttävin valaistustapa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.08.2015
20158_44156.jpg

Päivänvaloledinauha asennettuna 45 asteen alumiinikiskoon. Valo on suunnattu kohti seinää. Seinä on maalattu keltaiseksi. Väri tekee huoneeseen lämpimän tunnelman. Päivänvaloledi näyttää seinän värin alkuperäisen värisenä.

Epäsuoralla valaistuksella tarkoitetaan valaistusta, jossa lamppuja ei lainkaan näy, vaan valo tulee piilotetuista valonlähteistä. Valo heijastetaan esimerkiksi huoneen seinän tai katon kautta. Lopputulos on häikäisemätön ja miellyttävä.

Valaistussuunnitelma on syytä tehdä hyvissä ajoin

Jos olet rakentamassa omaa taloa, kannattaa jo talon suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon tuleva valaistus. Valaistussuunnitelman pohjalta sähkösuunnittelija osaa piirtää sähkösuunnitelmaan oikeanlaiset sähkövedot. Epäsuora valaistus vaatii usein sähkövetoja huoneiden yläosiin ja tällöin vältytään myöhemmiltä turhilta pinta-asennuksilta. Myös ledivalaistuksen mukana tulevien virtalähteiden ja himmentimien osalta on syytä etukäteen miettiä järkevä sijoituspaikka. Kun valaistus suunnitellaan kiinteästi talon rakenteisiin, säästetään kustannuksissa ja saadaan parempi lopputulos.

Sijoita laadukkaaseen valaistukseen

Laadukkaan ja energiaa säästävän talon valaistuksen hankintakustannus on melko pieni osa koko talon kustannuksista. Kun rakennetaan kallis talo, on turha säästää valaistuksen hankintakustannuksissa ostamalla paljon energiaa kuluttavia hehkulamppu- ja halogeenivalaisimia. Valaistus kuitenkin vaikuttaa vuosikymmenien aikana viihtymiseen kodissa, hyvä valaistus positiivisesti, huono negatiivisesti.

Valon vaikutus ihmiseen

20158_44155.jpg

Mitä positiivisuutta on päivänvalossa?

Miksi vaihtaisin edulliset, keltaiseksi maailman värjäävät (hehku)lamppuni neutraalin valkoista valoa tuottaviin kalliisiin energiansäästölamppuihin?

Valovertailun nähtyään useimmat ovat taipuvaisia myöntämään, että valaistuksessa on parantamisen varaa sekä kotona että työpaikalla. Tämähän ei ole mikään uutinen, mutta positiivista on, että tilanteeseen on helppo saada parannus. Kokeiltuaan täyden spektrin päivänvaloa asukas huomaa usein joitakin miellyttäviä asioita: silmät eivät rasitu eikä päätä särje. Lukeminen on helpompaa kuin aikaisemmin ja olokin tuntuu pirteämmältä: jaksaa paremmin. Perheen koululaiset lukevat läksynsä reippaasti, sanomalehti avautuu jopa ilman lukulaseja ja keittiön uusittujen pintojen huolella valitut värisävyt näkyvät ihan niin kuin pitääkin.

Näin helposti löydät hyviä syitä siirtyä perinteisestä valosta moderniin, 2010-luvun valkoiseen, täyden spektrin valoon. Bonuksena saat myös pienemmän sähkölaskun!

20158_44159.jpg
20158_44160.jpg
Info

Info

Varaa aika veloituksettomaan valaistussuunnitteluun

Suunnitelman tekeminen alkaa parhaiten siitä, että itse käyt läpi huone kerrallaan piirustuksiin niiden käyttötarkoituksen. Mieti minkälainen olisi hyvä valaistus mihinkin huoneeseen (jossain tilassa tarvitaan enemmän valoa ja jossain toisessa vähemmän). Parasta on, jos pystyt miettimään jopa kalustustakin. Esimerkiksi makuuhuoneen valaistusta suunniteltaessa auttaa, jos tiedät mihin kohtaan tulee esimerkiksi sänky tai sängyt ja niin edelleen. Kirjoita ajatuksesi ylös joko piirustuksiin tai erilliselle paperille.

Esiselvittelyn jälkeen ota yhteyttä valaistusasiantuntijamme.

Saat parhaan mahdollisen ehdotuksen valaistuksesta ja teemme tarvittavista tuotteista tarjouksen. Ja mikä parasta: Tämä ei tähän saakka maksa Sinulle mitään!

Hyvän valaistussuunnittelun tavoitteet

  1. Ihmis- ja silmäystävällinen päivänvalovalaistus. Ennen valaistuspäätöksiä ehdotamme, että kokeilet tällaista valaistusta.

  2. Sisustuksen värit näytetään aitoina. Vaikka hehku- ja halogeenilampun värintoistoindeksi on korkea, muuttuvat värit valon kellertävän sävyn takia.

  3. Häikäisemätön lopputulos. Valo ei saa häikäistä mistään suunnasta katsottuna.

  4. Lapsi- ja paloturvallinen valaistus.

  5. Valaistuksessa nähdään hyvin myös vanhana. Mitä vanhemmiksi silmät tulevat, sitä enemmän hyödytään päivänvalovalaistuksesta ja sitä heikommin nähdään hehkulampun tai halogeenin valossa.

  6. Kokonaisedullinen ratkaisu. Vertailussa on otettava huomioon energian säästö, magneettikentän väheneminen, lampun polttoikä, miellyttävyys, välkkymättömyys ja silmien vähäisempi väsyminen.

  7. Valaistus, joka tuottaa mielihyvää.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55388.jpg
Varaudu syksyn sateisiin ja kevään sulamisvesiin
Syksyn saapuessa on hyvä varautua sateisiin ja talven tuloon. Välillä runsaidenkin syyssateiden vesimäärän hallittuun poistoon kannattaa varautua muutamalla pienellä huolto- ja tarkistustoimenpiteellä. Syyshuolto auttaa samalla myös kevään sulamisvesien suhteen.
20083_9428.jpg
Tervetuloa messuille!
Porin Rakennusmessut 2008 järjestetään jo 35. kerran Porin Karhuhallissa 15.-16.3.2008. Jo perinteeksi muodostuneiden messujen järjestäjänä toimii tuttuun tapaan Porin valmistuvat rakennusinsinöörit ry.
20192_56329.jpg
Lämmitysvaihtoehdot uuteen tai vanhaan kotiin
Rakennettaessa uutta tai korjattaessa vanhaa pohditaan myös lämmitysasioita. Miten saisi ympäristöystävällisen, helpon ja varman lämmityksen sekä lämmityskustannuksia pienemmäksi? Nyt on oikea hetki tarkastella lämmitysjärjestelmää kokonaisuutena ja ennakoida tulevaa.
20182_51771.jpg
Hanki lasitettu terassi kesän juhliin viimeistään nyt
Onko juhlia tiedossa tulevana kesänä? Ylioppilasjuhlat, viisikymppiset, rippijuhlat, kesäjuhlat tai vaikkapa juhannus. Jos mielit hankkia terassilasit ennen kesän juhlakautta, alkaa olla jo kiire. Kesä on kiireisintä sesonkiaikaa lasitoimittajilla ja lupaprosessissakin voi vierähtää kunnan puolella tovi. Kannattaa siis toimia heti.
Honka Huomen
Honka hirsitalojen uutuusmallisto – löydä oma suosikkisi!
Kun etsit ideoita ja inspiraatiota tai jopa valmista hirsitalomallia uuteen kotiin, on Honka hirsitalojen talvimallisto ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Tarjolla on niin täysin uusia talomalleja kuin vanhan ja hyväksi todettujen mallien vieläkin paremmaksi kehitettyjä malleja. Mikä on Sinun suosikkisi?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
ALV:n maksuvelvollisuus muuttui - Ketä se koskee?
Kuluvan vuoden aprillipäivänä astui voimaan arvonlisäverovelvollisuutta koskeva uudistus, jossa myyjän sijasta ostaja on arvonlisäverovelvollinen. Uudistuksella pyritään ehkäisemään harmaata taloutta ja talousrikoksia. Alkuvaiheessa muutos vaatii hieman työtä ja totuttelua, mutta menettely on kuitenkin selkeä. Eniten kuitenkin puhuttaa se, millaisissa tilanteissa sitä oikein sovelletaan ja ennen kaikkea ketä se koskee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton