• Etusivu
  • LVI

Joko sinä olet tutustunut passiivitaloon?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Päivitetty 14.12.2022
20112_24480.jpg

Passiivitalon energialasku on erittäin pieni ja talon sisäilma on miellyttävän tasalämpöistä ja raikasta.

Passiivitaloksi sanotaan taloa, jonka lämmitysenergiankulutus on vähennetty niin pieneksi, että lämmitystä tarvitaan ainoastaan kaikkein kovimmilla pakkasilla. Passiivitalon energialasku on erittäin pieni ja talon sisäilma on miellyttävän tasalämpöistä ja raikasta.

Yksinkertainen idea

Passiivitalon idea on hyvin yksinkertainen; talo lämmöneristetään erittäin hyvin ja varustetaan tehokkaalla ilmanvaihdon lämmön talteenottolaitteistolla. Tällöin on mahdollista käyttää kodinkoneiden, valaistuksen ja asukkaiden hukkalämpö hyödyksi niin, että valtaosa vuodesta pärjätään ilman lämmitystä. Ilmanvaihto puolestaan huolehtii koko ajan raikkaasta ja terveellisestä sisäilmasta.

Passiivitalon rakentamisen lisäkustannus on noin 1-5% talon hankintahinnasta. Tyypillisesti tämä lisäkustannus saadaan takaisin jo 5-10 vuoden kuluessa käyttöönotosta pienempien energialaskujen muodossa. Tämän jälkeen asuminen tuo koko ajan lisäsäästöjä, jotka energianhinnan nopean nousemisen vuoksi voivat olla hyvinkin merkittäviä. Ja luonnollisesti, kun energiaa kuluu hyvin vähän, kiittää myös luonto pienempien hiilidioksidipäästöjen muodossa.

Energiatehokasta rakentamista

Passivitalo on hyvä sijoitus

EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukaan Suomessa rakennettavien uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiatasoa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että talossa on passiivitalon rakenteet ja omaa energiantuotantoa, kuten vaikkapa aurinkopaneeleita sähkön ja lämpimän veden tuottamiseen. Hyvin rakennettu passiivitalo on mahdollista tehdä nollaenergiataloksi lisäämällä siihen energiantuotantoa.

Passiivitalo on sijoitus joka ei häpeä kiinteistövälittäjän ilmoituksessa myöskään tulevaisuudessa
– pieni energiankulutus on suuri myyntivaltti jo nyt ja tulevaisuudessa vieläkin suurempi.

Tärkeintä on terveellinen ja turvallinen sisäilma

Kingspanin kehittämien energiatehokkaiden matala- ja passiivienergiatalojen tärkein suunnittelukriteeri on terveellinen ja turvallinen sisäilma. Rakennuksen ilmanpitävyydellä ja ilmanvaihdolla on erittäin tärkeä osa terveellisen sisäilman saavuttamisessa.

Kingspan -eristeillä eristetyissä rakennuksissa ilmanpitävyys on erinomainen. Ratkaisuilla saavutetaan erinomainen ilmanpitävyys jo normaalirakenteilla. Tyypillisesti Kingspan eristeillä eristetyissä rakennuksissa ilmanpitävyyttä mittaava ns. n50 luku on alle 0,5 1/h, eli ilmanpitävyys on erinomainen. Tyypillisesti tämä arvo liikkuu uusissa pientaloissa 2-4 1/h välillä.

Ilmavuotoluku mittaa hallitsematonta ilmanvaihtoa eli sitä, kuinka monta kertaa rakennuksen sisäilma vaihtuu hallitsemattomasti rakojen ja reikien kautta tunnin aikana. Asukkaat kokevat huonosti ilmanpitävän rakennuksen epämiellyttävän vetoisana. Ilmanpitävyys on myös erittäin tärkeä mittari rakentamisen laadulle, koska ilmavuodot altistavat rakenteet kosteus- ja homevaurioille. Ilmanpitävyydellä on myös erittäin suuri merkitys energiankulutuksessa; jokainen yhden yksikön lisäys n50 luvussa lisää tutkimuksien mukaan lämmitysenergiankulutusta noin 7 %.

Sisäilmaltaan terveellisessä rakennuksessa ilma pidetään raikkaana ja puhtaana ilmanvaihdon avulla. Ilmanvaihtolaite, joka on varustettu lämmön talteenotolla, ottaa ulosmenevästä jäteilmasta talteen mahdollisimman suuren osan lämpöenergiasta. Ilmanvaihtokoneen suodattimet pitävät ulkoilman epäpuhtaudet, kuten allergiaa aiheuttavat hiukkaset rakennuksen ulkopuolella.

Kingspan -eristeillä toteutettu passiivitalo on tiivis ja turvallinen.
Kingspan -eristeillä toteutettu passiivitalo on tiivis ja turvallinen.
Kingspan Insulation Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201512_45081.jpg
Pientalon korjaushankkeen kulku
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: suunnitteluvaiheessa määräytyy suurin osa hankkeen kustannuksista. Mitä enemmän korjaukseen liittyviä asioita otetaan ennalta huomioon, sitä hallitummin, nopeammin ja edullisemmin varsinainen työ sujuu. Pienenkin korjauksen suunnittelussa kannattaa käydä ainakin jollain tasolla artikkelissa esitetyt asiat. Kaikki korjaushankkeet ovat erilaisia ja vaativat yksilöllistä suunnittelua. Kuitenkin tässä esitetään joitakin yleisiä asioita, jotka saattavat helpottaa hankkeen hahmottamista, suunnittelua ja läpivientiä ja joista kukin korjaukseen ryhtyvä voi poimia omaan tapaukseensa sopivat vinkit.
20176_49431.jpg
Helppo lisälämmöneristys
Rakennuksen energian kulutusta ja lämpöhäviötä voidaan pienentää tehostamalla lämmöneristystä paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisälämmöneristys on remontointikohteessa aina kannattava investointi. Näiden lisäksi erityisesti ilmanpitävyyden parantaminen vähentää energiankulutusta selvästi sekä varmistaa rakenteen kosteusteknisen toimivuuden. Kingspan -eristeitä käyttämällä tehokkaampi lämmöneristys voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla.
20106_22039.jpg
Miten rintamamiestalo on rakennettu?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppi talomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Myös rakenteita ja niiden liitos ym. detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti. Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
20186_53687.jpg
Tiilitalossa et asu muovipullossa - vältät home- ja kosteusvauriot
Kun etsit perheellesi turvallista ja terveellistä kotia, täystiilitalo on valintasi.
20156_43642.jpg
Asuntomessuilla ekotehokkaita ja ekologisia kohteita
Nelihenkinen vantaalaisperhe päätti rakennuttaa itselleen uuden kodin ekologisuuden ja kestävän kehityksen hengessä. Kodin sijoittuminen Asuntomessualueelle ei perhettä hirvitä, vaan ennemminkin se on kiehtova lisä kokonaisuuteen.Tässä esittelyyn astuukin Asuntomessujen kohde numero 40, VERSO, joka on ekotehokas ja moderni kaupunkipuutalo.
Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton