• Etusivu
  • Rakentaminen

Joulukuusen vaikea valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.12.2020
201012_23926.jpg

Joulukuusen hankintatapoja on niin sanotusti lukemattomia...
Kuusen voi hakea omasta, naapurin tai valtion metsästä. Kahden viimeksi mainitun osalla on vielä kaksi mahdollisuutta: luvan kanssa tai ilman. Ja jos valitsee jälkimmäisen, on jälleen kaksi tietä: jäädäkö kiinni vai eikö jäädä.

Ehkä kuitenkin perinteisimmäksi tavaksi -ainakin kaupunkiolosuhteissa- on muodostunut kuusen ostaminen torilta tai marketin tai huoltoaseman pihalta. Ja jälleen ollaan valinnan edessä: kotimainen vai tanskalainen kuusi (vrt. kinkku)? Eräänlainen kestoratkaisuhan on hankkia jenkkityylinen alumiini- tai muovikuusi. Värinkin pääsee silloin itse valitsemaan.

Näin löydät sen oikean; Vertaa ja valitse

201911_61498.jpg

Joulukuusen valinta on sinänsä kuin potentiaalisen vaimoehdokkaan valinta tanssilavan seinustalta. Huomio kiinnittyy ensimmäiseksi kuusen ylväyteen ja sirouteen, se ei saa olla piilossa toisten takana, siinä ei hakuhetkellä saa olla mitään turhaa ylimääräistä kiiltoa, mutta toisaalta on myös pystyttävä näkemään, kuinka se kantaa sen ylle ajatellut koristeet, kruununa tähtönen hiuksilla, korjaan, siis latvalla.

Tärkeä valintakriteeri on myös kuusen ikä.
Se ei saa olla alaikäinen vaan puu parhaassa kasvussaan, neulaset kiiltäen. Ja juuri neulaset onkin tärkeä osa kuusta, neulasten on tuoksuttava raikkaalle, eivätkä ne saa rapistua ajateltuna käyttöaikana.

Asiaa voi tietysti tarkastella myös toisesta näkökulmasta: sulhasen valinnan vaikeudesta. On lähdettävä kuusimetsään kuin naistentansseihin; ajatuksena päitä muita pitempi, uljaana seisova kuusinuorukainen, joka ei ihan pienessä tuulessa huoju eikä heilu vaan jököttää pystyssä kuin maahan jäätynyt rautakanki. Kuusi ei saa valua pihkaa heti ensikosketuksesta ja sen on sovittava sille varattuun jalkaan ja ympäristöön nurisematta.

Sen on hyväksyttävä myös haltijansa mielihalut: käsivarsien, korjaan siis oksien, on jaksettava kantaa tarvittaessa omistajansa lahjaostokset, naava on kammattava järjestykseen, eikä ainakaan jouluna saa hörppiä liikaa elinvoimanestettä...

201911_61503.jpg

Hankitpa joulukuusen sitten millä tavalla vain, on kuusella niin suuri symbolinen arvo onnistuneen joulun kannalta, ettei valintaa ole hyvä tehdä hätiköiden, saati muiden mielipidettä kysymättä.

Onneksi joulukuusen myyjät kertovat nykyään tarkemmin valikoimastaan: myyntikylteissä kerrotaan oitis, onko tarjolla "edullisia", "tuuheita", "komeita", "suomalaisia", "perinteisiä" vaiko peräti "parhaita" kuusia. Näiden vinkkien avulla oman kuusen valinta ei enää olekaan niin vaikeaa.
- vai onko?

Onnea sen oikean kuusen valintaan!

201911_61501.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20102_20221.jpg
Onko kotisi akustiikka kunnossa?
Äänitiedettä kutsutaan akustiikaksi. Itse sana "akustiikka" tulee Kreikan kielestä sanasta akoustos, joka tarkoittaa samaa kuin kuulla. Akustiikka on osaltaan myös klassista fysiikkaa. Kun tutkimme värähtelyjä sekä säteilyä, huomaamme, että värähtely muuttuu ilmassa paineenvaihteluksi, joka etenee aaltoliikkeenä alkuperäisen värähtelyn taajuudella. Akustiikasta tuleekin näin tärkeä lähes kaikilla elämänalueilla.Useimmiten akustiikalla tarkoitetaan tilan jälkikaiunta-aikaa tai ääneneristysominaisuuksia. Eri tilojen kohdalla akustiikka jaetaan hyvin helposti vain hyvään tai huonoon, mutta akustiikalla tarkoitetaan kuitenkin kaikkia äänen ominaisuuksia jossakin tilassa. Määrityksiä voidaankin tehdä esimerkiksi puheenymmärrettävyydellä, ilmaääneneristysominaisuuksilla, jälkikaiunta-ajalla tai taustamelutasolla.Tutustu Gyptone-tuotteisiin
20153_42879.jpg
Rakentaja.Fi-blogit: Kotisi ilmanvaihto ei taida toimia
Meillä täällä kalliissa kotimaassamme on paljon pientaloja, joissa ilma vaihtuu painovoimaisesti tai pelkästään poistoilmakoneen avulla. Kummassakin tapauksessa harakkaparvet kiittävät avokätistä lämmittäjää, joka otattaa korvausilman hallitusti tai hallitsemattomasti sieltä, mistä sen sattuu saamaan. Useimmiten korvausilman tuloventtiileistä ei raitista ilmaa saada tarpeeksi ja lisäilma tulee kaikista mahdollisista raoista esim. lattian ja seinän välisestä raosta hajuineen päivineen.
20212_68555.jpg
40-luvun talon savitiilikatto kruunattiin kattojen kunkuksi - katso upea muodonmuutos
Vuoden 2021 King of Roofs -voittaja on taas valittu. Loppusuoralla oli 10 kattoa, joista ammattilaisraati valitsi voittajaksi Suomen Kattocenterin Helsingin Malmilla sijaitsevan savitiilikattokohteen. Valintaan vaikuttivat muun muassa kohteen haastavuus, tekninen toteutus sekä saneerauksella saavutettu ilmeen muutos. Suomen Kattocenter oli myös yleisön suosikki.
20145_39495.jpg
Pitkäikäiselle vesikatolle luotettavat lisätarvikkeet
Vesikaton tehtävänä on suojata rakennusta tuulelta ja tuiskulta sekä pitää alapuoliset rakenteet kuivina ja terveinä. Rakennuksen hyvinvointiin vaikuttavat oleellisesti myös ilmanvaihtoratkaisut, joilla likainen ja kostea sisäilma ohjataan ulos ja puhdas ilma tuodaan sen tilalle. SK Tuote on tehnyt töitä 40 vuotta varmistaakseen, että vesikaton läpi vietävät ilmanvaihdon päätelaitteet ovat vähintään yhtä kestäviä ja laadukkaita kuin rakennukseen valittu vesikatto. Koska hyvännäköinen talo ansaitsee kruunukseen tyylikkään vesikaton, ilmanvaihdon VILPE®-päätelaitteiden värit sulautuvat vesikaton väreihin ja värinkestävyys on ainakin yhtä pitkä kuin itse vesikatteen - takuulla.
20216_71306.jpg
Öljylle löytyi mainio korvaaja - lämpöä vaivattomasti omasta pellosta
Riitta Raivon ja Lauri Jääskeläisen talo Salossa ehti lämmetä öljyllä yli 50 vuotta. Kun vanha öljylämmitysjärjestelmä alkoi tarvita remonttia, tuli aika miettiä muita lämmitysvaihtoehtoja. Sopivaksi ratkaisuksi osoittautui maalämpö, jonka keruupiiri pystyttiin asentamaan kätevästi omaan peltoon.
20181_51410.jpg
Uusinta kattotiiliteknologiaa
Oletko tullut ajatelleeksi, että kattotiili on mitä parhain katemateriaali vanhan katon korjauksessa. Se sopii erinomaisesti kaikille harjakatoille, olipa nykyinen katemateriaalisi mikä tahansa. Tiilikatto on tyylikäs, kestävä ja eläväpintainen. Se antaa talolle uutta ilmettä ja nostaa talon arvoa. Pitkäikäisen materiaalin valinta edustaa elinkaaritietoista ajattelua. Tiilikaton alla on lisäksi ylellisen hiljaista asua. Sitä ei myrsky riepota eikä se pauku pakkasella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton