• Etusivu
  • Rakentaminen

Alapohjarakenteiden toiminta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 17.02.2018
20109_23045.jpg

Rakennukseen kohdistuu useita eri rasituksia niin ulkoilmasta kuin maaperästäkin.

Kosteus alapohjarakenteiden rasitteena

-Rakennuksen alapohjaa rasittavat pohjaveden pinnasta kapillaarisesti nouseva vesi sekä sade- ja valumavesistä aiheutuva vajovesi. Pintavedet ohjataan pois rakennuksen vierustoilta sopivalla maanpinnan muotoilulla. Maahan painuvat vajovedet johdetaan pois rakennusta ympäröivällä salaojaverkostolla, kertoo Ruduksen pientalosektorin vetäjä Hannu Timonen-Nissi.

-Veden kapillaarinen nousu voi olla hienojakoisissa maa-aineksissa useita metrejä. On huomattava, että vesi liikkuu maaperässä kapillaarisesti myös vaakasuunnassa. Tutkimuksissa on todettu, että maaperästä kulkeutuu myös diffuusiolla (vesihöyrynä) vettä kohti alapohjarakenteita. Diffuusiolla liikkuvat vesimäärät ovat pieniä verrattuna kapillaari-ilmiöön, mutta joissakin tapauksissa ne saattavat ajan kuluessa aiheuttaa ongelmia lattiapäällysteille, toteaa Timonen-Nissi.

Maaperässä esiintyy aina mikrobeja ja joillakin alueilla myös haitallisia määriä radonkaasua. Näitä haitallisia aineksia saattaa päästä alipaineiseen huonetilaan, ellei alapohjarakenteita tiivistetä asianmukaisesti (etenkin betonilaatan ja sokkeleiden liittymä ja laatan läpiviennit). Betonia valittaessa on varmistuttava siitä, että ulkoilmaan rajoittuviin rakenteisiin valitaan säänkestävää betonia.

Alapohjarakenteen kapillaarikatkosepeli- ja betonivalinnat

Perusanturoiden alle valitaan kantavaa mursketta, joka tiivistetään hyvin. Murske läpäisee tarvittaessa rakennuksen alla vaakasuunnassa liikkuvan veden. Anturoihin voidaan asentaa anturan läpi menevät putket noin metrin välein. Putket johtavat suuremmat vesimäärät salaojaverkostoon.

Salaojakaivanto täytetään salaojasepelillä. On suositeltavaa erottaa salaojasepeli perusmaasta suodatinkankaalla, ettei hienoa kiviainesta sekoitu sepelin joukkoon ajan kuluessa.

Alapohjalaatan lämmöneristeen alle asennetaan Ruduksen kapillaarikatkosepeliä. Sepelin kerrospaksuuden on oltava yleensä vähintään 300 mm. Kapillaarisen veden nousua kapillaarikatkosepelissä tutkitaan säännöllisin laadunvalvontatestein. Kapillaarikatkokiviaineksesta määritetään kapillaarinen vedennousukorkeus standardin SFS-EN 1097-10 mukaisesti ja samasta testinäytteestä hienoainespitoisuus standardin SFS-EN 993-1 mukaisesti.

Kapillaarikatkokerroksen paksuuden on aina oltava vähintään 20 % suurempi kuin kerrokseen käytetyn kapillaarikatkokiviaineksen vedennousukorkeus määritettynä standardin SFS-EN 1097-10 mukaisesti. Hyvälaatuisilla ja vesiseulotuilla kapillaarikatkosepeleillä voidaan päästä 200 mm:n ja jopa pienempiin kerrospaksuuksiin. Karkeamman kapillaarikatkosepelin yläpintaan voidaan laittaa tarvittaessa n. 50 mm:n kerros hienompaa, niukasti hienoainesta sisältävää sepeliä tai someroa, joka helpottaa yläpinnan tasaamista riittävän suoraksi eristelevyjen asennusalustaksi.

Tuuletetuissa alapohjissa maanpinta peitetään 100…200 mm:n kerroksella kapillaarikatkokiviainesta, jolloin maaperästä tuleva kosteustuotto ryömintätilaan pienenee merkittävästi.

Rakennesuunnittelija valitsee alapohjarakenteiden betonit rakenteiden rasitusluokkien ja tarvittavan kantavuuden perusteella. Alapohjalaattaan voidaan valita Ruduksen nopeammin päällystettävää lattiabetonia, mikäli laatan kuivumisaikaa on tarvetta lyhentää.

Maanvaraisen lattian ja perustuksen kiviaines- ja betonirakenteet

Eri kiviaineksilla on omat tehtävänsä alapohjarakenteiden toiminnassa.
Eri kiviaineksilla on omat tehtävänsä alapohjarakenteiden toiminnassa.

1. Rakennuspaikan perusmaa
2. Tiivistettävä kantava murske (läpäisee vettä)
3. Karkeatäytettä
4. RUDUS-kapillaarikatkosepeliä
5. Salaojakiviainesta tai kapillaarikatkosepeliä
6. Hienotäytettä
7. Kivituhkaa tai seulottua soraa
8. Sepeliä, mukulakiviä tai someroa
9. Tuuletusputkisto
10. Salaojaputkisto
11. Säänkestävää betonia
12. Rakennebetonia tai teräskuitubetonia (teräskuitu korvaa kutistumaraudoituksen)
13. Lattiabetoni
- tarvittaessa nopeammin päällystettävä NP-betoni
- raudoituksen voi korvata teräskuitu
14.Suodatinkangas tarvittaessa

Maanvaraisen alapohjan tuuletuskanavisto

Maanvaraisen lattian alla olevaan kapillaarikatkosepelikerrokseen voidaan asentaa viemäriputkista ja salaojaputkista rakennettava tuuletuskanavisto, jossa ulkoa tuleva ilma johdetaan kapillaarikatkokerroksen läpi imukanavistoon ja sitä kautta ulos.

Normaali pienitehoinen kanavapuhallin riittää tuulettamaan keskikokoisen pientalon alapohjan. Tällä ratkaisulla voidaan torjua alapohjan radon- ja mikrobikaasut sekä tarvittaessa kuivattaa alapohjalaattaa (betonilaatan rakennusaikainen kuivuminen ja mm. asumisaikana sattuneiden vesivahinkojen kuivatus).

Alapohjan tuuletusta kannattaa pitää päällä vain talvikausina tarvittaessa (kesäkautena tuuletus vie tarpeettomasti lämmintä ja kosteaa ulkoilmaa alapohjatilaan).

Sepelikerrokseen asennetaan tuuletusputkisto tarvittaessa.
Sepelikerrokseen asennetaan tuuletusputkisto tarvittaessa.
20109_23047.jpg

Lisätietoa alapohjan teosta ja kiviainesten ja betonin käytöstä saat Ruduksen asiantuntijoilta ympäri Suomea. Katso sinua lähinnä oleva tekninen neuvoja tai myyjä ruduksen nettisivuilta, www.rudus.fi.

Lähde Rudus Oy

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201511_44936.jpg
Voiko talvella betonoida?
Betonointi kylminä vuodenaikoinaTalvisaikaan rakentaminen ja erityisesti betonointi voi olla todella haasteellista lähinnä kovien pakkasten vuoksi. Normaalisti talviajaksi lasketaan aika jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nolla-asteen alapuolelle. Käytännössä betonoinnin osalta ongelmien välttämiseksi on ryhdyttävä kuitenkin jo keskilämpötilan laskiessa alle + 5 asteen.Talvibetonoinnin ongelmia ovat erityisesti betonin liian nopea lämpötilan lasku joka aiheuttaa veden ja sementin reaktioiden hidastumista. Tällöin betonin jäätymislujuuden ja muotinpurkulujuuden saavuttaminen hidastuu. Ääritapauksessa betoni jäätyy ja vaurioituu ennen kuin jäätymislujuus on saavutettu eikä rakenne saavuta sille tarkoitettua lujuutta. Hitaampaan lujuuden kehitykseen kannattaa varautua tapauskohtaisesti lämpötilan ollessa + 10 astetta.
Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20151_42023.jpg
Pidä radon poissa kodistasi
Keuhkosyöpää aiheuttava maasta tuleva radon voidaan poistaa sisäilmasta rakennustekniikan avulla. Säteilyturvakeskuksen selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia.
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Tämän vuoden Rakennusfysiikka-seminaarissa jaetaan viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista on SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying on jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton