• Etusivu
  • Rakentaminen

Puukoulu osa 14 - Puuaita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.04.2024
201412_41866.jpg

Tee aidastasi persoonallinen. Asuntomessuilla Jyväskylässä oli esillä Äijälänranta-aidan avoimen ideakilpailun voittaneen Isko Lappalaisen kilpailuehdotus "Metsä".

Ennen aidan rakentamisen aloittamista on selvitettävä tarvittavat luvat. Kaupungin rakennusjärjestyksessä on kerrottu vaaditaanko aidalle rakennuslupa, toimenpidelupa tai toimenpideilmoitus. Aidan korkeudelle ja muodolle voidaan myös asettaa ehtoja. Ennen luvan hakemista on suunnitelmat oltava kuitenkin valmiina.

Yleisesti voidaan sanoa, että aidan tulee sopia miljööseen, eikä se saa haitata muuta ympäristöä. Muista myös pyytää naapurilta kirjallinen suostumus ja kirjatkaa ylös aidan hoito-, huolto- ja korjausvastuut, jotta jälkikäteen on helppo ratkoa mahdolliset ongelma- ja riitatilanteet.

Aitamallin valinta

Aitamallin valinta on tehtävä ajoissa. Mallin tulee sopia ympäristöönsä ja maastoon. On myös mietittävä sen tarkoitus. Onko aita osoittamassa rajaa vai halutaanko siltä myös näkösuojaa?

<p data-block-key="13sc9">Aitamalliksi voidaan valita perinteisempi..</p>
Aitamalliksi voidaan valita perinteisempi..
<p data-block-key="rabjz">..tai vaikka rimoista rakennettu malli.</p>
..tai vaikka rimoista rakennettu malli.
<p data-block-key="0helu">Aita voidaan rakentaa myös rinteeseen tai epätasaiseen maastoon.</p>
Aita voidaan rakentaa myös rinteeseen tai epätasaiseen maastoon.

Oikeat materiaalit

Kun asianmukaiset luvat ovat kunnossa, voidaan aloittaa rakennustyöt. Oikeat materiaalivalinnat vaikuttavat aidan ulkonäköön ja ikään. On huomattava, että runkotolpat ovat jatkuvasti kosteuden kanssa tekemisissä ja muu osa aitaa säille alttiina. Siksi kannattaakin käyttää A-luokan painekyllästettyä puutavaraa, joka on kemiallisesti suojattu estämään lahoamista ja homehtumista.

Hienosahattu puutavara

Aitalaudoissa on vaihtoehtoina tavallisesta sahatavarasta valmistettu ympäripohjamaalattu aitalauta, joka on molemmilta puolilta hienosahattu. Ympäripohjamaalaus parantaa tuotteen säänkestävyyttä ja vähentää sen muotoelämistä.

Painekyllästetty ja lämpökäsitelty puutavara

Voit tehdä laudoituksen myös AB-luokan kestopuusta, joka voi olla joko höylättyä tai sahapintaista tai voit käyttää lämpökäsiteltyä puuta.

Aitalaudat ja -elementit

Saatavana on myös erilaisia rimoja (esim. suunnikasrima tai vinorima), joita voi käyttää kuten aitalautoja. Myös valmiita aitaelementtejä on saatavissa, muotoiltuja aitalautoja sekä erilaisia tolppahattuja.

20105_21711.jpg

Työn aloittaminen

Aloita työ mittaamalla aita paikoilleen. (Joissain tapauksissa viranomainen tekee mittaamisen.) Vedä linjalanka merkitsemään aidan paikkaa, mittaa runkotolppien paikat ja kaivuukohdat. Kun kaivuu on valmis, asennetaan aidan päätytolpat alustavasti vesivaa’an avulla paikoilleen ja pingotetaan linjalanka näiden tolppien väliin.

Vinkki! Naulaa päätytolpan yläreunaan lankunpätkä ja kiinnitä linjalanka siihen noin 10cm etäisyydelle tolpasta. Näin lanka ei ole tiellä muita tolppia pystytettäessä.

Pystytä muut väliin tulevat tolpat. Varmista, että tolppien välit ovat yhtä pitkät ja jokainen tolppa on 10cm etäisyydellä linjalangasta. Runkotolppien pystyttämiseen voidaan myös käyttää valmiita kuumasinkittyjä aitatolpan jalkoja.

20105_21661.jpg

Aitakin tarvitsee perustukset

Perustamistapa riippuu muun muassa aidan korkeudesta ja rakenteesta. Mitä raskaampi aita, sitä vankempi perustus tarvitaan. Aidan koon lisäksi perustuksia suunniteltaessa myös routiminen on otettava huomioon. Etelä-Suomessa maan routaraja on noin 180 cm syvyydessä, jolloin perustukset on kaivettava niin syvälle. Routasuojauksen avulla voidaan kaivuu-urakkaa pienentää, mutta kuopan tulee silti olla vähintään 1/3 aidan korkeudesta. Routaeristeen tarkoituksena on estää maan uumenista nousevan lämmön "karkaaminen" ja maa-aineksen jäätyminen.

Helpoin tapa on lyödä tolpat suoraan pehmeään maahan esimerkiksi lekalla. Muista suojata tolppien lyöntipäät, jotta ne eivät halkeile, ja lyödä tolpat tarpeeksi syvälle. Teräsjalkaa tai tolppakenkää voidaan myös käyttää tolpan kiinnittämiseen.

Perusmaan ollessa kovempaa tai kivisempää, on tolpille kaivettava kuopat. Kaiva riittävän syvä kuoppa, tue runkotolppa kiilakivillä ja täytä kuoppa tiiviisti. Tarkista vesivaa’alla, että tolppa on varmasti suorassa. voit kiinnittää tolpan alapäähän poikkipuun tai valaa kuopan pohjalle hiukan betonia, jotta tolppa pysyy paremmin paikoillaan.

Toinen tapa on valaa runkotolppa betonin sisään. Betoninen viemäriputki toimii hyvin muottina. Naulaa tolpan alapäähän muutama kuumasinkitty naula tartuntapinnoiksi, aseta tolppa paikoilleen muottiin ja kiinnitä vinotuilla suoraan. Vala muotti täyteen betonia ja varmista vielä vesivaa’alla, että tolppa on varmasti suorassa. Valun kuivuttua tolppaa ei enää voi suoristella.

Merkitse aidan yläreunan korkeus sekä vaakajuoksujen paikat vaaitusletkua käyttäen aitatolppiin. Kiinnitä vaakajuoksut ensin alustavasti paikoilleen ja varmista tolpan suoruus, jonka jälkeen juoksut voidaan kiinnittää lopullisesti. Kun vaakajuoksut on kiinnitetty, täytetään peruskuopat kivillä. Varo vääntämästä tolppia vinoon!

<p data-block-key="axstn">Vaaitusletkulla saadaan tolpat samaan korkeuteen</p>
Vaaitusletkulla saadaan tolpat samaan korkeuteen

Kiinnitys

Aitalautojen kiinnitys voidaan aloittaa, kun vaakajuoksut ovat paikoillaan ja peruskuopat täytetty. Valitse sopivan kokoinen laudanpala välikkeeksi, jolla saat helposti lautojen raot saman kokoisiksi.

Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia. Kampanaulojen käyttö on aidan rakentamisessa suotavaa, jotta kiinnitys ei löysty lautojen kutistumisen ja turpoamisen seurauksena.

Aitalautoja kiinnitettäessä on vastakkaiselta puolelta pidettävä vastaan, jotta valmiit kiinnitykset eivät löysty. itseporautuvia ruuveja voi myös halutessaan käyttää.

<p data-block-key="rh5dh">Aidan voi myös rakentaa tasaisella alustalla elementiksi, joka on helppo kiinnittää runkotolppiin. Ristiin mittaamalla tarkistetaan elementin suoruus.</p>
Aidan voi myös rakentaa tasaisella alustalla elementiksi, joka on helppo kiinnittää runkotolppiin. Ristiin mittaamalla tarkistetaan elementin suoruus.

Pintakäsittely

Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit. Homekasvu voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Lue pintakäsittelyainevalmistajan ohjeet ennen käsittelyä. Valinnassa saa apua maaleja ja puunsuoja-aineita myyvistä liikkeistä.

Painekyllästetyn puun pintakäsittelyssä on kiinnitettävä huomiota siihen, että käsiteltävä puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakenteissa käytetty puu on riittävän kuivaa pintakäsiteltäväksi loppukesällä. Jos rakennustyö ajoittuu kesään tai syksyyn, kannattaa käsittely tehdä vasta seuraavana kesänä.

Pintakäsittelyssä tulee kiinnittää erityistä huomiota katkaisupintojen käsittelyyn, koska puu imee kosteutta luontaisesti eniten kappaleen päistä pituussuunnassa.

Jos tuotteet käsitellään ennen asennusta, on kiinnityskohdat suojattava erikseen pinta-käsittelyaineella asennuksen jälkeen. Lämpökäsitelty puupinta suositellaan pintakäsiteltäväksi heti jo asennuksen yhteydessä.

Kauniimpaa jälkeä saa, kun käsittelee laudat ennen kiinnitystä. Näin rakennusvaiheessa piiloon jäävät alueet tulevat myös käsiteltyä, eikä puun eläminen tuo paljaita kohtia näkyville. Huomioi kuitenkin, että puun on oltava kuivaa.

<p data-block-key="e5bo0">Perinteisen puuaidan tekeminen onnistuu hyvillä ohjeilla.</p>
Perinteisen puuaidan tekeminen onnistuu hyvillä ohjeilla.
Rakentaminen
aidat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20215_70494.jpg
Hyvin rakennettu piha tuo asumisviihtyvyyttä sekä turvallisuutta
Taloyhtiöön kuuluu useimmiten useita asuntoja ja sitä myöden myös pihan käyttäjämäärät ovat suuremmat kuin esimerkiksi omakotitalojen pihoilla. Silti usea taloyhtiöpiha on niin sanotussa luonnontilassa eli kulkutiet ovat hiekkaa tai soraa. Sadesäällä tämä kostautuu aula- ja porrastilojen lisääntyneenä siivoustarpeena.
Pikkujasmike puska valkoisine kukkineen
Tämä aidanne kukkii keväästä syksyyn
Jokainen kaipaa puutarhaansa helppohoitoista kauneutta ja upeaa kukintaa - ja joskus tilaa on käytettävissä ja peitettävissä enemmänkin. Silloin ei kannata tuhlata aikaansa yksittäisiin kasveihin tahi pieniin lajeihin, vaan suunnitella suosilla suurta ja näyttävää; mikäs sen parempaa!
20211_68197.jpg
Öljylämmittäjän tärkeä muistilista
Öljylämmitys on varmatoiminen ja energiatehokas lämmitysmuoto, etenkin kun huollot ja säädöt ovat säännöllisesti tehty ammattilaisen toimesta. Vanhan öljylämmityksen saneeraus puolestaan takaa luotettavan ja kustannustehokkaan toiminnan vuosiksi eteenpäin. Ottamalla lisäksi käyttöön uusiutuvaa energiaa voi öljyn kulutusta laskea merkittävästi, esimerkiksi asentamalla ilma-vesilämpöpumpun olemassa olevan öljylämmitysjärjestelmän rinnalle.
20218_71796.jpg
Viikon sisustusidea: Näin sisustat tuhlaamatta euroakaan
Jotain olisi kiva muuttaa sisustuksessa, vaan rahaa tähän ei saisi mennä yhtään. Mikä siis neuvoksi? Tässä viisi kukkaron nyörejä hivelevää ideaa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakoitsijaluettelot
Toimenpiteet:Ennen urakkalaskennan käynnistämistä projektipäällikkö laatii esityksen urakoitsijoista, joilta pyydetään urakkatarjoukset.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:UrakoitsijaluettelotHyväksyntä:Rakennustoimikunta ja projektipäällikkö
20209_66670.jpg
Moni-ilmeinen julkisivuvalaistus luo tunnelmaa ja lisää turvallisuutta
Perhe Tainio valitsi uuden hirsitalonsa julkisivun valaisuun monipuolisesti seinävalaisimia ja kattovalaistusta. Valaistus luotiin sekä epäsuoralla korostusvalaistuksella että suoralla yleisvalaistuksella. Valaistuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota sisäänvedetyn sisäänkäynnin valaistukseen, sillä tumma hirsiseinä vaatii reilummin valoa kuin vaalea. Sähkötyöt hoiti rautaisella ammattitaidolla Ansioniemen Sähkö Oy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton