• Etusivu
  • Rakentaminen

Tarkastukset ja katselmukset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.11.2006
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennustyön viranomaisvalvontaalkaa luvanvaraisen rakennustyön aloittamisesta ja päättyy loppukatselmukseen. Valvonta kohdistuu viranomaisen päättämissä työvaiheissa ja laajuudessa rakentamisen hyvän lopputuloksen kannalta merkittäviin seikkoihin. Rakennustyö katsotaan aloitetuksi kun ryhdytään rakennuksen perustuksen valutöihin tai perustukseen kuuluvien rakennusosien asentamiseen.

Tarkastusten määrä vaihtelee jonkin verran kunnasta ja luvan laajuudesta riippuen, mutta ainakin osa seuraavista katselmuksista on yleisesti käytössä.

1. Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen
2. Pohjakatselmus
3. Sijaintikatselmus
4. Raudoitustarkastus 5. Perustustarkastus
6. Rakennekatselmus
7. Hormikatselmus
8. Öljylämmityslaitteiston tarkastus
9. Sähkö- ja LVI-tarkastukset
10. Käyttöönottotarkastus
11. Loppukatselmus

Rakentamisen asianmukaisen toteuttamisen varmistamiseksi ja tarkastusten todentamiseksi rakennustyömaalla pidetään rakennustyön tarkastusasiakirjaa. Joka kunnassa ei välttämättä ole tätä käytäntöä.

Kyseisistä tarkastuksista kerrotaan tarkemmin myös jäljempänä niiden muodostuessa työvaiheiden edistyessä ajankohtaisiksi. Vahvistettuja lupapiirustuksia luovutettaessa tarkistetaan mm. onko työlle haettu ja hyväksytty vastaava työnjohtaja, joka tilaa tarkastukset ja on itse paikalla, kun katselmuksia toimitetaan. Ennen kunkin työvaiheen aloittamista tulee varmistua siitä, että lupapäätöksessä edellytetyt erikoissuunnitelmat on hyväksytetty rakennusvalvontavirastossa. Lämpö-, vesi-,viemäri- ja ilmastointisuunnitelmat on teetettävä aina asiantuntijalla ja hyväksytettävä kunnan viranomaisella ennen kyseisten töiden aloittamista.

Täältä löydät ohjeita ja määräyksiä

Aloituskokous


Aloituskokouksen pitämisestä määrätään rakennusluvassa. Jokaisessa kunnassa ennen omakotitalorakentamisen aloittamista edellytetään pidettäväksi aloituskokous. kokouksen pitää rakennustarkastaja. Tilaisuudessa tulee olla läsnä tarkastajan lisäksi ainakin rakentaja, vastaava mestari, pääsuunnittelija ja mahdollinen urakoitsija. Aloituskokous on määrämuotoinen ja rakennustarkastajalta saa etukäteen tiedon, mitä asioita tilaisuudessa käydään läpi.

Rakennuspaikka ja korkeusasema


Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen tilataan kunnan rakennusviranomaisilta rakennusluvan myöntämisen jälkeen. Hallussasi tulee tuolloin olla myös hyväksytyt piirustukset, joita et saa käyttöösi ennenkuin rakennuslupa on saanut lainvoiman tai lupa aloittamiseen on saatu vakuusmenettelyllä ( aloittamisoikeus). Vakuusumma on yleisimmin 850-1700 euroa. Vakuuden saa takaisin rakennusluvan tullessa lainvoimaiseksi.

Pohjakatselmus


Pohjakatselmus suoritetaan ennen perustusten tai anturan valamista, kun perustamiseen liittyvät kaivuu-, louhinta- ja/tai paalutustyöt on suoritettu. Pohjakatselmusta suoritettaessa tulee rakennuspaikalla olla hyväksytyt perustuspiirustukset.


Sijaintikatselmus ja raudoitustarkastus


Sijaintikatselmus suoritetaan ennen perustusten valua tai, mikäli kyseessä on muuraamalla tehtävä sokkeli, muuraustyön aikana. Raudoitustarkastus tehdään laudoituksen ja raudoituksen valmistuttua ja ennen valua.

Perustustarkastus


Perustustarkastus tehdään, kun laudoitukset on purettu ja tarvittavat kosteuseristykset tehty.

Rakennekatselmus


Rakennuksen kantavien rakenteiden katselmus tilataan niiden valmistuttua. Rakenteita ei saa peittää ennen katselmuksen suorittamista. Työmaalla on tarkastuksen yhteydessä oltava hyväksytyt rakennepiirustukset. Tarkastus merkitään virallisiin rakennuslupapiirustuksiin tai niiden mukana saatavaan työmaakorttiin. Useissa kunnissa vaaditaan myös rakennustyön vastaavan mestarin läsnäoloa kaikissa tarkastuksissa ja katselmuksissa.

Hormikatselmus


Hormikatselmuksen tekevät paloviranomaiset useimmiten yhdessä rakennustarkastajan kanssa. Katselmus suoritetaan tulisijojen sekä savu- ja ilmahormien muuraamisen jälkeen. Hormistoa ei saa rapata tai peittää ennen tarkastuksen suorittamista. Tarkastus merkitään virallisiin rakennuslupapiirustuksiin tai niiden mukana saatavaan työmaakorttiin.

Öljylämmityslaitteiston tarkastus


Tarkastuksen suorittaa paloviranomainen asennusliikkeen tilauksesta.

Sähkö- ja LVI-tarkastukset


Kvv-työnjohtaja tilaa vesi- ja viemärijohtojen tarkastukset töiden edistymisen mukaan. Mitään putkia eikä laitteita ei saa peittää ennen tarkastusta. Vv-johtojen lopputarkastuksessa annetaan todiste, joka rakennuksen lopputarkastuksen yhteydessä esitetään rakennustarkastajalle. Sähkölaitteistojen käyttöönottotarkastuksen tekee sähköurakoitsija. Hän laatii myös haltijan käyttöön tarkastuspöytäkirjan sekä lopulliset piirustukset, jotka sähköurakoitsija toimittaa myös paikkakunnan energialaitokseen.

Käyttöönottotarkastus


Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen käyttöönottotarkastusta.

Loppukatselmus


Loppukatselmus suoritetaan, kun rakennus on valmis ja/tai kun työt tontilla tai rakennuspaikalla ovat valmiit. Loppukatselmuksen yhteydessä vastaavan työnjohtajan on esitettävä:


- vesi- ja viemärilaitteistojen lopputarkastuspöytäkirja


- geodeettinen todistus rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemisestä ja sijaintikatselmuksesta


- sähköurakoitsijan todistus sähkölaitteiden tarkistuksesta


- palolaitoksen todistus öljylämmityslaitoksen tarkastuksesta


Lisätietoa vaadittavista tarkistuksista ja katselmuksista saat ottamalla yhteyttä oman kuntasi rakennusvalvontavirastoon.

Kaikkien tarkastusten ja katselmusten osalta kannattaa aina käyttää vastaavan mestarin ammattitaitoa hyväksi. Hänen pitää olla kokenut asioiden hoitaja.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200910_19128.jpg
Kultaranta Resort - monipuolinen ja ympärivuotinen vapaa-ajankeskus meren äärellä
Kultaranta Resort on uusi vapaa-ajanviettoa sekä yrityselämän tarpeita palveleva kokonaisuus Naantalin Luonnonmaalla. Se sijaitsee saaristossa, vain viiden minuutin ajomatkan päässä Naantalin vanhasta kaupungista. Turun nähtävyydet ja palvelut ovat tarjolla 20 km:n päässä. Helsingistä ja Tampereelta ennättää paikalle alle kahdessa tunnissa.
20174_49017.jpg
"Vesikatolla kerrospukeutuminen on pakollista"
Kerrospukeutuminen on meille kaikille tuttu. Se on paras tapa suojautua ulkoilmassa säätä ja vesisadetta vastaan. Samaa "kerrospukeutumista" käytämme nykyään myös rakennustemme suojaamiseen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin esim. vesikatto tehtiin kattopellillä, jossa oli vain yksi pintamaalikerros. Moni muistaa, kuinka maali kuoriutui pois, ruostuminen alkoi ja katot menivät piloille odotettua nopeammin.
201410_41456.jpg
Puukoulussa sauna
Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.
20183_52126.jpg
Tehokkaat eristeet sekä remppaajalle että rakentajalle
Tehokkaimpia markkinoilla yleisesti käytettävistä lämmöneristemateriaaleista seinä- ja kattorakenteissa on Finnfoamin FF-PIR.
20086_11271.jpg
Vanha fiilis uuteen puuesineeseen
Haluatko wanhentaa uuden puisen lipaston tai muokata tavanomaista vanhaa kalustetta toiseen lookiin? Tällä ohjeella saat vanhaa fiilistä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Mistä lisärahoitus hankkeelle?
Talon rakennuksessa tai remontoinnissa saattaa tulla vastaan tilanne, jolloin budjetti ei kaikesta huolimatta ole pitänyt. Ylimääräisiä menoja on tullut syystä tai toisesta.Rakennus- ja korjaushankehan lähtee liikkeelle alustavasta kustannusarviosta. Tässä vaiheessa mietitään, onko edes realistista miettiä hankkeen aloitusta. Jos hanketta jatketaan pidemmälle, tehdään tarkempi kustannusarvio, jossa on mietitty lähes 100 %:sti kaikki hankkeeseen kuuluvat kustannukset. Nyt, jos koskaan, on vielä mahdollista muuttaa valittuja ratkaisuja. Ja pitääkin vaihtaa, jos valinnat ovat olleet liian kalliita varattuun budjettiin. Vielä ei kuitenkaan olla aloitettu mitään - muuta kuin paperilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton