• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennuksen pinta-alojen laskeminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.02.2013
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennuksen pinta-alojen laskeminen ja erityisesti laskennan perusteet askarruttavat monia rakentajia ja myös asunnon ostajia. Kuinka suuren talon tontille saa rakentaa tai onko jo rakennetulla tontilla rakennusoikeutta jäljellä? Tontin rakennusoikeus ilmoitetaan kerrosalana, joka määräytyy kaavassa ilmoitetun tehokkuusluvun (e) mukaan. Seuraavassa on käsitelty rakennuksen pinta-alojen laskemista ja uuden maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) vaikutusta kerrosalan laskemiseen. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki.

Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki


muuttaa kerrosalan laskemisperusteita alueilla joiden asemakaava on hyväksytty 1.1.2000 jälkeen, kun taas tätä aiemmin hyväksytyillä asemakaava-alueilla noudatetaan rakennuslain mukaisia laskentaperiaatteita. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hyvin pitkään käytössä on kaksi toisistaan hieman poikkeavaa käytäntöä. Maankäyttö- ja rakennuslain 115 § 3 momentin mukaan kerrosalaan luetaan kerrosten alat ulkoseinien ulkopinnan mukaan laskettuina ja se kellarikerroksen tai ullakon ala, johon sijoitetaan, tai tilan ominaisuuksien perusteella voidaan sijoittaa, rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Kenties merkittävin ero kerrosalan laskennan kannalta uuden maankäyttö- ja rakennuslain ja rakennuslain (RakL) välillä on kellari- ja sekakerrosten määrittelyssä. MRL ei tunne sekakerrosta tai maanpäällistä kellarikerrosta lainkaan.

Pääasiallinen käyttötarkoitus


Tutkittaessa erityisesti pientaloa, pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja ovat asuinhuoneet ja sen käyttöön olennaisesti liittyvät tilat, kuten eteinen ja tuulikaappi, huoneisiin johtavat käytävät ja portaat, WC- ja pesutilat, keittokomero sekä asumisen kannalta välttämättömät säilytys- ja huoltotilat. Käyttötarkoitukset vahvistetaan lupamenettelyjen yhteydessä. Asuinhuonetta määriteltäessä huoneelle on olemassa mitallisia ominaisuusvaatimuksia. Huonealan tulee olla vähintään 7 m2, valoaukon on oltava vähintään 1/10 huonealasta. Vinokattoisen huoneen alaan lasketaan vain korkeudeltaan vähintään 1,6 m oleva osa. Pientaloissa huoneen korkeuden tulee olla vähintään 2,4 m (vähäisessä osassa korkeus voi olla 2,2 m). Vinokattoisissa huoneissa korkeus lasketaan yli 1,6 m korkean osan keskikorkeutena. Lisäksi asuinhuoneen lattian tulee olla pääikkunaseinän kohdalla olevan maanpinnan yläpuolella. Samoin perustein myös parvi tai sen osa luetaan kerrosalaan kuuluvaksi. Muihin kuin pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisiin tiloihin pientaloissa luetaan mm. autotalli, urheiluvälineiden ja talousirtaimiston säilytystilat, varastotilat ja tekniset tilat.

Rakennuksen pinta-alat


Rakentamisen ja rakennussuunnittelun yhteydessä käytetään termejä kokonaisala, kerrosala, huoneala, huoneistoala ja asuntoala. Kokonaisala ja kerrosala ovat laskentaperiaatteiltaan samanlaisia. Erona on se, että kokonaisalaa laskettaessa huomioidaan rakennuksen kaikki tilat, kun taas kerrosala sisältää kellari- ja ullakkotilat vain niiltä osin, kun ne katsotaan rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisiksi. Rakennus, jossa ei ole ullakkoa tai kellarikerrosta, kerrosala ja kokonaisala ovat yhtä suuret. Huoneala lasketaan seinien ym. huonetilaa rajoittavien kantavien ja kiinteiden rakenteiden sisäpintojen tai niiden oletettujen jatkeiden mukaan. Kaappien ja kiintokalusteiden viemä ala kuluu huonealaan. Myös vähäiset aukot, kuten porrasaukko lasketaan mukaan huonealaan. Huonealan laskemisessa noudatetaan korkeussääntönä edellä kerrotun asuinhuoneen määrittelyn mukaista käytäntöä. Huoneistoalaan lasketaan huoneistoon kuuluvien huonealojen ja ei kantavien seinäosien alat. Asuntoalalla tarkoitetaan pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisten tilojen huonealojen summaa. Alojen laskemiseen käytetään ensisijaisesti pohjapiirroksiin merkittyjä mittoja. Mitat luetaan 10mm tarkkuudella ja alat ilmoitetaan neliömetreinä (m2), 0,5 m2 tarkkuudella.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Vesieriste keittiöön?
Kysymys:Olen asentamassa keittiööni laminaatin ja samalla uusin koko keittiön kalusteet. Ajattelin laittaa suoraan muovimaton päälle laminaatin ja laminaatin päälle kalusteet. Luulin, että vesipisteen ja astianpesukoneen alle riittävät vedeneristeeksi kaupassa myytävät muovikaukalot, mutta isännöitsijä väittää että säännökset ovat muuttuneet viime vuonna niin että tämä ei enää riitä vedeneristeeksi. Onko isännöitsijä oikeassa ja jos on niin miten kyseinen ongelma ratkaistaan? Isännöitsijä ei osannut neuvoa mikä olisi oikea tapa. Tilassa ei ole lattiakaivoa.
20122_29392.jpg
Harkkoperustus kevytsoraharkoista
Talon tärkein osa on sen perustus. Siinä tehtyjä rakennusvirheitä on vaikea korjata jälkikäteen. Ammattitaitoinen suunnittelu ja luotettavat materiaalit ovat onnistumisen kannalta välttämättömiä. Kevytsoraharkot ovat suosituin perustusmateriaali; niiden toimivuudesta on hyvät kokemukset yli 40 vuoden ajalta.Perustusten tekeminen Lakka-kevytsoraharkoilla soveltuu myös omatoimirakentajalle. Harkot ovat mittatarkkoja ja niitä on helppo käsitellä. Harkoista on helppo tehdä myös monimuotoisia rakenteita ja tarvittaessa niitä voidaan helposti työstää sopiviin mittoihin ja muotoihin.Tutustu tästä eri perustusratkaisuihin
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Ylläpito- ja käyttöhenkilökunnan koulutus
Toimenpiteet:Ylläpito- ja käyttöhenkilökunnan koulutus sisältyy urakoitsijoiden velvollisuuksiin urakkasopimusten mukaisesti. Koulutuksen ajankohta sovitaan vastaanottotarkastuksessa.Vastuuhenkilöt:ValvojatDokumentit:KoulutusohjelmaHyväksyntä:Projektipäällikkö
20078_6075.jpg
Ruukki mukana messuilla
Kotimaiset korkealuokkaiset Ruukin teräskatot ovat suojanneet suomalaisia koteja jo yli 40 vuoden ajan. Ne istuvat hienosti suomalaiseen maisemaan ja pientaloarkkitehtuuriin. Ruukki on tänäkin vuonna mukana Asuntomessuilla. Tervetuloa tutustumaan kattopaketteihimme yhteensä 13 eri kohteessa!Ruukin katto on nähtävillä messukohteissa numero 13, 21, 25, 26, 29, 30, 40, 41, 42, 46, 47, 52 ja 54.Lisätietoa Ruukin teräskatoista...
20077_5621.jpg
Valintana Kerabit K bitumipaanukatto
Nightwishin rumpali Jukka Nevalainen ja hänen vaimonsa Satu rakentavat perheelleen hulppeaa kotia Joensuun lähialueelle. Varsinainen rakennusprojekti lähti liikenteeseen heti lumien sulettua ja kesäkuun lopussa projekti oli jo vesikaton asennusvaiheessa.Kattoneliöitä upeaan rakennukseen tulee huimat 500 m2. Perhe Nevalainen päätyi monimuotoisen mansardikaton katemateriaalin valinnassa Kerabit K bitumipaanukatteeseen. Valinta oli selvä, sillä tämän tyyppisen talon katoksi ainoa vaihtoehto on juuri bitumipaanu, joka taipuu muotoon kuin muotoon. Ja kun neliöitä on näin huimasti, on katon oltava erittäin näyttävä, sillä se on hyvin oleellinen osa julkisivua. Tulemme seuraamaan perhe Nevalaisen taloprojektia ponttilaudasta vesikatteen asentamiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton