• Etusivu
  • Talo

Katon vaihto kannattaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Päivitetty 03.10.2012
20113_24753.jpg

Kattoremontilla saat taloosi uutta ilmettä.

Katto on talosi suoja. Sen toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen. Katto joutuu vuosien kuluessa alttiiksi sään vaihteluille ja vähitellen tulee aika arvioida kattoremontin tarve. Katto on myös talon viides julkisivu, joka vaikuttaa oleellisesti koko talon ulkoasuun. Katon uusimisella voi kohentaa oleellisesti talosi ilmettä ja samalla nostaa sen arvoa.

Kattotiiliä on asennettu katoille tuhansien vuosien ajan. Ja hyvällä syyllä. Kattotiili toimii ja kestää pitkään. Eikö sinunkin kotisi olekin aidon betoni- tai savitiilikaton arvoinen? On tietysti ja tiilikatto sopii jokaiseen taloon.

Lisätietoa tiilikatteesta...

Tiilikatossa monia etuja

Kun remontoi omaa kotia kannattaa valita vain parhaita materiaaleja. Tiilikatto on ominaisuuksiltaan erittäin kestävä, pitkäikäinen ja vain lujittuu ikääntyessään. Se kestää hyvin ilmansaasteita, sateita, auringon paahdetta ja myös Pohjolan äärimmäisiä sääolosuhteita. Jykevä tiilikatto eristää tehokkaasti ulkoa tulevia ääniä. Se ei ropise sateessa eikä kolise tuulella tai auringon paahteessa. Suuremmatkaan syysmyrskyt eivät sitä vahingoita. Tiilikatto on myös edullinen niin ostettaessa kuin koko elinkaarensa aikana.

Helpoin tie uuteen kattoon - täydellinen kattopaketti

Ei huolta uuden katteen painosta

Jotkut ovat huolissaan tiilikaton painosta kattoremonttia tehdessään. Kun vanhan pelti- tai varttikaton tilalle asennetaan uusi, laadukas ja aito tiilikatto, on rakenteisiin kohdistuva kuormitus luonnollisesti suurempi. Kattorakenteet on kuitenkin mitoitettu kestämään tämä.

Jokainen katto, nykyisestä katemateriaalista riippumatta, on suunniteltu kestämään monin kerroin vesikatetta suuremman kuorman. Esimerkiksi suuret lumikuormat lasketaan aina mukaan turvallisuusmarginaaleihin. Näiden rinnalla muutamien kymmenien kilojen neliöpainoerot katemateriaalienvälillä eivät vaikuta. Siten tiilikatto sopiikin myös painonsa puolesta kattoremonttikohteisiin.

Katto on suunniteltu kestämään suuria kuormia – varsinaisen katemateriaalin eli vesikaton osuus näistä on varsin pieni.
Katto on suunniteltu kestämään suuria kuormia – varsinaisen katemateriaalin eli vesikaton osuus näistä on varsin pieni.

Ammattilaiset auttavat katon asennuksessa

Tiilikaton asentaminen sujuu myös omin voimin. Jos kuitenkin haluat apua, Monierin valtuutettujen asentajien verkosto toteuttaa ammattitaidolla uuden kattosi avaimet käteen-periaatteella tai juuri siinä laajuudessa kuin haluat. Kattoasentajat omaavat kaikki tuotteisiin liittyvät seikat laatu- ja turvallisuuskysymyksiä myöten ja tietävät, miten jokainen yksilöllinen katto asennetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Vanhan vartti,- pelti,- tai tiilikaton vaihtaminen uuteen Monier kattoon

  • Poistetaan vanha materiaali ja ruoteet
  • Poistetaan vanha aluskate, jos sellainen on.
  • Asennetaan uusi aluskate.
  • Asennetaan tuuletusrimat.
  • Asennetaan tiiliruoteet asennusohjeen mukaisella ruodevälillä.
  • Asennetaan uudet kattotiilet.
  • Asennetaan kaikki muut tarvikkeet kuten kiinnikkeet, kattoturvatuotteet ja läpiviennit.
20125_30954.jpg

Suunnitelma ja määräykset

Korjaussuunnitelmaa laadittaessa on otettava huomioon kaavamääräykset ja rakennuksen ympäristö. Uudet tilatarpeet, talon yleiskunto ja käytettävissä oleva budjetti vaikuttavat myös suunnitelmaan. Katon muotoa muutettaessa suunnittelua helpottaa, jos talon piirustukset ja rakennekuvat ovat käytettävissä.

Tarvitsenko rakennuslupaa?

Katon saneeraustyön laajuudesta riippuen tarvittava rakennuslupamenettely on jokin seuraavista:

1. Toimenpidelupa antaa mahdollisuuden muuttaa talon käyttötarkoitusta, julkisivua tai väriä. Esimerkiksi kattomuodon muuttaminen edellyttää toimenpidelupaa.

2. Rakennuslupa tarvitaan, kun taloa laajennetaan saneerauksen yhteydessä rakentamalla siihen lisäosa. Luvat haetaan yleensä kirjallisina. Ohjeita saa kunnan rakennustarkastajalta ja tarvittavat lomakkeet rakennusvalvontavirastosta tai rakennustarkastustoimistosta. Menettelytavat vaihtelevat paikkakunnittain.

Isompiin kattomuutostöihin tarvitaan lupa rakennusviranomaiselta.
Isompiin kattomuutostöihin tarvitaan lupa rakennusviranomaiselta.

Tasakatosta harja- tai aumakatoksi

Tasakatot ovat joskus aiheuttaneet omistajilleen odottamattomia harmeja. Kattorakenteen puutteellinen tuuletus ja eristys, asennusvirheet tai kohteeseen sopimattoman katemateriaalin valinta ovat aiheuttaneet kattovuotoja ja jopa rakenteiden lahoamista. Tällaisissa tapauksissa kattorakenteiden perusteellinen uudistaminen harja- tai aumakatoksi tuntuu usein tarkoituksenmukaiselta.

Ennen varsinaisen uuden vesikatteen asennusta on hyvä myös selvittää yläpohjan lisäeristyksen tarve. On myös varmistauduttava vanhojen rakenteiden riittävästä tuuletuksesta. Uudet kattorakenteet voidaan tehdä sahatavarasta tai käyttää tehdasvalmisteisia valmiita kattoristikoita. Katemateriaalin asennusta edeltää myös savupiipun jatkaminen ja uusien ilmastointiputkien asennus.

Kattomuutostöillä parennetaan ulkonäön lisäksi vesikattorakenteen toimivuutta.
Kattomuutostöillä parennetaan ulkonäön lisäksi vesikattorakenteen toimivuutta.

Muut katon rakenteen muutokset

Vanhan pulpettikaton muuttaminen harjakatoksi käy samaan tapaan kuin tasakaton muuttaminen harjakatoksi. Loivan harjakaton tilalle voidaan myös rakentaa jyrkkäharjainen katto, jonka alle saadaan joko varasto- tai asuintilaa. Usein myös vanhan talon räystäsratkaisuja joudutaan korjaamaan. Kaikissa muutoksissa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota kokonaisuuteen. Esimerkiksi harjakatto hallitsee taloa ja näkyy kauas.

Talon värien ja materiaalien keskinäinen harmonia korostuu. Vesikatteet ovat normaaliolosuhteissa vedenpitäviä, mutta vaihtelevissa sääoloissa vettä tai kondenssikosteutta saattaa päästä liitoksien ja läpivientien kautta yläpohjaan. Varsinkin teräskatteen alla vesihöyry tiivistyy helposti vedeksi. Toimiva ja ehjä aluskate on kattorakenteen oleellinen osa.

Vanha katemateriaali aluskatteeksi?

Joissakin tapauksissa voit jättää vanhan huopa- tai peltikattosi uuden tiilikaton aluskatteeksi. Jos vanha huopa- tai teräskate on vielä niin hyväkuntoinen, että se suojaa talon rakenteita, se voidaan jättää uuden katteen alle aluskatteeksi. Uuden katteen vaatima rimoitus kiinnitetään silloin suoraan vanhan katteen päälle ja asentaminen helpottuu ja nopeutuu. Asiantuntija pystyy helposti arvioimaan, onko vanha katemateriaali riittävän hyväkuntoinen suojaamaan taloa aluskatteena. Neuvomme sinua mielellämme vanhaan katemateriaaliin liittyvissä asioissa. Saat meiltä myös ohjeita vanhan katon purkamisesta.

Kattoremontti viikossa

Vuonna 1990 tehdyn omakotitalon laajennuksen yhteydessä asennettiin koko taloon Varttikatto. Muutaman vuoden kuluessa katossa todettiin halkeamia ja levyt olivat hyvin heikkoja. Keväällä 2005 ongelma muuttui todelliseksi. Aluskate oli vuotanut sen verran, että päästi veden läpi yläkertaan. Ongelmaan herättiin liian myöhään, sillä takuuaika oli mennyt umpeen. Oli kattoremontin aika.

Tutustu seurantaan: Kattoremontti viikossa

Remontti sujuu nopeasti hyvällä asennusporukalla.
Remontti sujuu nopeasti hyvällä asennusporukalla.

Helpoin tie uuteen kattoon - täydellinen kattopaketti

Katon ostaminen on nykyisin erittäin helppoa. Täysi paketti merkitsee, että vain tiilen malli, pintavaihtoehto ja väri on pystyttävä valitsemaan itse. Monier huolehtii siitä, että oikea määrä kattotiiliä sekä kaikki tarvittavat osat ja tarvikkeet tulevat valmiiseen kattoon.

Täydellinen kattopaketti sisältää kaiken, mitä kattoosi tarvitset. Valitsemme oikeat tarvikkeet sinun kattosi koon ja ulkomuodon mukaan ja varmistamme niiden riittävyyden määrälaskennan avulla. Valitsemalla kattopaketin saat kaikki toimivaan kattoon tarvittavat tarvikkeet, jotka ovat välttämättömiä viranomaismääräysten mukaisessa katossa. Kattopaketti sisältää: lapetiilet, erikoistiilet, aluskatteet, kiinnikkeet, tiivisteet, läpiviennit ja kattoturvatuotteet.

Sinä päätät kattopakettisi toimitustavasta – haluatko tiilikaton valmiiksi asennettuna vai asennatko itse ja tilaat tiilien katolle noston helpottamaan asennustyötä.

Oletko rakentamassa tai remontoimassa kattoa tänä tai ensi vuonna?

Rakentaja.fi-palvelun kautta voit ottaa yhteyttä Monieriin ja pyytää tarjousta aidosta savi- tai betonitiilikatosta! Täytä alla oleva kaavake.

Yhteydenottopyyntö

Uusi katto nostaa talon arvoa ja pidentää käyttöikää.
Uusi katto nostaa talon arvoa ja pidentää käyttöikää.

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
20071_3216.jpg
Kaunis ja kestävä tiilikate
Tiilikatto on Suomen suosituin, uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.
20072_3476.jpg
Tiilikatto nostaa talosi arvoa!
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen. Lafarge Roofing Oy:n avaimet käteen -paketti on uskomattoman kätevä ja helppo tapa tehdä tiilikatto. Katon ostajan tarvitsee vain valita tiilimalli ja väri, me hoidamme asennuksen luotettavasti!
20153_42868.jpg
Innovatiivisia kattotuotteita jo 40 vuotta
Tänä vuonna on kulunut täydet 40 vuotta siitä, kun SK Tuote Oy aloitti meille kaikille tuttujen, innovatiivisten kattotuotteidensa kehittämisen. Siihen aikaan muovi oli uusi ja ihmeellinen materiaali katoilla käytettäväksi, mutta edelläkävijä näki sen mahdollisuudet. Polypropeenista ruiskupuristamalla valmistettujen VILPE®-kattotuotteiden tiivis kestävyys on nyt Suomen ankarassa ilmastossa pitkään koeteltu ja ylivoimaiseksi todettu. UV-suojatuilla, ruostumattomilla VILPE®-tuotteilla on peräti 20 vuoden tekninen takuu.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Ensi kesän asuntomessutaloista moni on jo harjakorkeudessaan
Asuntomessuja 2008 rakennetaan merenrannalle Vaasan Suvilahteen, joka on 1970-luvun kaupunginosa aivan keskustan kupeessa. Ilmeikäs asuntomessualue virkistää ikääntyvää Suvilahtea ja toimii lähiöuudistushankkeen tärkeänä työkaluna.Vaasan asuntomessualueen rakentamistyöt ovat alkaneet jo lähes kaikilla tonteilla. Yleisiä puistoja ja saaria työstetään tänä kesänä ahkerasti, jotta ne olisivat mahdollisimman valmiita jo syksyllä 2007. Katujen rakentaminen aloitetaan keväällä 2008. Vaasan asuntomessuportit avataan yleisölle perjantaina 11.7.2008.
20117_27017.jpg
Mäntyharjun keittiöt
Viime viikon sunnuntaina päättyneillä Mäntyharjun loma-asuntomessuilla keittiötarjonta oli laaja. Messuilla oli esillä 22 uniikkia keittiötä. Keittiöiden suunnittelussa oli kiinnitetty erityistä huomiota toimivuuteen ja helppokäyttöisyyteen.Lue lisää Mäntyharjun loma-asuntomessuista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton