• Etusivu
  • Talo

Huoneakustiikalla miellyttävä äänimaailma

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Päivitetty 12.04.2016
20102_20221.jpg

Gyptonen kaikilta reunoilta ohennetulla BIG -levyllä toteutettu akustinen seinä.

Äänitiedettä kutsutaan akustiikaksi. Itse sana "akustiikka" tulee Kreikan kielestä sanasta akoustos, joka tarkoittaa samaa kuin kuulla. Akustiikka on osaltaan myös klassista fysiikkaa. Kun tutkimme värähtelyjä sekä säteilyä, huomaamme, että värähtely muuttuu ilmassa paineenvaihteluksi, joka etenee aaltoliikkeenä alkuperäisen värähtelyn taajuudella. Akustiikasta tuleekin näin tärkeä lähes kaikilla elämänalueilla.

Useimmiten akustiikalla tarkoitetaan tilan jälkikaiunta-aikaa tai ääneneristysominaisuuksia. Eri tilojen kohdalla akustiikka jaetaan hyvin helposti vain hyvään tai huonoon, mutta akustiikalla tarkoitetaan kuitenkin kaikkia äänen ominaisuuksia jossakin tilassa. Määrityksiä voidaankin tehdä esimerkiksi puheenymmärrettävyydellä, ilmaääneneristysominaisuuksilla, jälkikaiunta-ajalla tai taustamelutasolla.

Tutustu Gyptone-tuotteisiin

Akustiikka rakennusmateriaalien valintakriteerinä

Ihmiset ovat alkaneet panostaa akustiikkaan yhä kasvavassa määrin. Näin ollen akustiikasta on tullut tärkeä laatumittari rakennetulle sisäympäristölle. Akustiikan sopivuus on kuitenkin riippuvainen tilan käyttötarkoituksesta. Hyvänä perussääntönä onkin saada ylimääräinen melu poistettua tilasta. On kuitenkin huomioitava, että hyvin vaimennettu tila ei ole välttämättä hyvä akustiikaltaan. Myös tässä on kyse tasapainosta –akustiikka on suhteutettava tilan kokoon. Mikäli tilaa vaimennetaan liikaa, syö liika vaimennus esimerkiksi puhe-energiaa, jolloin äänitasosta tulee ongelma.

Akustiset olosuhteet ovat osittain lakisääteisiä. Suomen Rakentamismääräyskokoelman osissa C1 ja D2 on säädetty rakennuksiin liittyviä akustisia kysymyksiä. Akustinen standardi SFS 5907 luokittelee rakennukset puolestaan luokkiin A, B, C ja D tilojen akustisten olosuhteiden perusteella.

Gyproc Akustinen Seinä ja ääneneristys

Miellyttävä huoneakustiikka on erittäin olennainen osa hyvää sisätilaympäristöä. Hyvään huoneakustiikkaan on ratkaisuksi tarjolla Gyproc Akustinen Seinä.

Gyproc Akustisessa Seinässä hyödynnetään kirjaimellisesti seinäalaa osana huoneen äänenvaimennusta. Näin saadaan lopputuloksena näyttävä seinäpinta, jossa yhdistyvät ääneneristys- ja vaimennusvaatimukset visuaaliseen ulkonäköön. Järjestelmä tarjoaa vastauksen tilojen sekä käyttäjien kiristyviin akustisiin vaatimuksiin sekä antaa uusia design-mahdollisuuksia seiniin ja kattoihin.

Rakenteiden ääneneristyskykyyn vaikuttaa useita seikkoja, esimerkiksi rakenteiden tiiviys ja kiinnittäminen sekä käytettävän äänieristeen materiaali. Äänitekninen tiivistys voidaan toteuttaa Gyprocin menetelmien avulla tai päällimmäiseen levyyn muodostetulla kittisaumalla.

Ääniteknisen tiivistyksen ratkaisut

  • Gyproc ACOUnomic-järjestelmä on tarkoitettu rakenteiden tiivistämiseen. Valikoimasta löytyy akustiseen tiivistykseen tarkoitettuja kiskoja niin väliseinä- kuin sisäkattoasennuksiinkin. Akustinen tiivistys saadaan aikaan profiileihin liimatuilla EPDM-kumitiivisteillä, joka takaa optimaalisen tiivistyksen koko rakennuksen eliniäksi. Järjestelmän avulla päästään ääneneristysluokkaan 40-65 dB.
  • Gyproc SKP-kiskoissa on valmiina 4 mm:n polyeteeninauha. Esimerkiksi puurankaseinissä voidaan vaihtoehtoisesti käyttää irtorullina saatavaa Gyproc GPD Polyeteeninauhaa. Tällä tiivistystavalla saavutetaan ääneneristysluokka 35 dB.
  • Akustista tiivistysmassaa sekä GPD-polyeteeninauhaa käytetään niin puu- kuin teräskiskojenkin kanssa silloin kun ääneneristysvaatimus on vähintään 40 dB. Kun ääneneristysluokka on 40-44 dB, riittää toisen seinäpuolen tiivistäminen. Kun ääniluokka ylittää 44 dB, tarvitsee tiivistys tehdä kummallekin puolelle.

Perusratkaisusta molemminpuolisesti ääntä vaimentavaan seinään

Gyproc Akustinen Seinä on kokonaisratkaisu, joka antaa myös mahdollisuuden luoda esteettisesti hienoja sisustusratkaisuja. Perusratkaisut vaihtelevat osittain kuvioidusta seinäalasta aina täysin kuvioituun –riippuen huoneelle asetetusta jälkikaiunta-aikavaatimuksesta. Seinäjärjestelmän joustavuuden ansiosta se on sopiva ratkaisu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Laajasta Gyptone-tuotevalikoimasta on mahdollista valita seinään ja alakattoon erilaisia kuvioyhdistelmiä. Mahdollisuudet eivät aseta rajoja –vain mielikuvitus.

Millainen Gyproc Akustinen Seinä -järjestelmä on?

Gyproc Akustisen Seinän runko koostuu Gyproc XR -seinärungosta, jonka päälle on asennettu Z-profiileista vaakarunko. Ääntä vaimentava seinäosa levytetään osittain tai kokonaan Gyptone-akustiikkalevyillä. Seinä voidaan tosiaan rakentaa joko toispuoleisesti tai molemminpuolin vaimentavaksi.

Yleisesti on suositeltavaa sijoittaa kokonaisabsorptioalasta vähintään 10-15 % seinille tai muille pystypinnoille. Näin saadaan täytettyä vaadittu jälkikaiunta-aikavaatimus huoneessa. Mikäli halutaan varmistaa vielä tasaisempi absorptioalajakauma eri taajuusalueilla, on useimmiten välttämätöntä yhdistää useita erilaisia vaimennusmateriaaleja huoneen pinnoilla.

Useat ratkaisuista soveltuvat käytettäviksi yhdessä laajan Gyptone-levyvalikoiman kanssa. Gyptone-levyjen kiinnitys ja saumaustapa voidaan valita tuotevalikoimasta. On suositeltavaa tehdä tiloihin jälkikaiunta-aikalaskelma, jotta saadaan selville tarvittavat äänenvaimennusmateriaalit.

20102_20173.jpg

Uutuutena Gyptone INSTANT -seinäpaneeliratkaisu

Uusi seinäpaneeli INSTANT on hyvä ratkaisu valmiisiin tiloihin, joissa halutaan lyhentää jälkikaiunta-aikaa sekä parantaa puheenymmärrettävyyttä. Gyptone INSTANT on valmis tuotekokonaisuus sisältäen valkoisen metallikehikon, vapaavalintaisen Gyptone-reikälevykuvion valmiiksi maalattuna sekä vaimentavan villan.

Parhaimmillaan asennus onnistuu 20 minuutissa, joten INSTANT on erittäin helppo ja nopea asentaa. Levypinnat ovat helppohoitoisia ja voidaan jopa uudelleen maalata ilman että akustiset ominaisuudet menetetään.

INSTANT-seinäpaneeliratkaisun edut:

  • Tilan jälkikaiunta-aika lyhenee, puheen ymmärettävyys paranee ja tilan kaikuisuus vähenee
  • Voidaan asentaa mihin tahansa tilaan, minkä tahansa seinäpinnan päälle
  • Voidaan asentaa joko pystyyn tai vaakaan
  • Tuotekokonaisuus sisältää kaikki tarvittavat osat ja materiaalit
  • Asennusvaihe on helppo ja nopea
  • Valmis pinta on kestävä ja pitkäikäinen. Pintaa voi puhdistaa ja se voidaan uudelleenmaalata.

Lue lisää Gyprocin tuotteista

20143_38182.jpg
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
202110_45673.jpg
Suojaa kotisi seinärakenteet säältä
Tuulensuojalevyjä käytetään rakennusten ulkoseinissä tuulensuojaukseen. Samanaikaisesti tuulensuojalevyt suojaavat rakennusaikana eristeitä sekä runkorakenteita myös kosteudelta. Ulkoseinärakenteen tulee olla tuulitiivis. Seinärakenteen ollessa riittävän tiivis, tuulenpaine ei pääse heikentämään seinärakenteen sisällä seinän lämmöneristyskykyä. Samalla lämpöhäviöt pysyvät pieninä.
20091_14643.jpg
Universal-perusmuurilevy
Maaperän kosteus, sulamisvedet ja sadevesi ovat esimerkkejä kosteudesta, jolle sokkeli on jatkuvasti alttiina. Siksi on tärkeää eristää sokkeli ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Rakennettaessa uutta taloa tai kunnostettaessa vanhaa, on varmistettava, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Samalla turvataan miellyttävä, viihtyisä ja terveellinen asuinilmasto.Universal-vedeneristämisjärjestelmästä...
20183_52237.jpg
Rintamamiestalossa säästetään satasia lämmityskuluissa
Rauhallisella alueella, taajaman ulkopuolella sijaitsee perinteinen rintamamiestalo. Kellarilliseen taloon on rakentamisensa jälkeen tehty pienempiä ja suurempia remontteja. Puulämmitys on vaihdettu öljyyn, katto on uusittu ja koti on kokenut sisäpintaremontin moneen kertaan. Nelihenkinen perhe halusi säästää lämmityskustannuksissa ja päätti hankkia puhallusvillaa yläpohjaan.
2957_89485595_20171020154628.jpg
Tähdenlennontie, Espoo
Arkkitehtonisesti vaikuttava kivitalokiinteistö sai savitiilenpunaisen Ormax-betonitiilikatteen pulpettikatolleenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen KattoCenter OyKorkealla mäennyppylällä Espoossa kohoaa erityisen hieno vuonna 1987 valmistunut punatiilinen asuinkiinteistö, jonka nykyinen omistaja Marko Luhtala osti rakennuttajalta vuonna 2002. Talon on suunnitellut arkkitehti Raimo Saarenvirta. Talon välimerelliset piirteet viittaavat rakennuttajapariskunnan Italian harrastukseen. Talon nimi onkin La Casa Di Songo, Unelmien Talo.Kiinteistökaupan mukana tullut yksityiskohtainen dokumenttiarkisto todistaa, että rakennesuunnittelutoimiston omistaja on kotinsa aikanaan pieteetillä suunnitteluttanut ja rakennuttanut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton