• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennuksen pohjat viimeisen päälle Ruduksen soralla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 17.02.2018
20099_18482.jpg

Suodatinkangas on levitetty koko alueelle.

Ote päiväkirjasta: Kevät 2009
Valmis monttu oli käsittämättömän kokoinen. Tätä kauhistellessa rakennuksen pohjatyöt käynnistyivät: suodatinkangas levitettiin koko alueelle. Olin jo aiemmin saanut Rudukselta tarjouksen kiviaineksista, hinnat itse noudettuna. Urakoitsijamme nouti lähimmältä Ruduksen toimipisteeltä kiviainekset talon ja salaojaputkien alle. Sitä mukaan kun sorakuormat kipattiin monttuun, kaivinkoneen kuljettaja levitti murskeen tasaiseksi petiksi.

Salaojaputket paikoilleen

Tulevan talon nurkkakohtiin asennettiin salaojien tarkastuskaivot ja näiden väliin kulkemaan salaojaputket. Pääsin itsekin tutustumaan ihan kädestä pitäen tähän hommaan. Tarkkaa työtä se oli: tarkistuskaivoputkien paikat sekä korot mitattiin ja kaadot piti olla "just eikä melkein": jalat maitohapoilla mittailin vatupassilla kaadot ja sitten korjailtiin putken paikkaa joko ylemmäksi tai alemmaksi sorapetillä. Kun kaadot oli saatu oikein, taiteltiin suodatinkangas vielä salaojaputken päälle ja lopuksi peitettiin soralla.

Salaojien kaadot pitää olla oikein.
Salaojien kaadot pitää olla oikein.
Putken ympärille hieman soraa...
Putken ympärille hieman soraa...
...ja suodatinkangas taitellaan salaojaputkien päälle. Kulmassa salaojan tarkastuskaivo.
...ja suodatinkangas taitellaan salaojaputkien päälle. Kulmassa salaojan tarkastuskaivo.
Nyt soran levitys voi jatkua.
Nyt soran levitys voi jatkua.

Viimeiseksi montun pohja tiivistettiin täryttämällä. Kun työmaamme vastaava mestari tuli tarkistuskäynnille, hän pyöritteli vain päätään ja sanoi, että "hyvin on tehty.. ehkä vähän liiankin hyvin".

20099_18487.jpg
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Julkisivun puhdistus?
Kysymys:Asun 10 vuotta vanhassa paritalossa ja julkisivu on likaantunut aika pahasti. Ja etenkin valkoiset räystäslaudat ovat tummuneet reilummin ja niitä tuskin täysin puhtaaksi saakaan. Mitä pesuainetta olisi syytä käyttää, onko huoltopesu ok? Riittääkö, että lisää ainetta painepesurin pesuainesäiliöön ja ruiskuttaa sillä? Harjaamiselta tuskin välttyy painepesuriakaan käytettäessä? Räystäslautoja puhdistettaessa vettä voi päästä raoista sisään rakenteeseen, täytyykö räystäslaudat pestä ilman paineellista vettä?
20186_53698.jpg
Uusi ilmalämmitys vanhan tilalle
Vallox Aito Kotilämpö voidaan asentaa 1970-1980 -luvuilla valmistetun alkuperäisen Valmet Kotilämpö -ilmalämmityskoneen tilalle ilman suuria kanaviston muutostöitä.Myös uuden ilmalämmityskoneen kiertoilmakanava sijaitsee laitteen etureunassa ja ilmanjakolaatikon liitäntä on samankokoinen kuin vanhassa Valmetissa. Vesipatterin putkiliitännät voidaan kytkeä joko laitteen oikealta tai vasemmalta sivulta. Koneen voi liittää kaikkiin lämmitysjärjestelmiin.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20153_42577.jpg
Vapaa-ajan asunnon tehokkaat pikalämmittäjät
Myrsky heitti pihapuut pitkin pientaretta, sähköt ovat olleet poikki jo usean tunnin ajana ja kylmä alkaa hiipiä pirttiin sisään. Talveakin pitäisi jo ajatella helteistä huolimatta. Suurten tulisijojen lämmittäminen vie aikaa ja kylmä nipistelee sillä välin varpaita. Ja kuka sitä mökkiä lämmittää sen ollessa tyhjillään? Tulikiven nopeat lämmittäjät, kiertoilmatakat ja kamiinat, sekä tulisijoihin sijoitettavat sähkövastukset ovat hyvä apu pikaiseen lämmittämiseen. Tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ansiosta mökin saa lämpimäksi nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton