• Etusivu
  • Talo

Vanhan talon purkaminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.08.2009
20098_18002.jpg

Ote päiväkirjasta: kevät 2009

Rakennuslupahakemukseen liitettyä purkulupaa odotellessa mieheni ryhtyi rohkeasti työhön talon sisällä. Talo purettiin pintamateriaalien osalta käsin itse ja kokonaisuudessaan purkujäte lajiteltiin tarkkaan.

Talo oli saatava pian pois rakentamisen tieltä.
Kun rakennuslupa on saatu, rakentaminen alkaisi viipymättä. Tällöin vanhan talon on oltava siinä vaiheessa, että se vain rysäytetään kaivurilla maan tasalle. Suuret säästöt saavutetaan välttämällä sekajätekuormia, lajittelemalla purkujäte täysin ja tekemällä mahdollisimman paljon itse.

Vähän harmittaa

Pari kuukautta ennen h-hetkeä otin puhelun lähipaloasemalle tiedustellakseni mahdollisuudesta polttaa talo paloharjoituksena. Odotetusti polttaminen ei onnistunut, sillä minimietäisyys naapuritaloihin piti olla muistaakseni 20 metriä. Todennäköisesti homma olisi kaatunut naapurien hyväksyntään, sillä tuskin kukaan haluaa savua ja nokea pihalleen. Paloasemalta neuvoivat minua olemaan vielä yhteydessä koulutusyksikköön, jossa tehdään talojen purkamisia opiskelijavoimin.

Soitin välittömästi. Harmillista kyllä kyselin asiasta liian myöhään. Opintojaksot, tuntisuunnitelmat ja luennoitsijat ym. oli jo lyöty lukkoon, eikä niitä pystytty enää muuttamaan. Siinä sitten puolin ja toisin harmittelimme kovasti tilannetta. Talomme olisi kuulemma ollut heidän koulutuksessa paras mahdollinen niin sijainnin kuin talomallin puolesta. Opiskelijoille olisi tässä ollut hyvä mahdollisuus harjoitella käsityökalujen käyttöä ja me olisimme saaneet vastineeksi talon purkamistyön.

20098_17998.jpg
20098_17999.jpg

Viikon työloma

Kun muutto oli hoidettu lähes viimeistä tavaraa myöten, mieheni aloitti purkamisen talon sisältä. Hän tilasi pihalle lavan puu-purkujätteelle. Mieheni otti viikon töistä vapaata ja kiskoi puutavaraa irti talosta aamusta iltaan. Ensin oli irrotettava kaikki talossa kulkevat sähköjohdot ja rasiat sekä putket ja patterit. Tämän jälkeen pääsi vasta suurpiirteisempiin särkemishommiin.

Viikon päätteeksi lava täyttyi listoilla, rimoilla, paneeleilla, laudanpätkillä, ovilla ja seinälevyillä. Samaan hetkeen irrotettiin ikkunat, jotka saimme kaikki myytyä. Itselle säästimme yhden ikkunaparin ja kaksi meni lähipiiriin. Talo oli nyt vieläkin lohduttomamman näköinen verrattuna hetkeen, kun astuimme ensimmäistä kertaa taloon sisään reilut kaksi vuotta sitten.

20098_17995.jpg

Talo oli purettu käsin siihen vaiheeseen, että lopun hoitaisi kone. Ainoastaan ulkoseinäverhouksessa käytetyt mineriittilevyt piti vielä irrottaa. Levyt sisältävät asbestia, joten ne täytyi purkaa asianmukaisesti, paketoida huolellisesti ja toimittaa Ämmässuon kaatopaikalle. Kone tulisi kaatamaan talon sitten, kun purkulupa on saatu.

20098_18000.jpg

Purkutyö päätökseen

Kun rakennuslupa oli saatu ja kahden viikon valitusaika umpeutunut, välittömästi tämän jälkeen työmaalla järjestettiin aloituskokous. Vasta tämän jälkeen meillä oli lupa aloittaa työt.

Kaivinkone ajoi tontille seuraavana päivänä. Talo oli hajotettu jo iltapäivään mennessä. Piha suorastaan tulvi rakennusjätettä. Kauhalla sekä käsin siirreltiin puuta, terästä, peltiä, muovia, pahvia ym. pihalla olevista kasoista mitä minnekin kulmalle tonttia tai lavalle. Kaikista kaatopaikalle kuljetetuista jätekuormista ainoastaan yksi meni sekajätteenä ja hinta oli sitten sen mukainen. Lisäksi veimme mieheni kanssa lähimmälle sorttiasemalle viisi peräkärryllistä milloin talon seinäpahveja ja -papereita, milloin vuorivillaa ja milloin mitäkin.

Viimeiseksi purimme varastorakennuksen. Vielä kerran pääsimme muuton makuun, kun varaston sisältö piti siirtää toiseen paikkaan.

20098_17997.jpg

Valitettavasti jäimme tällä kertaa ilman talon uumenista löydettyjä aarteita, tallelokeron avaimia, osakepapereita ja pöytähopea- tai rahakätköjä.

Lisää projektista...

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_80225.jpg
Nyt on oikea hetki radonmittauksille
Suomalaisasuntojen radonpitoisuudet ovat maailman suurimpia. Varsinkin eteläisessä Suomessa on paljon radonia, erityisesti Lahden seudulla, Itä-Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Pirkanmaalla. Suomessa otollisin radonmittauskausi on syyskuun alusta toukokuun loppuun.
20183_52130.jpg
Tervetuloa Lämmityskouluun!
Lämpöpumpun asentaminen omakotitaloon on aivan eri asia kuin suuriin kiinteistöihin. Enemmän muuttuvia tekijöitä ja asioita, joita tulee huomioida. Me NIBEllä autamme sinua valitsemaan oikean ratkaisun. Meiltä saat myös järjestelmän mitoitusapua. Kokemuksemme erilaisista projekteista mm. koulut, kerrostalot ja konepajat on kätesi ulottuvilla. Tiedämme ongelmakohdat ja kuinka välttää ne. Avullamme saat rakennettua toimivan järjestelmän kiinteistöösi.
202010_66825.jpg
Pyöreä talo mullistaa suomalaista asuntorakentamista
Ensi kesän asuntomessuille 2021 Lohjalle valmistuu talo, jollaista ei varmasti ole ennen nähty. Arkkitehti Matti Kuittisen suunnittelema ja Aulis Lundell Oy:n toteuttama pyöreä talo on yksi vastaus hiilineutraaliin rakentamiseen ja kiertotalouskonseptiin, joita ympäristöministeriö ajaa 2025 voimaan tulevalla asetuksella. Poikkeuksellisen talosta tekevät esimerkiksi muoto ja teräselementtien käyttö runkoratkaisuissa.
20186_53478.jpg
Muurikivet tekevät näyttävän pihan
Nyt pihan muurit kuntoon! Rakentaja.fi-Verkkokaupasta Ruduksen muurikivet edulliseen tarjoushintaan!
20214_70371.jpg
Tiedätkö mitä eroa on ilmanvaihtokoneella, ilmastointilaitteella ja ilmalämpöpumpulla?
Tiedätkö, mitä eroa on ilmanvaihtokoneella, ilmastointilaitteella ja ilmalämpöpumpulla? Viilentääkö ilmanvaihto asunnon? Tuoko ilmalämpöpumppu raikasta ilmaa asuntoon? Nykyaikaisissa asunnoissa on runsaasti ilmanlaatuun ja lämpötilaan vaikuttavaa talotekniikkaa. Ammattilaisille termit ovat tuttuja, mutta tavallinen asukas on helposti hämillään eri laitteiden kanssa. Harva tietää, miten laitteet todella toimivat ja miten niitä käytetään oikein.
20214_69885.jpg
Kaipaako kattosi uutta ilmettä? Tartu kevättarjoukseen!
Onko tiilikattosi vielä ehjä ja hyväkuntoinen, mutta katteen pinta on menettänyt värinsä ja roskat jäävät siihen helposti kiinni. Tiilikaton pinnoituksella saadaan helposti pidennettyä katon käyttöikää ja varmistetaan katon helppohoitoisuus sekä kaunis ulkonäkö vuosiksi eteenpäin. Pinnoitusta varten paikalle kannattaa pyytää BMI Ormaxin valtuuttama kattourakoitsija, joka tarkastaa katon kunnon ja antaa suosituksen toimenpiteistä.Katso tarjous

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton