• Etusivu
  • LVI

Vallox osaa matala- ja passiivienergiatalon ilmanvaihdon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 20.12.2023
Vallox koneellinen ilmanvaihto

Suomalainen pientalorakentaminen on muuttumassa matalaenergiarakentamiseksi. Matalaenergiatalo käyttää energiaa noin puolet vähemmän kuin nykyiset keskimääräiset omakotitalot. Matalaenergiataloa ei voi rakentaa ilman tehokasta ilmanvaihtoa, jolla varmistetaan taloon viihtyisä ja terveellinen sisäilma. Matalaenergiatalossa on tehokas lämmöneritys. Seinät, katto ja lattia on kaikki eristetty nykyistä tehokkaammin. Kaikki ovet ja ikkunat ovat eristävyydeltään nykyistä paremmat. Talosta tulee tiivis, se ei hukkaa lämpöä. Siksi toinen matalaenergiatalon tunnusmerkki on tehokas ja myös energiatehokas ilmanvaihto.

Matalaenergiakoneilla pieni energiankulutus

Perinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–50 prosenttia tulee ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiankulutus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmön talteenotolla varustetussa tuloja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Näin säästetään energiaa. Vallox 90 SE, 150 SE, ja Vallox 200 SE -malleissa lämmön talteenoton hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia. VTT-tuotesertifikaatti kertoo, että näiden koneiden toiminta-arvot on tarkastanut puolueeton tutkimuslaitos. Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on energiaa säästävät tasavirtapuhaltimet. Etu perinteiseen teknologiaan on huomattava, sillä tasavirtapuhaltimilla varustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.

Maalämpö hyödyksi myös ilmanvaihdossa

Vallox-ilmanvaihtokoneiden MLV-mallit on suunniteltu erityisesti maalämpöä hyödyntävien talojen ilmanvaihtokoneiksi. Näihin erikoismalleihin on valmiiksi asennettu MLV-patteri. Vallox MLV -patteri hyödyntää maalämpöä ja maakylmää ulkoilman esilämmitykseen ja viilennykseen. MLV-patterin avulla voidaan maalämpöputkistossa kiertävään nesteeseen sitoutunutta lämpöä hyödyntää talviaikana ilmanvaihdossa. Se tuo talviaikana säästöä energiakuluissa ja kesäaikana viilentää sisäilmaa energiatehokkaasti.

Ilmanvaihto voi olla myös lämmitysjärjestelmä

Ilmanvaihdon rooli on passiivienergiatalossa tärkeä, sillä passiivitalossa ei välttämättä tarvita erillistä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmää. Tällöin ilmanvaihtoon liitetyt lämmittimet toimivat talon lämmitysjärjestelmänä ja kesäaikaiseen viilennykseen käytetään maan viileyttä.

Elektroninen ohjausjärjestelmä

Vallox matalaenergiataloihin tarkoitetuissa ilmanvaihtokoneissa; Vallox 90 SE, Vallox 150 SE ja Vallox 200 SE on elektroninen ohjausjärjestelmä. Sisäilman hiilidioksidi- ja kosteuspitoisuuteen reagoiva automaattinen ohjaus mahdollistaa sen, että ilmanvaihto toimii aina automaattisesti optimaalisella tasolla todellisen tarpeen mukaan ja näin estetään turha ilmanvaihto jos siihen ei ole tarvetta.

Kytkentä suoraan lattialämmitykseen

Matalaenergiataloissa haetaan joustavuutta lämmönlähteiden suhteen. Tällöin niiden lämmönjakojärjestelmänä on vesiperusteinen lämmitysjärjestelmä, joka pientalorakentamisessa toteutetaan valtaosin lattialämmityksenä. Vallox ilmanvaihtokoneet voidaan kytkeä suoraan lattialämmitykseen. Tämän vuoksi niissä on perinteisiä ilmanvaihtokonemalleja kehittyneemmät jäätymisenestoratkaisut. Teknisenä innovaationa Valloxin vesipatterimallistossa on vakiona suojapellit. Ne estävät sekä ulkoilma- että jäteilmakanavista tulevan kylmän ilman virtauksen sisään.

20091_14734.jpg

Vallox-ilmanvaihtokoneet matalaenergia-

• automaattisen säädön mahdollistava elektroninen Vallox Digit SED ohjausjärjestelmä
• kehittyneet erikoismallit maalämpötaloille (MLV-mallit)
• suora kytkentä lattialämmitykseen
• erinomaiset vuosihyötysuhteet
• energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
200611_1810.jpg
Varaava Tulikivi-uuni...
Tulikivellä on markkinoiden näyttävin ja monipuolisin mallisto vuolukiviuuneja, jotka varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä pitkään ja tasaisesti. Tulikiven uuniperheeseen kuuluu sekä modernin linjan edustajia että paljon perinteisiä, ajattomia klassikkomalleja. Oletpa ahkera lämmittäjä tai herkeämätön tuleen tuijottaja, vaihtoehtoja piisaa. Olipa asumismuotosi tai sisustusmakusi mikä tahansa, sama juttu: valikoimastamme löydät helposti oman suosikkisi. Uutuustuotteiden valmiiksi suunnitelluilla penkki- ja hyllyratkaisuilla saat lisää toiminnallisuutta tulisijoihin. Mallistoa täydentävät mittatilaustyönä tehtävät tulisijat.Lisätietoa Tulikivi-uuneista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton