• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse -Puukatos

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2020
20086_11230.jpg

Puukatoksen esimerkkimitat millimetreinä.

Polttopuiden järkevä varastointi on usein ongelma, johon lähes jokainen omakotitalon tai kesämökin omistaja törmää. Puita varten on hyvä olla katos, joka suojaa puut vesisateelta, mutta päästää tuulen kierron ja auringon kuivattamaan. Samalla puukatoksesta voi rakentaa pihaa koristavan tyylikkään elementin, joka sopii asuinrakennuksen ja muiden rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen.

Muistathan myös halkopinon sijoittamista koskevat säännöt

Työkalut

Kaikenlaisessa rakentamisessa on aina hyvä olla oikeat työkalut. Tässä projektissa käytetään seuraavia:

- käsisaha
- mitta
- kynä
- vasara / ruuvinväännin
- vatupassi

Materiaalit

Puukatoksen rakentamiseen tarvittava materiaalimäärä on suhteellisen pieni riippuen tietysti varastoitavasta puumäärästä. Jos mahdollista, rakentamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi talon paneloinnista jääneitä jätepaloja tai muuta ylimääräistä puutavaraa. Sivuseiniin on suositeltavaa laittaa vinotuet. Puukatoksen rakentamisessa käytetään seuraavanlaisia mittoja:

Materiaalien mitoitus

Ennen katoksen rakentamista on hyvä katsoa sille sopiva paikka sekä tasoittaa vajan alle jäävä maa. Vajan alle kannattaa asettaa esimerkiksi pari harkkoa tai betonista pihalaattaa tukemaan pohjaa. Tässä vaiheessa on myös hyvä tarkistaa vatupassin avulla, että harkot tai pihalaatat ovat samassa tasossa. Harkkojen tai pihalaattojen päälle asetetaan vielä bitumihuopaa maasta nousevan kosteuden estämiseksi.

Seuraavaksi katkaistaan puutavarasta varastoon sopivat osat. Runkoa varten katkaistaan kakkoskakkosesta tai muusta sopivasta puutavarasta kaksi 1200 mm, neljä 1400 mm ja kaksi 1500 mm pitkää pätkää. Näillä ohjeilla katon kaltevuudeksi tulee noin 11 astetta. Ulkonäkösyistä puuvajan katto on hyvä rakentaa samalla kaltevuudella kuin itse talon katto. Sivuseiniä varten katkaistaan 500 mm pitkiä rimoja. Rimojen määrään vaikuttaa niiden väliin jätettävän raon suuruus. Tässä ohjeessa rimoja sahataan 13 kappaletta ja niiden väliin jäävä rako on 80 mm.

Katon rakentamista varten kuvaan on merkitty 21x120 mm lauta. Näitä on sahattava 15 kappaletta. Lautojen väliin jäävä rako on 77 mm, eli päällekkäin tulevat laudat limittävät toisiaan 21 mm. Saatavilla olevan puutavaran mukaan tätäkin mittaa voi soveltaa, mutta lautojen tulisi kuitenkin peittää toisiaan jonkin verran, jotta katto pitäisi sille mahdollisesti tippuvan veden poissa. Ohjeessa oletetaan, että räystäs suojaa puukatosta riittävästi ja näin katosta ei tarvitse rakentaa täysin vesitiivistä.

Kokoaminen

Puukatoksen kokoaminen kannattaa aloittaa sivuseinien kasaamisella. Rimojen kiinnitykseen riittänee kaksituumaiset(50 mm) ruostumattomat naulat tai ruuvit. Kun sivuseinät on saatu koottua, on aika kiinnittää vaakatolpat. Nämä kiinnitetään toisiinsa neljätuumaisilla(100 mm) ruostumattomilla nauloilla tai ruuveilla. Kuvan mukaisesti lyhyimmät tolpat tulevat alas vaakatasoon, keskipitkät ylös vaakatasoon sekä eteen pystyyn. Pisimmät tolpat kiinnitetään katoksen takaosaan. Viimeisenä muttei vähäisimpänä rakennetaan katto. Ensin kiinnitetään alimmat laudat(8 kpl) kaksituumaisilla ruostumattomilla nauloilla tai ruuveilla. Sen jälkeen paikalleen asennetaan toinen, limittyvä kerros. Limityksen näkee riittävän tarkasti silmämääräisesti, jos alemman kerroksen raot ovat tasaiset.

Älä säilytä polttopuupinoa rakennuksen seinustalla

Polttopuiden säilytyksessä on huomioitava palomääräykset ja työturvallisuus. Oikeanlainen varastointi säilyttää puut kuivina. Rakennusten seinustoilla ei saa säilyttää polttopuuta. Jos seinustalla oleva polttopuupino syttyy tai sytytetään, on vaarana koko rakennuksen palaminen. Paikalliset palo- ja rakennusvalvontaviranomaiset antavat neuvoja paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Muita Tee Se Itse -ideoita

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
21_P_56382.jpg
Ekotehokasta loma-asumista Mäntyharjussa
Ekotehokas puurakentaminen on isossa roolissa Loma-asuntomessut Mäntyharjussa -tapahtumassa 27.6.–10.7.2011. Kahdestakymmenestäkahdesta messukohteesta 21 on rakennettu puusta. Hirsirakenteisia kohteita näistä on kymmenen.Ekotehokasta puurakentamisen tulevaisuutta esitellään muun muassa Aalto-yliopiston opiskelijatyönä tehdyssä Luukku-talossa, joka tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin kuluttaa sitä. Rakennusmateriaalina käytetty puu lisää ekotehokkuutta, sillä Luukun rakenteet ovat varastoineet 11 tonnia enemmän hiilidioksidia kuin sen rakentaminen on aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä.Luukku-talo siirretään kokonaisena Mäntyharjun messualueelle 30.–31.5.2011. Kuljetus Espoon Otaniemestä lähtee maanantai-iltana ja loma-asunto asennetaan paikoilleen Mäntyharjun messualueelle tiistaiaamuna.
20233_81000.jpg
Tätä eristettä käyttämällä säästät lämmityskuluissa
Muotonsa erinomaisesti säilyttävä, ihoa, silmiä ja hengitysteitä ärsyttämätön puukuitueriste on hyvä valinta niin uudiskohteeseen kuin remontoitavaankin taloon. PEFC-sertifioidusta kuusihakkeesta valmistettu eriste hallitsee hyvin kosteuden vaihtelut ja vaimentaa ääntä tehokkaasti.
20198_59261.jpg
Suomalaisten suosikki - Hana, joka säästi vettä jo vuonna 1976
Oras on jo pitkään ollut hanateknologian edelläkävijä. Yksi yrityksen klassikoista, Oras Vega, on Oraksen ensimmäisen vettä ja energiaa säästävän yksivipuisen hanan suora jälkeläinen. Tänä keväänä Oras Vega -hanan päivitetty versio tulee markkinoille muotoilultaan ja toiminnoiltaan uudistettuna. Mallistoon kuuluu laaja valikoima keittiöön ja kylpyhuoneeseen tarkoitettuja tuotteita, joiden design sopii monenlaisiin ympäristöihin.
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
202110_73102.jpg
Näin paneloit saunan
Saunan panelointikin kaipaa säännöllistä uusimista. Samalla on hyvä tarkistaa, että esimerkiksi tuuletusraot ovat riittävät, alumiinipaperointi on ehjä eikä rakenteista löydy vikoja. Hyvin usein samalla uusitaan myös lauteet, joten lauteiden kiinnityskohtiinkin kannattaa kiinnittää huomiota, varsinkin jos aikoo muuttaa lauteiden mallia. Mutta nyt huomio kiinnittyy ensin paneeleihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton