• Etusivu
  • Piha

Tee Se Itse - kasvihuone

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2020
200611_674.jpg

Periaatekuva rungosta

Kasvihuoneella jatkat kasvukautta molemmista päistä. Suunnittele se mieltymystesi mukaan jatkeeksi puutarhalle, asuinhuoneille tai molemmille. Talvipakkasella kuuran koristelema kasvihuone on sekin pihan kaunistus.

Kasvihuoneen koko

Pienen kasvihuoneen tulisi olla vähintään 4 neliön kokoinen. Jos kasvihuoneesi on suurempi, noin 10 neliömetriä, sopiva pohjan leveys on silloin 2-2,5 metriä. Keskikäytävän leveys tulisi olla 50 senttiä. Harjakorkeus n. 2 metriä, jotta pystyt seisomaan reilusti (räystäskorkeus noin 1,3 - 1,5 metriä).

Kasvihuoneen perustaminen on syytä tehdä huolella

  • Poista kasvihuoneen perustuksen alta ruokamultaa vähintään puolen metrin syvyydeltä ja tuo sen tilalle karkeaa soraa. Asenna soran päälle paksu suodatinkangas.
  • Muuraa perustus esimerkiksi kevytsoraharkoista tai rakenna se tehdasvalmisteisesta teräskehikosta.
  • Perustus kestää roudan, kun kasvihuoneen maapohja ja sen reuna-alueet salaojitetaan. Salaojita kasvihuoneen pohja kunnollisesti, jos käytät kasvualustana huoneen alla olevaa maata. Sopiva kasvualustan paksuus on 20 cm.
  • Päällystä kasvihuoneen käytävä puuritilöillä, betoni- tai luonnonkivilaatoilla tai sorakivillä.
  • Mitoita ovi niin, että pääset sisään kottikärryjen kanssa.

Runko

Runko voidaan tehdä esimerkiksi kyllästetystä puusta, 50x100 kokoisen puutavaran avulla rungosta tulee erittäin vankka mutta mikäli kasvihuoneesta tehdään pienikokoinen, riittää puutavaran kooksi 50x75. Pysty- ja päätytolpat on joka tapauksessa hyvä tehdä hieman suuremmasta puutavarasta kuin muut osat, suuremmassa kasvihuoneessa siis 50x125 ja pienemmässä kasvihuoneessa 50x100. Puuosat kannattaa maalata valkoisiksi, jolloin ne heijastavat paremmin lämpöä. Kestopuinen runko kestää parhaimmillaan 15-20 vuotta. Suoja-aineita käytettäessä on selvitettävä niiden mahdollinen myrkyllisyys, jotta kasvimaan tuotteet olisivat turvallisia.

Riittävästi tuuletusaukkoja

Tuuletusaukkoja tulee olla noin 30-40 prosenttia pohjan pinta-alasta. Luukkuja on tehtävä useampia esim. oveen, päätyihin tai kattoon. Katossa oleva tuuletusluukku on erittäin tärkeä sillä lämmin ilmahan nousee ylös.

Kate

Katteeksi käy lasi, kaksikerros-muovilevy tai muovikalvo. Myös vanhoja ikkunoita kannattaa hyödyntää mikäli sellaisia on jäänyt varastoon.

Kasvihuoneen fiksu sijoittaminen

Kasvihuone tarvitsee sekä aurinkoa että suojaa siltä. Sijoita kasvihuone sellaiseen paikkaan, jossa kasvillisuus varjostaa sitä osan päivää. Huoneen paahteiselle seinustalle voit kylvää vaikka isoja auringonkukkia luomaan tarpeellista varjoa.

Katso lukijoidemme ihastuttavia malleja

Kuva: nimimerkki PRIMUS
Kuva: nimimerkki PRIMUS
Kuva: nimimerkki MOONLIGHT
Kuva: nimimerkki MOONLIGHT
Kuva: nimimerkki PARMESAN
Kuva: nimimerkki PARMESAN
Kuva: nimimerkki VIIPPU
Kuva: nimimerkki VIIPPU
Kuva: nimimerkki MARLENE
Kuva: nimimerkki MARLENE
Kuva: nimimerkki: RUUSUKKI
Kuva: nimimerkki: RUUSUKKI
Kuva: nimimerkki PUUKONSUOJUS
Kuva: nimimerkki PUUKONSUOJUS
Kuva: nimimerkki ITU
Kuva: nimimerkki ITU
Kuva: nimimerkki ANNAW
Kuva: nimimerkki ANNAW
Kuva: nimimerkki HYRINÄ
Kuva: nimimerkki HYRINÄ
Kuva: nimimerkki HUITUKKA
Kuva: nimimerkki HUITUKKA
Kuva: nimimerkki CHERI
Kuva: nimimerkki CHERI
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
201011_23681.jpg
Akkumonitoimityökalulla
Boschin akkumonitoimityökalu PMF 10,8 LI on tuoteryhmänsä monipuolisin, joka paikan laite, jolla onnistuu niin sahaus, jyrsintä, kaavinta, katkaisu kuin hiontakin. Portaaton kierrosluvun esivalinta (5 000 - 20 000 värähdystä minuutissa) pitää tärinän vaimeana ja mahdollistaa erilaisten materiaalien takaiskuttoman sekä tarkan työstämisen. Innovatiinen Eco-elektroniikka mahdollistaa akulle entistä pidemmän käyntiajan.
20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
20203_63331.jpg
Halpa saattaa tulla kalliimmaksi ja muita Tony Hällforsin vinkkejä talopaketin valintaan
Jo toista omakotitaloaan rakentava nelikymppinen Tony Hällfors tietää, mihin asioihin rakennushankkeessa pitää kiinnittää huomiota ja osaa arvostaa projektin joutuisuutta sekä joustavuutta. Nyt rakenteilla olevan talon kohdalla Hällfors vaimoineen päätyi muuttovalmiiseen pakettiratkaisuun. Talopaketin valinnassa pariskuntaa auttoi alkuun eri talotehtaiden toimitussisältöjen ja hintojen vertailuun tarkoitettu palvelu, Talovertailu.fi.
20218_72150.jpg
Viikon sisustusidea: Apua sisustus­suunnitteluun kotona - 3 veden­pitävää tärppiä!
Jos satut pitämään sinisestä tai vihreästä, mutta se ei tällä hetkellä ole muotia, mitä sitten? Mieti, mistä sinä pidät sillä sinä siellä asut, ei trenditoimittaja eikä sisustussuunnittelija. Itse asiassa hyvät sisustussuunnittelijat ottavat aina selvää, mitä asiakas haluaa ja mistä hän pitää. Sisustus suunnitellaan asiakkaan tarpeiden ja mieltymysten mukaan soveltaen uusimpia sisustustrendejä. Näin asunnosta saadaan täydellisesti omistajansa näköinen ja eritoten viihtyisä.
20169_47319.jpg
Miten tiilijulkisivu puhdistetaan?
Tiilijulkisivu saattaa likaantua monestakin syystä. Mistä sitten lika voi olla peräisin? Yksinkertainen vastaus löytyy lähiympäristöstä sekä rakenteesta itsestään. Laastista peräisin olevat vesiliukoiset suolat saattavat kulkeutua rakenteen pintaan tehden pinnasta kirjavan. Ympäristön aiheuttamia voivat vastaavasti olla:Teollisuuden, lämmityslaitoksien sekä liikenteen aiheuttamat ilman epäpuhtaudetRakennus- tai korjaustöiden aiheuttamat likatahrat kuten betoni-, piki-, maali- ja ruostetahratVesivalumatIlkivalta, kuten spray-maaleilla ja muilla vastaavilla aineilla tehdyt graffitit ja töherryksetMitä tahroja tiilipintaan voi tulla? Lue lisää täältä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton