• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Puunkantoteline

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.09.2020
200611_654.jpg

Tämän kertaisessa Tee Se Itse -sarjassa tehdään puunkantoteline. Puunkantoteline on hyvä apuväline takkapuiden hakureissulla. Kantotelineen nikkaroimiseen voi käyttää rakentamisesta jääneet rimat ja listan pätkät. Ohjeita voi soveltaa oman puutavaratilanteen ja mielikuvituksen mukaan. Alustan voi myös tehdä umpinaiseksi, esim. paneelin pätkistä tai levystä.

Tarvikkeet:


lista 4 kpl 12x42 mm, L= 250 mm


lista 1 kpl 12x42 mm, L= 260 mm


pystytuki 2 kpl 15x45 mm, L= 450 mm


alapuu 2 kpl 15x45 mm, L= 320 mm


kantokahva, halk. 25 mm, L= 280 mm


sidepuu, halk. 15 mm, L= 280 mm


nauloja

Työkalut:

porakone
puuporanterä halk. 25 mm ja 15 mm
puuliima
saha / sirkeli
vasara
mitta
suorakulma
...ja iloista mieltä

Kantotelineen alusta:


Sahaa alapuut, sidepuu ja listat tarvikelistan mukaisesti valmiiksi. Merkitse molempiin alapuihin merkit sidepuun vaatimaa reikää varten (kts. mitat alla olevista kuvista ). Porauksen jälkeen aseta sidepuu paikoilleen, siten että sidepuu tulee yli alapuun reunojen n. 15 mm ( pystytuen vahvuuden verran ). Sidepuun tehtävä on sitoa ja kannattaa alustan rakennetta kantotelinettä nostettaessa.

Listojen kiinnitys:


Aseta "kehikko" tasaiselle alustalle. Aseta yksi lista ( 250 mm ) toiseen päähän paikoilleen, siten, että listan päät ovat tasaisesti alapuun reunojen kanssa. Päätyyn laitettava lista voi tulla hieman yli alapuiden, kts. kuva sivusta. Naulaa lista kiinni.


Naulaamisessa voit käyttää pieniä listanauloja tai viimeistelynaulainta.

Ensimmäisen listan kiinnityksen jälkeen aseta toinen lista ( 250 mm ) toiseen päähän. Tarkista ristimitta ja naulaa lista paikoilleen.
Merkitse keskimmäisen listan paikka ja aseta lista (260 mm ) n. 5 mm alapuun reunasta yli. Näin lista antaa hieman tukea pystytuen naulauksen lisäksi, jotta alusta ei pääse keikauttamaan telinettä kannettaessa.

Kiinnitä loput listat paikoilleen. Tasaa listojen välit samansuuruisiksi ennen kiinnitystä.

200611_655.jpg

Kahva teko ja asennus


Sahaa kantokahva ja pystytuet oikeaan pituuteen. Pystytuen molempiin päihin porataan reiät. Toiseen päähän halk. 25 mm ja toiseen halk. 15 mm. Merkitse molempiin pystytukiin reikien keskipisteet alla olevan leikkauskuvan avulla. Poraa reiät molempiin pystytukiin. Lovea pystytuen päähän koko pystytuen leveydeltä n. 12 mm paksu kolo (syvyys n. 5 mm). Kolon alareuna on 45 mm pystytuen päästä. Kiinnitä kantokahva toiseen pystytukeen ja asenna kyseinen pystytuki paikoilleen. Kiinnitä sen jälkeen toinen pystytuki paikoilleen.

200611_656.jpg

Käsittely


Kantokorin voi tarvittaessa koristella eri tavoin esim. maalaamalla.

Eikun lisää puita pesään!
Eikun lisää puita pesään!
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82893.jpg
Maalämpöön ei juuri vaikuta sähkön hinnan muutokset
Maalämpö sopii monenlaisiin taloihin, pienestä suureen. Jos tulevaisuudessa on tarvetta laajentaa kotiasi tai ottaa puolilämpimät tilat asuinkäyttöön, oikealla maalämpöpumpun valinnalla lämmityksestä ei tule ongelmaa. Invertterimaalämpöpumppu mukautuu todelliseen lämmön tarpeeseen korkealla hyötysuhteella.NIBE maalämpö on valinta pitkälle tulevaisuuteen. Se on varma valinta, johon sähkön hinnan muutokset eivät juurikaan vaikuta.
201111_28726.jpg
Rakennusluvan asiakirjat
Rakennusluvan hakeminen voi tuntua A4-viidakolta ainakin ensikertalaiselle. Usein kysymyksiä herättävät tilanteet, jolloin ei olla aivan varmoja tarvitaanko koko lupaa ollenkaan vai riittääkö esim. toimenpideilmoitus. Mikäli rakennuslupa vaaditaan, mitä kaikkea on huomioitava, jotta riittävä määrä hakemuspapereita saadaan yhdellä kertaa toimitetuksi.
20116_26732.jpg
Valokate
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kymmenen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.Valokateasennus tv-esityksenä
20071_2709.jpg
Onnistuneen pientalohankkeen
Uusi rakennushanke kertoo rakennuttajan uskosta tulevaisuuteen. Haaveista tulee totta, kun omalle tontille rakennetaan yksilöllinen talo. Rohkeita rakentajia ja rakennuttajia riittää. Pientaloasuminen asumismuotojen ehdottomana suosikkina on siivittänyt tonttikaupan korkeille toteumaluvuille ja rakentamaan ryhdytään tuhansien rakentajaperheiden voimin. Suomen niemelle nousee ennätysmäärä uusia ja moderneja puurunkoisia taloja ja ns. kivitaloja harkkorunkoineen. Myös vapaa-ajan asunnoissa asetettu laatutaso on noussut huomattavasti. Rakennukset ovat nykyään hyvin lämpöä eristäviä ja talotekniikaltaan monipuolisia. Ulkoasu ja arkkitehtuuri voi olla pelkistetyn yksinkertainen ja selkeä, mutta viisaan ratkaisun, siis lopputuotteena asuinrakennuksen, takana on paljon ammattilaisten varmistamia teknisiä oivalluksia, jotka täyttävät hyvän rakennustavan ominaisuudet ja viranomaisvaatimukset.
201312_37235.jpg
Suojaa sateelta ja lumelta kulkuvälineet, lelut, työkalut
Kaikilla pihoilla ei ole varastoa tai autotallia/-katosta, jolloin osa omaisuudesta on taivasalla. Talviaamuina ei ehtisi puhdistaa autoa lumesta ja jäästä, polkupyörä kärsii sateesta. Kate helpottaisi asiaa. Fastlock Uni -valokatteella nämä ongelmat saadaan ratkaistua. Kate suojaa ja voidaan kiinnittää talon seinään tai jatkeeksi katon lappeelle. Koska Fastlock Uni on kevyt ja helposti taivuteltava valokate, se taipuu nöyrästi myös kaareviin muotoihin. Näin sitä voidaan käyttää mitä erilaisimpiin kohteisiin.Tiivistetty tietopaketti Fastlock Uni -valokatteesta
Salaoja-asennus
Näin asennat salaojat oikein. Katso video!
Salaojien tarkoitus on johtaa vesi pois rakennuksen läheisyydestä. Mikäli salaojia ei ole, päätyy liiallinen vesi rakennukseen, ja tällöin rakenteisiin kertyy ylimääräistä kosteutta. Salaojien ja salaojituskerroksen sijoituspaikka on rakennuksen ulkopuolella, sen ympärillä. Kun salaojaputken sijaintia määritellään suhteessa viereiseen seinäanturaan tai vaihtoehtoisesti matalaan perustettuun perusmuuriin, tulee salaojaputken kokonaisuudessaan olla seinäanturan alapuolella. Joka tapauksessa salaojat tulee sijoittaa niin syvälle maahan, että ne eivät pääse talvisin jäätymään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton