• Etusivu
  • LVI

Sähkönkulutus kuriin ilmanvaihtoremontilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 21.09.2023
20229_79502.jpg

Asunto Oy Kuusiveikko.

Vanhan poistoilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen lämmöntalteenotolla varustettuun ilmanvaihtoon vähentää merkittävästi lämmityskustannuksia. Ilmanvaihdon uusiminen parantaa yleisesti myös sisäilman laatua.

Asunto-osakeyhtiölle kolmannes säästöä ilmanvaihdon uusimisella

Energiansäästötalkoissa ilmanvaihdon rooli usein unohtuu, vaikka se on merkittävä osa asumisen energiankulutusta. Asunto-osakeyhtiö Kuusiveikossa toteutettiin ilmanvaihtoremontti, jonka avulla asukkaat voivat säästää jopa tuhansia euroja lämmityslaskuissaan talven aikana.

Asunto Oy Kuusiveikkoon kuuluu 18 erillistaloa, joiden pinta-ala vaihtelee 90-130 neliöön. Laskennallisesti tyypillinen noin 100-neliöinen sähkölämmitteinen ja pelkällä poistoilmavaihdolla varustettu omakotitalo kuluttaa Etelä-Suomen leveysasteilla yli 20 000 kWh lämmitysenergiaa vuodessa.

Lämmöntalteenoton ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla Kuusiveikon asunnoissa voidaan säästää jopa noin 7 000 kWh energiaa vuodessa.

Kuusiveikon ilmanvaihtoremontti toteutettiin siis juuri oikeaan aikaan. Alun perin suurin innostaja tosin oli ilmanlaadun parantaminen.

Näin säästät ilmanvaihdolla

Lämmöntalteenottavan ilmanvaihdon avulla omakotitaloasukas voi säästää jopa tuhansia euroja vuodessa sähkölaskuissaan.

Perinteiset painovoimaiset ja poistoilmanvaihtojärjestelmät hukkaavat valtavasti energiaa puhaltamalla lämpimän ilman suoraan ulos asunnosta. Eniten energiaa hukataan kovilla pakkasilla, jolloin lämmityskustannukset ovat jo valmiiksi kaikkein suurimmat.

Tuloilmaventtiileistä virtaavaa pakkasilmaa puolestaan aiheuttaa ikävää vedon tunnetta samalla, kun lämmityspatterit käyvät kuumina.

Nykyaikaisen ilmanvaihtokoneen sisällä oleva lämmönvaihdin kerää poistoilman lämmön talteen. Se lämmittää tuloilman ja levittää lämmitettyä raikasta ilmaa sisätiloihin.

Lisätietoa ilmanvaihdon energiansäästöpotentiaalista Swegonin blogista.

Hallituksen jäsen Ari-Pekka Hirvonen ja puheenjohtaja Henri Hyökki ovat tyytyväisiä ilmanvaihtoremonttiin.
Hallituksen jäsen Ari-Pekka Hirvonen ja puheenjohtaja Henri Hyökki ovat tyytyväisiä ilmanvaihtoremonttiin.

"Sisäilmaa olisi voinut veitsellä leikata"

Asunto-osakeyhtiö Kuusiveikossa saneerauksen tarpeeseen herättiin, koska sisäilman heikko laatu oli käynyt ilmi arkisissa tilanteissa. Mitatut hiilidioksidipitoisuudet olivat liian korkeat, ja aistivaraisestikin ilma oli tunkkaista. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli öisin.

- Yöllä tuli tunne että, makuuhuoneessa oli niin paksu ilma, että sitä olisi voinut veitsellä leikata, hallituksen jäsen Ari-Pekka Hirvonen kuvailee.

Ongelmaksi koitui myös se, että kun keittiössä laitettiin ruokaa, poistoilmaa kantautui kodinhoitohuoneeseen ja pesutiloihin.

- Yhtiökokouksessa 2021 teimme päätöksen, että ilmanvaihtoremonttia lähdetään edistämään, Hirvonen kertoo.

Hallituksen puheenjohtaja Henri Hyökki esittelee Swegon Casan toimintaa.
Hallituksen puheenjohtaja Henri Hyökki esittelee Swegon Casan toimintaa.

Swegon-laitteet valittiin Homemapin suosituksesta

Suurimman vastuun hankkeesta ottivat isännöitsijän lisäksi Hirvonen ja hallituksen puheenjohtaja Henri Hyökki. Suositusten jälkeen urakoitsijaksi valikoitui hyvinkääläinen Homemap Oy, joka esitti ilmanvaihtokoneeksi Swegon CASA W4xs -laitteita kosteusantureilla ja automatiikalla varustettuna.

- Ammatin puolesta tunsin Swegonin nimen entuudestaan ja tiesin laitteet hyvälaatuisiksi, Hirvonen toteaa.

Taloyhtiö oli hakenut ARAn energia-avustusta, mutta pelkkä ilmanvaihdon päivittäminen ei vielä riittänyt sen saamiseen. Energialaskelmien perusteella päädyttiin myös uusimaan yläpohjien eristykset.

Asennusvaiheeseen päästiin keväällä 2022.

20229_79503.jpg

Urakoitsijalle kehuja yhteistyöstä ja työn laadusta

Ari-Pekka Hirvonen ja Henri Hyökki antavat Homemapin asennusporukalle pelkkää kiitosta.

- Aikataulutiedotus pelasi loistavasti, ja Homemapin myyntiedustajakin tarkisteli pari kertaa projektin aikana, olemmeko tyytyväisiä. Jos joku perhe tarvitsi poikkeavan asennusaikataulun esimerkiksi reissun takia, siitä oli helppo sopia, Hyökki sanoo.

- Työn suoritus oli mallikasta, ja työmaat pysyivät järjestyksessä. Kun muutamassa kodissa oli tuloilmaventtiilejä pudonnut katosta iv-koneen käynnistämisen jälkeen, asentajat tulivat heti sen korjaamaan, Hirvonen lisää.

- Kaikki asukkaat, joita olen haastatellut, ovat kertoneet, että sisäilma on huomattavasti parantunut.

20229_79504.jpg

Ilmalaadun parannus näkyy CO2-datasta

Entistä raikkaamman sisäilman huomasi heti seuraavana päivänä. Henri Hyökillä on ilmanlaadun parantumisesta lahjomatonta dataakin. Hän poimii taskustaan älypuhelimen ja esittelee kuvaajaa noin puolen vuoden ajalta.

Ennen uusia ilmanvaihtokoneita Hyökkien kodissa liikuttiin pitkiä aikoja vuorokaudesta "punaisen puolella" eli hiilidioksidipitoisuudet nousivat jopa 1200 ppm:ään, tyypillisesti öisin.

CASA-asennuksen jälkeen huiput ovat asettuneet noin 750 ppm:ään, mutta yleensä ollaan reilusti sen alla. Punainen ja keltainen väri ovat muuttuneet ruudulla vihreäksi, eli sisäilman laatu on suositusten mukainen.

20229_79505.jpg

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
202111_73653.jpg
Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle
Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.
20141_37533.jpg
Keittiökoulu: Keittiö ja ilmanvaihto
Keittiön ilmanvaihtoHyvään ruokaan liittyy herkullisten tuoksujen maailma. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole osa tätä nautintoa, vaan likainen ja rasvainen ilma tulee poistaa nopeasti ja tehokkaasti. Keittiön käryjen ja hajujen poisto vaikuttaa erittäin paljon viihtyisän sisäilmastoa luomiseen.Onkin erittäin tärkeä niin sanotuissa "saarekekeittiöissä" suunnitella kärynpoisto niin, että käryt, kosteudet ja rasvat eivät leijaile koko sisätilaan, vaan lähtevät syntysijoiltaan suoraan pois. Myös kalusteiden väliin asennettava liesikupu tai tuuletin pitää suunnitella ja asentaa niin, että käryt poistuvat eivätkä seikkaile keittiössä, keittäjän silmissä ja nenään.Jos keittiössä on vierekkäin sähkö- ja puuliesi, niille voidaan asentaa yhteinen liesikupu.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
20203_63217.jpg
Hyvä ilmanvaihto toimii asukkaan elämänrytmin mukaisesti
Hyvä sisäilma on jokaiselle asukkaalle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää siinä missä ruoka ja vesi. Hyvä sisäilma on hajuton, pölytön, vedoton ja miellyttävän lämpöinen. Toimiva ilmanvaihto tunnistaa sisäilmasta kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia sekä orgaanisia epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto toimii myös asukkaiden asumisrytmin ehdoilla!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton