• Etusivu
  • Talo

Kipsilevy - luonnonmukainen rakennusmateriaali kodin eri pintoihin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Päivitetty 16.02.2024
1920-gyproc-kipsilevyjen-leikkuu-jarjestelmatakuu-logo

Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.

Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.

Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista

Kipsilevyn valmistuksesta

Kipsilevyjen valmistus alkaa raaka-aineiden valinnalla, valmistusprosessin huolellisella suunnittelulla ja lopputuotteen teknisen laadun varmistamisella. Kaiken vielä viimeistelee tuotteen kierrätettävyys –näin syntyy kipsilevyn elinkaari. Levyjen valmistaminen ei kuormita luontoa, sillä tehdas käyttää energialähteenään maakaasua. Näin ainoa piipusta nouseva höyry on vesihöyryä kipsilevyjen kuivatusuunista.

Luonnonkipsikivi tuodaan Suomeen Etelä-Euroopasta, saatu raakakivi jalostetaan Kirkkonummella sijaitsevalla tehtaalla uudeksi kipsilevyksi. Raaka-aineena voidaan myös hyödyntää voimalaitosten savukaasujen puhdistuksen yhteydessä syntyvää ns. teollisuuskipsiä ja rakennustyömailta sekä talotehtaista takaisin kierrätettävää puhdasta kipsilevyä.

Kipsikivi jauhetaan, kalsinoidaan eli kipsistä poistetaan kuumentamalla ¾ kipsikiteisiin sitoutuneesta vedestä, jolloin raaka-aine on niin sanottua stukkokipsiä. Stukkokipsistä valmistetaan kipsimassa lisäämällä siihen kuiva-aineet (tärkkelys, kiihdytinaineet), vettä sekä vaahdotusainetta. Raaka-aineiden sekoituksen jälkeen massa pursotetaan kahden vahvan kartongin väliin.

Pintakartonki taivutetaan reunojen ylitse, jolloin kartonkien sauma jää takapuolelle. Lopullisen muotonsa kipsilevy saa muotoiluradalla, jossa kipsilevy viimeistellään tarkkoihin paksuus-, leveys- ja pituusmittoihin. Muotoiluradan jälkeen levyistä kuivatetaan ylimääräinen kosteus kuivausuunissa. Laadunvalvonta tarkastaa levyt, jonka jälkeen ne niputetaan, varastoidaan ja tarvittaessa pakataan suojahuppuihin.

<p data-block-key="4542e">Gyproc valmistaa kipsilevyjä monenlaiseen tarkoitukseen. Kuvassa Gyproc GTX-tuulensuojalevy.</p>
Gyproc valmistaa kipsilevyjä monenlaiseen tarkoitukseen. Kuvassa Gyproc GTX-tuulensuojalevy.

Rakennusmateriaalina luonnonmukainen

Kipsilevy on hajuton sekä terveydelle vaaraton rakennusaine, josta ei erity tai säteile allergiaan herkistäviä tai muuten ihmiselle haitallisia aineita. Yksittäisen levyn painosta 93 % on kipsiä ja kartonkia 6 %. Jäljelle jäänyt painoprosentti muodostuu hygroskooppisesta kosteudesta, tärkkelyksestä ja orgaanisesta pinta-aineesta.

Osaan levyistä, kuten Gyproc Erikoiskovaan (GEK 13), Glasroc GHI märkätilalevyyn, Gyproc Kylppäri –märkätilalevyyn, Glasroc GHU tuulensuojalevyyn, Gyproc Lapikas –lattialevyyn (GL 15) ja Gyproc Remonttilevyyn (GSE 6) sekoitetaan kipsimassan joukkoon myös lasikuitua lisäämään levyn lujuutta ja paloturvallisuutta. Tuulensuoja- ja märkätilalevyjen ydin on erikoiskäsitelty. Käsittely estää veden imeytymistä kosteusrasitukselle alttiina olevaan levyyn.

Kevytrakentamisen edelläkävijä

Gyproc tarjoaa helppoja sekä monipuolisia kevytrakentamisen ratkaisuja. Ratkaisujen avulla pystytään toteuttamaan muunneltavia, viihtyisiä, kestäviä sekä turvallisia tiloja asumiseen ja työskentelyyn.

Kipsilevyt on jaoteltu useaan tuoteperheeseen. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyillä rakentaa sujuvasti ja nopeasti lattiasta kattoon. Eri kipsilevyt soveltuvat:

  • kattoihin,
  • väliseiniin,
  • lattioihin,
  • märkätiloihin ja
  • tuulensuojalevyksi ulkoseinärakenteeseen.

Levyt ovat suosittuja rakennusmateriaaleja sekä pintojen rakentamisessa että suuremmissa kohteissa. Kipsilevyjen takana runkorakenteena on yleensä joko puu- tai teräsrunko.

Tavallisimmin käytettyjä levyjä ovat Gyproc Normaali GN 13 sekä Gyproc Erikoiskova GEK 13 –kipsilevy, joita useimmin asennetaan kattoihin ja seiniin. Remontoijalle on suunniteltu tavallisia kipsilevyjä ohuempi Remonttilevy, jonka avulla vanhojen seinäpintojen korjaus on helppoa. Lattiapintaan soveltuu Lapikas, joka on kehitetty nimenomaan lattiarakenteisiin ja on normaalia ja erikoiskovaa levyä huomattavasti kovempi erikoislevy.

Levyjen asentaminen sekä työstäminen on helppoa ja asentamisessa voidaankin käyttää hyväksi erilaisia työkaluja ja apuvälineitä, jotka helpottavat ja nopeuttavat työskentelyä entisestään.

<p data-block-key="kepag">Teräsrangan asentaminen sujuu helposti.</p>
Teräsrangan asentaminen sujuu helposti.

Tutkittu, tunnustettu sekä sertifioitu materiaali

Kipsilevy on tuttu materiaali monessa eri käyttökohteessa niin kotona kuin työpaikallakin. Käsittelyjensä ansiosta se on myös luotettava materiaali niin kuiviin kuin märkätiloihinkin.

1.7.2013 lähtien kaikissa Euroopan Unionin jäsenvaltioissa astui voimaan Rakennustuoteasetus ja sen myötä CE-merkinnät muuttuivat pakollisiksi kaikissa rakennustuotteissa, joilla on voimassa oleva harmonisoitu eurooppalainen standardi tai joille on mahdollista hakea eurooppalainen tekninen hyväksyntä. Valtaosa Gyprocin tuotteista on ollut CE-merkittyjä jo aikaisemmin. Merkintä löytyy myös tuotteista. Merkintä osoittaa, että tuotteet on testattu kyseisissä tuotestandardeissa esitettyjen vaatimusten mukaisesti ja ne täyttävät näiden standardien CE-merkinnän mukaiset vaatimukset.

Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n (Gyproc) toiminta on sertifioitu ISO 9001:2000 –laatujärjestelmän mukaisesti vuonna 2002. Ensimmäisen kerran laatujärjestelmä sertifioitiin vuonna 1994. Ympäristöjärjestelmä ISO 14001:n mukainen toiminta käynnistyi vuoden 1998 alussa. Lisäksi Gyprocin toiminta on sertifioitu OHSAS 18001 –turvallisuusjohtamisjärjestelmän mukaisesti vuonna 2006. Gyprocin kipsilevyt ja tasoitteet sijoittuvat rakennusmateriaalien päästöluokituksessa parhaaseen M1-luokkaan.

201312_37416.jpg
Rakennustiedon M1 päästöluokituksen logo
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
kylpyhuone
lattiat
huoneisto
koti
julkisivu
kipsilevyt
väliseinät
tuotetietous
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20161_45131.jpg
Kipsilevyllä rakennat lattiasta kattoon
Gyprocin ratkaisuilla kipsilevyillä voidaan rakentaa sujuvasti ja nopeasti lattiasta kattoon. Gyprocin kipsilevyratkaisuilla rakennat helposti sekä väliseinät, lattiat että märkätilat. Kipsilevy on myös erinomainen tuulensuoja, ja tarvittaessa kipsilevyjä voidaan jopa taivuttaa sekä seinä- että kattopinnoilla.
20173_48714.jpg
Olisiko pienen remontin aika?
– Paikkaa kolhut itseVäliseinien ulkokulmat ovat usein kovalla koetuksella. Isoja huonekaluja siirrettäessä, tai vaikka lasten leikkien tiimellyksessä ei ole tavatonta, että kipsilevystä tehdyn väliseinän ulkokulma saa osakseen kovan iskun ja mahdollisesti murtuu. Tuttu näky on myös kipsilevyseinään ilmestynyt reikä juuri oven kahvan kohdalla. Näihin pulmiin löytyy kuitenkin ratkaisut Gyprocin AquaBead Kulma- ja reunasuojalistoista sekä Gyproc Kipsilevypaikasta.
20205_64632.jpg
Historiallinen Kakolan vankila muuttui asunnoiksi - katso kuvat
Historiallisen vankila-alueen saneeraus laadukkaiksi asunnoiksi ja palveluiksi sai sujuvuuttasaman valmistajan tuoteperheistä, joiden yhteensopivuus on testattu. Kotimaiset rakennusmateriaalit kestävät myös pitkällä tähtäimellä.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?
Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
Villeroy & Boch markkinoinnista vastaava Jenni Luomala istuu Helsinki Hub hotellin huoneessa
Kestävän kehityksen kylpyhuone rakennetaan elinkaari edellä
Vanha kirkkopuisto on Helsingissä tärkeä ja perinteikäs ympäristö, jonka laidalle on juuri avautunut Scandic Helsinki Hub -hotelli. Urbaaniin 1920-luvun tehdaskiinteistöön on rakennettu korkeatasoisten hotellihuoneiden lisäksi monipuolisia coworking-tiloja työskentelyyn. Hotellihankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota rakentamisen ja kalusteiden ympäristöystävällisyyteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton