• Etusivu
  • Talo

Puu-ulkoverhouksen toteuttaminen ja uusiminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.04.2024
20163_45709.jpg

Rintamamiestalon ulkoverhous päätettiin uusia, ja toteuttaa samalla ulkopuolinen lisälämmöneristys. Talon 70-luvulla rakennetussa laajennusosassa oli verhoiluna UVL eli ns. veitsilauta. Vanhassa osassa oli hirsirungon päälle toteutettu ulkoverhous raakalaudalla ja saumarivalla. Ulkoverhouksen uusimisen yhteydessä yhtenäistettiin eri ikäisten osien julkisivut.

Yleisimmin käytetty ulkoverhous suomalaisissa pientaloissa on puu-ulkoverhous, jonka toteuttaminen on varsin helppoa. Oikein toteutettuna sekä huollettuna se on pitkäikäinen ja suomalaiseen maisemaan sopiva vaihtoehto. Aikaa myöden voi kuitenkin tulla tarve uusia ulkoverhous, talon ilmeen muuttamisen, lisäeristämistarpeen tai ulkoverhouksen huonokuntoisuuden vuoksi.

Ulkoverhouslaudan valinta

Ulkoverhouslaudan valinnassa on muutama suositus, jotka kannattaa huomioida. Ulkoverhouslautojen puulajiksi suositellaan kuusta, koska se sulkeutuneen solurakenteensa ansiosta se imee itseensä vähemmän kosteutta kuin mänty, joten kosteuseläminen on vähäisempää. Käytettävän puutavaran kosteuden tulee olla alle 20 %, mikä saavutetaankin helposti nykyaikaisella keinokuivauksella.

Verhouslautojen paksuudet vaihtelevat välillä 23…28 mm. Tätä ohuempia verhouslautoja ei suositella käytettäväksi pientalon ulkoverhouksiin. Alle 23 mm:n vahvuista lautaa ei ole suositeltavaa käyttää kuin toisarvoisissa kohteissa. Paksumpiakin vaihtoehtoja on saatavilla, mutta tällöin alkavat materiaalikustannukset nousta. Paksumpia vaihtoehtoja ei välttämättä löydy varastotuotteina, vaan ne on tilattava erikseen. Paksumpi verhouslauta kestää paremmin säiden vaihteluja.

Paras vaihtoehto on käyttää teollisesti pohjamaalattua ulkoverhouslautaa, jolloin verhouslautojen pinta on suojassa sateelta ja auringon UV-säteilyltä alusta asti. Laudat voi luonnollisesti käsitellä itsekin. Pohjamaalaus kannattaa tehdä huolellisesti jo ennen asennusta ja on suositeltavaa käyttää myös oksalakkaa.

20163_45710.jpg

Ulkoverhouslaudan valinnassa huomioitavaa

Puulajin ja verhouslaudan paksuuden lisäksi ulkoverhouslaudan valintaan vaikuttaa toteutettavan ulkoverhouksen suunta ja monimuotoisuus.

Maalattavien puu-ulkoverhousten materiaalina käytetään hienosahapintaista verhouslautaa, jossa on hyvä maalin tartuntapinta ja pinta on tasaisen siisti.

Toteutusvaihtoehtoina on lomalaudoitus, laudoitus ja saumaripa –yhdistelmä sekä erilaiset profiloidut verhouslaudat.

Valinnassa huomioidaan haluttu suunta. Osa vaihtoehdoista soveltuu vaakaverhoukseen ja osa pystyverhoukseen. Verhouslaudan suunta voi myös vaihtua. Tällöin hyvä vaihtoehto on esimerkiksi UTV-profiili, joka soveltuu sekä vaaka että pystyverhouksiin.

Tuuletusrako puujulkisivussa

Tuuletusrako on tärkeä muistaa. Verhouslaudan takana tulisi olla vähintään 22 mm yhtenäinen vapaa tuulettuva tila. Tämä on helppo toteuttaa käyttämällä ulkoverhouksen koolauksina esimerkiksi 22 x 100 mm:n kuivaa lautaa.

Vaakaan toteutettavalle ulkoverhoukselle riittää runkotolppiin kiinnitettävät pystylaudat. Pystyverhous edellyttää edellisen päälle vielä vaakalautoja.

<p data-block-key="1e679">Vanhan rakenteen päälle asennettiin ensin 40 mm paksu mineraalivilla ja sen päälle pystyverhouksen osalle ristiinkoolatut 22 x 100 mm laudat k-600 jaolla. Vaakaverhoilun kohdalle asennettiin 22 x 100 mm:n laudat tuplana.</p>
Vanhan rakenteen päälle asennettiin ensin 40 mm paksu mineraalivilla ja sen päälle pystyverhouksen osalle ristiinkoolatut 22 x 100 mm laudat k-600 jaolla. Vaakaverhoilun kohdalle asennettiin 22 x 100 mm:n laudat tuplana.

Vanhan ulkoverhouksen uusiminen

Vanhan ulkoverhouksen uusiminen poikkeaa uudiskohteista lähinnä purkutöiden osalta. Vanhempiin taloihin kannattaa lähes poikkeuksetta lisätä myös eristettä, jolloin joudutaan purkamaan vanha ulkoverhous koolauksineen ja mahdollisesti myös vanha tuulensuoja. Ulkopuolinen lisäeristäminen on turvallinen ratkaisu, jossa vanha rakenne jää lisäeristeen lämpimämmälle puolelle. On kuitenkin huomioitava, ettei rakenteen sisään jää eri materiaalien rajapintoja, joihin voi muodostua kastepiste. Runko tai pohja, jolta uuden ulkoverhouksen toteutus aloitetaan, saattaa kaivata myös oikaisua.

<p data-block-key="d95n4">Ulkoverhouslauta UTV 23x120 on alaosassa pystyverhouksena, väliin vaakaverhous ja yläosaan jälleen pystyverhouksena. Verhouslaudan profiili sopii tähän ratkaisuun hyvin, sillä sitä voidaan käyttää sekä pysty- että vaakaverhouksissa.</p><hr/><p data-block-key="51mj2"></p>
Ulkoverhouslauta UTV 23x120 on alaosassa pystyverhouksena, väliin vaakaverhous ja yläosaan jälleen pystyverhouksena. Verhouslaudan profiili sopii tähän ratkaisuun hyvin, sillä sitä voidaan käyttää sekä pysty- että vaakaverhouksissa.
<p data-block-key="w7h9n">Verhouslaudan suunnan vaihtuessa väliin asennettiin vesipelti. Ylempään suunnanvaihtokohtaan taas asennettiin profiloitu puulista eli ns. tippalista. Ikkunoiden korkeuksissa todettiin heittoja, minkä johdosta verhouslaudan suuntaa ei vaihdettu ikkunoiden tasosta.</p>
Verhouslaudan suunnan vaihtuessa väliin asennettiin vesipelti. Ylempään suunnanvaihtokohtaan taas asennettiin profiloitu puulista eli ns. tippalista. Ikkunoiden korkeuksissa todettiin heittoja, minkä johdosta verhouslaudan suuntaa ei vaihdettu ikkunoiden tasosta.
Info

Info

Muistilista puu-ulkojulkisivun toteuttamiseen ja uusimiseen:

  • Valitse riittävän paksu ulkoverhouslauta
  • Huomioi ulkoverhouslaudan soveltuvuus toteutettavaan ulkoverhousratkaisuun
  • Noudata pintakäsittelyssä valmistajan käsittely-yhdistelmäsuositusta
  • Huolehdi riittävän suuresta tuuletusraosta
  • Käytä kiinnitykseen tarkoituksenmukaisia nauloja.
Talo
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Julkisivun rappaus
Julkisivun uusiminen rappauksella
Hyvään talonpitoon kuuluu säännöllinen, vähintään kerran vuodessa tehtävä ainakin silmämääräinen tarkistus kaikissa niissä rakenteissa – sisällä ja ulkona – joissa vesi tai kosteus voi mahdollisesti päästä rakenteisiin. Julkisivu, täysin pintamateriaalista riippumatta, on yksi keskeisistä tarkastuskohteista. Rapatuista pinnoista voi hakea mahdollisia halkeamia ja pinnoitteen irtoamisia silmämääräisesti ja koputtelemalla vaikkapa puupalikalla pintaa. Vaurioitunut rakenne antaa kyllä kuulua itsestään.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
20086_11527.jpg
Muuta Suvilahteen!
Kaikkiin Vaasan asuntomessuille rakennettaviin kohteisiin ei suinkaan ole vielä asukasta tiedossa. Myynnissä on asuntoja erillispientaloissa ja kerrostaloissa. Kaikki meren välittömässä tuntumassa. Tässä poimintoja katukuvan myyntikylteistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton