• Etusivu
  • LVI

Toimiva ilmanvaihto hirsirakennukseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 20.05.2021
20163_45677.jpg

Venttiilin asennus alkaa merkkireiän tekemisellä. Tämä onnistuu riittävän pitkällä poranterällä.

Vanhojen hirsirakennuksien ilmanvaihto on perinteisesti ratkaistu painovoimaisella ilmanvaihdolla. Uunien ja tulisijojen poistohormit ovat huolehtineet poistoilmanvaihdosta, korvaavaa ilmaa on saatu korvausilmakanavista ja rakennuksen vaipan vuotokohdista sekä ikkunanraoista.

Vuosikymmenten saatossa rakennuksia on tiivistetty ikkunoita uusimalla ja vuotokohtia tilkitsemällä. Myös mahdolliset korvausilmakanavat on saatettu peittää kokonaan ja niiden olemassaolo on unohtunut. Mikäli näin on toimittu, voi olla aiheellista huolestua sekä rakennuksen että asukkaiden terveydestä.

Mistä korvausilmaa?

Usein korvausilman väheneminen huomataan ikkunaremontin jälkeen. Kun veto ikkunoiden raoista loppuu, niin ilma ei enää vaihdu. Korvaava ilma pyrkii asuintiloihin muita reittejä ja saattaa tuoda tullessaan epätoivottuja ja epäterveellisiä hajuja rakenteista. Tällöin on syytä ottaa tarkasteluun korvausilmaventtiilien asentaminen. Hirsirakennuksen iästä riippuen on mahdollista, että seinistä voi paikallistaa vanhat raitisilmakanavat ja venttiilien asennus onnistuu samoihin kohtiin. Mikäli vanhoja raitisilmakanavia ei löydy, kannattaa hirteen tehdä uudet läpiviennit.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Tilaa vaihtosuodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Korvausilmaventtiilien asennus

Läpivientien tekemistä hirsiseinän läpi saatetaan pitää vaikeana. Tosiasiassa läpiviennin teko onnistuu siinä missä muihinkin puurakenteisiin, tosin se vie hieman enemmän aikaa. Terävä kuppiterä ja taltta takaavat kuitenkin onnistuneen lopputuloksen.

Venttiilien asennus kannattaa aloittaa miettimällä sopivat kohdat läpivienneille. Korvaavaa ilmaa tarvitaan makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin. Korvausilmaventtiileitä tarvitaan yksi kappale / 20 m². Suurempaan tupaan voi olla tarve laittaa kaksi venttiiliä, vaikka olisi kyse yhtenäisestä tilasta. Paras paikka venttiilille on ikkunan yläkulmassa, mieluiten lämmönlähteen yläpuolella.

.

Merkkireikää seurataan kuppiterällä. Kun on porattu kupin syvyydeltä, tämän jälkeen taltataan porattu palanen pois reiästä. Ulkopuolelta kannattaa tulla hieman vastaan, niin seinäpinnat pysyvät varmasti ehjinä.
Merkkireikää seurataan kuppiterällä. Kun on porattu kupin syvyydeltä, tämän jälkeen taltataan porattu palanen pois reiästä. Ulkopuolelta kannattaa tulla hieman vastaan, niin seinäpinnat pysyvät varmasti ehjinä.
Kun läpivienti on tehty, voidaan reikään asettaa VLR-100 -pakkauksen mukana toimitettavat teleskooppiputket. Tarvittaessa voidaan lisätä myös äänenvaimennin.
Kun läpivienti on tehty, voidaan reikään asettaa VLR-100 -pakkauksen mukana toimitettavat teleskooppiputket. Tarvittaessa voidaan lisätä myös äänenvaimennin.
Lopputulos on siisti ja sointuu talon julkisivuun.
Lopputulos on siisti ja sointuu talon julkisivuun.

Velco-venttiili ja Filtrete-suodatin

Velco-korvausilmaventtiili on termostaattiohjattu säätäen venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan. Näin asukkaan ei tarvitse huolehtia venttiilin säädöistä, vaan ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ja mikä parasta: täysin sähköttä. Venttiilillä on kymmenen vuoden takuu.

Korkealuokkainen Filtrete-suodatin puolestaan takaa puhtaan korvausilman. Suodatin estää siite- ja katupölyn kulkeutumisen venttiilin kautta 100 %:sti. Myös merkittävä osa pienhiukkasista pysähtyy suodattimen kuituihin pienen sähköisen varauksen ansiosta. VTT:n tutkimusten mukaan Filtrete täyttää F7-luokan suodattimen erotusasteen vaatimukset.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Tilaa vaihtosuodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
200710_7075.jpg
Omakoti-2007 Messut
Jo kolmannettoista pientalorakentamisen, korjaamisen ja sisustamisen Omakoti-2007 messut ja suuret tonttimarkkinat järjestetään Vantaalla Myyrmäki-hallissa 26.-28.10.2007. Täpötäydessä Myyrmäki-hallissa on mukana yli 200 näytteilleilleasettajaa. Tonttimarkkinoilla on tällä kertaa mukana yli 20 kaupungin, kunnan ja kiinteistövälittäjän edustajaa esittelemässä omakoti- ja vapaa-ajan tontti- ja kiinteistötarjontaa. Omakoti-2007 messut ovat pientalorakentajan ja korjaajan täyden palvelun messutapahtuma.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton