• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihto ja tulisija

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 10.11.2023
20162_45398.jpg

Mikäli tulisija ottaa palamisilman huonetilasta, se jäähdyttää koko rakennusta. Kuvat © Härmäair

Ilmanvaihtojärjestelmä voi vaikuttaa myös tulisijan toimintaan. Se kuitenkin riippuu siitä, millainen ilmanvaihtojärjestelmä talossa on. Oikein toteutettu tulo-poisto-ilmanvaihto lämmöntalteenotolla ei muodosta asuntoon sellaista alipainetta, joka häiritsisi tulisijojen vetoa. Pelkkä poistoilmanvaihto tai painovoimainen ilmanvaihto aiheuttaa aina alipaineen. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta puu tarvitsee palaessaan niin paljon ilmaa, ettei se etenkään tiiviissä talossa tule vuotona, joten takan korvausilma tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Koneellinen poistoilmanvaihto esimerkiksi huippuimurilla tai talotuulettimella imee talosta ilmaa ulos. Sama tilanne on painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa: lämmin ilma pyrkii nousemaan ylöspäin ja poistuu poistoilmahormeista ulos. Korvausilma tulee ulkoa raitisilmaventtiileistä tai rakenteiden läpi vuotoina. Mikäli korvausilmareittejä ei ole talossa riittävästi, rakennukseen voi syntyä palamista häiritsevä alipaine. Liesituulettimen tai keskuspölynimurin käyttö kasvattaa alipainetta.

Lämmöntalteenotolla varustetulla tulo-poisto-ilmanvaihdolla tilanne on parempi. Oikein säädettynä ilmanvaihtokone ei tee taloon sellaista alipainetta, mikä häiritsisi tulisijan vetoa. Talosta poistetaan vain 5 – 10 % enemmän ilmaa kuin mitä ulkoa tuodaan, joten tulo- ja poistoilmavirrat ovat lähes yhtä suuret. Muutaman prosentin alipaine suunnitellaan mittausvirheen varalta, ja sillä varmistetaan, ettei taloon muodostu ulkovaipan rakenteille aina tuhoisaa ylipainetta.

Ilmanvaihtokoneissa on kuitenkin eroja. Jotkin laitemallit sammuttelevat tuloilmapuhallinta kovalla pakkasella suojatakseen lämmöntalteenottokennoa jäätymiseltä. Tuloilmapuhaltimen pysäytys aiheuttaa aina alipaineen. Kannattaakin varmistaa, että hankittava ilmanvaihtolaite on sellainen, joka ei muuta tulo- ja poistoilmavirtojen suhdetta edes kovimmilla pakkasilla.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Puu tarvitsee palamiseen paljon ilmaa

Teoriassa puu tarvitsee palaessaan ilmaa noin 3,7 m³ puukiloa kohti. Palamisilman määrän optimaalinen säätö on kuitenkin vaikeaa, joten käytännössä hormista kulkee paljon enemmän ilmaa ulos. Siksi korvausilman hallittuun sisään tuontiin on kiinnitettävä huomiota ja sen toteutus pitää esittää ilmanvaihtosuunnitelmassa.

Kaikille tulisijoille pitää tuoda aina sulkuventtiilillä varustettu palamisilmakanava suoraan ulkoa jonnekin tulipesän lähelle, tulisijavalmistajan suosittamaan paikkaan. Tässä on tulisija- ja valmistajakohtaisia eroja. Jos tulisija ottaa palamisilman huonetilasta, on tilalle tuleva ulkoilma lämmitettävä talon lämmitysjärjestelmällä, jotta huone ei jäähdy. Siksi on järkevää kanavoida takan palamisilma ulkoa suoraan tulisijaan ja sieltä hormiin ilman, että se käy lainkaan huonetilassa.

Takan palamisilmaPalamisilmakanava on suunniteltava niin, ettei se jäähdytä huonetilaa tai rakenteita. Palamisilmakanava on lämpimässä tilassa eristettävä umpisolueristeellä jotta se ei aiheuta kondensiota. Palamisilmakanava on varustettava sulkuventtiilillä. Kuva © Nunnauuni Oy
Takan palamisilmaPalamisilmakanava on suunniteltava niin, ettei se jäähdytä huonetilaa tai rakenteita. Palamisilmakanava on lämpimässä tilassa eristettävä umpisolueristeellä jotta se ei aiheuta kondensiota. Palamisilmakanava on varustettava sulkuventtiilillä. Kuva © Nunnauuni Oy

Jos palamisilma otetaan hallitsemattomasti ulkoseinärakenteiden läpi tai raitisilmaventtiilin kautta, on vaarana, että siitä aiheutuu paikallisia veto-ongelmia ja huoneilman kosteuden tiivistymistä rakenteisiin. Mikäli korvausilmareittejä ei ole riittävästi eikä takalle ole omaa korvausilmakanavaa, saattaa ikkunan avaaminen olla ainoa tapa varmistaa takan riittävä ilmansaanti.

Takkakytkin avuksi sytyttämisessä

Ilmanvaihtokoneiden takkatoiminto ei ole tarkoitettu takan palamisilman sisälle tuomiseen, vaan sytyttämisavuksi.

Kun hormi on vielä kylmä, ilmanvaihtokoneella tehdään hetkellinen ylipaine taloon. Kun hormi lämpiää, niin toimivan takan pitäisi kyllä vetää.

Ilmanvaihtokone ei pakkasella pysty ylläpitämään ylipainetta kovinkaan pitkää aikaa. Kun ilmanvaihtokoneen takkatoiminto suurentaa tuloilmavirtaa, ei pienen poistoilman lämpöenergia riitä pitämään lämmön talteenottokennoa lämpimänä. Kennon jäätymisvaaran uhatessa koneen automatiikka pienentää tuloilmavirtaa tai joissakin konemalleissa sammuttaa kokonaan tuloilmapuhaltimen.

Takkakytkimestä huolimatta palamisilmakanava on siis aina tarpeellinen.

Takan lämmön siirtymistä voi tehostaa asentamalla tuloilmaventtiili takan yläpuolelle. Pienellä puhalluksella saadaan aikaan suuren ilmamassan siirtyminen ja katon rajaan nousseen lämpimän ilmamassan sekoittuminen. Takan päälle ei tule sijoittaa poistoventtiiliä.
Takan lämmön siirtymistä voi tehostaa asentamalla tuloilmaventtiili takan yläpuolelle. Pienellä puhalluksella saadaan aikaan suuren ilmamassan siirtyminen ja katon rajaan nousseen lämpimän ilmamassan sekoittuminen. Takan päälle ei tule sijoittaa poistoventtiiliä.
Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton