• Etusivu
  • Talo

Radonin poisto sisäilmasta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vilpe Oy
Julkaistu 30.11.2015
201511_44930.jpg

Pientaloasuntojen, vapaa-ajan asuntojen ja työpaikkojen radonpitoisuudet ovat Suomessa korkeita. Radonia kannattaa torjua jo talon rakennusvaiheessa ja pitoisuuksia voidaan alentaa myös asuntoa korjaamalla. Suomen rakentamismääräysten mukaan rakennuspaikan radonriskit on otettava huomioon suunnittelussa ja rakentamisessa. Uusi asunto pitää Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen (no 944/92) mukaan suunnitella ja rakentaa siten, että radonpitoisuus ei ylittäisi 200 Bq/m³. Sisäilmastoluokitus 2000:n mukaan rajana on S1- ja S2-luokissa 100 Bq/m³ ja S3-luokassa 200 Bq/m³.

Radon on hajuton, mauton ja näkymätön radioaktiivinen jalokaasu. Radonia syntyy jatkuvasti maankamarassa ja kaikessa kiviaineksessa, uraanin hajotessa. Ilmassa leijuva radon kulkeutuu hengityksen mukana keuhkoihin, jossa keuhkojen sisäpintaan tarttuvat kiinteät hajoamistuotteet lähettävät alfa-säteilyä. Säteily lisää riskiä saada keuhkosyöpä. Suomessa tavataan vuosittain 2000 keuhkosyöpää, joista radonin arvioidaan aiheuttavan noin 300.

Radon tulee sisäilmaan pääasiassa talon alla olevasta maaperästä ja jonkin verran myös rakennusmateriaaleista, esim. betonista ja tiilestä. Radonia voi vapautua huoneilmaan myös porakaivovedestä suihkun, pyykinpesun ja astioiden pesun yhteydessä. Ulko- ja sisälämpötilojen ero aiheuttaa alipaineen, joka imee radonpitoista ilmaa maaperästä sisätiloihin. Talvella radonia virtaa sisään enemmän kuin kesällä. Myös huono ilmanvaihto lisää radonpitoisuutta.

Lähde: STUK Säteilyturvakeskus www.stuk.fi ja Sisäilmayhdistys Ry

Osta huippuimuri verkkokaupasta!

VILPE®-ratkaisut radonin poistoon

Tuulettumattoman maanvaraisen lattiarakenteen radonin poistoon suositellaan VILPE® ECO110 -huippuimurilla toteutettavaa koneellista tuuletusta. Koneellisessa radonin poistossa katolle asennettu VILPE® ECo110 -huippuimuri liitetään alapohjasta ullakkotilaan johdettuun muovikanavaan. Lattiarakenteen alla olevat imukanavat (salaojaputket) puolestaan liitetään yhteen viemäriputken avulla.

Tuulettumattoman maanvaraisen lattiarakenteen ja tuulettuvan alapohjan radonin poisto.
Tuulettumattoman maanvaraisen lattiarakenteen ja tuulettuvan alapohjan radonin poisto.

Tuulettuvan alapohjan radonin poistoon suositellaan VILPE® ECo110 -huippuimurilla toteutettavaa koneellista tuuletusta tehostettuna VILPE® Ross -tuuletuspaalulla. Koneellisessa radonin poistossa katolle asennettu huippuimuri liitetään alapohjasta ullakkotilaan johdettuun muovikanavaan, minkä lisäksi talon alapohjaan asennetaan tuloilmaputkiksi Ross-tuuletuspaalut. Tuulettuvan alapohjan radonin poisto voidaan toteuttaa myös painovoimaisena. Tällöin huippuimurin sijaan katolle asennetaan eristetty hatullinen VILPE®-tuuletusputki.

VILPE® ECO110 -huippuimuri on radonimuri

VILPE® ECO110 -huippuimuri on energiaa säästävä tasavirtamoottorillinen huippuimuri radontuuletukseen. Se soveltuu myös ekokäymälän tai autotallin tuulettimeksi. Erikoissuojattu moottori on esisäädetty (3V) tehtaalla. Tarvittaessa, tiloissa tehtyjen mittausten perusteella, se voidaan säätää uudelleen asennuksen yhteydessä potentiometristä, joka sijaitsee imurin hatussa.

VILPE® ECO110 -huippuimuria on saatavana P-mallisena eri katoille sopivan kattoläpiviennin kanssa asennettavana, S-mallisena tasopinnalle asennettavana, sekä C-mallisena peltisepän tekemään peltikartioon asennettavana.

Osta huippuimuri verkkokaupasta!

VILPE® ECO110 -huippuimuri, VILPE® ECo110S-huippuimurit sekä VILPE® ECo110C-huippuimuri.
VILPE® ECO110 -huippuimuri, VILPE® ECo110S-huippuimurit sekä VILPE® ECo110C-huippuimuri.

ROSS-tuuletuspaalut

VILPE® Ross-tuuletuspaalua käytetään talon ryömintätilan tuuletukseen sekä ehkäisemään talon alapohjan kosteusvaurioita ja radonhaittoja.

VILPE®-tuotteilla on 20 vuoden tekninen takuu, 10 vuoden väritakuu ja sähköosilla 2 vuoden takuu!

ROSS-tuuletuspaalut.
ROSS-tuuletuspaalut.
201512_44944.jpg

Koneellinen radonin poisto VILPE® ECo110-huippuimureilla ja VILPE® Ross-tuuletuspaalulla

Käyttämällä VILPE®ECo110-imuria yhdessä Ross-tuuletuspaalun kanssa, saadaan ilma kiertämään paremmin talon alapohjassa ja siten radonilma poistettua katon kautta imurin avulla. VILPE® Ross-tuuletuspaalu voi toimia myös yksistään tuulettaen talon ryömintätilaa, mutta tehokkain radonin poisto saadaan aikaan käyttämällä sitä myös tuloilmaputkena osana radonpoistojärjestelmää.

VILPE®ECo110-imuri ja Ross-tuuletuspaalu.
VILPE®ECo110-imuri ja Ross-tuuletuspaalu.

Painovoimainen radonin poisto VILPE® tuuletusputkella

Tuulettuvan alapohjan radonin poisto voidaan toteuttaa painovoimaisena tuuletusputkella. Käyttöön sopii tavallinen halkaisijaltaan 110 mm:n eristetty viemäriputki, joka johdetaan alapohjasta ullakkotilaan ja liitetään katolle asennettuun hatulliseen eristettyyn halkaisijaltaan 110 mm olevaan VILPE® tuuletusputkeen. Painovoimainen järjestelmä voidaan tarvittaessa koneellistaa jälkeenpäin, koska S-sarjan VILPE® ECo110 imuri sopii sellaisenaan samaan tuuletusputkeen ja P-sarjan VILPE® ECo110 imuri samaan kattoläpivientiin. Eristetyn VILPE® tuuletusputken 110 lisäksi tarvitaan VILPE®-Hattu-160 ja katteen mukainen läpivientisarja.

VILPE® eristetty tuuletusputki ja hattu.
VILPE® eristetty tuuletusputki ja hattu.
Vilpe Oy
Talo
katto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55334.jpg
Katse katolle - päivitä poistoputki energiatehokkaaksi
Omakotitalon katto ei pysy kunnossa itsestään. Vesikatto onkin yksi talon tärkeimmistä suojista sadetta ja kosteutta vastaan. Valitsemalla oikeat tuotteet pidät kattosi kunnossa ja varmistat talon arvon säilymisen.Jos suunnittelet kattoremonttia, muista päivittää samalla myös katon poistoputket. Näin tehtiin esimerkiksi Tynin perheessä. Ilmanvaihtoon suomalaisilla katoilla on vuosikymmeniä käytetty VILPE®-poistoputkia. Poistoputkien uusin ja tehokkain ratkaisu on VILPE® FLOW.
200711_7348.jpg
VILPE tekee puhtaan sisäilman
Kodin puhdas, terveellinen ilma ei ole itsestäänselvyys. Pientaloissa, rivitaloissa ja kerrostaloissa asuvat ihmiset ja lemmikkieläimet ovat jatkuvasti alttiina huoneiston sisäilmassa oleville epäpuhtauksille kuten pölylle, hajuille, käryille ja kosteudelle.Likainen tai kostea ilma, joka ei pääse poistumaan rakennuksesta hallitusti, tiivistyy ja lopulta kiinnittyy rakenteisiin aiheuttaen vuosien kuluessa näiden kunnon heikkenemistä sekä epäpuhtauksia huoneilmaan. Nämä voidaan estää riittävällä ilmanvaihdolla.Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka perustuu lämpimän sekä ulkoilmaa kevyemmän ilman nousuun pystyhormia pitkin ylös katolle, ei toimi hallitusti juuri missään sääolosuhteissa. Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei siksi täytä nykymääräysten mukaan asukkaiden ja käyttäjien terveys- ja olosuhdevaatimuksia eikä rakennusten kunto säily riittävän hyvänä.Koneellisella poistoilman vaihdolla saavutetaan huoneistojen sisäilman puhtaudelle selvästi parempi laatutaso kuin painovoimaisella ilmanvaihdolla. Tämä perustuu siihen, että epäpuhtauksia, käryjä, hajuja ja kosteutta runsaasti sisältävä jäteilma poistuu koneellisen poistoilmanvaihdon venttiilien ja kanavien kautta pystyhormiin puhaltimen avulla ja sieltä edelleen ulkoilmaan poistoputken tai huippuimurin kautta. Pystyhormin yläpäässä olevan sähkökäyttöinen huippuimuri imee likaisen ja kostean ilman pystyhormista ja sitä kautta huoneistosta, sekä puhaltaa tämän likaisen ilman eli ns. jäteilman ulkoilmaan.
20235_81907.jpg
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärjestelmää
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärejstelmää pitävät sekä sisäilman puhtaana että kattorakenteet terveinä. Järjestelmä sopii sekä uudisrakentamiseen että korjausrakentamiseen. VILPE-tuotteet löydät LVI-alan liikkeistä, rautakaupoista ja kateainevalmistajilta.
Kelatuotteet
Peltituotteet – muun muassa kelat, reikälevyt ja arkit – rakentamisen monipuoliseen käyttöön
Metehen laaja raaka-ainevarasto on yksi Suomen kattavimpia ja tarjoaa laadukkaan sekä kilpailukykyisen vaihtoehdon raaka-ainetoimituksille. Joustavan palvelun ja nopean tuotannon avulla varmistetaan sujuvat toimitukset asiakkaille. Erikokoisten kelojen lisäksi Metehe toimittaa rainoja, arkkeja sekä reikälevytuotteita.
Naantalin asuntomessujen kohde Villa Pinta
Kuparin värinen peltikatto oli ykkösvalinta Kati Jensenin messutaloon – ”Se on moderni ja näyttää hyvältä”
Naantalin asuntomessujen isoin kohde, 301 kerrosneliön Villa Pinta näyttää mukautuvan lähes saumattomasti ympäröivään maisemaan. Modernin ekopuutalon vetonaula ei kuitenkaan ole pelkkä puinen rakenne vaan pellin hyödyntäminen, unohtamatta lähes 100 neliön suuruista kattoterassia.
201411_41798.jpg
Ennen keittiöremonttia - huomioi nämä 11 asiaa
Kun suunnittelet keittiöremonttia, selvitä mitä kaikkea remonttiin kuuluu. Jotta kokonaisuus olisi onnistunut, ei välttämättä riitä pelkkien kalusteiden uusiminen, vaan koko tilan remontointi on tarpeellista. Aina kannattaa kysyä nauvoja ammattisuunnittelijalta, jolta saat mahdollisimman toimivan ja omiin tarpeisiisi suunnitellun keittiön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton