• Etusivu
  • LVI

Vallox BlueSkyllä voi pienentää ilmanvaihdon energiankulutusta - oikeasti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 19.11.2015Päivitetty 14.11.2023
201511_44858.jpg

Vallox BlueSky mahtuu pieneen koteloon.

Ilmanvaihto on yksi talon suurimmista energiankuluttajista ja poistoilman lämmön talteenotto on tehokas tapa säästää energiaa. Paljon puhuttu lämmön talteenoton vuosihyötysuhde kertoo, kuinka paljon poistoilman lämpöenergiasta voidaan hyödyntää sisään tulevan ilman lämmittämiseen. Ilmanvaihdon todelliseen energiankulutukseen vaikuttaa käytännössä moni muukin asia, joita ei E-lukulaskennassa huomioida lainkaan.

Jotta ilmanvaihtolaitteen lämmön talteenotto toimii tarkoitetulla tavalla, poistoilma pitää tuoda ilmanvaihtolaitteelle luonnollisesti lämpimänä. Mikäli poistoilma jäähtyy ullakolle asennetuissa kanavissa, se huonontaa lämmön talteenoton toimintaa. Jos ilma jäähtyy poistoilmakanavassa keskimäärin yhdellä asteella, ilmanvaihtokoneen vuosihyötysuhde huononee noin neljä prosenttiyksikköä. Hyvinkin eristetyissä kanavissa jäähtymä ullakolla voi olla useita asteita. Toisaalta kesäkuumalla ilma myös lämpenee kuumalle ullakolle asennetuissa kanavissa eristeistä huolimatta.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vanha viisaus sanoo, että ilmanvaihtokanavat pitää eristää yhtä hyvin kuin talokin

Pienikokoiset Vallox BlueSky-kanavat voidaan asentaa kokonaan talon eristeiden sisäpuolelle ilman suurien koteloiden rakentamista.

Silloin tulo- ja poistokanavia ei tarvitse lämpöeristää, eikä lämpöhukkaa tule lainkaan.

Lämmön talteenotto voi toimia täydellä teholla vain silloin, kun poistoilma tulee koneelle saakka lämpimänä. Silloin tehokas levylämmönvaihdin lämmittää tuloilman lähes ympäri vuoden yli + 17°C pelkällä poistoilman lämpöenergialla. Alaslaskuihin asennetuissa tuloilmakanavissa ilma lämpenee vielä hiukan lisää, joten jälkilämmityspatteria ei tarvita juuri lainkaan.

Asumismukavuutta parantaa talvella riittävän lämmin tuloilma, toisaalta kesähelteellä ilmanvaihtolaitteen muutenkin pientä viilennystehoa ei kannata tuhlata ullakon kuumiin eristeisiin.

Talon energiataloutta parantaa myös se, että höyrysulku jää ehjäksi.

Taipuisa kanava on nopea ja edullinen asentaa

Vallox BlueSky-ilmanvaihtokanava on nopea asentaa, eikä käyriä tai T-haaroja tarvita lainkaan.

BlueSky-jakolaatikoilta tuodaan joka huoneeseen oma kanava, joten äänet eivät kulkeudu kanavien kautta huoneesta toiseen, eikä huoneiden välisiä äänenvaimentimia tarvita.

BlueSky-kanavaan ei yleensä tarvita jatkoyhteitä, joten kanava on täydellisen tiivis. "Tähden muotoon" rakennettu järjestelmä on osittain itsesäätyvä, joten ilmavirtojen mittaaminen on nopeaa ja helppoa. Pienille kanaville on helpompi löytää lyhyitä kulkureittejä. Kaikki nämä asiat parantavat ilmanvaihtojärjestelmän todellista SFP-lukua eli pienentävät puhaltimien sähkönkulutusta.

Taipuisa kanava on helppo asentaa.
Taipuisa kanava on helppo asentaa.

Sileä sisäpinta pysyy puhtaana

Vallox BlueSky-kanavan antistaattinen sileä sisäpinta ei kerää pölyä, joten se säilyy puhtaana pidempään. Ilman saumoja ja jatkoja oleva kanava on helppo puhdistaa. Jakolaatikoiden puhdistusluukut helpottavat huoltoa, jota siitäkin syystä jakolaatikoiden luonnollinen asennuspaikka on sellaisessa paikassa, johon pääsee helposti käsiksi – esim. teknisen tilan katossa.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton