• Etusivu
  • LVI

Rakennuksen lämmityksestä ja käyttövedestä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.09.2015
36_P_87525.jpg

Näillä pohjoisilla leveysasteilla rakennuksen lämmittäminen on pakollista ja asumisviihtyisyyden takia sopiva lämpötila pitää meidät hyväntuulisina ja terveinä. Meillä Suomessa on pitkät perinteet tuottaa lämpöä erilaisin menetelmin ja vanhin niistä on uusiutuvan energian puun polttaminen, joka vieläkin on käytössä. Lämmitysmuotoja ja laitteita on kehitetty enenevässä määrin uusiutuvien energialähteiden käyttämiseksi. Aurinko-, tuuli- ja geoterminen energia siirtää syrjään perinteisiä fossiilisia polttoaineita ja määrittää tulevaisuuden kehityssuunnan. Viisaat ovat laskeneet, että maapallolle tulee auringosta energiaa yli satatuhatta kertaa enemmän kuin koko maapallon väestö sitä käyttää ja siksi meidän on otettava tuo päästötön puhdas energia käyttöön. Perinteiset lämmitysmuodot hoitavat ylimenokauden toistaiseksi.

Rakennusten lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja käyttöveden lämmitykseen on saatavissa laaja valikoima erilaisia laitekokonaisuuksia, jotka toimivat keskenään toisiaan tukien, kuten ilmanvaihto / lämmön talteenotto / lämmitys, betonilattiaan varastoiva lämmitys, käyttöveden lämmitys yms. ja uusimpana tulokkaana aurinkovarasto, joka tuottaa aurinkoenergiasta myös sähköä.
Aurinko säteilee myös talvella ja jos saamme tuon oman " pollamme " aivonystyröineen säteilemään erilaisten lämmitysratkaisujen kehittämiseksi, niin muutamaan miljardiin vuoteen meillä ei ole energiahuolia.

Käyttövesi on ihmiselle perustarvike, sillä käytännössä me olemme liikkuvia vesisäiliöitä ja tarvitsemme vettä nestetasapainomme säilyttämiseksi joka päivä. Veden kemiallinen koostumus vaihtelee maassamme alueittain paljonkin ja se voi olla hapanta, sisältää rautaa, alunaa, radonkaasua yms., mutta erilaisin käsittelymenetelmin siitä saadaan käyttökelpoista ja varsinkin soraharjujen yhteydessä olevat pohjavesialueet tuottavat erinomaista ja oikeissa suhteissa kivennäisaineita sisältävää vettä.
Juomaveden pitää olla terveellistä ja hyvää.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20117_27028.jpg
Saapuminen Kokkolan
Asuntomessut järjestetään 15.7 - 14.8.2011 Kokkolassa. Messualue sijaitsee meren rannalla noin kahden kilometrin päässä Kokkolan kaupungin ydinkeskustasta, Vanhansatamanlahden pohjukassa. Autoilla ja moottoripyörillä tuleville opastus Asuntomessujen pysäköintialueelle alkaa kaikista suunnista hyvissä ajoin ennen Kokkolan taajama-aluetta. Pysäköintialueen navigaattoriin laitettava osoite on Pohjoisväylä, joka ohjaa ajamaan Kokkolan keskustan halki.Lue lisää Kokkolan asuntomessuista
20077_5714.jpg
Tulisijat ja hormistot, suunnittelu
3.4 SisätyötOn erittäin tärkeää, että talossa on vähintään yksi puilla lämpiävä tulisija. Tulisijasta leviävä lämpö on tunnultaan aivan erilainen kuin lämpöpatterista tuleva lämpö. Toki tulisijalla on myös omat hyötynäkökohtansa. Kun talossa on hyvä ilmanvaihto, voidaan yhdellä tulisijalla lämmittää taloa tasaisesti hyvinkin pitkään. Vastaavasti myrsky voi tehdä tuhojaan niin, että talo ei saa sähköä pariin päivään. Tulisija on silloin kultaakin kalliimpi, vaikka lämmönjako muuten ei toimikaan.
20218_71996.jpg
Viikon sisustusidea: Kun stailaat asuntosi myyntikuntoon, poista nämä
Asunnon siivoaminen ja paikkojen järjestäminen on sanomattakin selvää, että se tehdään ennen asuntonäyttöä. Tavaramäärän vähentäminen on myös tehtävien asioiden listalla. Mitkä tavarat sinun ehdottomasti tulisi ottaa pois näkyviltä? Älä anna näiden asioiden pilata mahdollista asuntokauppaasi.
20234_81564.jpg
Ihana piha 2023 -äänestys on ratkennut - arvaatko voittajan?
Rakentaja.fissä järjestetty Ihana piha 2023 -äänestys päättyi huhtikuun puolivälissä.Äänestyksessä sai valita mieluisimman vaihtoehdon neljän ehdokkaan joukosta.Ääniä annettiin kaikkiaan 3833 kappaletta.Joukosta löytyi ehdoton suosikki muiden osallistujien ollessa melko tasaisia äänisaaliiltaan.
20115_25991.jpg
Laminaatti kaappien alle?
Keittiöön ollaan asentamassa kaapistoa. Alakaappien alapinta ajateltiin jättää betonipintaiseksi. Kyseessä on maanvarainen laatta.Voiko keittiön alakaappien alusen jättää betonipinnalle vai pitääkö myös kaappien alunen laittaa laminaatilla? Vai pitäisikö betoni pinnoittaa jotenkin? Pääseekö kaappien alta hengitysilmaan jotain, jos jättää pinnaksi raakabetonin?
20222_76839.jpg
Remonttilaina kannattaa aina kilpailuttaa
Kodin remontti voi olla kallis investointi, mutta lainojen kilpailuttaminen auttaa pitämään budjetin kohtuullisena.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton