• Etusivu
  • LVI

Korvausilmaa rintamamiestaloon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Julkaistu 02.09.2015Päivitetty 26.10.2015
20159_44313.jpg

Maija ja Eino Rasimus 1957 rakennetun rintamamiestalonsa portailla.

Rasimusten rintamamiestaloon asennettiin Velco-korvausilmaventtiilit tänä kesänä. Asukkaat muistelivat, ettei talossa ole aiemmin ollut korvausilmalle mitään luukkuja tai venttiileitä. Ilma on vaihtunut asukkaiden tuulettaessa ja rakennevuotoina niin seinien kuin kellarinkin kautta. "Entiset ikkunat eivät olleet läheskään näin tiiviitä ja ilmaa kyllä pääsi virtaamaan ikkunoiden raoista", toteaa Maija.
Vuosien saatossa taloa on remontoitu useampaan otteeseen ja ikkunatkin on vaihdettu tiiviimpiin, näin olleen korvausilman saanti ei ole ollut kovin hallittua ja raikasta ilmaa ollaan saatu vain tuulettamisen avulla.

"Ilmanvaihtoon liittyvät asiat ovat välillä käyneet mielessä, mutta korjaustoimenpiteisiin ei oltu ryhdytty ennen tätä kesää", kertoi Eino Rasimus. Nyt ilmanvaihtoa päätettiin parantaa pojan aloitteesta, joka kävi venttiilit myös asentamassa. Asentaminen kävi helposti ja nopeasti, eikä vaatinut muita työkaluja kuin porakoneen ja siihen sopivan kokoisen rasiaterän. Uudet venttiilit eivät myöskään olleet kovin kalliit, joten ne olisi voinut hankkia jo paljon aiemmin.

Venttiilien asentaminen

Puhtaampi, raikkaampi ilma

Kurkistus venttiilin Filtrete-suodattimeen sai myös havahtumaan siihen, että ulkoilmasta kyllä kantautuu epäpuhtauksia sisälle. Ikkunoiden kautta tuulettaessa sitä ei vain samalla tavalla huomaa. Positiivisena asiana on koettu myös se, ettei öisin tarvitse välttämättä jättää ikkunaa raolleen. Näin ollen ulkoa ei kantaudu samalla tavalla nukkumista häiritseviä ääniä, mutta raitista ilmaa saadaan silti.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Tilaa vaihtosuodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Ulkosäleikkö
Ulkosäleikkö
Sisäpuolen venttiili
Sisäpuolen venttiili

Huonosti vaihtuva ilma väsyttää

Rantakylässä on perinteisesti nukuttu päiväunet aina ruokailun päätteeksi, kun paikalla on ollut useampia vieraita. Tämä on tietysti johtunut hyvästä ruoasta, jota on reippaasti tarjolla, mutta oma vaikutuksensa on varmasti ollut ilmanvaihdon riittämättömyydellä. Useamman ihmisen läsnä ollessa ilman hiilidioksipitoisuus pääsee nousemaan sen verran korkeaksi, että väsymys helposti yllättää. Lapsenlapset ovatkin jo ehtineet vitsailemaan loppuuko nyt päiväunien nukkuminen kokonaan mummolassa.

Venttiilien lopulliset hyödyt tulevat varmasti esille tulevana talvena, kun nähdään kuinka automaattinen termostaatti toimii ilmojen viilentyessä. Nyt Rasimuksilla on vielä harkinnassa, jos suodatinkangasta asentaisi myös tuuletusikkunoihin.

Suodatinsukasta näkee jo muutaman kuukauden jälkeen, miten likaista suodattamaton ilma on.
Suodatinsukasta näkee jo muutaman kuukauden jälkeen, miten likaista suodattamaton ilma on.

Ilmanvaihdon parantamiseksi valittu vaihtoehto: Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus

Velco VLR 100 -tuotekokonaisuus sisältää:

  • termostaatilla varustettu Velco-korvausilmaventtiili (VT-100)
  • F9-luokan FILTRETE™ suodatin (VS-100)
  • ulkoritilä
  • seinä- ja jatkoputki x 2 (seinän max paksuus 430 mm, voidaan asentaa puu-, tiili- ja harkkorunkoisiin tajoihin)

Paras ilmanvaihtojärjestelmä on sellainen, jonka toimintaa ei edes huomaa, mutta silti sisäilma pysyy jatkuvasti raikkaana. VELCO-korvausilmaventtiili FILTRETE™ suodattimella takaa asuntoon toimivan tuloilman saannin.

Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus
Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus
Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
20148_40675.jpg
Sisätilojen purkutyöt ja remontointi vanhassa talossa jatkuvat
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän pian syntyvän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton