• Etusivu
  • LVI

Lokki esillä Asuntomessualueella

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.07.2015
20157_44046.jpg

Nimen ”Lokki” taustalla on Aero Oy:n tapa nimetä DC-3 koneensa lintujen nimillä.

Lokki ei tässä yhteydessä ole kuitenkaan lintu, vaikka siivekäs onkin. Upeaan kuntoon entisöity Douglas DC-3 OH-LCD, tuttavallisesti Lokki, on tuotu Ilmailumuseon Asuntomessuosaston viereen messuyleisön ihasteltavaksi.

Vantaan kaupungilla oli tarve saada alueen historiasta kertova maamerkki Asuntomessualueelle kun taas Ilmailumuseolla oli tarve pelastaa Lokki. Näin päädyttiin tilanteeseen, jossa Ilmailumuseo tarjosi DC-3 konetta vuoden 2015 Asuntomessualueen nähtävyydeksi. Jopa Normandian maihinnousussa mukana ollut lentokone onkin omiaan Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyyteen nousseelle messualueelle. Valitettavasti tämän kyseisen lentokoneen sisätiloihin ei voitu järjestää pääsyä, mutta Ilmailumuseon näyttelyhallissa on esillä samanlainen DC-3 –kone, jonka sisälle pääsee tutustumaan yleisöopastuksella asuntomessujen ajan.

Tule Asuntomessuille ja näe mm. DC-3!
Voit ostaa lippusi ennakkoon täältä!

Pieni pala koneen historiaa

Yhdysvaltain armeijan käytössä ollut DC-3 toimitettiin Eurooppaan, jossa kyseinen kone palveli 439 th Troop Carrier Groupissa. Kesäkuun kuudentena päivänä vuonna 1944 kone osallistui Upotterysta Englannista käsin länsiliittoutuneiden maihinnousuun.

Loppusodassa kone palvelikin useissa 8. ilmavoimien yksiköissä. Huhtikuussa 1946 lentokone luovutettiin Münchenin lähellä Oberpfaffenhofenissa sijaitsevaan Yhdysvaltain ilmavoimien ylijäämävarastoon. Tämän jälkeen kohtalo kuljettikin koneen Suomeen Aero Oy:n käyttöön, jossa se katsastettiin huhtikuussa 1947 suomalaisen siviilirekisterin OH-LCD numerolla 64.

Nimen "Lokki" taustalla on Aero Oy:n tapa nimetä DC-3 koneensa lintujen nimillä. Kuten muutkin DC-3 koneet, myös Lokki lensi aluksi pääasiassa kotimaan reiteillä, kunnes ulkomaanliikenne käynnistyi 3. marraskuuta 1947. Kohteena oli silloin Tukholma.
Seuraava vaihe koneen historiassa tapahtui huhtikuussa vuonna 1969, jolloin kone myytiin yhdessä toisen DC-3 koneen kanssa Maanmittaushallitukselle. Tässä vaiheessa muuttui myös koneen tunnus OH-LCD:stä ilmavoimien rekisteritunnukseen DO-8. Kirjainyhdistelmä muodostui valmistajatehtaan nimestä Douglas.

Koneen ollessa ilmavoimien hallussa, konetta käytettiin erilaisissa puolustusvoimien henkilö- ja tavarakuljetuksissa unohtamatta laskuvarjohyppyjä sekä kartoituskuvauksia. Lokin viimeinen varsinainen palveluslento tapahtui 18. joulukuuta vuonna 1984, laskuvarjojääkärien pudotus- ja palveluslennolla. Tässä vaiheessa Lokki oli lentänyt kaikkiaan jo 39541 tuntia, joista Yhdysvaltain armeijan ilmavoimissa 1400 tuntia, Finnairilla 33400 tuntia sekä Suomen ilmavoimien palveluksessa 4700 tuntia. Viimeinen lento Lokilla lennettiin vuonna 1986.

Tuhansia tunteja kunnostustyötä

Lokki varastoitiin Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Vuosina 1997-1998 konetta kunnostettiin rullauskuntoiseksi. Vuonna 2009 koneen kunnostamista lentäväksi hyppykoneeksi harkittiin, mutta projekti kuihtui parin vuoden aikana. Helsinki-Vantaan lentoaseman täyttäessä 60 –vuotta vuonna 2012, siirrettiin Lokki keskeiselle paikalle kiitoteiden väliin, jossa se säilyi 25. syyskuuta 2014 asti.

Lokakuun 22. päivä vuonna 2014 kone siirrettiin Ilmailumuseolle, jossa nyt talven 2014 ja kevään 2015 aikana konetta on kunnostettu ja huollettu. Upea lopputulos onkin nähtävillä Vantaan Kivistössä Asuntomessualueella. Kunnostustyö on vaatinut ankaraa käsityötä sekä vapaaehtoisia. Vapaaehtoisten ja yli 2000 työtunnin jälkeen kone on uskomattomassa kunnossa odottamassa lopullista sijoituspaikkaansa Ilmailumuseossa.

Pitkällinen kunnostustyö kannatti. Kunnostettu Lokki kiiltelee upeasti auringon paisteessa.
Pitkällinen kunnostustyö kannatti. Kunnostettu Lokki kiiltelee upeasti auringon paisteessa.

Asuntomessuilla on myös muuta mielenkiintoista nähtävää

Älykästä asumista

Älykästä asumista ja hyvinvointia esittelevä näyttely sijaitsee pysäköintitila Rubiiniparkin alakerrassa olevassa asukastilassa.

Näyttelyssä on esillä monenlaisia arkipäivän turvallisuuteen ja mukavuuteen liittyviä laitteita, joiden avulla esimerkiksi iäkkäämpi ihminen pärjää pidemmän aikaa kotona.

Tule, testaa ja kokeile luvan kanssa! Älykkäästä asumisesta kertova näyttely pysäköintitila Rubiiniparkin alakerrassa olevassa asukastilassa.
Tule, testaa ja kokeile luvan kanssa! Älykkäästä asumisesta kertova näyttely pysäköintitila Rubiiniparkin alakerrassa olevassa asukastilassa.

Tule ja tutustu esimerkiksi ovikelloon, joka ottaa tulijasta valokuvan tai liesivahtiin, joka estää tulipaloja tehokkaasti - unohtamatta kännykällä toimivaa lukkoa. Laitteita pääset konkreettisesti kokeilemaan ja näkemään miten ne toimivat. Lisäksi näyttelyssä vierailee popUp tyyppisesti Vantaan kaupungin omistama Paro-robottihylje.

Saavu Asuntomessuille älybussilla

Koe kuskiton älybussi. Koko messujen ajan käytössä oleva pikkubussi kuljettaa messuvieraita Kivistön juna-asemalta Asuntomessujen porttien läheisyyteen. Reitillä liikennöi kaikkiaan 4 pikkubussia, joihin jokaiseen mahtuu kerralla 10 henkeä.
Reitti on suunniteltu muulta liikenteeltä suljetulle kevyenliikenteen väylälle. Esteen havaittuaan älybussi pysähtyy, eikä yritä väistää estettä tai vaihtoehtoisesti reagoida hidastamalla. Tule ja koe uusi elämys. Pysäkkialueilla on oppaita ohjaamassa ja kertomassa kuskittomien ajoneuvojen kokeilusta.

Info

Info

Tervetuloa Asuntomessuille

Messut avoinna 10.7.-9.8. 2015 välisen ajan.
Portit ovat avoinna päivittäin klo 10-18

Lippuja saat ostettua ennakkoon täältä!

Lippujen hinnat:

  • Aikuiset (yli 16-vuotiaat) 21 €
  • Perhelippu (2 aikuista ja 7-15 v lapset) 42 €
  • Lapset (7-15 v.) 10 €
  • Opiskelijat (opiskelijakortilla), eläkeläiset (Kela-kortti), invalidit ja varusmiehet 15 €
  • Ryhmälippu (ryhmäkoko vähintään 15 hlöä, samanaikainen sisääntulo; ennakkoilmoittautuminen toivottavaa) 16€/hlö
  • Kahden päivän lippu (ensimmäisen päivän lippu norm. 21€, toisen päivän lippu 15€, lunastetaan ensimmäisenä käyntipäivänä lipunmyynnistä) 36 €
  • Pysäköinti (sis. bussikuljetuksen)
    Lipunmyynnistä ja netistä ostettuna 9 €
    Pois lähtiessä pysäköintialueelta ostettuna 11€
    Moottoripyörien pysäköinti 9€
    Ei koske linja-autoja, invapysäköintiä eikä lehdistöä.
Vammaisen henkilön avustaja veloituksetta. Kutsukortilla alueelle saapuvien tulee aktivoida pääsylippu siinä ilmenevin ohjein. Mikäli aktivointi tai tulostaminen ei onnistu, tulee lipun kääntöpuolen tiedot täyttää ja lippu palauttaa messuportille.

Lue lisää Asuntomessuista www.asuntomessut.fi

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakennan pientalon -sivusto rakennuttajan avuksi
Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto on avannut www-sivuilleen pientalorakentajille suunnatun osuuden, jolla kuvataan Helsinkiin toteutettavan pientalohankkeen eri vaiheet pääpiirteissään. Rakennan pientalon -sivusto koostuu kaupungin eri virastojen ja asiantuntijatahojen kotisivuille avautuvista verkkosivulinkeistä, joiden kautta rakennuttaja saa kattavasti tietoa pientalon rakentamisesta aina tontin hankinnasta loppukatselmukseen saakka.
20091_14669.jpg
Kumoa kapillaari-ilmiö
RUDUS-kapillaarikatkosepeleiden toiminnallinen laatu eli kapillaarinen vedennousukorkeus on testattu eurooppalaisen testausstandardin mukaisesti.Kapillaari-ilmiö merkitsee tuntuvaa riskiä aina, kun rakennuksen pohjaratkaisu on maanvarainen tai ryömintätilaisessa ratkaisussa tuuletus ei ole varmuudella riittävä.Kosteus siirtyy nopeasti kapillaarisesti ylös, jos täyttömateriaaliksi tai -paksuuksiksi valitaan väärä ratkaisu. Kapillaarisesti noussut vesi voi siirtyä rakenteisiin suoraan maanvaraisen laatan alla olevasta täyttömateriaalista tai ryömintätilassa tiivistymällä talon alapohjaan.Lisätietoa Ruduksen kiviaineksista...
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
202110_73275.jpg
Miten ja millä hormit sekä tulisijat tulee paloeristää?
Paloturvallisuus on asia, johon ei sovi suhtautua kevyesti. Elävä tuli takassa ja kuumat savukaasut hormissa ovat aina omalta osaltaan riski, mikäli turvallisuudesta ei ole huolehdittu asianmukaisesti rakenteissa tai itse käytössä olevassa tuotteessa, vaikkapa hormissa ja takassa.On tärkeää kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen jo itse tulisijaa ja hormia valittaessa, mutta myös olla itse aktiivinen selvittämään, millaisia vaatimuksia paloturvallisuuden saavuttamisella on esimerkiksi välipohjan sekä yläpohjan suhteen – tai vaikka tulisijan takana olevaan palomuuriin.
20235_81679.jpg
Näin Matti on säästänyt aikaa ja rahaa työkaluissa jo kolme vuosikymmentä
Vuokralaitteet säästävät aikaa ja rahaa – rakennusalan ammattilainen löysi vuokrakumppanin jo vuosikymmeniä sitten ja on käyttänyt vuokrakoneita myös kotitarpeissa.
black friday mainos liukuovista -30 prosenttia
Ainutlaatuinen Black Friday -tarjous: kaikista Liune-liukuovista -25 %
Nyt kannattaa Rakentajien ja remontoijien toimia nopeasti – Liunen verkkokaupassa kaikki tuotteet ovat -25 % alennuksessa. Alennus koskee 24.–30.11. tehtyjä uusia tilauksia.Hyödynnä kaikkien aikojen alennus ja hanki seinän sisään liukuva Liune. Se säästää tilaa, toimii tyylikkäästi ja on myös erinomainen äänen eristäjä – jopa 30 % parempi kuin kääntyvä perusovi. Hyvät akustiset ominaisuudet johtuvat laadukkaista materiaaleista ja huolellisesta tuotekehityksestämme.Alennuskoodi: BFLIUNE23

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton