• Etusivu
  • Rakentaminen

Koti vuosikymmeniksi eteenpäin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.06.2015
20156_43602.jpg

Asuntomessujen kohde 19, Vivola. Vielä reilu kuukausi ennen Asuntomessujen aukeamista.

Useammassa tulevien Asuntomessujen kohteessa on ajateltu asumista erilaisesta näkökulmasta. On rakennettu kotia eläkepäivien viettoon, tuotu sukupolvet saman katon alle ja huomioitu myös pyörätuolin käyttömahdollisuudet. Kodit on rakennettu itselle ja perheelle mahdollisesti vuosikymmeniksi eteenpäin. Tutustu sinäkin kohteisiin 18 Honka Savukvartsi, 19 Vivola sekä 41 Tiilerikoti, joista tässä tarkemmin esittelemme kohteen 19.

Koti, jossa on huomioitu liikuntarajoitteisuus

CLT-massiivipuusta rakennettu koti on ainutlaatuinen. Ekologinen sekä kestävä rakenne edustaa modernimpaa puutekniikkaa. Puulevyt, jotka ovat kodissa selkeästi nähtävillä, toimivat talon kantavana runkona – koti on höyrynsulkumuoviton, tulevaisuuden puutalorakentamisen edustaja.

Asuntomessujen kohde 19, Vivola, on kahdelle aikuiselle ihmiselle suunniteltu koti. Kodin erikoisuutena ovat rakenteiden lisäksi sisätiloissa tehdyt ratkaisut. Kodissa on nimittäin huomioitu toisen asukkaan liikuntarajoitteisuus. Kodissa pääsee helposti kulkemaan pyörätuolilla sekä sisällä että ulkona ja tilasta toiseen. Vivolaa ei voi kutsua esteettömäksi kodiksi, mutta se on nimenomaan asukkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan mitoitettu ja toteutettu koti.

Kohteen runko on massiivipuulevyä (CLT). Puulevyt ovat höyrynsulkumuovittoman rakennuksen kantava runko. Yläkertaan johtavat portaat ovat samaa materiaalia kuin rakennuksen runko.
Kohteen runko on massiivipuulevyä (CLT). Puulevyt ovat höyrynsulkumuovittoman rakennuksen kantava runko. Yläkertaan johtavat portaat ovat samaa materiaalia kuin rakennuksen runko.

Mitä ratkaisuja Vivolaan on tehty?

Vivola on kokonaisuus, jossa tulevien asukkaiden on helppo toimia ja elää yhdessä. Esimerkiksi lasikäytävällä päärakennuksesta erotettuun saunaan ollaan toteuttamassa hissilauteet, jotka nousevat ja laskevat tarpeen mukaan. Talosta löytyy myös varsinainen hissi, jolla on mahdollistettu pääsy myös kodin toiseen kerrokseen.

Välioviksi on valittu liukuovet, joten helposti avattavat ovet eivät tule kulkutielle. Myöskään kynnyksiä kodissa ei nähdä. Kodin tilat on suunniteltu avoimeksi virtaavaksi tilaksi, jossa on hyvä olla. Mielenkiintoinen erikoisuus löytyy kodin keittiöstä. Oletko kuullut kaapistosta, jonka pääsee laskemaan tarvittaessa alemmas erillisen laskumekanismin ansiosta? Alaslaskettava kaapisto mahdollistaa hyvät käyttömahdollisuudet molemmille asukkaille.

Keittiön tumma kaapisto laskeutuu alas tarvittaessa. Peruskaapistoihin on asennettu erillinen laskumekanismi.
Keittiön tumma kaapisto laskeutuu alas tarvittaessa. Peruskaapistoihin on asennettu erillinen laskumekanismi.
Vivolan saunaan asennetaan tummaksi sävytetty paneeli. Paneelia asentamassa Elias Valli. Saunaan toteutetaan hissilauteet, joita voidaan tarvittaessa nostaa tai laskea.
Vivolan saunaan asennetaan tummaksi sävytetty paneeli. Paneelia asentamassa Elias Valli. Saunaan toteutetaan hissilauteet, joita voidaan tarvittaessa nostaa tai laskea.
Hissin avulla toiseen kerrokseen pääsee helposti ja turvallisesti.
Hissin avulla toiseen kerrokseen pääsee helposti ja turvallisesti.

Tutustu myös näihin näkemisen arvoisiin kohteisiin:

Usean sukupolven koti Honka Savukvartsi

Honka Savukvartsi, Asuntomessujen kohde 18, edustaa omalta osaltaan niin ekologisuutta kuin myös sukupolvitaloa. Nuori arkkitehtiperhe suunnitteli itselleen kodin, jossa perhe ja isovanhemmat asuvat ja jakavat arkensa saman katon alla.

Kodin rakennusmateriaaleiksi on valittu niin ekologisia, vähäpäästöisiä kuin kierrätettäviäkin materiaaleja. Myös luonnollisuus sekä helppohoitoisuus ovat olleet materiaalien valinnassa yhtenä kriteerinä.

Usean sukupolven koti Honka Savukvartsi on valmistumassa hyvää vauhtia.
Usean sukupolven koti Honka Savukvartsi on valmistumassa hyvää vauhtia.

Helppohoitoinen sekä selkeä tiilitalo

Ovatko lapset lentäneet pesästä ja koti jäänyt liian suureksi? Tämä koti on suunniteltu senioripariskunnalle rauhallisten eläkepäivien viettoon.
Tiilerikoti, Asuntomessukohde 41, esittelee helppohoitoisen sekä selkeän yksitasoratkaisun, joka toimii. Koti on suunniteltu kompaktin kokoiseksi kahdelle aikuiselle ihmiselle.
Täystiilitalo esittelee kivimateriaalin hyviä ominaisuuksia. Kodista löytyy myös viherhuone, jonne pääsee nauttimaan kahvikupposen vaikka sadesäällä.

Info

Info

Lue lisää Asuntomessuista www.asuntomessut.fi

Nyt voit myös ostaa liput Asuntomessuille jo ennakkoon edullisesti Rakentaja.fi Verkkokaupasta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20193_56948.jpg
Älysovellus auttaa takkapuita palamaan puhtaammin
Kotimainen keksintö automatisoi takan ilmanoton ja estää tahattoman ylilämmittämisenPuun pienpolton päästöistä on käyty vilkasta keskustelua. Takan puhtaaseen palamiseen voi vaikuttaa sillä, miten ilmaa päästetään tulipesään palamisen eri vaiheissa. Harva kuitenkaan jaksaa tai osaa vahtia ilmansäädintä riittävän tarkkaan. Tulikivi on kehittänyt ratkaisuksi Senso-takkaohjaimen, joka automatisoi takan ilmanohjauksen. Ilmansäädin liikkuu automaattisesti palovaiheiden mukaan ja varmistaa sopivan ilmamäärän. Järjestelmän sähköinen ohjaus toimii takkaan asennettujen mittausantureiden avulla. Takkaohjaimeen kuuluu lisäksi älylaitesovellus, joka neuvoo käyttäjää lämmittämään oikein. Se kertoo, milloin puuta kannattaa lisätä ja milloin lämmittäminen kannattaa lopettaa. Senso-takkaohjaimen voi asentaa Tulikiven Karelia-sarjan varaaviin takkoihin.
20216_71082.jpg
Mikä on hyvä feng shui?
Jos talon sisustus ei tunnu omalta tai sisustuselementit näyttävät olevan väärässä paikassa, hyvin useasti todetaan: "se on huonoa feng shuita"? Ehkä näin onkin, mutta mitä feng shui oikein tarkoittaa ja mihin sillä pyritään?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Epäonnistunut lattian tasoitus
Kysymys:Mökkimme lattiavalu meni pieleen. Keskelle olohuoneen lattiaa jäi kumpu mikä on 30mm korkeammalla kuin muut lattiatasot. Urakoitsijan piti korjata ja tasoittaa lattia, mutta sekin meni pieleen ja nyt hän on asentanut siihen laminaatit päälle. Haluamme purkaa lattian ja korjata tuon "kummun". Kuinka paljon saa tasoeroa olla? Rakentaja ei halua ruveta korjaamaan lattiaa vaan ehdottaa että ei veloita työstä mitään. Mikä neuvoksi?
202112_74110.jpg
Pyörre-talo puhdisti Lohjan asuntomessujen palkintopöydän
Asuntomessujen vuoden parhaat 2021 palkittiin 9.12.2021 Lohjalla. Kekseliäästi taidetta ja uutta rakennustekniikkaa kiertotalouden käytäntöihin yhdistävä Pyörre voitti sekä Paras Talo että Paras -sisustus äänestyksen.
201410_41456.jpg
Puukoulussa sauna
Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Terassi ilman lupaa?
Kysymys:Saako rakentaa katetun terassin ilman rakennuslupaa ja millaisin rajoituksin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton