• Etusivu
  • Talo

Välioven asennus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43194.jpg

Tarvittavat materiaalit

- akkukone

- puukiiloja

- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)

- vesivaaka

- rullamitta

- vasara

- käsisaha

- ruuvinväännin

Ovien mitat ilmoitetaan moduulimittana, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Väliovea valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n asennusväli. Esimerkiksi 800 x 2100 aukkoon sopii 8 x 21M (790 x 2090 mm) kokoinen ovi.

1. Ennen asennustyön aloittamista karmin yläpuu kiinnitetään sivupuihin ruuveilla.

2. Suotavaa on, että lattian pintamateriaali on asennettu ennen välioven asennusta. Mikäli lattian pintamateriaali puuttuu ennen välioven asennusta ja lattia halutaan yhtenäiseksi oven molemmilta puolilta, on karmien pystypuiden alle laitettava korokkeeksi laudat. Laudan paksuus määräytyy pintamateriaalin lopullisesta korosta +2 mm.

3. Karmi nostetaan paikalleen ja kiilataan yläkulmista. Pystykarmit kiilataan kiinnityspisteiden yläpuolelta. Alaosaan kiilataan kynnysleveyden pituinen ripa.

20154_43195.jpg

4. Tarkistetaan karmin pysty- ja vaakasuoruus vesivaa’alla sekä mitataan ristimitta. Säädetään kiiloilla tarvittaessa.

20154_43196.jpg

5. Saranapuolen ruuvit kiinnitetään seinärunkoon. Lukkopuolen ruuvit kiinnitetään kevyesti myöhemmin tehtävää säätöä varten.

20154_43197.jpg

6. Nostetaan ovilevy saranoille ja ruuvataan kiinni.

20154_43198.jpg

7. Oven käynti tarkistetaan. Tarvittaessa säädetään karmin kiinnitysruuveja ja kiiloja kiristämällä tai löysäämällä. Lukkopuolen ruuvit kiristetään.

8. Sahataan kiilat karmin tasoon kuitenkaan karmeja vahingoittamatta. Kiinnitysreiät peitetään esimerkiksi muovitulpilla.

9. Viimeistellään ovi lukkorungolla ja ovenpainikkeilla.

20154_43199.jpg

10. Lopuksi kiinnitetään irtokynnys lattiapinnan ollessa valmis. Kynnys kiinnitetään usein ruuveilla tai naulatulpilla alusmateriaalista riippuen.

Lähde: Ratu 0419

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78858.jpg
Innohome Oy – ennakoivaa paloturvaa ja turvallista sähköauton latausta
Innohome Oy tarjoaa Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja sähköautonlataukseen tarvittavia kotilatauslaitteita sekä kodin ennakoivia paloturvatuotteita. Innohome Oy on tuonut markkinoille älykkäitä, innovatiivisia ja turvallisia paloturvatuotteita jo vuosien ajan ja sen jälleenmyyntiketju kattaa koko Suomen. Innohomen liesivahdit ja SSA ovat nykyaikaisinta paloturvatekniikkaa, joilla voidaan ennaltaehkäistä suuri osa kotien tulipaloista, kuten liesipalot ja sähkölaitepalot.
20115_26314.jpg
Hammaslääkärin vastaanotto
Kokkolan Asuntomessuilla on tarjolla tilaisuus päästä kurkistamaan mielenkiintoiseen kohteeseen, jossa on yhdistetty koti, työ ja vapaa-aika saman katon alle. Hammaslääkäreinä työskentelevä pariskunta on halunnut rakentaa vastaanottotilat uuden omakotitalonsa yhteyteen.Vastaanottotilat muodostavat oman erillisen kokonaisuuden talon toiseen päähän. Tilat käsittävät eteisen, odotushuoneen, vastaanottohuoneen, wc:n sekä pukuhuoneen. Työpaikalle pääsee kulkemaan myös sisäkautta kodinhoitohuoneen läpi. Työtilasta avautuu hulppea näköala merelle, missä varmasti silmä lepää.Hammaslääkärin vastaanottoon pääsee tutustumaan asuntomessukohteessa 34.
20199_59892.jpg
Miten vältät huonon led-valaistuksen?
Led-valaisimet ovat energiatehokkaita ja hyviä kotien ja toimistojen sekä muiden tilojen valaisijoita. Tehokkuushuumassa ja ledien hintoja vertaillessa saattaa tulla tehneeksi virhehankinnan, jos muutamat perusasiat eivät ole tiedossa.Tässä 10 kohdan lista, jonka avulla saat vältettyä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa.
20132_33974.jpg
Tulisijan ja hormin palosuojaus
Palotekniset rakenteet ovat rakennekirjaston rakenteita, joille ilmoitettu tai arvioitu kantavan tai osastoivan rakenteen paloluokka (REI tai EI), jotka arvot on saatu kirjallisuuden ja julkisuudessa olevien tietojen perusteella tai ne on mitattu.ISOVER-mineraalivillaeristys edistää rakennuksessa henkilöturvallisuutta ja rakenteiden paloturvallisuutta. Rakennustarvikkeet jaetaan europaloluokkiin sen perusteella, miten ne vaikuttavat palon syttymiseen, leviämiseen sekä savun tuottoon. Pinnoittamattomat ja lasikuituhuovalla pinnoitetut ISOVER-mineraalivillaeristeet kuuluvat parhaisiin paloluokkiin A1 ja A2-s1, d0.Mineraalivilla on palamaton lämmöneriste, joten sitä voidaan käyttää kaikissa rakennuksissa.Paloturvallisuusmääräykset pähkinänkuoressa
20204_64153.jpg
Näin tehtiin vanhan sisäkaton remontti - täysin uusi ilme
Vanha, erittäin tummunut harvalautainen katto ja se tunne kun hiiret rapisevat välikatolla ja mietit, milloin se hiiren jalka pilkahtaa sieltä tervapaperin läpi. Tumma katto alkoi tuntua todella matalalta ja polttamalla käsitelty sahalauta liian karkealta siivottavaksi. Seinille ei enää keksinyt mitään kaunista värisävyä, joka olisi sopinut katon väriin. Katon masentava väri sai keittiön kaapitkin näyttämään ikävän nuhjuisilta.Olisiko kattoremontti suuri urakka vai saisimmeko vietyä sen läpi pääsiäislomalla? Pitihän siitä ottaa selvää. Samalla keräsimme teille tukun vinkkejä, miten selvitä kattoremontista voittajana.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Onko kattoristikko riittävän kestävä?
Kysymys:Talon leveys on 8200 mm, mutta siihen tilattujen kehäkattotuolien alapaarteen pituus on vain 7904 mm plus pystyvertikaalit 2kpl 148 mm eli yhteensä 8200 mm. Kantava väliseinä on kutakuinkin keskellä. Koska talon runko on myös 148 mm leveä, niin koko katon paino tiilineen sekä lumineen tulee olemaan pelkästään naulalevyjen varassa. Varmaan jotkut normit täyttyvät, mutta uskaltaako tosiaan tällaisen katon alla nukkua ja miksei alapaarre voi ylettyä rungon kehäpuiden päälle? Pyysin tarjouspyynnössä kattotuolit ylimitoitettuna, ettei tarvitse katolle kiivetä lunta tiputtelemaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton