• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon suuri suomalainen mysteeri: huono sisäilma

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 22.02.2016
20153_42820.jpg

Jo sata vuotta sitten tämä osattiin: makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen tulee johtaa ulkoa raitista ilmaa. Vastaavasti keittiöstä ja vessasta johdetaan ilmaa ulos ulkokaton harjan yläpuolelle asennetun poistohormin kautta.
Energiansäästön nimissä keksittiin jokunen vuosikymmen sitten sulkea tuuletusraot, ettei kylmää ulkoilmaa pääsisi sisälle. Oliko ratkaisu sittenkään aivan oikea, saatiinko säästöä? Ei. Tuloksena on saatu huonoa sisäilmaa ja sen seurauksena sairastumisia, poissaoloa töistä, työkyvyttömyyttä, huonosti voivia kiinteistöjä jne.

1990-luvun lopulla viranomaiset uskalsivat myöntää, että näin ei saa jatkua. Silti vielä tänä päivänä liian monessa suomalaisessa kodissa ilman vaihtuminen on olematonta puuttuvien korvausilmaventtiilien takia! Venttiilien puuttuminen on juurtunut valitettavan monen mieleen - eikä asiaa syystä tai toisesta haluta asunnossa korjata.
Kun korvausilmaa tulee sisään rakennevuotoina, onko se hyvä asia? Ei, sillä alapohjan kautta tulee sisälle radonia (radonalueilla), ummehtunutta kellarituoksua ja sitä kautta mikrobi- ja homekasvustoa.

Asian korjaaminen ei ole rakettitiedettä. Alla olevan kaavion mukaan venttiiliasiassa tulee edetä.

20153_42821.jpg

Valittavat korjausvaihtoehdot

- Venttiili vanhan venttiilin tilalle
- Venttiili uuteen läpivientiin tai
- Venttiili puiseen tuuletusluukkuun, joka on helpoin ratkaisu, jos puiset tuuletusluukut löytyvät

Omakotitalossa asuvan asia on helppo korjata. Yllä olevat kolmesta valinnaisista tuotteista löytyvät Rakentaja.fi Verkkokaupasta.
Taloyhtiössä kannattaa kirjallinen pyyntö laittaa taloyhtiön hallitukselle, jotta asia korjataan pikaisesti siten, että ilmanvaihdon toimivuus asunnoissa vastaa tämän päivän tasoa. Selitykseksi ei käy, että kiinteistö on rakennettu viime vuosituhannella.
Kannattaa muistaa: huono sisäilma saattaa aiheuttaa yhdelle perheen jäsenistä elinikäisiä haittoja muiden oirehtimatta. Sekä lisäksi muistutus talouspuolelta : muutaman sadan euron panostuksella asunnon arvo nousee merkittävästi enemmän toimivan ilmanvaihdon myötä.

Peter Schlauf

Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
20175_49151.jpg
Puhdista nopeasti ja tehokkaasti
Pinttyneen lian puhdistaminen on usein tuskaista puuhaa. Veden ja pesuaineen lisäksi tarvitaan hankaamista ja harjaamista. Painepesurin avulla pudistaminen käy hetkessä kohteesta riippumatta. Vesisuihkun paine irrottaa lian tehokkaasti hankalimmistakin paikoista vain liipaisimen painalluksella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton