• Etusivu
  • LVI

Vaihda ilmaa vain tarpeen mukaan ja säästät energiaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 25.03.2015Päivitetty 14.11.2023
20153_42818.jpg

Ilmanvaihdon tärkein tehtäväon poistaa sisäilmasta rakennus- ja sisustusmateriaalien päästöt, hiilidioksidi sekä kosteus, jota syntyy niin ruuanlaitosta, pyykinpesusta ja hengittämisestäkin. Rakennusmääräykset (RakMk D2) määrittelevät eri tiloille ilmavirrat, joka ilmanvaihtojärjestelmällä tulee saavuttaa, jotta ilma vaihtuu riittävän tehokkaasti.

Perusilmanvaihtoa säädellen

Kun koko perhe on kotona, rakennusmääräysten mukainen perusilmanvaihto hoitaa tehtävänsä: tilat pysyvät raikkaina, eikä kosteus tiivisty ikkunoihin. Ilma on aamulla raikasta makuuhuoneessakin ja asukkaat ovat virkeitä.
Esimerkiksi saunan tai suihkun jälkeen ilmanvaihtoa tulee tehostaa, jotta kosteus poistuu sisätiloista nopeasti eikä jää rakenteisiin muhimaan. Ilmanvaihtoa kannattaa käyttää perusilmanvaihtoa pienemmällä nopeudella, kun suurempaa ilmanvaihdon tarvetta ei ole. Esimerkiksi silloin, kun asunto jää tyhjilleen tai isossa talossa on vähän ihmisiä, ei ilmanvaihtoa kannata pitää liian suurella. Kun ilmanvaihto pienennetään puoleen, sen kuluttama energiamäärä putoaa alle puoleen. Siksi on järkevää säätää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan.

Tarpeenmukainen ilmanvaihto ei jätä kosteutta nurkkiin.
Tarpeenmukainen ilmanvaihto ei jätä kosteutta nurkkiin.

Antureilla automaattinen ilmanvaihto

Ilmanvaihdon säätäminen tarpeen mukaan voi kuitenkin olla hankala muistaa. Työpaikan ovea avatessa saatat miettiä, että tuliko se ilmanvaihtokone nyt laitettua "poissa"-tilaan? Vielä enemmän saattaa kismittää, jos muistat ilmanvaihdon vasta mökillä, kun olet juuri saapunut sinne pariksi viikoksi lomallasi. Vastauksena ongelmaan Vallox tarjoaa kosteus- jahiilidioksidianturit. Anturit haistelevat ilman laatua ja tehostavat sitä tarpeen mukaan. Kun ilmanlaatu on palautunut halutulle tasolle, ilmanvaihdon tehokin laskee. Edullista ylellisyyttä.

Osta suodattimet

Tilaa ilmainen esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton