• Etusivu
  • Talo

Välipohjan eristys estää äänten siirtymisen kerroksesta toiseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 30.06.2015
201411_41557.jpg

Ontelolaatan päällä kelluva lattia: 20–40 mm pumpattava tasoite Vetonit, valusuoja (suodatinkangas tai muovikalvo, valitaan kosteuden siirtymissuunnan mukaan), ≥30 mm askelääneneriste ISOVER FLO, 265–320 mm kantava rakenne, ontelolaatta P27 tai P32 (saumattuna >380 kg/m²)

Kaksi- tai useampikerroksisessa taloissa yläkerrasta ei pitäisi kantautua ääniä toisiin tiloihin. Kävelyn, puheen, television ja musiikin äänien kuuluu jäädä kerrokseen, jossa niitä soitetaan. Samoin kävelyn ääntä ei pidä kuulla alakerrassa.

Info

Info

Askeläänen kantautumisen estäminen

Ilmaääneneristyksessä tarkastellaan rakenteen toimintaa, kun ilmassa etenevät äänet eli ilman paineen vaihtelut saavat rakenteen värähdysliikkeeseen. Askelääneneristyksessävärähdysliike synnytetään rakenteeseen kohdistettuina iskuina. Varsinaisena erona on värähtelyn synnyttämistapa, mutta itse rakenteen toiminta on likimain samanlainen. Rakenteen toiminnasta voidaan tehdä seuraavia päätelmiä:

  • Samanvoimaisesta iskusta raskas rakenne heilahtelee vähemmän. Askelääneneristys paranee rakenteen painon kasvaessa noin 9 dB massan kaksinkertaistuessa.
  • Rakenteen jäykkyydellä on vaikutusta. Hyvin suuri jäykkyys on edullista, mutta ohuet kiviaineiset rakenteet ovat epäedullisia. Eristystä voidaan kuitenkin parantaa äänen säteilyä vaimentavalla levyrakenteella.
  • Eristystä voidaan parantaa kaksinkertaisella rakenteella eli kelluvalla lattialla, kaksinkertaisella erillispalkistolla tai joustavasti ripustetulla katolla.
  • Käytännössa askeläänitasoluku saadaan pienemmäksi mm. seuraavilla keinoilla:
    • Massiivi- tai ontelolaattavälipohja, jonka päällä on erittäin joustava muovimatto.
    • Kelluvilla lattiarakenteilla, jonka tulee olla täysin irti kaikista muista rakenteista ja talotekniikan asennuksista.
    • Asennuslattioilla (joissa joustavat väliosat)
    • Alas lasketuilla katoilla

Kelluva lattiarakenne paras

Rakennusmääräyskokoelmassa määrätty ääneneristysvaatimus saadaan parhaiten toteutettua kelluvalla lattiarakenteella. Kelluva lattiarakenne on lattia, jossa ontelo- tai massiivilaatan päällä on joustava kerros ja sen päällä pintarakenne (pintalaatta, tasoite tai leyvrakenne). Olennaista on, että kelluva pintalaatta on irti kaikista sivuavista rakenteista. Kelluviin lattiarakenteisiin joustavaan kerrokseen sopii ISOVER FLO.

Jos lattian pintarakenteena halutaan käyttää parkettia, lattia täyttää askelääneneristysvaatimukset alusrakenteen ollessa joustavaa alusmateriaalia tai muovimatto.

Tutustu ISOVERin rakennekirjastoon

Puurakenteinen välipohja: pintamateriaali, 2xGyproc GL 15 (levysaumat limitetään), harvalauta ≥22x100 k300 lattiakannattajat rakennesuunnitelman mukaan, ääneneriste ISOVER KL-AKU 100mm Koolaus 22x45 k600 tarvittaessa Akustinen jousiranka Gyproc AP25 k400 Kipsilevy Gyproc GN13, paloluokkaan REI30 kipsilevy Gyproc GF15 Pintakäsittely huoneselosteen mukaan
Puurakenteinen välipohja: pintamateriaali, 2xGyproc GL 15 (levysaumat limitetään), harvalauta ≥22x100 k300 lattiakannattajat rakennesuunnitelman mukaan, ääneneriste ISOVER KL-AKU 100mm Koolaus 22x45 k600 tarvittaessa Akustinen jousiranka Gyproc AP25 k400 Kipsilevy Gyproc GN13, paloluokkaan REI30 kipsilevy Gyproc GF15 Pintakäsittely huoneselosteen mukaan

Kelluva lattia

  • kelluvilla lattioilla saavutetaan paras askeläänen eristys (kokonaan irti rakennuksen rungosta), eristeellä tulee olla alhainen dynaaminen jäykkyys
  • puulattioilla välitilan villottaminen täyteen sekä alapuolinen rakennuslevyt kiinnitetään akustorangalla
  • matalien taajuuksiin eristävyyttä voidaan parantaa pintamassaa lisäämällä
    • lattiamateriaalin valinnalla on vaikutusta askeläänitasoon
    • muista tiivistys ja sivutiesiirtymien estäminen
Askelääniratkaisu ontelo- tai betonilaatan päälle • 20–40 mm pumpattava tasoite Vetonit • Valusuoja (suodatinkangas tai muovikalvo, valitaan kosteuden siirtymissuunnan mukaan) • ≥30 mm askelääneneriste ISOVER FLO • 265–320 mm kantava rakenne, ontelolaatta P27 tai P32 (saumattuna >380 kg/m²)
Askelääniratkaisu ontelo- tai betonilaatan päälle • 20–40 mm pumpattava tasoite Vetonit • Valusuoja (suodatinkangas tai muovikalvo, valitaan kosteuden siirtymissuunnan mukaan) • ≥30 mm askelääneneriste ISOVER FLO • 265–320 mm kantava rakenne, ontelolaatta P27 tai P32 (saumattuna >380 kg/m²)
Info

Info

Yleisimmät virheet kelluvan lattian asennuksessa

  • Kelluvan lattian alle jää jokin kiinteä kappale, joka kytkee pintalaatan kantavaan rakenteeseen.
  • Pintalaatan valusuoja on jostain syystä vioittunut.
  • Valettava massa pääsee joustavaan kerrokseen ja esim. joustavan kerroksen saumoista massa pääsee valumaan kiinni kantavaan rakenteeseen. Massan kovetuttua on kelluvan pintalaatan ja kantavan rakenteen välille syntynyt kiinteä yhteys.
  • Pintalaatta on kiinni sivuavissa rakenteissa. Joko irrotuskaista on jäänyt kokonaan pois tai siirtynyt valun aikana paikaltaan. Irrotuskaistan ja valusuojan sauma tulee teipata tai valusuoja voidaan nostaa reunoilta ylös jättäen irrotuskaista valusuojan taakse.
  • Pintalaatta kiinni lävistävissä rakenteissa. Putkien läpimenot on vaikea toteuttaa kunnolla ilman tarkoitukseen suunniteltuja irrotuskappaleita. Putken ympärille asennettu mineraalivilla- tai solumuovikaista teipattuna ei tavallisesti toimi kunnolla. Em. rakennetta on vaikea saada tiiviisti kiinni valusuojaan.
  • Kelluvaa lattiaa ei saa kiinnittää kynnyksillä rakennuksen runkoon. Kynnys tulee kiinnittää vain kelluvaan pintarakenteeseen. Jos kelluva lattiarakenne loppuu siten, että sauma jää kynnyksen alle tulee kynnys halkaista ja tiivistää eri puolet joustavalla kitillä.
  • Jalkalistat eivät saa kiilata kelluvaa lattiarakennetta alaspäin. Kunnolla toimivassa kelluvassa lattiassa jalkalistat ovat vähintään 1 mm irti lattiasta.
  • Kelluvan lattian pintamateriaali ei myöskään saa koskea mihinkään ympäröiviin rakenteisiin. Usein askelääneneristävyyttä heikennetään asentamalla lautaparketti kiinni patteriverkoston putkiin, jolloin ääni siirtyy sivutiesiirtymänä alapuoliseen ja/tai yläpuoliseen asuntoon.
  • Mikäli kelluvan lattian päälle asennetaan laatta- tai kivi- materiaalia, tulee pitää huoli, ettei alueen reunoilla laastilla kytketä pintamateriaalia rakennuksen seiniin.
  • Mikäli kelluvan lattian päältä rakennetaan väliseiniä, tulee ne kannatella joustavasti kelluvasta lattiasta. Levyrakenteisilla kelluvilla lattiarakenteilla tulee huolehtia, että talotekniikan läpimenot eivät kytke kelluvaa levyrakennetta rakennuksen runkoon.
  • Levyrakenteisilla kelluvilla lattiarakenteilla tulee huomioida myös, että joustava kerros on riittävän kuormitusta kestävä ja että levyrakenne on suunnittelijan ohjeiden mukainen. Pintakerroksen reuna-alueilla voidaan käyttää kuormituskestävyydeltään lujempia tuotteita tasaamaan kuormitusta riittävästi.
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
lattiat
eristys
alapohja
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20176_49428.jpg
Lisäeristyksen muistilista
Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Rakennuksen viihtyisyyttä onkin taloudellisesti kannattavinta parantaa lisäeristyksellä. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Lue, mitä ennen lisäeristystä kannattaa tehdä, jotta lopputulos on taatusti toimiva ja turvallinen.
20149_40867.jpg
Rossipohjan lisäeristys vanhoissa taloissa
Ryömintätilan eristys korjataan lisäeristämälläRyömintätilallisen, tuulettuvan alapohjan tai rossipohjan, mitä nimistä nyt käytetäänkään, lisäeristäminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan. Tärkeimpänä syynä voi olla vetoisuuden tunne, joka saattaa johtua huonosta ilmatiiviydestä kyseisessä alapohjarakenteessa. Ilmatiiviyden (höyrynsulkukalvo, ISOVER Vario® Xtra) parantaminen onkin erittäin tärkeää rossipohjaa lisäeristettäessä, jotta alapohjarakenne saadaan toimimaan lämpö- ja kosteusteknisesti paremmin ja lisäeristämisestä on energiatehokkuudenkin kannalta hyötyä.Useimmiten tuulettuvissa alapohjarakenteissa (nk. rossipohja) on käytetty mineraalivillaa tai puukuitueristettä eristeenä ja tuulettuvaa ryömintätilaa vasten on tuulensuojalevy tai vastaava, jotta ilmavirran pääsy eristeeseen saadaan estettyä. Energiatehokkuuden kannalta alapohjan lisäeristämisellä ei välttämättä saada yhtä suuria hyötyjä kuin yläpohjan taikka seinien lisäeristämisellä, vaikkakin asumisviihtyvyyteen alapohjan lisäeristyksellä saattaa olla suurikin vaikutus.
20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
20225_78055.jpg
Lattiaratkaisu, joka säästää kustannuksia ja ympäristöä
Rakentaminen ja erityisesti kiinteistöjen käyttö tuottaa yli 30 prosenttia kasvihuonekaasuista. Hyvä lämmöneristys on paras suurimman eli käytönaikaisten päästöjen laskija, mutta myös rakentamisvaiheessa on tehtävissä paljon. FF-FLOOR-lattiaratkaisun 30 prosenttia pienempi hiilijalanjälki on tärkeä edistysaskel myös rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä.Sisäilmasaneerauksiin erikoistunut Venax Oy peruskorjaa Helsingin Länsi-Pakilassa neljän huoneiston paritaloyhtiötä käyttäen alapohjassa Finnfoamin kehittämää FF-FLOOR-lattiaratkaisua. Yrittäjä Mikko Luukkonen Venax Oy:stä pitää tärkeänä sitä, että rakentamiseen kehitetään uusia ja entistä parempia sekä työtä helpottavia ratkaisuja, koska vain siten ala menee eteenpäin.
20078_6048.jpg
Tiilikatto kruunaa jokaisen kodin
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen. Monier Oy:ltä saat Suomen suosituimmat kattotiilet sekä kaikki tarvittavat kattotarvikkeet kätevästi samasta paikasta.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Ilmanvaihtokanavien puhdistus?
Kysymys:Kutsuin ammattihenkilön suorittamaan koneellisen ilmanvaihdon hormiston puhdistuksen. En tiedä koska talossa olisi sellainen tehty viimeksi. Talo on rakennettu 1988. Tämä ammattilainen kuitenkin sanoi että hormisto on tehty niin ohuesta/hauraasta pellistä että se ei kestä harjausta. Miten on mahdollista että on tehtylaitteisto jota ei pystytä puhdistamaan kun se puhdistus on kuitenkin ihan ilman muuta oleellinen asia? Mitähän minä voisin asian kanssa nyt tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton