• Etusivu
  • Talo

Kipsilevyseinän runkomateriaalina puu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Julkaistu 12.08.2014
20148_40435.jpg

Gyproc Gypwood GWRR 66/39 Rei'itetty Ranka sekä Gypsteel SK-kisko.

Monipuolisena materiaalina kipsilevy soveltuu niin ulko- kuin väliseiniin, väli- ja yläpohjaan sekä kantaviin rakenteisiin. Gyproc-kipsilevyjen asentaminen on helppoa myös yksin. Kodin levytystyöt kannattaakin aloittaa huolellisella suunnittelulla, jotta levyjen hukkaosuus säilyy pienenä. Seinien sekä nurkkien suoruus on myös syytä tarkistaa ennen levytystä. Pienellä vaivalla lopputuloksesta tulee hyvä.

Runkomateriaalina puu

Runkorakenteeksi väliseiniin voidaan valita joko puu- tai teräsranka.

Gypwood Puurangat ovat mittatarkkaa sekä jäykkää viilupuuta. Gypwood-rangat ovat CE-merkittyjä EN 14374 –standardin mukaisesti. Kyseistä puurankaa on saatavilla kahdenlaista: rei’itettyä sekä rei’ittämätöntä.

Esirei’itetyn rangan molemmissa päissä on reiät valmiina seinärakenteen sisään jääviä putkituksia varten. Varsinaisesti rangat on suunniteltu käytettäväksi yhdessä Gypsteel SK-kiskojen kanssa väliseinissä sekä erityisesti ovi-aukkojen pielirankana.

Samat seinäkorkeudet sekä ääni- ja paloluokat saavutetaan Gypwood-rangoilla kuin perinteisiä puurankoja ja juoksuja käytettäessä.

Kipsilevyjen asennus seinään

Yksinkertaisessa perusrungossa runkotolppien jakona on käytetty k 600 mm. Kipsilevyt tulisi asentaa seinärungon eri puolille vuoroparein. Näin samalle runkotolpalle ei tule levysaumaa seinän molemmin puolin. Jaon saat tehtyä helposti aloittamalla seinän toisen puolen levytys puolikkaalla levyllä.

Seinän ulkokulmassa runkotolppa tulee sijoittaa kummankin seinän päähän. Näin nurkasta tulee tukeva. T-liittymän kohdalla vastaavasti tulee tukea päättyvän seinän päätytolppa runkotolppaan, erikseen asennettuun lisätolppaan tai suoraan levyyn. Suoraan levyyn kiinnitettäessä muista käyttää levyn puolelta ruuvia sekä tolpan puolelta upotettua ankkuriruuvia.

Ennen levytystä tulee jo miettiä tarkkaan, mihin kohdin seinää raskaita kalusteita mahdollisesti ripustetaan tai kiinnitetään. Näin saat asennettua riittävät tuet seinärakenteeseen. Mahdollisuuksien mukaan voit kiinnittää lavuaarit sekä raskaat kalusteet runkotolppiin. Kiinnitykset on mahdollista tehdä myös runkotolppiin upotettuihin laudasta tai vanerista tehtyihin tukiin tai aputolppiin.

Miten kipsilevyn asentaminen onnistuu?

Huolellisen suunnittelun ansioista kipsilevyseinän asentaminen on helppoa sekä nopeaa. Tutustu alla olevaan videoon kipsilevyn asennuksesta.

Info

Info

Muista muutama yksityiskohta:

  • Käytä puutavarana kuivaa ja mitallistettua puuta – märkä puu vääntää rakennetta.
  • Varastoi kipsilevyt huolellisesti suoralle alustalle aluspuiden päälle ja huolehdi että levyt eivät joudu kosketuksiin veden kanssa.
  • Mieti putkivetojen sekä laitteiden paikat ennakkoon. Näin saat putket tarvittaessa koteloitua.
  • Älä käytä liian paksua eristettä – liian paksu villa pullistaa levytystä.
  • Mieti levyjako ennakkoon, jotta materiaalihukka säilyy pienenä ja rakenteesta tulee riittävän luja.
  • Valitse oikeanlainen kiinnitys oikeaan kohtaan. Raskaat kalusteet eivät pysy samanlaisilla kiinnikkeillä kuin kevyemmät tuotteet.
  • Asenna levyt täysimittaisina ja lovea ovi- ja muut aukot vasta asennuksen jälkeen.
  • Kun kiinnität levyt ruuveilla, tulee ruuvien kantojen painua kartongin pinnan tason alapuolelle sitä kuitenkaan rikkomatta.
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
202110_45673.jpg
Suojaa kotisi seinärakenteet säältä
Tuulensuojalevyjä käytetään rakennusten ulkoseinissä tuulensuojaukseen. Samanaikaisesti tuulensuojalevyt suojaavat rakennusaikana eristeitä sekä runkorakenteita myös kosteudelta. Ulkoseinärakenteen tulee olla tuulitiivis. Seinärakenteen ollessa riittävän tiivis, tuulenpaine ei pääse heikentämään seinärakenteen sisällä seinän lämmöneristyskykyä. Samalla lämpöhäviöt pysyvät pieninä.
20095_16949.jpg
Maaperätutkimus ja vaaitus
Ote päiväkirjasta.Tontin ostamishetkellä ei ollut mitään tietoa tontin maaperästä tai mitkä rahalliset vaikutukset maaperän laadulla olisi perustusten rakentamisessa. Toisaalta luotimme tonttimaan laatuun, sillä olihan siinä jo talo pystyssä ja uusi tulisi samaan kohtaan, vaikkakin massiivisempana.Rakennusluvan liitteeksi tarvittiin tontin vaaitus ja pohjatutkimus. Odotukset olivat korkealla tuloksen suhteen. Kovasti toivoimme, että mahdollinen paalutus tai kallion räjäytys eivät olisi nostamassa rakentamiskustannuksia. Paaluttamisen tarpeeseen emme uskoneet. Räjäytystoimenpiteet saattaisivat tulla kysymykseen, sillä tonttimme reunalla on pieni kallio. Pohjaveden uskoimme olevan tarpeeksi syvällä kellarirakenteita ajatellen, sillä tontti on loiva rinnetontti, ja talo tulee korkeampaan kohtaan.Pohjatutkimus tehtiin kesäkuussa 2008. Kaksi miestä työskenteli pari tuntia rankkasateessa poraa muistuttavalla laitteella, joka kuulosti moottorisahalta. Laitteella porattiin maahan reikiä mm. tulevan talon nurkkakohdissa.
20175_49339.jpg
Uusi sadevesijärjestelmä, parempi mieli
Vuonna 1981 rakennetun omakotitalon alkuperäiset rännit olivat nähneet parhaat päivänsä, joten niiden uusiminen oli talon omistajalle, mänttäläiselle Martti Pummilalle helppo päätös. Vanhat rännit olivat vääntyilleet mutkille vaikka hyvällä pidolla olivatkin olleet. Muitakin rännien toimintaan vaikuttavia tekijöitä oli ilmennyt vuosien saatossa.
20074_4767.jpg
Luonnonkiveä kylpyhuoneeseen
Aidot asiat ja elävät materiaalivalinnat voivat tehdä kylpyhuoneissa ja pesutiloissa ihmeitä. Luksusta kylpytiloihin tuovat marmori- ja graniittipinnat sekä tehosteraidat. Marmoreiden ja marmorimosaiikkien kauniit pintakuviot eri värisävyineen luovat yksilöllisen ilmeen lattioille, seinille ja kivitasoille.Kotimainen vuolukivi ei kopise eikä ole märkänäkään liukas, joten sekin sopii mainiosti kosteiden tilojen laatoituksiin. Lattialämmitteisissä tiloissa vuolukivi on myös ylivoimainen materiaali lämmönvarauskykynsä ansiosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton